AK Gençliğin Buluşma Noktası
Darbeler ve Darbe Girişimleri Darbeler ve darbe girişimleri hakkında bütün haber ve duyuruları bu bölümde paylaşalım.



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 10-17-2012, 04:22   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart 28 Şubat’ta batan 25 bankadan 10’unun sahibi medya patronu


Batık bankalardan devletin milyar dolarlarını kurtaran TMSF’nin eski patronu Ertürk, Meclis Darbe Komisyonu’nda postmodern darbe sürecinde bankaların nasıl boşaltıldığını, boşaltanların kimliğini anlattı.


TBMM Darbe Komisyonu’nda konuşan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) eski Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Ertürk, 28 Şubat’ın “Bir toplumsal- sosyal mühendislik olduğu kadar finansal mühendislik projesi” de olduğunu söyledi. O süreçte 25 bankanın battığını anlatan Ertürk, bunlardan 10 tanesinin sahibinin medya patronları olduğunu söyledi.

Ekonomik suikastler yapıldı

Postmodern darbenin sonuçlarının toplum açısından daha tahrip edici olduğunu belirten Ertürk “Çünkü darbe yaratma süreci, en kritik kesimleri darbe destekçisi bir zihniyete soktu. Toplum psikolojisinin tüm dinamiklerini deforme etti. Korku ortamı yaratmak için ağır ajitasyon ve manüplasyonlar yapıldı. Buna suikastlar ve ekonomik manüplasyonlar dahil. O dönemde bazı STK’lar, medya ve yargı ibret verici roller üstlendi” dedi.

2 bankanın maliyeti 23 milyar $

2003 yılına kadar devam eden süreçte 25 bankanın battığını, bu bankaların 5’nin doğrudan tasfiye edildiğini anlatan Ertürk “20 banka ise TMSF’ye devredildi. Batan 25 bankadan 10 tanesinin sahibi medya patronlarıydı” dedi. “Etibank ve Sümerbank özelleştirildi. Sonra battılar,on katı maliyetle devlete geri döndüler” diyen Ertürk, Halk ve Ziraat Bankası’nın görev zararlarını kapatmak için 23 milyar dolar kamu kaynağı gittiğini anlattı.

İşadamı kılıklı adamlar banka aldı

28 Şubat sürecinde batan bankaların 18’inin sahipleri tarafından 1990’lı yıllarda kurulmuş bankalar olduğunu anlatan Ertürk “Kuruldular, battılar.Çok çarpık bir durumdu. Sabıkalı birine, bankaların kredi kartı vermekten kaçındığı birine lisans verirseniz o banka kaynaklarının kötü kullanılmasını, şahsi menfaatleri için kullanılmasını kolaylaştırmış ve kapı açmışsınız demektir. Bu aynen vaki oldu. İşadamı kılıklı adamlar banka alırken, ceplerinden küçük ödemeler yaptı, bankayı alınca asıl ödemeyi yaptılar” dedi.

Askerlerden yararlanmak istediler

28 Şubat sürecinde 5-6 bankada emekli askerlerin yönetim kurulu üyesi olarak görev aldıklarını hatırlatan Ertürk, “Emekli askerlerin, emekli güvenlik mensuplarının o bankanın finansal işleyişine katkısı olmayacağı açıktır. O banka sahipleri hak etmedikleri kazançları çözmek istedikleri işleri elde etmek, çözebilmek için o günün güçlü gördükleri kişilerinden yararlanma yolunu seçtiler” dedi.

1999’da verginin % 66.4’ü faize gitti

Süreçte bankaların tüm kaynaklarını yüksek faizle devlete iç borç vermekte kullandığını, sanayiye, özel sektöre kredi vermediğini anlatan Ertürk, “Devlet iç borç senetlerinde oluşan reel faizler 1994’te % 20’lere çıktı. 1999’da % 36.8’e ulaştı reel faiz. 1999’da tahsil edilen vergilerin yüzde 66.4’ü faize gitti” diye konuştu.

BATAN PARANIN GİTTİĞİ YERLERİ BULAMADIK

AHMET Ertürk, 28 Şubat sürecinde bazı banka zararlarının açıklanamadığını belirterek, “Bankaların kaynaklarının bir kısmının gittiği yerler belli değil. Kendi şirketlerine kredi açmış, o krediler geri ödenmemiş. Şirketin hisselerini, banka satın almış sonra sıfırlanmış. Paralar nereye gitti. Finansal mantık içinde bunu bulmak mümkün olamadı” diye konuştu.

BAŞBAKAN FİNANS AYAĞINI İŞARET ETMİŞTİ

MÜSİAD 21. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, 28 Şubat’ın hemen ertesinde gelen ekonomik krizlerin bir gecede Türkiye’yi yoksullaştırdığını hatırlatarak “Gecelik faizin bin 500’e çıktığı dönemi, 8 bine çıktığı anı hatırlayın. Acaba kimler burada vurgunu vurdu? İşte o vurgunu vuranların aslında hesaba çekilmesi lazım. Suç duyurusu yapıyorum burada” demiş ve şöyle devam etmişti: “Bugüne kadar, müdahalelerden, kimler, hangi rantı sağlamıştır? Müdahaleler kimlerin ekmeğine yağ sürmüştür? Müdahaleler, kimlerin önünü kesmiş, kimlerin ocağını söndürmüş, kimlerin kepengini kapatmış, kimleri de palazlandırmıştır? Bütün bunların artık Türkiye’de sorgulanması gerekiyor. MÜSİAD, 28 Şubat’ın hedeflerinden biri olurken, başka birileri neden 28 Şubat’a aleni destek verdi? O malum 5’li çete 28 Şubat sürecinde nasıl oldu da, hangi gerekçeyle askeri müdahaleye çanak tuttu?”

Star

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi