AK Gençliğin Buluşma Noktası
Önden Giden Atlılar Önlerinde okyanus, Kızgın bir çöl arkada, Asıl içlerindedir, Zaptedilmez bir deniz, Önden giden atlılar...

Stil
Seçenekler

Alt 03-25-2009, 18:52   #1
Kullanıcı Adı
ishakyilmaz
Standart “Bediüzzaman, çağımızın Mevlana'sıdır”
“Bediüzzaman, çağımızın Mevlana'sıdır”
Bediüzzaman Said Nursî'nin siyasi görüşleri hakkında ilginç açıklamalar yapan Araştırmacı-Yazar Halil Uslu, “Anna Massala'nın deyimiyle Bediüzzaman, çağımızın Mevlana'sıdır” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı tarafından Sille Kültür Merkezi'nde düzenlenen Salı Sohbeti'nde mümtaz bir dinleyiciye hitap eden Yazar Halil Uslu, 23 Mart 1960'da vefat eden Bediüzzaman Hazretleri'nin 49. sene-i devriyesini kutladıklarını belirterek “Bediüzzaman Said Nursî gençliğinde ne demişse, ihtiyarlığında da aynı çizgi ve aynı düsturlar hakim olmuştur. Asla taviz vermediği prensipleri zaman içinde dost ve düşman tarafından da takdirle karşılanmıştır. Ayrıca Kur'an-ı Hakimin çağımızın içtimai sahalarına bakan ayetlerini de bu sahada beyan ve tefsir etmiştir” dedi.

Bediüzzaman'ın 9 Ocak 1909'da bir gazetede, devlet ricaline hitaben çıkan bir makalesinde, “Binaenaleyh, her bir mü'min i'la-i kelimetullaha mükelleftir. Ve bu zamanda en büyük sebebi maddeten terakki etmektir. Ve a'da-i terakkiye karşı herkes cihada mükelleftir” dediğini hatırlatan Halil Uslu, “Müslümanların, “fakirlik, cehalet ve ihtilaf” adlı üç düşmana karşı cihad etmeye dinen mükellef olduklarını, bunun yanında “muhabbet-i millî, ittihat ve maarif” adlı üç elmas kılıcı da elde etmeleri gerektiğini bize beyan ediyor. Üstad hazretleri ayrıca, bu zamanın cihadının sevgi ve muhabbet olduğunu kaydediyor. Ve bunu bize tam yüz yıl önce söylüyor” diye konuştu.

Bediüzzaman'ın siyasi ve içtimai meselelerde müthiş bir tahlil kabiliyetine malik olduğunu, Osmanlı İmparatorluğu'nun akibetini düşünerek neşter vurduğunu, istikbalde Türkiye'nin mukadderatını görerek çıkış yolları gösterdiğini, İslam dünyasının geleceğine dair çareler ile isabetli tesbitlerde bulunduğuna dikkat çeken Uslu, Bediüzzaman Hazretleri, Münazarat adlı eserinde şunları söylüyor: “Size kısa bir söz söyleyeceğim. İşte; ‘Eski hal muhal, ya yeni hal veya izmihlal.”

Dünyada 193 devletin 140'ının çoğulcu parlamenter sisteme sahip olup sandığa gittiğini, 57 İslam ülkesinde ancak 4-5'inin sandığa gittiğine dikkat çeken Uslu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bediüzzaman rey alan değil, rey veren bir zattır. Siyasete bakış açısını da şu sözlerle dile getirmiştir: Euzü Billahi Mineşşeytani Vessiyaseti (Ben şeytandan kaçtığım gibi siyasetten de Allah'a sığınırım). Üstad hazretleri, İttihad-i İslam ile meşvered ve şûrayı çare olarak görmüş ve göstermiştir.” s

BEDİÜZZAMAN'A TBMM'DE HOŞAMEDİ TÖRENİ YAPILDI

Bediüzzaman Said Nursî'nin Kuvayı Milliye Harakatı'sna destek verdiğini ve kendisine milletvekilliği teklif edilmesine rağmen bunu parayla birlikte kabul etmediğini dile getiren Araştırmacı-Yazar Halil Uslu, Bediüzzaman'ın Ankara Hükûmeti'nce, Ankara'ya üç kere şifre ile davet edildiğini belirterek şöyle konuştu: “Bediüzzaman üç defa şifre ile davet ediliyor. Eski Van Valisi, dostu mebus Tahsin Bey vasıtasıyla davet edildiği için, nihayet karar verir ve Ankara'ya gelir.

Ankara'da 9 Kasım 1922 Perşembe günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Bediüzzaman hazretlerine resmen “Hoşamedi” merasimi yapılmıştır. (TBMM. Zabıt Ceridesi c.24:457) Hoşamedi bugünkü anlamda kimlere yapılır? Hoşamedi merasim ve törenleri ancak devlet başkanları statüsündeki zevata yapılır. Şimdi soruyoruz? Hz. Bediüzzaman hazretleri kim? Devlet başkanı mı? Hayır. Soruyorum Türkiye Cumhuriyet tarihinde hiçbir alim zata, Bediüzzaman hazretlerinin dışında “Hoşamedi merasimi” yapılmış mıdır? ”

Uslu, bir saat yirmi dakika süren konuşmasının sonlarına doğru, Bediüzzaman'ın 19 Ocak 1923'de o günkü milletvekillerine, mebusların ibadete, bilhassa namaza müdavim olmalarının lüzûm ve ehimmiyetine ve Türkiye'nin bekası, geleceği ve çıkış yolları sadedinde 10 maddeden oluşan bir beyanname neşrettiğini ve bunun da “Ey mücahiddin-i İslam, ey ehl-i hal ve akd!” hitabıyla başladığını dile getirdi.

CUMHURBAŞKANI BAYAR: “BEN GÜNAHKÂRIM...”

Bediüzzaman'la ilgili üçüncü tesbiti, Celal Bayar'ın İstanbul Çiftehavuzlar'daki evinde, 3 Şubat 1977'de N. Şahiner ve Rahmi İzmirli ile birlikte yaptıkları ziyaretteki sohbette yaşandığını kaydeden yazar Halil Uslu, konuşmasına şöyle devam etti: Celal Bayar, “Ben da Yazdım” kitabının 54. sahifesinde Hz. Bediüzzaman ile Derviş Vahdeti'yi aynı terazide değerlendirmişti. Bizler de buna itiraz ettik. 3. Cumhurbaşkanımız Bayar bize cevaben, “Derviş Vahdeti ile merhum Said Nursi'yi bir teraziye koyamayız. Çünkü Derviş Vahdeti ayyaş ve dengesiz bir adamdı.. benim neşrettiğim kitapta bu bilgiler yanlış intikal ettirilmiştir. Şimdi emir vereceğim ve düzelecektir.” Celal Bayar devamla, “Said Nursî bizim Demokrat Parti'yi alenen desteklemiştir. Onun ile en çok benim, Başvekilim merhum Adnen menderes irtibatlı ve alakadar idi. Said Nursî “van goli gibi erişilmez bir zattı.” (Van Goli meşhur lügat kitabıdır) 31 Mart olaylarında en ufak suçu olan kişi ceza görmüştü. Said Nursi'nin en ufak bir suçu yokti ki ceza görsün... Size kesin bir şey ifade edeceğim, O da şudur: Ben günahkar bir insanım, fakat imansız değilim. Bunu unutmayın..)”

“İSLÂM DÜNYAYI AYDINLATIYOR”

Yazar Uslu, Bediüzzaman'ın dış münasebetleriyle ilgili olarak da şunları kaydetti: “1951 de Vatikan'a Risale-i Nur Külliyatı gönderiyor. 1953 de İstanbul'da patriği ziyaret ediyor ve tebliğ ediyor. 1951'de Kore'ye asker olarak talebesi Bayram Yüksel'i gönderiyor. Siyasi yelpazede Bediüzzaman hazretleri yalnız Türkiye'yi takip etmiyor, o dünya çapındaki hadisatı da takip ediyor ve çıkış yollarını da eserlerine yazıyor.”

İtalya'da 2008'de 10 bin kişinin Müslüman olduğunu belirten Uslu, “Vatikan'ın Ruhanî Meclis Üyeleri'nin yarısının “gizli müslüman” olduğu söyleniyor. Onlar ‘Bizler de sizler gibi tek Allah'a inanıyoruz' diyorlar. Bunun yanında geçen ay 16 milyon nüfuslu Hollanda'da idim. 400 kiliseye karşılık cami sayısı 450'ye ulaşmış. Kiliseler boşalırken camilerimizin dolduğunu gördüm. ABD Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton, kocasının devlet başkanı olduğu yıllarda kendisine hediye edilen Kur'an-ı Kerim'le ilgili düşüncesi sorulduğunda, dünya kamuoyuna şöyle bir beyanat vermişti: Kur'an dünyayı aydınlatıyor.. Beni de aydınlatıyor..” diye konuştu.

Bediüzzaman Said Nûrsî'nin cumhuriyetçi ve vatansever olduğunu ifade eden Uslu, konuşmasını, Bediüzzaman'ın Emirdağ Lahikası'nda geçen “Vasiyeti”ni okuyarak tamamladı.

ishakyilmaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)