AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 06-09-2009, 01:52   #1
Kullanıcı Adı
Duygu'Seli~
Standart Adanada yeni bir canlı türedi..
Adana'da yeni bir canlı türü bulundu

Adana'nın Pozantı yaylalarında şu ana kadar dünyada varlığı bilinmeyen bir canlı türü keşfedildi. Yeni canlının adı: Niphargus Kirgizi...
















Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Belgin Çamur Elipek, Adana'nın Pozantı yaylalarında şu ana kadar dünyada varlığı bilinmeyen bir canlı türü keşfettiklerini söyledi. Canlılar üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınan Yrd. Doç. Dr. Belgin Çamur Elipek, Adana'nın Pozantı ilçesi yaylalarında çıkan tatlı su kaynağında yeni bir canlı türü keşfettiklerini kaydetti.

Çalışmalarına sağladığı destekten dolayı TÜ Rektör Yardımcısı da olan hocası Prof. Dr. Timur Kırgız'ın soyadını verdiği canlı türünün özellikleri hakkında şu bilgileri verdi: "Niphargus Kirgizi adı verilen tür, sularda yaşayan Amphipoda grubuna ait. Gözü olmayan, sarımsı krem renginde, uzun kuyruklu yaklaşık 2 santimetre uzunluğunda."

Yrd. Doç. Dr. Elipek, türün yeraltında yaşayan bir canlı olduğunu, tesadüfen yeryüzüne çıktığı sırada tespit edildiğini ifade etti. Belgin Çamur Elipek, canlı türü hakkındaki tespitlerini alanın uzmanları olan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Murat Özbek ve Slovenya Ljublijiana Üniversitesi'nden Dr. Cene Fiser ile paylaştığını dile getirdi. Görüşlerine başvurduğu bilim adamlarıyla yaptıkları ortak değerlendirmede bulunan canlının dünyada yeni bir tür olduğu konusunda fikir birliğinde vardıklarını kaydetti. Keşfettiği türün bilim dünyasında kabul görmesi için çalışma başlattıklarına vurgu yapan Elipek, bu konudaki bilimsel makalesini hazırlayarak uluslararası bilim heyetine gönderdiğini ifade etti.

Heyet tarafından keşfi onaylanan Yrd. Doç. Dr. Elipek, türle ilgili makalenin uluslararası bilim dergilerinden Zoologischer Anzeiger'de yayınlandığı bilgisini de verdi. Yrd. Doç. Dr. Belgin Çamur Elipek, ayrıca, küresel ısınmanın canlı türleri için tehdit oluşturduğunu, bu yüzden yeni türlerin keşfedilmesinin büyük önem arz ettiğini bildirdi.

Küresel ısınmanın etkilerinin önlenemediği takdirde dünyadaki canlı türlerinin dörtte birinin 2050 yılına kadar yok olacağının öngörüldüğünü belirten Elipek, "Bu nedenle şimdiki mevcut türlerin saptanıp dünyadaki çeşitliliğin ve dağılımın bilinmesi önemlidir." dedi.


(CİHAN)

 

  Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
adana, ak, ak parti, ak parti forum.com, böcek, canlı, çiçek, duyguseli, tür


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi