AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 11-15-2009, 16:12   #1
Kullanıcı Adı
BlueMoon
Standart AB Komisyonu'ndan Türkiye'ye övgü
AB Komisyonu'nun aday ve potansiyel aday ülkelerin ekonomik kriterlerde AB'ye uyumunu inceleyen raporunda, ''Son birkaç yıldır Türkiye güçlü bir istikrar programını başarıyla uyguladı. Bankacılık, kamu işletmelerinin yeniden yapılandırılması, özelleştirme, eğitim ve enerji dahil olmak üzere kilit alanlarda yapılan derin yapısal reformlar Türk ekonomisine esneklik kazandırdı. Süren küresel kriz Türkiye'de reel ekonomiyi ciddi şekilde etkilese de düzenleme ve denetlemeyle ilgili daha önceki reformlar etkisini gösterdi ve şu ana kadar tam kapsamlı bir finansal kriz yaşanmadı'' denildi.

Küresel krizle birlikte ''küresel likidite darlığına rağmen Türkiye'nin uluslararası sermaye piyasalarına yeterli erişime ve dış borç yükümlülüklerini rahat bir şekilde karşılamaya devam ettiği'' vurgulanan raporda, ekonomideki daralmaya rağmen özel sektörün de beklenenden daha iyi bir performans göstererek dış borçlarını başarıyla döndürebildiğine dikkat çekildi.

Raporda, ''Net hata ve noksan kaleminden Türkiye'ye giren 10 milyar avro, dış borçlanma ihtiyacının büyük bir kısmını karşıladı. Net hata ve noksan kalemi, hükümetin 2008 yılı sonunda çıkardığı yasal düzenlemeyle, büyük ölçüde dışarıdaki sermayelerin ülkeye geri getirilmesini yansıtıyor'' tespiti yapıldı.

Mali sektörün güçlü ifadelerle övüldüğü raporda şu ifadelere yer verildi:

''Bankacılık sektörü, büyük ölçüde önceki yıllarda düzenleme ve denetleme çerçevesinde sağlanan iyileştirmeler nedeniyle küresel finansal krize kayda değer bir direnç gösterdi.

Mali sektörün risklilik oranları sağlam kalmayı sürdürdü. sektör Merkez Bankası'nın likiditeye yönelik önlemleriyle kredi sınıflaması ve provizyon zorunluluğu gibi düzenlemelerin gevşetilmesinden faydalandı.

Sermaye yeterlilik oranı 2009 ortasında yüzde 18 gibi, AB'nin yüzde 12 olan yasal sınırının hayli üzerinde, güçlü bir düzeyde kaldı. Geri dönmeyen kredilerin oranı bir yıl önceki yüzde 3 seviyesinden küçük bir artışla 2009 ortasında yüzde 4,9'a çıktı. Düzenleyici kuruluşun stres testi, sektörün sağlam olduğunu ve yeni tehditlere iyi direneceğini gösteriyor.''

Türkiye'nin ''sert ekonomik daralmaya rağmen makroekonomik istikrar sınavından büyük ölçüde başarıyla çıktığı'' kaydedilen raporda, ''kriz piyasa mekanizmalarının işleyişini felç etmedi ve Türkiye işleyen piyasa ekonomisi olmayı sürdürdü'' değerlendirmesi yapıldı.

''Sağlanan bazı iyileşmelere rağmen Türkiye'de eğitim kalitesinin önemli bir sorun olmayı sürdürdüğü'' belirtilen raporda, ''8 yıllık zorunlu eğitime kaydolma oranı yüzde 10'a yakın artarak yüzde 97'nin üzerine çıktı. Liselere kaydolma oranı yüzde 56'dan yüzde 58'e ulaştı. Üniversitelere kayıt oranı da yüzde 19'dan yüzde 20'ye çıksa da uluslararası standartlara göre düşük kaldı. Yetersiz eğitim ve öğretimden kaynaklanan istihdam piyasasındaki arz ve talep dengesizliğini düzeltmek yolunda az ilerleme sağlandı'' ifadeleri kullanıldı.

-''TÜRKİYE AB PAZARINA DAHA AZ BAĞIMLI''-

AB Komisyonu raporunda, 2007 yılında toplam ihracatının yüzde 56'sını AB pazarına yapan Türkiye'nin geçen yıl doğusundaki ve güneyindeki ülkelerin payını artırarak bu oranı yüzde 48'e düşürdüğü vurgulandı.

''Bunun sonucunda Türkiye AB pazarına daha az bağımlı hale geldi ve ticaretini diğer komşularıyla çeşitlendirdi'' denilen raporda, geçen yıl yüzde 75 olan Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye yatırımlarındaki AB payının bu yılın ilk 5 ayında yüzde 88'e yükselmesinin AB ve Türkiye arasındaki ''karşılıklı güçlü ekonomik bağımlılığı gösterdiği'' belirtildi.

Samanyoluhaber

 

BlueMoon isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 11-15-2009, 17:09   #2
Kullanıcı Adı
rıfat gökalp
Standart
AB Komisyonu raporunda, 2007 yılında toplam ihracatının yüzde 56'sını AB pazarına yapan Türkiye'nin geçen yıl doğusundaki ve güneyindeki ülkelerin payını artırarak bu oranı yüzde 48'e düşürdüğü vurgulandı.



AB ülkelerine ekonomik bağımlılığımızı düşüren ve bölge ülkeleri ticareti yaygınlaştırması batı'nın oyuncağı olmaktan çıktığının bir göstergesidir.Anadolu işadamlarının gösterdiği özverili çalışma,Türk okulları'nın münasebetin güçlenmesindeki katkısı ve AKparti hükümeti'nin bölgede'ki ihracat'a verdiği teşvik ve uygulamalar bu sonucu doğurmuştur.durmak yok,yola devam
rıfat gökalp isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi