AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 07-14-2011, 14:30   #1
Kullanıcı Adı
Ak_Kelebek
Standart AB'ye uyarı: Rumları muhatap almayız, ilişkiler donar


Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Kıbrıs gerilimi tırmanıyor. Ankara, 2012'nin ikinci yarısında Kıbrıs Rum Kesimi AB dönem başkanlığını üstlenmeden, Ada'da çözüm için referandum önerdi; ancak Rumlar ayak sürüyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara'da temaslarda bulunan AB'nin Genişleme Komiseri Stefan Füle'ye "Rum Kesimi dönem başkanlığını alırsa bu, AB ile ilişkilerimiz donar anlamına gelir." şeklinde sert bir uyarıda bulundu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın randevu vermediği Füle'yi AB Bakanı Egemen Bağış kabul etti. Ancak, Bağış da AB Komiseri'ni kapıda karşılamadı.

AB'nin genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle, dün Ankara'da temaslarda bulundu. Füle önce Bakan Davutoğlu, ardından AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış ile buluştu. Füle-Bağış ortak basın toplantısında konuştuğu sırada Davutoğlu'dan sert açıklamalar geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstantin Grişçenko ile görüşmesinin ardından konuşan Davutoğlu, Rum Kesimi'nin Kıbrıs'taki müzakereleri geciktirerek, tek taraflı olarak AB dönem başkanlığını alması durumunda Türkiye-AB ilişkilerinin donma noktasına geleceğini kaydetti. Türk Bakan, "Bunu açık bir şekilde Sayın Füle'ye de söyledim. Biz Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin çözüm olmadan üstleneceği bir dönem başkanlığında Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin sürdürülebileceği kanaatinde değiliz." diye konuştu. "Bizim herhangi bir şekilde Güney Kıbrıs Rum yönetimi dönem başkanlığını muhatap almamız söz konusu değildir." diye devam eden Bakan, bu tıkanıklığı aşmanın tedbirlerinin şimdiden alınmasını istedi. Davutoğlu geçtiğimiz hafta KKTC'de yaptığı açıklamada müzakerelerin hızlandırılarak 2012 başında çözüm planının referanduma götürülmesini önermişti.

FÜLE: REFERANDUM MÜMKÜN

Stefan Füle ise 2012 başında bir referandumun mümkün olabileceğini söyledi. Füle, "Evet, Kıbrıs'ta referandum olabilir. Bu yıl sonunda Kıbrıs konusunda bir mutabakata varılması hedefleniyor." dedi. Ancak AB Komiseri Türkiye'nin limanlarını Rumlara açmasını öngören ek protokolün uygulamaya konulmasının AB müzakereleri açısından çok önemli olduğunu söyledi. Stefan Füle, TBMM'de BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş ile yaptığı görüşme sonrasında Davutoğlu'nun sözlerini değerlendirdi. Füle, "Bu tip yorumlar için doğru bir zaman olmadığını düşünüyorum. Çünkü içinde bulunduğumuz bu dönem, esasında Türkiye-AB ilişkilerine, reform sürecine, katılım müzakereleri sürecine yeni bir ivme kazandırmak için doğru bir zaman." dedi.

Başmüzakereci Egemen Bağış da "Türkiye'nin iç politikasının da, güvenlik politikasının da, dış politikasının da mimarı şu anda Sayın Başbakanımızdır. Hangi konuda hangi adımı ne zaman atmamız gerektiğine, ne zaman atmamamız gerektiğine de Başbakanımız karar verir.'' şeklinde konuştu.

Ankara, Füle üzerinden AB'ye 'dik duruş' mesajı yolladı. Başbakan Erdoğan, Füle'ye "yoğunluğunu" bahane göstererek randevu vermedi. Füle protokol olarak AB Bakanı'nın muhatabı olsa da Türk tarafı bugüne kadar AB yetkililerine en üst düzey de randevu veriyordu. Bakan Bağış da önceki görüşmelerin tersine Füle'yi kapıda karşılamadı. Bağış AB Komiseri'ni makam odasında karşıladı. Ankara bu tavrıyla Füle'nin şahsına değil, AB'ye mesaj verirken, AB'nin çifte standardına tepki gösterdi.

'Avrupa Parlamentosu'nda neden Türkçe tercüme yok?'

