AK Gençliğin Buluşma Noktası
Tartışıyorum AK Partililerin, AK Parti Gençlerinin Seviyeli tartışma bölümü.

Stil
Seçenekler

Alt 05-10-2010, 22:10   #1
Kullanıcı Adı
sudaduran
Question Adnan Menderes HOVARDA mı?"Adnan Menderes ve Bebek Davası" nedir?
Adnan Menderesin ''Bebek Davası''..Olayın aslı nedir,,Baykal'ın olayıyla bunu mukayese edenler var...

Konu sudaduran tarafından (05-10-2010 Saat 22:51 ) değiştirilmiştir..
sudaduran isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 05-10-2010, 22:46   #2
Kullanıcı Adı
sudaduran
Bebek Davası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Git ve: kullan, ara
Bebek Davası, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından, cunta yönetimi tarafından Türkiye Cumhuriyeti 23. Hükümeti başbakanı Adnan Menderes'e ve Zeynep Kamil Hastanesi Başhekimi Dr. Fahri Atabey'e, "yeni doğmuş gayri meşru çocuğu öldürmek ve bu suça azmettirmek"[1] gerekçesiyle açılmış ve Yassıada'da görülmüş dava. Adnan Menderes'in, metresi olan opera sanatçısı Ayhan Aydan'dan olan çocuğunu, doğuma giren Dr. Fahri Atabey'e öldürttüğü iddia edildi.[2] Ayhan Aydan'ın sanık olarak dinlendiği davadan, Menderes ve Atabey beraat ettiler. Bebek Davası, cunta yönetiminin Adnan Menderes aleyhinde açtığı 13 dava arasından beraatle sonuçlanan tek davadır.[2]
Konu başlıkları

[gizle]
Olayların gelişimi [değiştir]

Sanatçı Ayhan Aydan'ın ifadesine göre ikili 1951 yılında tanışmışlardı. Aydan, Menderes'i büyük bir aşkla sevdiğini, evli olduğunu bilmesine rağmen ondan çocuk sahibi olmayı arzuladığını ancak muvaffak olamadığını söyledi.[2][3] Dr. Fahri Atabey ifadesinde, Aydan'ın daha önce Menderes'ten olan başka bir çocuğunu aldırdığını ileri sürdü.[1] Menderes, Aydan'ın sık sık rahim kanamaları geçirdiğini, çocuğun düşmüş olabileceğini söyledi ve bu konuda bilgisi olmadığını iddia etti.[1]
Ayhan Aydan'ın ifadesine göre, mahkeme konusu olan çocuğa henüz 8 aylık hamile iken gece sancılandı. Sabah hastaneden, 18 yıldır tanıdığı ve doğumda bulunmasını istediği Dr. Fahri Atabey'i aradı ancak ulaşamadı. Florya'daki evinden Adnan Menderes'i aradı ancak ona da ulaşamadı. Doğumu aynı gün Alaeddin isimli bir doktor yaptırdı. Aydan'ın ifadesine göre çok zor bir doğum oldu ve bebek eceli ile öldü. Dr. Atabey haberi alıp geldiğinde bebek ölmüştü.[3] Atabey, bebeğin boynuna dolanan kordonu yüzünden öldüğü teşhisini koydu.[2]
Mahkeme esnasında Adnan Menderes'in devletin kilitli kasasında muhafaza ettiği erotik resimler ve bayan külodu da iddia makamı tarafından gündeme getirildi.[1]
Mahkemenin sonuçlanması [değiştir]

22 Kasım 1960'taki karar duruşmasında sanıklar suçsuz bulunarak haklarındaki tutuklama kararı kaldırıldı. Dava "Anayasayı ihlal davası"yla birleştirildi.[3] Menderes bu davadan beraat etmesine rağmen "devletin yüksek menfaatlerine ve istihbarat işlerine sarfedilmek üzere emrine tahsis edilen paraların bir kısmıyla opera sanatçısı Aydan Ayhan'a ev aldığı" iddiasıyla açılan davada (Örtülü Ödenek Davası) suçlu bulundu.[2]
Yassıada tutanakları arasında Aydan-Menderes ilişkisi açısından önemli diğer bir ayrıntı yine "Örtülü Ödenek Davası" dosyasından çıktı. Menderes'in örtülü ödenekten yaptığı ödemeler arasında Ayhan Aydan'ın boşandığı eşi Ferit Alnar'a uzunca bir süre boyunca belirli aralıklarla ciddi yekün tutan ödemeler yapıldığı anlaşıldı:[1]
  • 1951'de 3 bin lira.[1]
  • 1952'de 3 bin lira.[1]
  • 1953'te 707 dolar karşılığı 2 bin lira.[1]
  • 1953'te "Almanya'ya döviz" için 2 bin lira.[1]
  • 1954'te 6 bin 500 lira.[1]
  • 1954'te Ferit Alnar'ın babası Ragıp'a bin lira.[1]
  • 1955'te 500 lira.[1]
  • 1959'da 2 bin 163 lira.[1]
Kapsamlı okuma [değiştir]

