02-05-2010, 23:40 | #1 |
6 Ayrı Surede Tekrarlanan Ayet
Kur'an'ın 10. sırasında yer alan Yûnus Suresi 48.ayeti daha sonra 5 ayette daha aynı kelime ve harflerle yer almaktadır:
Arapça orijinal okunuşu: '' ve yekuûlûne metâ hâzelva'dü in küntüm sâdikıyn '' Meali: '' Eğer sözünüze sadık iseniz bu vaad ( azap ) na zaman diyorlar '' Bu ayetin tekrarlamdığı sure ve ayet numaralarıda şöyle: 10/48, 21/38, 27/71, 34/29, 36/48, 67/25 Şimdi bu ayetlerin tekrarlanma şekillerini mealleri ile görelim: 10-Yûnus Suresi: 48 - Eğer sözünüzde sadık iseniz bu vaad ( azap ) ne zaman diyorlar ? 49 - De ki: Ben kendim Allah'ın dilediğinden başka ne bir fayda, ne bir zarar sahip değilim. Her ümmet için bir ecel ( son ) vardır; ecelleri gelldiği vakit, artık bir saat geri de kalamazlar, ileri de gidemezler. 50 - De ki: ' Söyleyin bakayım, şayet siz O'nun azabı yatarken veya gündüzün gelecekse suçlular bu gün bunun hangisini istiyorlar. 21- Enbiya Suresi: 37 - İnsan aceleci olarak yaratıldı. Yarın ben onlara ayetlerimi gösterceğim, şimdi siz acele etmeyin ! 38 - Eğer sözünüzde sadık iseniz bu vaad ( azap ) ne zaman diyorlar ? 39 - O inkar edenler ne yüzlerinden, ne de sırtlarından ateşi savamayacakları ve hiç bir taraftan yardım göremeyecekleri zamanı bir bilseler ! 40 - Doğrusu o onlara ansızın gelecek ve de kendilerini dondura kalack. Artık ne reddine güçleri yetecek, ne de kendilerine mühlet verilecek. 27 - Neml Suresi: 69 - De ki: '' Hele yeryüzünde gezinin de bakın suçluların akıbeti nasıl olmuş ? '' 70 - Ve onlara karşı mahzun olma, yaptıkları hillerden bir darlığa da düşme ! 71 - Eğer sözünüzde sadık iseniz bu vaad ( azap ) ne zaman diyorlar ? 72 - De ki: '' Belki o acele istediğinizin bir kısmı ensenize binmiş bulunuyor. ! '' 34 - Sebe Suresi: 28 - Seni debaşka değil, ancak bütün insanları kapsayan bir risaletle rahmetimizin müjdecisi olarak gönderdik fakat insanların çoğu bilmezler. 29 - Eğer sözünüzde sadık iseniz bu vaad ( azap ) ne zaman diyorlar ? 30 - De ki: '' Öyle bir süre sonraki, ondan bir saat geri de kalamazsınız, ilerii de gidemezsiniz. '' 36 - Yâsîn Suresi: 48 - Eğer sözünüzde sadık iseniz bu vaad ( azap ) ne zaman diyorlar ? 49 - Başka değil tek bir sayhaya ( çığlık) bakıyırlar, bir sayha ki onlar çekişip dururlarken kendilerini yakalayıverir. 67- Mülk Suresi: 25 - Eğer sözünüzde sadık iseniz bu vaad ( azap ) ne zaman diyorlar ? 26 - De ki: '' O ilim ancak Allah'ın indindedir. Ben sadece açık anlatan uyarıcı bir peygamberim. '' Görüldüğü 6 ayrı surede aynen tekrarlanan bu ayetle; *** Kıyametle gelecek azabın vaktinin belli olmadığı. Aniden geleceği. *** Mutlaka gerçekleşeceği *** Ayrıca dünya yaşantısında da Yüca Allah'ın bazı kişi ve toplumlara azabının olabileceği vurgulanmaktır. Veriliş şekli ve vurgulanması ile bu mesajların oldukça önemli olduğu görülmektedir
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim |
ayet, tekrarlar |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|