07-14-2008, 17:56 | #1 |
“Sabretmek, hak etmektir”
“Sabretmek, hak etmektir”in ifadesidir, Hz. Eyyub (a.s)... Eyyub peygamber (a.s), sabrin Kur’an’daki timsalidir. Ve Kur’an muhatabinin sahsiyetini peygamberlerden verdigi örneklerle insa eder. Bunu yaparken muhatabi olan insandan “meleklik” beklemez. Cesaret, herkesin korktugu zamanda Donkisotluk yapman degildir. Cesaret, herkes gibi sen de korktugun halde, yapman gerekenden asla vazgeçmemendir. Korksan da, isini yapmayi sürdürmendir. Ne diyor Hz. Eyyub (a.s): “Seytan bana tarifsiz bir bezginlik ve terkedilmislik hissi verdi”. Bu bir itiraftir. Ama edebe bakiniz; “bezdim”, “bittim”, “burama dayandi”, “biktim artik”, “yetti gayri” demiyor. Bunlari hissediyor fakat bu hissin seytani bir dürtü oldugunu biliyor ve itiraf ediyor. Eger bir hissi kendinizle aynilastirirsaniz, ona karsi mücadele edemezsiniz. Yapmaniz gereken, önce onun size ait bir sey degil, size tebelles olmus bir sey bilmenizdir. Ancak ondan sonra o iç dürtüye karsi mücadelede basari kazanabilirsiniz. Ancak o zaman dizinize derman gelir. Her zamane insaninin yapmasi gereken talimat belli: “Ayagini yere vur”. Yani “düs yola”, “davran bakalim”. Zimnen: yan gelip yatma, ara derdinin dermanini; bak gör, mutlaka bulacaksin! Çünkü ALLAH’in yasasi bu! Peygamber, Rabbinden kendisine indirilene iman etti, mü’minler de (iman ettiler). Her biri; ALLAH’a, meleklerine, kitaplarina ve peygamberlerine iman ettiler ve söyle dediler: “Onun peygamberlerinden hiçbirini (digerinden)ayirt etmeyiz.” Söyle de dediler: “Isittik ve itaat ettik. Ey Rabbimiz! Senden bagislama dileriz. Sonunda dönüs yalniz sanadir.” (BaKaRa 285.Ayet)
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|