• Yassıada Zabıtları 4: Bebek Davası, Emine Gürsoy Naskali, Kitabevi Yayınları, İstanbul, 2008. ISBN: 9789759173807
Kaynakça [değiştir]

1. ^ a b c d e f g h i j k l m İşte "Bebek Davası" tutanakları, Bir dönemin utanç belgeleri CanDündar.com.tr. Erişim: 24 Mayıs 2009
  2. ^ a b c d e Adnan Menderes KimKimdir.gen.tr. Erişim: 24 Mayıs 2009
Alt 05-10-2010, 22:56   #3
Kullanıcı Adı
İntifada
Bebek davası diğer açılan davalar gibi yassıada dönemlerinde menderesin idamına zemin hazırlamak için açılan davalardan birisidir.Amaçlanan menderesi halkın gözünde küçültmekti.Ama davadan adna menderes berat etmiştir.

Alıntı:
Tarih 31 Ekim 1960... Dönemin en çok satan gazetelerin birinde yapılan bir inceleme haber.. İsterseniz şöyle eskilere doğru uzanalım ve o dönemde yer alan bu haberin ayrıntıyarını aktaralım sizlere.

"Onu kurtaracak ben mi kaldım?"
"Bebek Davası" eski Başbakan Adnan Menderes'i halkın gözünde küçük düşürmek amacıyla açılmış bir davaydı. Bu dava Menderes'in ilişkide bulunduğu öne sürülen, Ayhan Aydan'ı halkın gözünde kahramanlaştıracaktı. Güzel sanatcı Adalet Divanı'nda şu ifadelerde bulunuyordu: "Ondan (Adnan Menderes'ten) çocuğum olsun istemiştim.

"Bebek Davası, geri tepiyor"
"Köpek Davası", "Bebek Davası" ve "Barbara Davası" ihtilalle düşürülmüş DP liderini halkın gözünde küçültmek amacıyla düzenlenmiş davalardandı.

Bu üç dava içinde en çekici olan ise hiç şüphesiz ki eski Başbakan Adnan Menderes aleyhinde açılmış "Bebek Davasıydı". Yassıada Duruşmaları içerisinde "tersine tepen dava" olarak nitelendirilen bu davada bir kadın halkın gözünde yüceltiliyor bir başbakan ise ayaklan altına alınıyordu. Bu kadın ünlü opera sanatçısı Ayhan Aydan'dı.

SANIKLAR: Adnan Menderes (Başbakan), Dr. Fahri Atalay (İstanbul Zeynep Kamil Hastanesi Baştabibi)

SUÇLAMALAR: Yüksek Soruşturma Kurulu kararnamesinde,Adnan Menderes'in opera sanatçısı Ayhan Aydan'dan yeni doğmuş gayrimeşru çocuğunu, Dr. Fahri Atabey'e (Ankara'ya çağırarak öldürmeye azmettirmekle) öldürttüğü iddia ediliyordu.

31 Ekim 1960 tarihinde başlayan sözkonusu davanın yargılanması sırasında iddia makamını Fahrettin Öztürk işgal ediyordu. Savcı Öztürk bu arada Başbakanlık kasasından çıktığını iddia ettiiği kadın iç çamaşırlarını ve bazı açık fotoğrafları sergiliyor, siyasi nitelikli mahkeme bir anda amacından uzaklaşıyordu.

Savcı Öztürk, bir zarf içerisinde çıkardığı sözkonusu suçlama malzemelerini eliyle sallaya sallaya gösteriyor ve bununla da yetinmeyerek yine Başbakanlık kasasında bulunduğunu iddia ettiği bir kutu çıplak kadın fotoğraflarını sergiliyordu.

İSTENİLEN CEZA: Sanık Adnan Menderes ve Dr. Fahri Atabey, haklarında 5 ila 10 yıl arasında ağır hapis cezası isteniyordu.

SAVUNMALAR: 31 Ekim 1960 Pazartesi günü başlayan Bebek Davası'nın ilk celsesinde elektrikli bir hava yaşandı. Yargılanma sırasında savcının tavrına cevap veren Menderes'in avukatı Burhan Apaydın,

Yere düşmekle cevher,
Sakıt olmaz kadr-ü kıymetten

mısrasını okuyor, bu sırada seyirci locasından "yuh" sesleri yükseliyordu. Avukat Apaydın, savunmasının bir yerinde şunları söyledi: "27 Mayıs'ta radyolardan duyulan şudur: Bu harekat, hiçbir şahsa veya zümreye karşı değildir..."

"Şahıslara ait bu eşyaların burada teşhir edilmesi bu ifadeye uymaz. Burada huzurunuza getirilen insan iddia makamının hakaretine maruz bırakılamaz."

Gerek Menderes gerekse Adnan Aydan, gönül ilişkilerini gizlemiyor; ancak çocuğun doğum anında öldüğünü ifade ediyorlardı. Opera Sanatçısı Ayhan Aydan ifadesinin bir yerinde, "Adnan Menderes'i 1951 yılında tanıdım. Kendisini çok sevdim. Bütün emelim ondan bir çocuk sahibi olmaktı. Bunda muvaffak olamadım..." diyerek son derece net ve takdir toplayan bir tavır ortaya koyuyordu.

KARAR: Yedi oturum süren bu dava 22 Kasım 1960'da karara kalıyor; her iki sanık hakkında verilen tutuklama kararı geri alınır.
Ama bu olayla baykal olayında farklar var..
Birkere şunu söylliyeyim belkide menderesle bu hanımın imam nikahı vardır..Bu konuda bilgimiz yok
Çünkü sayın menderes bu hanımın evine giderken 2 plakalı özel aracıyla gidermiş ve çıkışta kendi evine dönermiş.

Ayrıca bu dava tutmayınca dönemin yassıada hakimleri kendileri için zina davası açmak istemiş ancak menderesin eşi ortalıkta zina yoktur diye izin vermemiş.

ayrıca menderesin eşinin bu hanımdan ayhan hanım diye bahsetmeside ilginç
Alt 05-10-2010, 23:03   #4
Kullanıcı Adı
sudaduran
Alıntı:
AKıncı 34 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bebek davası diğer açılan davalar gibi yassıada dönemlerinde menderesin idamına zemin hazırlamak için açılan davalardan birisidir.Amaçlanan menderesi halkın gözünde küçültmekti.Ama davadan adna menderes berat etmiştir.

Birkere şunu söylliyeyim belkide menderesle bu hanımın imam nikahı vardır..Bu konuda bilgimiz yok
Çünkü sayın menderes bu hanımın evine giderken 2 plakalı özel aracıyla gidermiş ve çıkışta kendi evine dönermiş.

Ayrıca bu dava tutmayınca dönemin yassıada hakimleri kendileri için zina davası açmak istemiş ancak menderesin eşi ortalıkta zina yoktur diye izin vermemiş.

Ben gerçekten bu olayı bilmiyordum ve çok şaşırdım..Bilgi paylaşımı için teşekkürler..
Alt 05-11-2010, 15:30   #5
Kullanıcı Adı
novek
Alıntı:

yani imam nikahına alınca zina olmuyor oylemi?
yaw savunucam diye bukadarına pes.

böyle bir nikah varsa herkes bilirdi.
nikah gizlimi yapılır.
novek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-11-2010, 21:53   #6
Kullanıcı Adı
İntifada
Arkadaşım sende saldırıcam diye elinden geleni yapma...
imam nikahının şartlarını yerine getirince zinamı oluyor novek efendi?
Birden fazla kadınla evlenmeyi câiz kılan âyetin meâli şöyledir: "Yetimlerin hakkına riâyet edemeyeceğinizden korkarsanız, beğendiğiniz kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın; haksızlık etmekten korkarsanız tek kadın... ile yetinin; bu, adâletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır." (Nisâ: 4/3).
şimdi sen böyle bir ayet varken üstelik bir insan ikinci bir eşle nikahlanırken şartları yerine getirmişse ve ilk eşinden izni var ise sen buna zina demeye nasıl cüret edersin?
Kaldı ki ben menderes bu hanımla imam nikahlı kesin demedim.sadece bu duruma bakarak olabilir belki iması yaptım.

Böyle bir nikah varsa herkes bilirdi demişsin kim bilirdi kendisi ilk eşi ve bu hanım haricinde ?Üstelik ben bu kesin böyledir diye bir sözde söylemedim belki böyle bir olay olabilir dedim.Ben bir olay hakkında bütün detayları bilmeden iki insan için zina yaptılar diyemem bu benim karar verebileceğim bir konu değildir..

Sen onu bırakta konunun aslına gel senin zihniyetini savunan insanların iftirasıdır bebek olayı.Bu konuda bir yorumun varmıdır yokmudur?
Alt 05-12-2010, 20:10   #7
Kullanıcı Adı
novek
Alıntı:
Arkadaşım sende saldırıcam diye elinden geleni yapma...
imam nikahının şartlarını yerine getirince zinamı oluyor novek efendi?
Birden fazla kadınla evlenmeyi câiz kılan âyetin meâli şöyledir: "Yetimlerin hakkına riâyet edemeyeceğinizden korkarsanız, beğendiğiniz kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın; haksızlık etmekten korkarsanız tek kadın... ile yetinin; bu, adâletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır." (Nisâ: 4/3).
şimdi sen böyle bir ayet varken üstelik bir insan ikinci bir eşle nikahlanırken şartları yerine getirmişse ve ilk eşinden izni var ise sen buna zina demeye nasıl cüret edersin?
Kaldı ki ben menderes bu hanımla imam nikahlı kesin demedim.sadece bu duruma bakarak olabilir belki iması yaptım.

Böyle bir nikah varsa herkes bilirdi demişsin kim bilirdi kendisi ilk eşi ve bu hanım haricinde ?Üstelik ben bu kesin böyledir diye bir sözde söylemedim belki böyle bir olay olabilir dedim.Ben bir olay hakkında bütün detayları bilmeden iki insan için zina yaptılar diyemem bu benim karar verebileceğim bir konu değildir..

Sen onu bırakta konunun aslına gel senin zihniyetini savunan insanların iftirasıdır bebek olayı.Bu konuda bir yorumun varmıdır yokmudur?

birde faiz ile ilgili kapitalizm ile ilgili yazanları bukadar önemle okusanız kuranda.
novek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-12-2010, 20:19   #8
Kullanıcı Adı
İntifada
Novek şu konuşacak lafın kalmayınca kapitalizmi ön plana atma huyun yokmu hastayım bu huya...
Ama ben sana bıkmadan usanmadan söylüyorum işte benim için kapitalizm ne ise komünizmde odur...
Ben faizinde de faizcininde akibetini iyi biliyorum...
Ama halka eşitlik getireceğim diye milyonlarca insan öldüren,kar kavramını hiçe sayanlarıda biliyorum...
Alt 05-12-2010, 20:50   #9
Kullanıcı Adı
Cihannur
Alıntı:
novek Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

nikah gizlimi yapılır.
Alıntı:

birde faiz ile ilgili kapitalizm ile ilgili yazanları bukadar önemle okusanız kuranda.
İmam nikâhı varsa zina yoktur. Rahmetli Adnan Menderes de bizler gibi bir insandı. Bizlerin de var olduğu gibi Adnan Menderes'in de sevapları da vardır; günahları da vardır. Dünyaya insanların gizli işlerini araştırmak için gelmedik. Adnan Menderes'in ilişkisi afişe olsaydı istifa etmesi gerekirdi. Demokratik bir ülkede evli bir siyasetçinin evlilik dışı ilişikisi ortaya çıkarsa, o kişinin bulunduğu görevinden istifa etmesi gerekir.

Komünizm de Kapitalizm de insanlığın başına bela olmuş bozuk sistemlerdir. İnsanların huzurunu ve mutluluğunu sağlayan yegâne sistem İslam'ın getirdiği sistemdir.

"İşçinin emeğini alnının teri kurumadan veriniz."

Hadîs-i Şerif

"Komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir."

Hadîs-i Şerif

Yukarıdaki iki Hadîs-i Şerif'te ve daha başka pek çok Hadîs-i Şerif'te ve pek çok Ayet-i Kerime'de, yoksulların haklarının verilmesi ve toplumdaki sosyal adaletin sağlanması yönünde beyanlar ve emirler mevcuttur.

Konu NûN tarafından (05-17-2010 Saat 00:43 ) değiştirilmiştir.. Sebep: Kendi isteği sebebiyle değiştirilmiştir =)
Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-12-2010, 20:52   #10
Kullanıcı Adı
EpiVaTeS
Alıntı:

nikah gizlimi yapılır.
İmam Nikahı yapılırsa evet zina olmaz...
Çünkü Dinen Eşi olur...
Sende karşıt görüş olacağım diye saçmalama bir sor soruştur ondan sonra cevap ver...
EpiVaTeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)