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Jerzy Buzek'e Türkçeyi neden resmî dil olarak kabul etmediklerini sordu. Eroğlu, "1960'ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti, Türk ve Rum ortaklığına dayalı bir cumhuriyettir. O cumhuriyetin anadili Türkçe ve Rumcaydı, ortak dili de İngilizceydi. Burada Rumca var ama Türkçe yok. 'Hem (Rumlar tarafından) işgal edilen bir cumhuriyeti buraya üye yapıyorsunuz, hiç olmazsa o cumhuriyetin anayasasında yazılanlara da bakın' diye bir imada bulunduk." dedi. VEDAT DENİZLİ BRÜKSEL

ZAMAN

 

Ak_Kelebek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 07-14-2011, 19:36   #2
Kullanıcı Adı
HaArP
Standart
Alıntı:
Ancak AB Komiseri Türkiye'nin limanlarını Rumlara açmasını öngören ek protokolün uygulamaya konulmasının AB müzakereleri açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Alıntı:
Doğru olan Kıbrısın federatif bir yapı içinde kalması ve birleşmesidir.


Askeri ve Stratejik kavramları göz önüne almak ve derinlemesine araştırmak noktasından hareketle bir daha yorumunuzu düşünmenizi istirham ederim...
HaArP isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-14-2011, 19:52   #3
Kullanıcı Adı
HaArP
Standart
Alıntı:
Kıbrıs sorununu Yunanistanın elinde şekil alamaycaktır .Rumların AB dönem başkanlığında KAD 'ın önerdiği maddelerde Türkiyenin ağırlığı söz konusu olacaktır.
İyi niyetli geniş bir perspektifinize saygı duyuyorum Lakin sizde iyi bilirsiniz ki Askeri Strateji Mantığı her zaman ön plandadır... Federatif bir birleşme Rum ile Yunan'ı ayrı ayrı düşünmek zorunda olduğunuzu hatırlatmak isterim... Çünkü Rum ile Yunan kontrolü bir görüntüden ibarettir... Rum Dediğinizde İsrail anlamanız için yeterli bir bilgi gerekebilir acizane... Bu itibar ile Abd-İsrail ve Rum'un ortak derdi İngiliz kodu altında Limanların Rumlara dolayısı ile İsrail'e açılması ve Birleşimden hareket ile Türk Askerinin ülkeden ''kuvvetsiz olacak şekilde'' çekilmesi şeklinde okumanızı Ortadoğu stratejileri ile bağlantılı olarak okumanız gerektiğinde ısrar ediyorum naçizane... Bir Manada Türkiye'nin eli güçlenir elbet ! Lakin Ortadoğuda zayıflar !!!
HaArP isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-14-2011, 20:27   #4
Kullanıcı Adı
HaArP
Standart
Alıntı:
cam her yönü ile Türkiye'nin eli güçlü derken bu deklarasyona göre yorumladım.
EyvaAllah kardeşim saygı duyuyorum... Türkiye'nin eli güçlenir... Lakin Askeri ve Stratejik noktadan İsrail'in istediği olur ki ölümü gösterip sıtmaya razı eden stratejik boyutun ! Ama Doktor var elimizde demekten ibarettir acizane...
HaArP isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-14-2011, 20:28   #5
Kullanıcı Adı
EpiVaTeS
Standart
Niye aynı yazıyonuz...
EpiVaTeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-14-2011, 20:32   #6
Kullanıcı Adı
HaArP
Standart
Alıntı:
EpiVaTeS Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Niye aynı yazıyonuz...
Kardeşim bu meseleler Askeri Stratejik ve Devletler arasındaki Siyasi Kodların Perde Arkasındaki güç dengeleri ile alakalı olduğundan basit düzeyde izahı mümkün olamaz... Yalçın Hocamla Beyin fırtınası yapıyoruz...

Mesele Kıbrıs Meselesi... Amaç Ortadoğudaki İsrail'i korumak ve Askeri bir Hava üssü oluşturulması ve Engel çıkarılmaması en üst noktasından yapılan pazarlıkların izdüşümü ! Onlar bir adım atıyor Türkiye bir adım atıyor !
HaArP isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-14-2011, 21:33   #7
Kullanıcı Adı
EpiVaTeS
Standart
yok aynı yazı sitili babında dedim ben onu...
EpiVaTeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi