12-26-2012, 11:19 | #1 |
12 Eylül'ün akademik kıyımı
Darbe Komisyonu 28 üniversiteden 1980-1985 arasında görevden alınan personelin listesini istedi. 286 akademisyenin istifa ettiği, 45'inin görevden alındığı, 1'inin görevden uzaklaştırıldığı, 6'sının müstafi duruma düştüğü belirlendi YÖK tarafından Meclis'e gönderilen belgeler, 1980 darbesinin akademik hayata verdiği zararı gözler önüne serdi. Öğretim üyelerinin yapılan baskılarla istifa etmeye zorlanmasının yanı sıra hukuksuz görevden almaların da gerçekleştiğini ortaya çıktı. Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'ndan 1980 darbesi ile 1985 tarihleri arasında Sıkıyönetim Komutanlığı ve YÖK tarafından görevden alınan personelin listesini istedi. YÖK 28 üniversiteden bilgi talep etti. 26 üniversiteden cevap geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden gelen bilgiler, sayılar bulunmadığı için değerlendirmeye alınamadı. 8 üniversite kayıtlarında bu konuda bilgi bulunmadığı cevabını verdi. Gelen bilgiler 12 Eylül'ün faturasının 338 öğretim üyesine kesildiğini ortaya koydu. EN FAZLA İSTİFA KARADENİZ TEKNİK'TE 12Eylül sonrasında 12 Eylül 1980-31 Aralık 1985 arasında üniversitelerdeki öğretim üyesi ve öğretim görevlilerinden 286'sının istifa ettiği, 45'inin görevden alındığı, 1'inin görevden uzaklaştırıldığı ve 6'sının müstafi duruma düştüğü belirlendi. En çok istifa eden öğretim üyesi ve görevlisinin bulunduğu üniversite 74 kişi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi olurken, Anadolu Üniversitesi'nde 56, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 41, Ankara Üniversitesi'nde 34, Selçuk Üniversitesi'nde 26 ve Fırat Üniversitesi'nde 23 akademisyenin mağdur olduğu anlaşıldı. Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nca komisyona gönderilen belgeler arasında, 12 Eylül 1980-6 Kasım 1983 döneminde Milli Güvenlik Konseyi, Genelkurmay Başkanlığı ve Sıkıyönetim Komutanlıkları’nın Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile yaptığı yazışmalar da yer aldı. Bu yazışmaların büyük bölümü Devlet Başkanı veMilli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren'e yurtiçi gezilerinde üniversiteler tarafından iletilen sorun ve talepleri içeriyor. Yükseköğretim kurumlarında zorunlu olarak okutulacak Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersinin müfredatının belirlenmesi ve bu konuda Genelkurmay Başkanlığı'ndan yararlanılması konuları da yazışmalarda yer alıyor BOSTANCI: İTİRAZ HAKLARI YOKTU 12 Eylül Darbesi Alt Komisyon Başkanı Prof.Dr. Naci Bostancı, öğretim üyelerinin bir kısmının hukuksuz bir şekilde görevden alındıklarını, bir kısmının yapılan baskılar ve bilimsel çalışma ortamlarının ellerinden alınarak istifaya zorlandıklarını söyledi. Bostancı, bu insanların hukuken itiraz hakları bile olmadan uzaklaştırıldıklarını kaydetti. 1402'likler diye bilinen Sıkıyönetim Kanunu ile üniversitelerden ayrılmak durumunda kalan akademisyenlerin büyük çoğunluğunun sol dünya görüşüne sahip olduklarını anlatan Bostancı, kendi öğrenciliği döneminde tanıdığı bildiği hocaların işlerini dünya görüşlerinden bağımsız bir şekilde yerine getirdiğine işaret etti. Bostancı, 12 Eylül öncesi öğrenci olduğu Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde yaşadıklarını da anlattı. Kendisinin de aralarında bulunduğu az sayıda ülkücü öğrencinin çoğunlukta olan karşıt görüşlü gruptan ayrı bir yerde sınavlar girmek durumunda kaldıklarını belirtti. Komisyon toplantılarında da gündeme gelen bu konu Baskın Oran'a soruldu. Oran o dönemde bu uygulamayı yapmamaları halinde büyük grubun küçük grubu yutacağını ifade etti. Bunu her sabah aynaya bakabilmek için yaptıklarını kaydetti. ÜNİVERSİTELERE FATURASI Darbeye giden süreçte üniversitelerde çatışmalar arttı. 1977'de Sultanahmet'teki İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi yakıldı. Prof. Yalçın Sanalan'ın vurulması üzerine Hacettepe Üniversitesi bir yıl süreyle kapatıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi 10 saat işgal edildi. 10 Eylül 1979'da Çukurova Üniversitesi Rektör Vekili Fikret Ünsal evinin önünde, 20 Kasım 1979'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Ümit Doğançay İstanbul Etiler Profesörler Sitesi'nde cinayete kurban gitti. ODTÜ gibi birçok üniversite eğitimin aylarca yapılamadığı boykotlara sahne oldu. BUGÜN GAZETESİ
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|