08-25-2007, 08:00 | #1 |
ABD'de Egitim Size Uygun mu?
İyi düşündünüz mü?
Her yıl yüz binlerce öğrenci diğer ülkelerden eğitim için Amerika'ya gelir. Çoğu, yeni bir kariyere başlamak amacıyla edindikleri akademik ve bireysel deneyimlerle ülkelerine döner. Bir kısmı için ise bu deneyim bir sukut-ı hayaldir. Başarıya ulaşmak için önemli olan iyi bir plan yapmak ve muhtemel problemlere karşı hazırlıklı olmaktır. Amerika'da eğitim almayı düşünüyorsanız okular hakkında ayrıntılı bilgi edinmeli, eğitim hayatınıza netleşmemiş bazı beklentilerle başlamamalısınız. Aşağıdaki hususları unutmayın: Başvuru işlemleri için bir yıl gerekmektedir. Amerika'da eğitim almak pahalıdır: yıllık en az 12000 dolar, hatta bazı üniversiteler için bu rakam 20000 dolardan başlamaktadır. Lisans eğitimi için maddi yardım bulmak oldukça güçtür. Amaçlarınız nelerdir? Öğrenciler, mesleki ve şahsi amaçları doğrultusunda deneyim kazanmak maksadıyla ülkelerinde veya yurt dışında yüksek öğrenim görmeyi ister. Mesleki açıdan ilerlemek, yüksek ücretli iş sahibi olmak veya hayat tecrübesi kazanmak eğitim yapmaktaki başlıca sebeplerdir. Aşağıdaki soruları kendinize sorarak eğitim ve mesleki amaçlarınızı daha kolay belirleyebilirsiniz: Yüksek öğrenim için bu kadar zaman harcamak istiyor muyum? Türkiye'de, seçtiğim ihtisas konusunda yetişmiş elemana ihtiyaç var mı? Eğitimimi tamamladıktan sonra, yaptığım yatırıma değecek miktarda para kazanabilecek miyim? Türkiye'ye geri döndüğümde Amerika'da aldığım eğitim yüksek öğretim ve mesleki lisans kurumlarınca geçerli sayılacak mı ve kendi alanımda iş bulabilecek miyim? Yurt dışında kaldığım süre içerisinde Türkiye'deki önemli fırsatları kaçırmış olacak mıyım? Amerika'da aldığım eğitim sonucunda edindiğim bilgileri, Türkiye'deki iş alanlarına uyarlayabilecek miyim? Amerika'da kazandığım teknolojik uzmanlık bilgilerini Türkiye'de uygulayabilecek miyim? Akademik olarak hazır mısınız? Eğer iki yada dört yıllık bir ABD üniversitesine lisans için başvuracaksanız, en az 12 yıllık ilk ve orta öğreniminizi tamamlamış ve ABD'deki lise diplomasına denk bir diploma sahibi olmanız gerekmektedir. Master veya doktora için başvuracaksanız ABD lisans derecesine denk, akademik diplomanız olmalı. Bazı Amerikan üniversiteleri, öğrencileri seçerken notlarının ve test sonuçlarının yüksek olmasına ve liderlik yeteneğinin bulunmasına dikkat eder. Bir çok üniversite bu konuda daha az seçici davranır. Fakat hemen hepsi, bir önceki okulunuzdaki başarınıza ve aynı başarıyı devam ettirip ettiremeyeceğinize dikkat eder. Yüksek lisans okullarının bir çoğunda, bir önceki okuldaki not ortalamanızın 3.00 olması şartı aranır. Akademik geçmişiniz ve test sonuçlarınız konusunda gerçekçi olun. Şartları akademik özelliklerinize ve ilgi alanlarınıza uyan üniversitelere başvurun. Amerika'daki yüksek lisans eğitiminde geniş ölçüde bireysel çalışmayı ve sınıf içi tartışmaları gerektiren ve Türkiye'dekinden çok daha farklı öğretim teknikleri uygulanır. Ödevlerinizin düzenli ve anlatımın yeterli ve açık olasına önem verilir, proje ve ödevlerin bilgisayarda hazırlanması zorunludur. Araştırmalarınızda kitapları kullanmak yerine on-line kaynakları kullanabilirsiniz. Üniversiteler öğrencilerine elektronik posta adresi verir ve öğrencilerin bu adresleri kullanmasını ister. İngilizceniz yeterli mi? Bir çok üniversite, lisans ve yüksek lisans için başvuran öğrencilerin Test of English as a Foreign Language (TOEFL) sınavından yeterli dereceyi almalarını şart koşar. İngilizce yeterlilik derecesi okula ve bölüme göre değişir. Fakat unutmayın ki İngilizceniz ne kadar iyi olursa Amerika'daki öğrencilik hayatınızda kendinizi o kadar rahat hissedersiniz. Başvuru süreci başlamadan iyi düzeyde yazılı ve sözlü İngilizce öğrenmek sizin için büyük avantaj sağlayacaktır. Bazı üniversiteler, başvuru prosedürünün bir parçası olarak başvuranlardan en az bir essay yazmalarını ister. Üniversitelerin bir kısmı ise kendinizi İngilizce olarak nasıl ifade ettiğinizi anlayabilmek için mülakat yapabilir. Yeterli kaynağınız var mı? Amerika'daki eğitim giderleri, okul harcının yanı sıra, yaşam giderleri, kitap