AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.



 
Seçenekler
 
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 06-27-2008, 17:23   #1
Kullanıcı Adı
Duygu'Seli~
Standart Afrika kaosla çalkalanıyor..

Batı'nın yeniden yöneldiği kara kıtada gerginlik ve çatışmalar artarak sürüyor

Afrika kaosla çalkalanıyor

[b]ABD ve Avrupa'nın yeniden yöneldiği kara kıtada gerginlik ve çatışmalar artarak sürüyor. Batı'nın karıştırdığı Zimbabve'de 29 Mart'ta yapılan seçimlerden sonra patlak veren seçim krizi ve şiddet olaylarının son döneme damga vurduğu kıtada uluslararası zirvenin 30 Haziran'da yapılması öngörülüyor. Afrika ülkelerindeki kriz ve çatışmalar ise özetle şöyle:

Zimbabve
26 Mart'ta düzenlenen genel ve devlet başkanı seçimlerinden sonra patlak veren şiddet olayları tüm hızıyla sürüyor. Hiper enflasyonla boğuşan ülkede bugün devlet başkanı seçimlerinin ikinci turu yapılacak. Uzun yıllardır iktidardaki Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin rakibi muhalefet lideri Morgan Tsvangirai ise seçime katılmaktan vazgeçti.

Kenya
Devlet Başkanı Mwai Kibaki'nin aralık sonunda yapılan seçimde yeniden iktidara gelmesiyle rakibi Raila Odinga'nın yandaşları sokağa döküldü. 2008 başında patlak veren ve kanlı olaylara neden olan siyasi ve etnik kriz 1500 kişinin ölümüne, 300 binden fazla kişinin yerlerinden olmasına yol açtı. Ara buluculuk çabaları neticesinde Kenya'da Odinga'nın başbakan olduğu bir koalisyon hükümeti görev başında bulunuyor.

Sudan
Ülkenin batısındaki Darfur'daki anlaşmazlık, 2003'ten beri hükümet güçleriyle isyancıları karşı karşıya getiriyor. Hartum yönetimi ölü sayısının 10 bin olduğunu belirtirken, BM ise iç savaşın 300 bin kişinin ölümüne, 2,2 milyon kişinin de evlerini terk etmek zorunda kalmasına neden oldunu iddia ediyor. 2008 başında BM ile Afrika Birliği'nin ortaklaşa oluşturduğu bir karma misyon kurulmasına rağmen, bu gücün konuşlanmasındaki sorunlar hala çözülebilmiş değil. Mayıs ayında Darfurlu ayrılıkçılar Omdurman kentine saldırmış, düzenli kuvvetlerce püskürtülmüştü. Sudan, Çad'ı saldırının arkasında bulunmakla suçlamıştı.

Çad
Çad'da sınırdan gelen direnişçiler şubat ayında başkente saldırmış, devlet başkanlığı sarayını kuşatmış, sonra da püskürtülmüştü. 11 Haziran'da doğuda bir saldırı başlatan direnişçiler, birçok yeri ele geçirse de buralarda tutunamamıştı.

Orta Afrika Cumhuriyeti
2005'ten beri Orta Afrika Cumhuriyeti'nin kuzeyinde çetelerin oluşturduğu güvensizlik ortamı hakim. Çeteler yol kesiyor,ancak ordunun da benzeri hareketlerde bulunduğu ileri sürülüyor. Ülkedeki iki direnişçi grupla hükümet arasında kısa süre önce bir barış anlaşması imzalandı. Bu arada Avrupa kuvveti Eufor, Darfur'daki Sudanlı mültecilerle bu ülkelerde evlerini terk etmek zorunda kalanları korumak gerekçesiyle Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne bir kuvvet konuşlandırılması çalışmalarını sürdürüyor.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti
Ülkede bir ateşkes anlaşmasının ocak sonunda uygulanmaya başlamasına rağmen Kuzey Kivu ile Güney Kivu'da silahlı gruplar arasında sık sık çatışmalar çıkıyor.

Somali
Batı'nın yakasını bırakmadığı ülkede 300 bin insan öldü. Başkent Mogadişu, ülkenin bir bölümünü kontrolünde bulunduran halk destekli Şeriat Mahkemeleri grubunun Aralık 2006 ile 2007 başında Batı güdümündeki Etiyopya ordusu desteğindeki Somali hükümet güçleri ile çatışmasından bu yana ülke şiddet olaylarına sahne oluyor.

Uganda
1988'den beri kuzeyi iç savaşın pençesinde bulunan Uganda'da on binlerce insan öldü, 2 milyon kadar insan da yerlerinden oldu. Kampala hükümeti ile direnişçi grup LRA arasındaki barış görüşmeleri ise askıya alınmış durumda.

Burundi
1993'ten beri 300 bin insanın ölümüne yol açan iç savaş sona erdirilmeye çalışılıyor. Hükümet ile direnişçi Ulusal Kurtuluş Kuvvetleri (FNL) bir ateşkes anlaşması imzaladı, ancak iktidar paylaşımı meselesi yüzünden anlaşmanın uygulanmasında sorunlar hala sürüyor.

Cezayir
Ülkede düzenlenen saldırılar, El Kaide örgütünün Mağrip kolu tarafından üstleniliyor.

Nijerya
Ülkenin petrol bakımından zengin güney bölgesi Nijer deltasında petrol tesislerine yönelik saldırılar ve adam kaçırma olayları tüm hızıyla sürüyor.

Cibuti ve Eritre
Eritre birliklerinin nisan ayında sınır bölgesi Ras Dumeira'ya doğru hareketlenmesi üzerine gerginlik sürerken, haziran ortasında da Cibuti birlikleriyle Eritre birlikleri çatışmaya girmişti. Öte yandan Eritre'nin Etiyopya ile de ilişkileri çok gergin bir dönemde bulunuyor. İki ülke arasında 1988 ile 2000 arasındaki sınır savaşında 80 bin insan ölmüştü.

Mali ve Nijer
Her iki ülke de touareg direnişçileriyle sorun yaşıyor.

Fildişi sahili
2002'de siyasi ve askeri bir kriz yaşayan Fildişi Sahili'nde 2007'te ilan edilen, ancak hala çok hassas bir barış süreci hüküm sürüyor. Barış sürecini öngören anlaşma uyarınca ülkenin yeniden birleşmesi ve devlet başkanı seçimi yapılması gerekiyordu, ancak gecikmeler sürüyor.
......................

Milli gazete..

 

  Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi