AK Gençliğin Buluşma Noktası
Yeni Şafak , Akit ve Milat "Yeni Şafak" ve "Vakit" Gazetesi köşe yazıları / Vakit'ten Hafızalardan Silinmeyen Habercilik Başarıları..

Stil
Seçenekler

Alt 08-31-2014, 01:56   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart Abdülkadir Selvi - Davutoğlu Hükümeti
Abdülkadir Selvi

Davutoğlu hükümeti

Yeni sürecin önemli bir sorusu daha cevap buldu.

Davutoğlu hükümeti kuruldu.

Kısa süre içerisinde ağrısız, sancısız çok önemli değişiklikler gerçekleştirildi.

Erdoğan, partisinin bütünlüğünü koruyarak Cumhurbaşkanı oldu.

Özal, Cumhurbaşkanı adayı olduğunda ANAP Milletvekili Fethi Çelikbaş karşısına aday olmuştu.

Çankaya'da, Erdoğan ile Gül arasında, kırgınlıkları değil, 'Kardeşlik hukuku'nu ön plâna çıkaran bir devir teslim yaşandı.

Başbakanlık düğümü tereyağından kıl çeker gibi çözüldü. Ortak aday olarak kongreye giren Davutoğlu, oy birliği ile seçildi.

Kendi elleriyle kurduğu ANAP'ı Mesut Yılmaz'a kaptıran Özal, kardeşi Yusuf Özal'a Yeni Parti'yi kurdurmuştu.

'İsmet Abi'yi seçtirmek isteyen Demirel, kongre salonunda Tansu Çiller'e yenilmiş, Demirel-Çiller kavgası DYP'nin parçalanmasına yol açmıştı. Demirel-Çiller kavgası o denli şiddetli oldu ki, Demirel, DYP'yi bölüp, 28 Şubat'ın şemsiye partisi DTP'yi kurdurmuştu.

Türk siyasetinin son 50 yılına damgasını vuran Demirel, 80'li yılların siyasetini şekillendiren Özal bile bu denli ustalıkla bu dönüşümü gerçekleştiremediler.

Erdoğan güçlü liderliği ile bu badireleri tek tek atlattı ve 'İskender'in kılıcı' gibi bir hamlede düğümü çözdü, AK Parti gemisini sakin limana demirledi.

Böylece üç G formülü devreye girdi.

Güçlü Cumhurbaşkanı, Güçlü Başbakan ve Güçlü kabine.

Artık güçlü icraat zamanı.

Çünkü 7 Haziran 2015 seçimlerine kadar Başbakan Davutoğlu'nun önünde topu topuna 283 gün kaldı.

Dün Davutoğlu hükümeti kuruldu. Yeni bakanlar koltuklarına oturdu. Eski bakanlar görevi devretti. Ama ben bir fotoğrafa odaklandım.

Beşir Atalay, 12 yıldır devam ettirdiği bakanlık görevini devretti. Hepimiz insanız. İnsanlar bu tür durumlardan etkilenir.

Ancak bakanlık görevini devreden Beşir Atalay ile Davutoğlu, Başbakanlık binasından birlikte çıktılar, Cuma namazına birlikte gittiler.

Davutoğlu, Beşir Beyi makam aracında götürdü, makam aracında getirdi. Kocatepe'de birlikte namaz kılıp öğle yemeğini birlikte yediler.

Bu, siyasette ender yaşanan bir hadise. Kardeşlik hukuku bu. Dava adamları böyle olur.

Başbakan yardımcılığı görevini üstlenen Yalçın Akdoğan, devir teslim töreninde, 'Bayramlarda çocuklarımı alıp Beşir beye ziyarete giderdim' dedi. '12 yılda çok zor zamanlar geçirdik. Ya ben, Beşir hocamı aramışımdır, ya o beni aramıştır. Bundan sonra da ne zaman başım sıkışsa ben onu arayacağım' dedi.

Emrullah İşler, bakanlık görevini 40 yıldır tanıdığı bir dostuna devretmekten mutlu olduğunu söylerken, Mevlüt Çavuşoğlu, 'Volkan Bozkır bizim New-York'tan abimizdi' şeklinde bir tavır sergiledi.

Bunlar siyasete saygınlık kazandıran tavırlar.

Gelelim bakanlıklardaki değişikliklere.

Güçlü Kabine modelinin en önemli isimlerinden biri Yalçın Akdoğan.

Başdanışman olarak Erdoğan'ın en yakın çalışma arkadaşlarından olan Yalçın Akdoğan'ın kabinede Davutoğlu'na en yakın isim olması aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasındaki bir hafıza transferi.

AK Parti'nin en önemli projesi çözüm süreci. 2015 yılında PKK'nın silahlara veda ettiğinin ilan edildiği bir yıl olması amaçlanıyor. Beşir Atalay'ın büyük emeklerinin olduğu çözüm sürecinin en kritik aşamasında bayrak artık Yalçın Akdoğan'da.

Yalçın Bey aynı zamanda 9 ay sonra sandık başına gidecek olan AK Parti'de, eskiden olduğu gibi siyaset üretmeye devam edecek.

Kısa süreli Bakanlık görevi sırasında başarılı bir performans ortaya koyan Emrullah İşler, kabinede Ankara'dan Ali Babacan ve Yalçın Akdoğan gibi iki Başbakan Yardımcısı olması nedeniyle bu görevini devretmek durumunda kaldı. Bu durumdan paralelciler kendilerine pay çıkarmaya çalışmasınlar. Emrullah İşler siyasette güçlü bir isim olmaya devam edecek.

Paralelle mücadelede dik duruşu, siyasette gündem belirleyen çıkışlar yapması onu Türk siyasetinin önemli figürlerinden biri yapmaya yetti.

Kabine değişikliğinden sonra kimle konuşsam Emrullah İşler sürpriz oldu diyordu. Pırıl pırıl bir insan, omurgalı ve dik duran genç bir siyasetçi olarak Emrullah İşler'in siyasette geleceği olduğuna inanıyorum. Başbakan Davutoğlu'nun da 'Yeni süreçte de yakın çalışmaya devam edeceğiz' sözünün havada kalmayacağından şüphem yoktur.

Yeni kabinede Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenen Numan Kurtulmuş ise bir kazanç.

Numan Bey, AK Parti'ye gelmeden önce Çankaya Köşkü'ndeki bir resepsiyonda eşi Sevgi Hanıma, 'Bu adamı ikna et, getir' demişti Tayyip Bey. Numan Bey de Süleyman Soylu da AK Parti'ye gelerek önemli katkılar yaptılar. Tayyip Bey de onları her zaman önemli mevkilere taşımak suretiyle, AK Parti'ye gelebilecek olan başka isimlere de yol açmış oldu.

AK Parti'nin, 'Ağabey' lerinden, siyasetin vicdanı olan bir isim Bülent Arınç. Yeni hükümette yerini koruması yerinde bir tercih oldu.

Paralelle mücadelede en kritik değişikliklerden biri Hayati Yazıcı ile Nurettin Canikli arasında gerçekleşti.

Hayati Bey için bir şey demek istemiyorum ama Nurettin Canikli, birikimi, pratikliği ve hızlı karar alma yeteneği ile bakanlığa,

'Cuk' diye oturdu.

Kaynak

Yeni Şafak 30.08.2014

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)