AK Gençliğin Buluşma Noktası
AK Parti Haberler - AK Parti Duyurular AK Parti Haberleri, AK Parti Duyuruları, AK faaliyetler ile ilgili tüm haberleri burada paylaşıyoruz.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 04-18-2014, 15:13   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart AK Parti'den Büyük Demokratikleşme Adımı: Dar Bölge Seçim Sistemi Getiriliyor
AK Parti, Dar Bölge Seçim Sistemini TBMM'ye getirecekmiş. Hayırlı olsun.

 


Konu Cihannur tarafından (04-25-2014 Saat 03:58 ) değiştirilmiştir..
Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-18-2014, 15:25   #2
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart
AK Parti'yi bu çabasından dolayı tebrik ediyorum. Türkiye'nin siyasi istikrarının sağlanmasının formülü budur: 2 Turlu Dar Bölgeli Seçim Sistemi.

AK Parti, Dar Bölge Seçim Sistemini tek turlu olarak düzenlenmek niyetindeymiş. Sistemin tek turlu değil 2 turlu olmasının daha demokratik ve daha faydalı olacağı kanaatindeyim.

2 Turlu Dar Bölgeli Seçim Sistemi, Türkiye için çok hayırlı olacaktır inşaallah. Bu sistemin avantajlarını kısaca anlatayım:

1. Avantaj: Seçimin iki turlu yapılması sayesinde 2. turda büyük ihtimalle ya merkez sağdaki siyasi parti (mevcut konjonktürde AK Parti) ya da merkez soldaki siyasi parti (mevcut siyasi konjonktürde CHP) tek başına iktidar olacak, sistem, büyük ihtimalle koalisyon riskinden kurtulacak ve yönetimde istikrar sağlanarak Türkiye'nin siyasi istikrarı büyük ölçüde sağlanmış olacaktır inşaallah.

2. Avantaj:
Türk Siyaseti, seçimin 2 turlu yapılması sayesinde daha da ılımlılaşacak, merkez sağdaki ve merkez soldaki partiler seçimleri kazanabilmek için daha ılımlı adaylarla seçimlere katılacaklar ve böylelikle siyasi ortam daha yumuşayacaktır.

3. Avantaj: Seçimin dar bölge usulü yapılması hasebiyle 550 bölgeden birer milletvekili seçilecek, 2. tura kalan adaylar halkın en az % 50 + 1 oyuyla seçileceği için temsili demokrasi daha da güçlendirilmiş olacaktır.

4. Avantaj:
Sistem, iki büyük parti
(merkez sağın ve merkez solun büyük partileri) etrafında şekilleneceği için, aynı ya da yakın dünya görüşüne sahip siyasi partilerin birbirleriyle çekişmeleri azalacaktır. İki misalle konuyu netleştireyim. Mesela genel seçimde oylar bölünmesin diye AK Parti'ye oy vermek durumunda kalan Saadet Partili vatandaşlarımız, 1. turda Saadet Partisi'ne oy verebilme imkânına kavuşacaklar, 2. turda ise oylarını AK Parti'ye verebileceklerdir. Diğer bir misal ise CHP-DSP misalidir. Oylar bölünmesin diye CHP'ye oy vermek durumunda kalan DSP'li vatandaşlarımız, 1. turda oylarını DSP'ye verebilecekler, 2. turda ise oylarını CHP'ye verebileceklerdir.

5. Avantaj: Dar bölge seçim sistemine geçilmesiyle birlikte % 10 barajı kaldırılacağı için böylelikle temsilde adalet ilkesine daha uygun bir modele geçilmiş olacaktır. Böylelikle mevcut siyasi tabloda % 10 barajını aşması pek ihtimal dâhilinde olmayan; Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi ve Demokratik Sol Parti gibi küçük partilerin de milletvekili çıkartabilip, seslerini, görüşlerini parlamentoda da duyurabilmeleri imkânı doğmuş olacaktır.

Konu Cihannur tarafından (05-02-2014 Saat 19:14 ) değiştirilmiştir..
Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-22-2014, 02:40   #3
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart
Akşam Gazetesi'nin 19 Nisan 2014 Tarihli Manşeti: Barajsız Demokrasi

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-25-2014, 03:53   #4
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart
Türkiye'nin gündeminde Dar Bölge Seçim Sistemi var. Dilerim ki AK Parti, 2 Turlu Dar Bölge Seçim Sisteminde karar kılar. Çünkü 2 Turlu Dar Bölge Seçim Sistemi, Tek Turlu Dar Bölge Seçim Sistemine göre daha demokratik bir seçim sistemidir.

Dar Bölge Seçim Sisteminin yasalaştırılmasıyla birlikte Parlamenter Demokratik Sistem daha stabil hâle getirilmiş olacaktır. Dar Bölge Seçim Sisteminin yasalaştırılmasıyla birlikte genel seçimler sonucunda merkez sağ ya da merkez soldaki bir partinin tek başına iktidar olma ihtimali yüksek oranda aratacak ve koalisyon ihtimali daha da azalacakır. Böylelikle, Parlamenter Sistemi değiştirip Başkanlık Sistemi getirmek isteyenlerin en önemli argümanları ellerinden alınmış olacaktır.

Parlamenter Demokratik Sistemi, Dar Bölge Seçim Sistemiyle daha da stabilize ettikten sonra alınabilecek başka muhtemel önlemlerle sistemdeki stabilizasyon arttırılabilir.
Checks and Balances (kontroller ve dengeler) olarak adlandırılan yönetim anlayışla Yürütme'ye ve Yasama'ya hâkim olan siyasal iktidarı; Sayıştay, Danıştay gibi kurumlar, muhalefet partileri ve güçlü Cumhurbaşkanı ve Anayasa Mahkemesi denetlemektedir. Eğer siyasal iktidarın denetiminin daha da sıkılaştırılması isteniyorsa Parlamenter Sistem içinde gerekli değişiklikler yapılarak denetimler arttırılabilir. Mesela Anayasa Mahkemesi'nin yetkileri arttırılabilir, mesela Cumhurbaşkanı'na gerekli gördüğü hâllerde genel seçimleri yenileme yetkisi tanınabilir, mesela ana muhalefet partisinin, çıkan yasalardan itiraz ettiklerinin TBMM'de bir kez daha görüşülmesi uygulaması getirilebilir, mesela senato ihdas edilebilir. Yani demem o ki, Başkanlık Sistemine geçmeye hiç gerek yoktur; Parlamenter Sistem içinde yapılabilecek değişikliklerle sistem daha da stabilize hâle getirilerek Checks and Balances daha da etkili bir biçimde sağlanabilir.

Konu Cihannur tarafından (04-25-2014 Saat 04:00 ) değiştirilmiştir..
Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta