10-01-2009, 07:08 | #1 |
AK Parti yeni döneme yeni bir kadroyla giriyor
AK Parti, hafta sonu önemli bir kongreye gidiyor. Kongrede parti vitrininde köklü değişikliğe gidilmesi bekleniyor. Oluşturulacak yeni yönetim zorlu bir süreçten geçecek. Yeni yönetim, peş peşe yapılacak genel seçimler ile ilk kez halkın seçeceği cumhurbaşkanlığı seçiminin kampanyalarını üstlenecek. AK Parti kongresine Rusya Başbakanı Putin ve Alman şansölyesi Merkel'le birlikte onlarca ülkenin başbakanı davet edildi. AK Parti'nin belirlediği "Biz Birlikte Türkiye'yiz" şeklindeki yeni sloganın, demokratik açılım projesiyle uyum içinde olması da dikkat çekiyor. 3 Ekim Cumartesi günü yapılacak kongre Başbakan R.Tayyip Erdoğan için özel bir önem taşıyor. Kabine ve Meclis yönetimini değiştiren Başbakan Erdoğan, şimdi de parti yönetimini şekillendirecek. Kongreye Erdoğan'ın isminin bulunduğu tek listeyle gidiliyor. Bu listede 50 kişilik Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyeleri yer alıyor. Partinin genel başkan yardımcıları yani Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri de bu isimlerden seçiliyor. Erdoğan, siyasetin doğası gereği MKYK'da farklı dengeleri gözetecek. Partinin vitrini olan MYK'ya taşınacak isimlerin niteliği ise önümüzdeki dönemin işaretleri olarak görülecek. AK Parti'de genel merkez yönetimine dönük en büyük eleştiri, siyasî tartışmalarda geri planda kalmaları. Erdoğan'ın bu yüzden parti sözcülüğü görevini üstlenebilecek bir iki ismi, yakın çalışma kadrosuna alması kesin görülüyor. AK Parti'nin yeni yönetimini iki büyük seçim bekliyor: 2011 yılında genel seçimler, 2012 yılında ise cumhurbaşkanlığı seçimleri. Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk kez halk tarafından yapılacağı için farklı bir seçim kampanyasına sahne olacak. Diğer siyasî partilerin aksine AK Parti'nin yönetim kademesinde kimlerin yer alacağına ilişkin isimler sızmıyor. Yine de Başbakan Erdoğan'ın 50 kişilik listesinde 'banko' olarak görülen bazı isimler var. Bakanlardan Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay, Nimet Çubukçu, Nihat Ergün ve Hayati Yazıcı'nın yerlerini koruması bekleniyor. Başbakan başdanışmanlığı görevini yürüten eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in etkin bir görev üstlenmesine de kesin gözüyle bakılıyor. Yöneticilerden Haluk İpek, Edip Uğur, Köksal Toptan ve Abdülkadir Aksu'nun MKYK listesinde yer alması kuvvetli ihtimal olarak görülüyor DÜNYA LİDERLERİ DAVETLİ Bu arada Kongre için çeşitli ülke liderlerine davetiye gönderildi. Almanya Başbakanı Merkel, Rusya Başbakanı Putin, İtalya Başbakanı Berlusconi, İngiltere Başbakanı Brown, Yunanistan Başbakanı Karamanlis, Küba Devlet Başkanı Castro, İran İslam Cumhuriyeti Başbakanı Ahmedinejad ve Irak Başbakanı Nuri el Maliki gibi isimler kongreye davet edildi. Demokratik açılıma uygun slogan ve müzik AK Parti, kongre öncesi yeni slogan olarak "Biz Birlikte Türkiye'yiz"i seçti. Kongre şarkısı da yine birlik beraberlik temalı. Ünlü müzisyen Özhan Eren'in bestelediği şarkının sözleri şöyle: ZAMAN
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|