ve diğer materyaller için yapılan harcamaları da kapsar. Okul harçları üniversitelere göre değişir ve yabancı öğrenciler için eğitim giderleri içerisinde en yüksek kalemdir. Bir community kolejin yıllık harç ücreti 2000 US$ kadardır. Seçkin bir özel üniversite de ise, harç, oda ve yiyecek dahil olmak üzere yıllık masraf toplam 28,000 US$ kadardır. Yabancı lisans öğrencilerine yapılan finansal yardım oldukça sınırlıdır. Kaynaklarınız, programınızın tamamını kapsamalıdır. Amerika'da lisans derecesini tamamlamak ortalama dört yada beş yılınızı alabilir. Master programları bir-üç yıl sürerken doktora programları çalışılan alan ve önceki eğitim düzeyine göre, beş ve yedi yıl arasında tamamlanabilir. Sertifika programları veya mesleki programlar bir kaç aydan iki yıla kadar sürer. Amerika'da kaldığınız süre içerisinde ailenizi de yanınızda getirmek istiyorsanız yapacağınız masrafları bir daha gözden geçirmelisiniz. Eşiniz için, yıllık fazladan 5,000 US$, her bir çocuğunuz için yıllık 4,000 US$'a ihtiyacınız olacak. Sağlık sigortası ve bu tür harcamalar için bütçe ayırmak Amerika'da yaşamanın bir gerekliliğidir. Sağlık sigortasının fiyatı değişmekle birlikte genellikle 3,000 - 4,000 US$ arasındadır. Farklı bir ülkeye ve farklı bir kültüre adım atmak için hazır mısınız ? Amerika'ya öğrenim amacıyla uzun bir süre için gelmekle bir kaç hafta yada bir kaç ay turist olarak gelmek arasında büyük fark vardır. Yeni bir çevrenin ve yeni bir kültürün hayatınızda önemli tesiri olacaktır. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan uzun bir süre ayrı kalacaksınız. Ailenizi de götürecekseniz onların uyum sağlamaları konusunu da hesaba katmalısınız. Amerika eğitiminize dair planlarınızda başarılı olabilmeniz atılımcı, yaratıcı olmanıza ve gerçekçi plan yapmanıza bağlıdır. İyi bir hazırlık nasıl sağlanır? Matematik, cebir ve belki de trigonometri gibi konularda eğitim görmek istiyorsanız İngilizce okuma ve yazma yeteneğinizin ötesinde, belli bir eğitim almış olmanız beklenebilir. Bunlara ek olarak, zamanınızı iyi kullanmanız, bağımsız düşünebilme ve sorumluluk alma yeteneğine sahip olmanız istenebilir. Diğer yabancı öğrencilerle aynı ortamı paylaşmak sizin için ne kadar önemli? Aile ortamından üniversite/kolej hayatına geçmek oldukça zordur. Amerika'da başka ülkelerden gelen diğer öğrencilerle tanışıp, bu zor alışma devresini onların yardımıyla atlatabileceğinizi düşünüyor musunuz? Amerika'da çoğu üniversite/kolejin belli dini gruplarla resmi ya da gayri resmi bağlantılarının olması sizin için fark eder mi? Belirli beklentilerin olması yanında, çoğu Amerikan okulunda din kültürü dersleri, okulların tarihsel olarak belli bir dini bağa sahip olmasına rağmen seçmeli olarak verilir. Ancak, okuduğunuz kurumun dini geleneğine sahip olmanız beklenmez. Çoğu okulda farklı dinlere mensup bir çok öğrenci vardır ve kendi dinlerine mensup yeni gelen öğrencileri bünyelerine almaları mümkündür. Aileniz ve siz Amerika'da kolej/üniversite masraflarını gerçek anlamda karşılayabilecek durumda mısınız? Üniversiteler, eğitiminizi karşılayacak düzeyde maddi güce sahip olduğunuzu belgelemenizi isterler. Amerika'daki eğitim masraflarınızın siz ve aileniz için karşılanması güç bir tutar olup olmadığını bilmek isteyeceklerdir. Her bir sömestr sonrasında veya mezuniyetten sonra Türkiye'ye dönebileceğiniz konusunda gerçekçi misiniz? Eve geri dönmek en az evden ayrılmak kadar zordur. Eğitiminizi bitirip geri döndüğünüzde aileniz sizi onları bıraktığınız gibi bulmak isteyeceklerdir, fakat sizin tercihleriniz, olaylara bakışınız ve beğenileriniz tümüyle değişmiş olacaktır. Ailenizin sizde görecekleri büyük değişiklikten dolayı şaşkınlığa düşmeleri ve üzülmeleri mümkündür. Eğer bu sorulara verdiğiniz cevaplar gerçekten Amerika'da yeni deneyimler edinmeye hazır olduğunuzu gösteriyorsa, şu anda üzerinde gezindiğiniz site hangi üniversite/kolejin tercihlerinize uygun olup olmadığı konusunda fikir edinmenize yardımcı olacaktır; (akademik durumu, büyüklüğü, yeri, vs.). Kim bilir belki de fırsatlar dünyası sizi bekliyordur.
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |