AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 10-11-2010, 23:19   #1
Kullanıcı Adı
merve
Standart 'Özerk Kürdistan'da resmi dil Kürtçe olacak'
Kürt Dili Eğitim Hareketi TZP-Kurdi'nin Kürtçe anadilde eğitim için başlattığı imza kampanyasında toplanan 4 bin imza Batman Milli Eğitim Müdürlüğü evrak servisine teslim edildi.


Dilekçelerin tesliminden sonra Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada konuşan BDP Grup Başkan Vekili ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Kürt sorununun çözümü konusunda formül hazırladıklarını kaydetti.

Yıldız, "Bu sistem içerisinde Kürtler Kürdistan'da, Özerk Kürdistan'da kendi dillerini birinci dil olarak kullanacak. Birinci resmi dilleri Kürtçe olacak, ikinci dilleri de Türkçe olacak" dedi.

Formülün "Demokratik Türkiye, Özerk Kürdistan" olduğunu söyleyen Yıldız, şöyle konuştu: "Kürt coğrafyasında birinci resmi dilleri Kürtçe olacak, ikinci dilleri de Türkçe olacak. Yani hem Türkçe hem Kürtçe öğrenecekler. Bunun bu şekilde kabul görmesi lazım. Tabii Türkiye genelinde resmi dili Türkçe kullanacak ama bize göre Türkiye'nin tüm bölgelerinde ikinci dil olarak Kürtçe'nin öğretilmesi lazım. Bu sistem Kürt coğrafyasını sömürge bölgesi yapmaktan vazgeçmeleri gerekir. Valisi, kaymakamı Kürtçe bilmiyor, Emniyet'i Kürtçe bilmiyor, öğretmeni Kürtçe bilmiyor ve 'Sizi yöneteceğiz' diyorlar. Bu halkın dilini anlamayanlar, bu halkın sorununu da anlayamaz. Dolayısıyla anadil gibi meşru bir talebin, artık ötelenecek, ertelenecek bir durumu yoktur."

Kürtlerin ana dillerinde eğitim istediklerini vurgulayan Yıldız, "Kürtler, eğitim öğretim sezonu başında çocuklarını okula göndermedi. Bir sivil itaatsizlik eylemini gerçekleştirdi. Bugün de arkadaşlarımız 4 bin dilekçe ile milli eğitimi müdürlüğüne müracaat etti" şeklinde konuştu.

Cihan

 

merve isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 10-11-2010, 23:37   #2
Kullanıcı Adı
Fırat
Standart
Yok canımm..
  Alıntı ile Cevapla
Alt 10-11-2010, 23:51   #3
Kullanıcı Adı
Eşref
Standart
Kürdistan'ın demokratik bir ülke olması lazım. Sonuçta demokratik şahsiyetler tarafından kuruluyor. Bu bağlamda;

- Devlet içinde herkesin Kürt olmayacağı düşünülerek devletin ismi Kürdistan olmamalı. Güneydoğu Anadolu Cumhuriyeti olabilir.

- Kürdistan'da yaşayacak her etnik gruba anadilinde eğitim hakkı verilmeli.

- Kürdistan topraklarına yönelik silahlı eylemler, demokratik birer tepki olarak görülmeli.

- Başta Musul Kerkük'te nüfusları çok olan Türkmenler ve diğer ırklara (Araplar, Farslar..) kendi özerk devletini kurma hakkı verilmeli..

-....

Bu kadar demokratik şahsiyetler, bakalım Türkiye'den talep ettiklerinin onda birini başkasına verecek mi? Gerçi bu sorunun cevabını görme şansımız olmayacak.
Eşref isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-12-2010, 00:00   #4
Kullanıcı Adı
BeDeVİ
Standart
Alıntı:
KaraEsref Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Kürdistan'ın demokratik bir ülke olması lazım. Sonuçta demokratik şahsiyetler tarafından kuruluyor. Bu bağlamda;

- Devlet içinde herkesin Kürt olmayacağı düşünülerek devletin ismi Kürdistan olmamalı. Güneydoğu Anadolu Cumhuriyeti olabilir.

- Kürdistan'da yaşayacak her etnik gruba anadilinde eğitim hakkı verilmeli.

- Kürdistan topraklarına yönelik silahlı eylemler, demokratik birer tepki olarak görülmeli.

- Başta Musul Kerkük'te nüfusları çok olan Türkmenler ve diğer ırklara (Araplar, Farslar..) kendi özerk devletini kurma hakkı verilmeli..

-....

Bu kadar demokratik şahsiyetler, bakalım Türkiye'den talep ettiklerinin onda birini başkasına verecek mi? Gerçi bu sorunun cevabını görme şansımız olmayacak.
Demokrasiden bahsedenler söz konusu yukarıda sayılanlar olunca pekde demokrat olmadıklarını görüyoruz. Amaç sadece demokrasi ise hangi gaye ile Özerk Kürdistan dan bahsedebiliyorsunuz hangi amaçla Kürtçe nin 1. dil olmasını istiyorsun. Irkçılığa hayır diyenler kendileri istekleri ve düşünceleri ile ırkçılık yapmıyor mu? Ulus devletten rahatsız olan bir zihniyet nasıl yeni bir ulus devlet yaratmayı düşünebiliyor. Ulus devleti savunanlara faşist diyorlarsa kendileri de faşist olmuyor mu?
BeDeVİ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-12-2010, 00:29   #5
Kullanıcı Adı
Hüdaverdi
Standart
Hay burnunuza sokayım kürdistanınızı.
Ula idoşlara bak,daha bir cümle kuramıyorlar eğitimden söz ediyorlar.
Yıllarca Türkçe eğitim almış konuşmuş birisi dahi doğru dürüst türkçeyi konuşamazken,hadi geçtim bunu istisna diyelim...çocuklarını okuldan alılarken,kızlarını okutmazken,oğlan çocuklarını belli bir yaştan sonra okuldan alırlarken,ne eğitiminden dilinden söz ediyorlar ?

Niyet zaten konunun içinde,söz konusu eğitim değil.Malum eğitimsizlik sayesinde ayakta durabiliyor terör örgütü ve yandaşları.Özerklik taleplerini bu sayede dile getirebiliyorlar,eğitimsiz cahil halkı kendilerine çekiyorlar,sokaklara en ön saflara sürüklüyorlar,gerektiğinde para takviyesi yapıyorlar.Fakirlik ve cahillik olmazsa olmazları bunların.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 10-12-2010, 01:59   #6
Kullanıcı Adı
Beylerbeyi
Standart
Kürtlerin ana dillerinde eğitim istediklerini vurgulayan Yıldız, "Kürtler, eğitim öğretim sezonu başında çocuklarını okula göndermedi. Bir sivil itaatsizlik eylemini gerçekleştirdi.


yav bu adama "vekilim" demekten utanıyorum. Kendisi Batmanlı değil ama Batman milletvekilliği yapıyor. Batman'ın 2 BDP li vekili var ikisi de D.Bakırdan ithal. Batmandan milletvekili seçebilecekleri birilerini bulamamalarından dolayı da gurur duyuyorum.

bazı azılı pkk liler dışında okul boykotu tut-ma-dı. BDP nin etkili olduğu kenar mahallelerde okullar ihtiyaçlara cevap veremiyor. 9.sınıflar bazı okullarda 85-90 kişilik sınıflarda eğitim görüyor. bu seneyle geçen sene arasında öğrencilerin devamı konusunda en ufak bir azalma gözlenmedi. adam nasıl kalkıp "kürtler çocuklarını okula göndermedi" diyebiliyor? birkaç kişi gitmediyse onlar Kürttür, okula gidenlerse Kürt değil haindir yaklaşımında bulunan bir zihniyetten bahsediyoruz. okula giden her öğrenciyi potansiyel hain olarak gören bu zihniyetten midem bulanıyor.
Beylerbeyi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-12-2010, 02:08   #7
Kullanıcı Adı
ALmi´
Standart
Hep aynı nakarat..
ALmi´ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-12-2010, 02:37   #8
Kullanıcı Adı
merve
Standart Vahdettin Kürdistan’ı tanıyacaktı
Padişah Vahdettin Kürt bağımsızlığını tanıyacaktı iddiası
İngiliz avşivlerinden çıktığı iddia edilen bir belgeye göre Padişah Vahdettin Kürtlerin bağımsızlığını tanıyacaktı.

İngiliz arşivlerinde yaptığı çalışmalarla tanınan Türk Tarih Kurumu şeref üyesi olan Prof. Dr. Salahi R. Sonyel, Remzi Kitabevi'nden çıkan son kitabı "Kıskaç Altında" İngiliz arşivlerinden çıkan çok tartışma yaratacak bir belgeye de yer verdi.

VAHDETTİN KÜRT BAĞIMSIZLIĞINI TANIYACAKTI

Irak'taki bir İngiliz polis müfettişinin, İngiliz Yüksek Komiseri ve istihbarat örgütlerine gönderdiği raporuna göre, 1926'da 40 bin Kürt militanın Musul'da Türkiye'ye karşı emekli subaylarca eğitilmişti. Bu militanların önderleri, devrik Osmanlı Padişahı Vahdettin'le ve o sırada Türkiye'nin muhalefet partisiyle Mustafa Kemal'i yönetimden düşürmek için anlaşmışlardı. Vahdettin iktidarı ele geçirince, "Kürt bağımsızlığını" tanıyacaktı.

Irak'taki Polis Cürüm Araştırma Bölümü'ne mensup genel müfettiş yardımcısı J.F Wilkins 21 Ağustos 1926'da Irak İçişleri Bakanı, İngiliz Yüksek Komiseri ve öteki istihbarat örgütlerine gizli bir yazı göndermişti. Bu yazıya bir de rapor iliştirilmişti. Raporda, şu bilgiler vardı: "Doktor Ahmet Sabri ve Kracya Muratyan Musul'a gitmek üzere 16 Ağustos'ta Bağdat'a uğramış; 18 Ağustos'ta Hacı Raşit el Hava'yı ziyaret ederek, ona, amacı Kürdistan'da Türklere karşı harekete geçmek olan kendi partilerine katılmasını önermişlerdi. (...)

KÜRT BAĞIMSIZLIĞI TANINACAKTI

19 Ağustos akşamı her ikisi de doktor Şükrü Muhammed'in evine gitmiş ve orada Doktor Ahmet Sabri onlara Türkiye'de geniş kapsamlı bir isyandan söz etmişti. Bununla ilgili planın amacına da değinen Sabri, Büyük Britanya'dan kapsamlı bir yardım gelmesinin beklendiğini de söylemişti. Kürt asiler epey hazırlık yapmışlardı. 40 bin kadar Kürt militan emekli subaylarca eğitiliyordu.

Bu militanların önderleri düşük Padişah Vahdettin'le ve o sırada Türkiye'nin muhalefet partisiyle şu koşullara göre anlaşmaya varmışlardı: Mustafa Kemal'i erkten düşürmek için bu kişiler yardımda bulunacak; iktidarı ele geçirince 'Kürt bağımsızlığını' tanıyacaklardı. Onların iddialarına göre, aralarında Rusya, Fransa ve İtalya olmak üzere, çeşitli yabancı yönetimlerle görüşmelerde bulunmuşlardı."

ÜÇ AY ÖNCE ÖLMÜŞTÜ

Yazar Sonyel'in kitabın dipnotlarında bu raporun, İngiliz Dışişleri Bakanlığı Foreign Office-FO Arşivi'nde 371/11480/E5456 numarayla bulunduğunu yazdı. Ayrıca Sömürgeler Bakanlığı'ndan Dışişişleri Bakanlığı'na 22.09.1926 tarihli yazıda bulunduğunu; ilişiğinde H.Doobbs'un Sömürgeler Bakanlığı'na gönderdiği 2.09.1926 tarihli gizli yazının da ilişikte olduğu bilgisini de verdi.

Ancak Sultan Vahdettin'in 1926'nın mayıs ayında, yani bu istihbaratın ağustosta alınmasından 3 ay önce ölmüş olması da dikkat çekti.

SONYEL: ÖNCEDEN KONUŞMUŞ OLABİLİRLER

Kitabında 1923'ten günümüze, belgeler ve gizli yazışmalar eşliğinde Türkiye Cumhuriyeti'nin yıpratılarak bölünmesi üzerine yapılan dış çabaları irdeleyen Prof. Dr. Sonyel, belgeye nasıl ulaştığını şöyle açıkladı: "Ben İngiliz arşivlerini didik didik etmiş bir tarihçiyim. İngiltere Dışişleri Bakanlığı Arşivi'ndeki yüzlerce dosyanın hemen hemen tümünü inceledim. Söz konusu belgenin fotokopisini çekmedim ama notlarım arasına almıştım. Devrik Padişah Vahdettin'in ölüm tarihinin bu istihbaratın verildiği tarihten önce olması ilginç bir nokta. Belki de önceden konuşmuş olabilirler. Ayrıca raporda yazılanların tamamıyle doğru olup olmadığını da bilemeyiz. Ben bir tarihçi olarak sadece belgeyi koydum."

HANEDAN ÖLENE KADAR UĞRAŞTI

Konuyla ilgili diğer tarihçilerin görüşleri ise şöyle: Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç (Tarihçi-Yazar): Vahdettin ölene kadar Mustafa Kemal'in ölmesini ve rejimin değişme ihtimalini hep güttü. Kendisini bu amaçla Türkiye'den ziyaret edenlere maddi yardımlar da yaptığını biliyoruz. Bazı kesimlerin 'hanedanın yurt dışına çıktıktan sonra hiçbir şekilde Cumhuriyet aleynhine faaliyette bulunmadığı' yönünde iddiaları vardır. Bu iddialar tamamen mesnetsizdir. Hanedan mensupları, tekrar padişahlığın dönmesi için her türlü faaliyette bulundular. 1938'inde Mart ayında Ankara'da Atatürk'ü öldüreceklerdi. Türk devleti, 30 Mart 1938'de Atatürk'ün hasta olduğunu ilk kez resmi olarak açıklayınca bu suikasttan vaçgeçildi.

Bunun kaynağı İngiliz arşivleridir ve oraya giren kişi de yine Prof. Salahi R. Sonyel'dir. Hanedan mensuplarının İngiltere'de yaşayan kolu, 1937'de İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na yazılı başvuruda bulunarak "Bize 100 bin pound yardım edin. Bu suikastı biz düzenleyelim. Mustafa Kemal'i ortadan kaldırırsak, rejim çöker, tekrar padişahlık gelir. Taht sırası da Vahdettin'in kolundan devam eder' dedi. Bunu söyleyen Vahdettin'in oğlu Şehzade Burhanettin'dir. İngilizler kendi aralarında olayı tartıştılar. Ankara'daki Büyükelçi Sir Loraine'e sordular. Loraine onlara, "Sakın ha muhatap bile almayın, çünkü bu olay duyulursa Türkiye'yi kaybederiz. Burada rejim oturmuştur. Karizmatik liderdir. Bu laik düzen değişmez" diye uyarıyor. İngiltere bunun üzerine olayı teklifi kapatıyor. Bu olay Vahdettin öldükten 11 yıl sonra bile hanedanın, Mustafa Kemal'i ortadan kaldırmayı planlıyorlardı. Bu nedenle Vahdettin'in Irak'ta Kürtleri toplayıp Cumhuriyeti yıkmak için bir girişimde bulunmuş olma ihtimaline şaşırmam.

ŞEYH SAİT ABDÜLHAMİD'İN OĞLUNU GERİ GETİRECEKTİ

Mustafa Armağan (Tarihçi-Yazar): Abdülhamid'in torunu Abdülkerim Efendi'nin Çin Türkistanı'nda Türkler'e yeni bir devlet kurmak için bir çaba gösterdiğini biliyorum. Diğer hanedan üyeleri arasında bu tür ilişkilere bulaşmış kişileri gösteremiyoruz. İstihbarat raporlarının doğruyu yansıttığını söylememiz mümkün değildir. Düzmece belge de üretirler. Fransızlar güya '12 Eylül 1919'da Vahdettin İngilizlerle gizli bir anlaşma yaptı' diye sahte bir belge de üretmişlerdir. Bunun sahte bir belge olduğunu da yine Salahi R.Sonyel ortaya çıkarmıştır. Tabii insanı duyguları da düşürsek, bir insanı bir işten atsalar haksızlığa uğradığını düşünebilir. Kendisini işten atanlara iyi hisler beslemeyebilir. Şeyh Sait isyanında Abdülhamid'in oğlunun Kürdistan sultanı yapılması gibi bir düşünce Şeyh Sait çevresinde oluşmuştur. Bir Peyanname'de Selim Efendi'nin ismi geçiyor. Dolayısıyla bir takım yerlerde bu tip şeyler düşünülmüştür. Ancak o isimlerin, o işlerin içinde olduğunu ispatlamak için başka güçlü karineler gerekir.

ALINTI
merve isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-12-2010, 10:12   #9
Kullanıcı Adı
rikopasa
Standart ‘Türkçe ikinci dil olacak’
‘Türkçe ikinci dil olacak’
BDP Grup Başkan Vekili Batman Milletvekili Bengi Yıldız, ‘Özerk Kürdistan’da birinci resmi dil Kürtçe, ikinci dil ise Türkçe olacak dedi. Kürtçe eğitim dili için 4 bin imza MEB’e teslim edildi


Arif ARSLAN-DHA

BDP Grup Başkan Vekili ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Kürt sorunun çözümü konusunda formül hazırladıklarını beliterek, “Bu sistem içerisinde Kürtler Kürdistan’da, Özerk Kürdistan’da kendi dillerini birinci dil olarak kullanacak. Birinci resmi dilleri Kürtçe olacak, ikinci dilleri de Türkçe olacak” dedi.
Kürt Dili Eğitim Hareketi’nin Kürtçe eğitim için başlattığı imza kampanyasında toplanan 4 bin imza, Milli Eğitim Müdürlüğü evrak servisine teslim edildi. Milli Eğitim Müdürlüğü çıkışında konuşan BDP Grup Başkan Vekili ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Kürt sorununun çözümü konusunda formül hazırladıklarını anlattı. Yıldız, şöyle dedi:
“Hareketimiz, mücadelemiz, Kürt sorunu çözme noktasında önerdiği formulasyon şudur. Demokratik Türkiye, özerk Kürdistan ve Türkiye’nin bütün alanlarının birçok özerk bölgeye ayrılarak, merkezi yönetimin yetkilerinin önemli ölçüde yerele aktarıldığı, yerelin söz ve karara hakim olduğu bir yönetim biçimi. Bu sistem içerisinde Kürtler Kürdistan’da, Özerk Kürdistan’da dillerini birinci dil olarak kullanacaklar. Birinci resmi dilleri Kürtçe olacak, ikinci dilleri de Türkçe olacak. Yani hem Türkçe hem Kürtçe öğrenecekler. Bunun bu şekilde kabul görmesi lazım.
Tabii Türkiye genelinde resmi dili Türkçe kullanacak ama bize göre Türkiye’nin tüm bölgelerinde ikinci dil olarak Kürtçe’nin öğretilmesi lazım. Bu sistem Kürt coğrafyasını sömürge bölgesi yapmaktan vazgeçmeleri gerekir. Valisi, kaymakamı Kürtçe bilmiyor, Emniyet’i Kürtçe bilmiyor, öğretmeni Kürtçe bilmiyor ve ‘Sizi yöneteceğiz’ diyorlar. Bu halkın dilini anlamayanlar, bu halkın sorununu da anlayamaz. Dolayısıyla anadil gibi meşru bir talebin, artık ötelenecek, ertelenecek bir durumu yoktur.”
Kürtler’in açıkça ana dilinde eğitimi istediğini anlatan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugün de arkadaşlarımız 4 bin dilekçe ile milli eğitimi müdürlüğüne müracaat edecek. Kürtler ana dillerinde eğitim görmek istiyor. Dilekçemizi resmi makamlara ileteceğiz”
rikopasa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-12-2010, 10:25   #10
Kullanıcı Adı
Ukbâ
Standart
Böyle bir devletin kurulması mümkünmü ki kaldıki böyle bir devlet hayali içerisinde ikinci dilin Türkçe olması bile güzel zaten hiç bir kürt kardeşimiz kendi devletinin gelişmişliği dururken sözde kurulacak olan devlette yaşayacağını düşünmüyorum.
Ukbâ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım