AK Gençliğin Buluşma Noktası
Anketler Tüm anketlerimizi burada paylaşıyoruz.

Anketimiz: Alışveriş Yaparken İdeolojiye Dikkat Eder misiniz?
Evet 19 76.00%
Hayır 6 24.00%
Katılımcı sayısı: 25. Sizin bu Ankette oy kullanma yetkiniz bulunmuyor

Stil
Seçenekler

Alt 04-23-2010, 21:49   #1
Kullanıcı Adı
Beylerbeyi
Standart Alışveriş Yaptığınız Yerin Sahibinin Dünya Görüşüne Dikkat Ediyor musunuz?
sizin eve yakın 2 market var, bu marketlerin sahiplerinin ideolojileri sizin oradan alışveriş yapmanız üzerinde etkili midir ? Örneğin biri namaz kılıyor diğeri kılmıyordur? biri solcu takılıyor diğeri hacı, hoca vs..

BİM ile Migros veya Carrefour gibi alışveriş merkezlerinde ideolojinizin etkisi var mıdır? yoksa alışveriş merkezlerinin isimlerini çok fazla önemsemez misiniz?

Alkollü içecek satan bir dükkandan alışveriş yapar mısınız ?

aynı ürünün iki veya daha fazla markası var. Yerli-yabancı ayrımı yapar mısınız?

tüm bu soruların cevaplarını istiyorum anketteki seçenekler sadece ilk 2 paragrafta yazılanlar içindir. hepinize bol şans

Beylerbeyi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-23-2010, 22:24   #2
Kullanıcı Adı
Sivil
gösterilen hizmete ve kaliteye bakarım.
Yurtdışında olduğum için alkolsuz market bulamıyorum, Türkiye'de dikkat ederim bu konuya zaten ilçe olduğu için alkol satan market yok tekel bayii var.
Sivil isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-23-2010, 22:29   #3
Kullanıcı Adı
Delilin NuR
Dikkat ediyorum ...
Öncelikle tanıdığım yerlerden alış veriş yaparım...( istisnalar dışında )
Elimden geldiği kadar içkili yerlerden alış veriş yapmamaya çalışırım...
Yerli yabancı ayrımıda yaparım elimden geldiği kadarıyla...
Bir bim ile migros arasında kıyaslama bile yapmam ...
Tabiki bim ...
Delilin NuR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-23-2010, 22:37   #4
Kullanıcı Adı
NûN
Anakara'nın "X" ilçesinin "X" mahallesinde BİM vardı...
Bir Cuma günü ıvır zıvır almak için girdim, öğleye yakın bir vakit...

Işıklar söndü, görevli; "Öğlen tatili, marketi kapatıyoruz" deyip, içeridekileri uyardı, kasadayım ben de, içeri sosyete bir bayan girmek istedi, görevli; "kapattık dükkanı hanımefendi" dedi...
Kadın; "Nasıl olur, bu saçmalık, market öğle tatili mi yaparmış", "Biz yapıyoruz hanımefendi" dedi...

Çıktık, kapıya not asıldı: Cuma Arası...

O kadar sevindimki, çok güzel bir şey ya...

Sorular için cevaplara gelirsek;

BİM ile Migros veya Carrefour gibi alışveriş merkezlerinde ideolojinizin etkisi var mıdır? yoksa alışveriş merkezlerinin isimlerini çok fazla önemsemez misiniz?
Bir yerde hem BİM hem de Migros varsa, tercihimi BİM'den yana kullanırım, Cuma arası veriyor olmaları da etkendir belki, ama önemlisi hesaplı, promosyon verecez diye, milletin cüzdanını boşaltmıyorlar! Bedava servis koyup, servis parasını burnumuzdan fitil fitil getirmiyorlar...

Yapmak zorunda kalıyorum, maalesef en yakınımızda Sabancı Amca'nın marketi var, ve alışveriş yapıyorum...

aynı ürünün iki veya daha fazla markası var. Yerli-yabancı ayrımı yapar mısınız?
İşte bunda seçiciyim, kaliteye önem veririm, markaya değil bakın, kaliteye! Bir tarafta sömüren bir yerli firma, öte tarafta yabancı bir firma varsa, kendime olan saygınlığımdan dolayı yabancıyı alırım...
Şiirler vardı eskiden bir mısrasını aktarayım;
Yerli malı duruyorken
Yabancıya bakar mıyım?
İşçimizin emeğini
Bile bile yıkar mıyım?

İşçimizin emeğini toplu boykotlarla da yıkıyoruz, çünkü yabancı dediğimiz firmalarda da bizim insanımız çalışıyor, bunu unutmamak gerekir...

sizin eve yakın 2 market var, bu marketlerin sahiplerinin ideolojileri sizin oradan alışveriş yapmanız üzerinde etkili midir ? Örneğin biri namaz kılıyor diğeri kılmıyordur? biri solcu takılıyor diğeri hacı, hoca vs..
Ya aslında şu; namaz kılıyor ya da kılmıyor, hacı ya da hoca, solcu ya da sağcı, mesela dürüst satıcı, artı değerlerime saygı...

Sağcı olup da sömüren firmaları biliyorum, namaz kılıp da fiş kesmeyen bakkal amcaları biliyorum...
Yamacımızda bakkal var; ama fiş istemiş olmama rağmen kesmiyor, niye babamın alın terini vergi kaçırarak zâyî etmesine müsade edeyim ki, fiş veren yerden alırım...

Bu arada, ankete "Kısmen" seçeneği de eklenmeli bence

Konu NûN tarafından (04-23-2010 Saat 22:39 ) değiştirilmiştir..
NûN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-24-2010, 00:14   #5
Kullanıcı Adı
İntifada
Alıntı:
Zaten genellikle mahalle bakkallarını tercih ederim ama eğer illa marketler zinciri tercih edilecekse bimi tercih ederim kesinlikle.

Alıntı:
Normal şartlarda asla yapmam

Alıntı:
Bilemiyorum zaten gıda sektörü hariç türk malları yabancı firmaların ikameleri olamıyor maalesef
Alt 04-24-2010, 02:07   #6
Kullanıcı Adı
rizzelli

namaz kılmak,hacı hoca olmak ideolojilerin argümanları değil.ideoloji dünyayı ,müslumanlık ise ahireti hedefler.nice hacı bakkal ve market sahipleri asık suratlı,müşterinin memnuniyetini değil sadece kearını önemseyen,ürünlerini hijyenik ortamlarda sunmayıp insanların sağlığını tehdit eden ürünleri satan insan var.

bim öncelikli tercihimdir.bulamadığım ürünü veya kalitesiz bir ürünü varsa sadece ismi yüzünden kendimi almaya mecbur hissetmem.kalite ve cebimin de alışverişte etkisi çoktur.

yapmam.bu konuda şanslıyım ,çevremde alkol satmayan küçük büyük marketler var.

alacağım ürünün cinsine göre değişir.
rizzelli isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-24-2010, 05:36   #7
Kullanıcı Adı
Feride
Alıntı:
Eğer yaşamına dair bir bilgim varsa satıcı şahıs hakkında, o zaman tabi ki dini argümanlara bakarım. Neden bakmayayım..

Alıntı:
Önemserim..Dikkat ederim..

Alıntı:
Kesinlikle.. En baş kriterimdir..

En yakınımda o market bile olsa, gene de almam. Uzaktakine giderim olmuyorsa o ihtiyaç varsın o günlük kalsın..Yeter ki ben müsterih olayım.. Gönlüm rahat olsun..

Zira o içkiyi almayıp, sadece kendi müspet ihtiyaçlarımı dahi alsam, bunun o firmanın neticede tüm mallarının bir sonraki alımı için katkı olduğu aşikar. (içki de dahil) Ben neden buna destek vereyim ki..Bu bir vebal değil midir..!

Alıntı:
Evet.. Markaları her yönden, gerek muhteviyat, gerekse sahipleri hakkında didiklemek gibi bir huyum vardır. Ancak bu şekildeki bir incelemeden sonra, aldığım ürün hakkında, gönül rahatlığıyla bir kullanım imkanı yakalayabiliyorum..

Konu Feride tarafından (04-24-2010 Saat 05:41 ) değiştirilmiştir..
Feride isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-24-2010, 06:03   #8
Kullanıcı Adı
Hüdaverdi
Solcuya para kaandırmaktansa dinine bağlı olandan alış veriş yaparım genellikle.

Büyük alış veriş merketleride çok önemlidir.Çoğu hakkında bilgim yok,zaten yapmamda ama tercihim BİM olur.

Alköllü dükkan diye ayrım yapmam.Eğer yabancı bir yerde isem ve alköl satan bir yer varsa yaparım alış verişimi.Sonuçta yabancı bir yerdeyim ve insanları tanımıyorum.Satmayanda içer.
Bulunduğum yerde ise yapmam.

Yerli tercihimdir,ama yerli mala güvenim yoksa -sağlam mal değilse-,yabancı malın ismine dikkat ederim.
Alt 04-24-2010, 11:03   #9
Kullanıcı Adı
0000000000

İslami olarak sağlam temellere sahipsem farklı ideolojiye bile sahipse dükkan sahibi ona tebliğ için yanaşırım stratejik olarak tabiiki . Gerçi bakıyorsun islam adına bir şey yapmıyor ama esnaflık anlayışı bir müslümandan çok daha iyi olabiliyor. Adam namaza cemate gidiyor islami ağırlığı var ama diğer taraftan gayrimüslimde olan bir tavrı hayatını model edinebiliyor yani aldanmamak gerek . Bu cağdada pek kimin ne olduğu anlaşılmıyor.

Gittiğim vakit namaz mekanlarına gerekli ihtimamı göstermiş ise tabiiki dikkatli olurum.

Çok dikkat etmeme rağmen hayat bazen öyle bir hale sokuyor ki insana aldırdı veriyor çok üst perdeden konuşurdum o tip yerlerden alış veriş yapanlara ama mevlam yaptırdımı veya fırsat verdimi veriyor büyük konuşmammakg erek.

tüm bu soruların cevaplarını istiyorum anketteki seçenekler sadece ilk 2 paragrafta yazılanlar içindir. hepinize bol şans

Aslında bu tür şeylere dikkat etmek ten önce islamı hakikisi ile yaşayan insan olmak gerek , müslümanım dediği halde beş vakit namaza veya islamın temel naslarına dikkat etmeyen yığınla insan var onları gördükce tanıdıkca karşı tarafın ideolojisi de pek beni etkilemiyor yahu sen önce adam olabildinmide karşı tarafın hesabı adına hareket ediyorsun bu da komik ya neyse
0000000000 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-24-2010, 19:40   #10
Kullanıcı Adı
Leyl-i efruz
Açık konuşacağım. Etmek istiyorum fakat; etmiyorum.. Allah beni affeder umarım..
Leyl-i efruz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)