AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 07-25-2012, 22:59   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart Arakan'ın Arada Kalan Müslümanları
Arakan'ın arada kalan Müslümanları



Myanmar'dan dinî ve etnik nedenlerle dışlanan, Müslüman komşu ülke Bangladeş tarafından da kendi sorunları nedeniyle kabul edilmeyen Rohingya (Arakan) Müslümanları, Myanmar-Bangladeş arasında varlıklarını korumaya çalışıyorlar.

Myanmar'ın batısında Bangladeş sınırındaki Arakan (Rakhine) bölgesinde yaşayan Rohingyalı Müslümanlar kimlik sorunuyla karşı karşıya. Myanmar hükümeti tarafından aslen Bangladeşli oldukları iddiasıyla vatandaşlıkları kabul edilmeyen ve Bangladeş'e gönderilmeye çalışılan Rohingyalı Müslümanlar, Bangladeş tarafından da kalabalık nüfus, ekonomik sorunlar gibi nedenlerle kabul edilmiyorlar.

Arakan bölgesinde yaşayan Müslümanların sayısı hakkında farklı iddialar var. Bu sayı 1 milyon ile 5 milyon arasında değişiyor. Myanmar yönetimi bölgede 1 milyon Müslüman olduğunu, Rohingyalı Müslümanlar ise sayılarının 5 milyon civarında olduğunu savunuyorlar.

Türkiye'den ilk kez A Haber televizyonu, Budist zulmünden kaçarak Bangladeş'e sığınan yüz binlerce Arakanlı Müslümanın yokluk içinde yaşam mücadelesi verdikleri, elektriği, suyu olmayan, barakalarla dolu Kutub-El Om Kampı'na girdi. İşte A Haber Editörü Fatih Er ve kameraman Tufan Güzelgün'ün o kampta tanık olduğu ve Türkiye'nin gündemini sarsan görüntüler...

Bangladeş hükümeti, Rohingyalıları sınıra kurulan kamplara kabul etse de onların sığınma isteklerine genellikle olumlu cevap vermiyor. Kamplarda kalan ve geri gönderilme korkusu yaşayan bazı erkeklerin çocuklarını ve eşlerini kamplarda bırakarak Bangladeş'in iç kısımlarına kaçtıkları ve değişik işlerde karın tokluğuna çalıştıkları belirtiliyor.

"İki gündür yemek yemeden oruç tutuyorum"

Myanmar'dan kaçarak Bangladeş'teki kamplara sığınan Rohingya Müslümanlarından AA'ya açıklama yapan Dalo adlı kadın, eşinin işsiz olduğunu ve herhangi bir gelirlerinin olmadığını söyledi.

Myanmar'da başlarından geçenleri anlatan Dalo, "Bizi orada öldürüyorlar. Çocukları öldürüyorlar. Kaçmak zorunda kaldık. Burada çalışacak bir işimiz yok, gelirimiz yok. İki gündür yemek yemeden oruç tutuyorum." dedi.


Yağmursuz mevsimde civardaki köylere giderek çalıştıklarını ve oradan verilen yiyeceklerle karınlarını doyurduklarını söyleyen Dalo, yağmurlu mevsimde ise kamptan çıkamadıklarını belirtti.


Kampta yaşayan kadınlardan görme engelli Zuhura Hatun da, "Yiyecek bulamıyoruz. Bizim için akşam sabah diye bir zaman yok. Günde bir öğün bazen buluyoruz, bazen bulamıyoruz. Şimdi zaten oruçluyuz. Akşam bir şeyler bulabilirsek iftar ediyoruz." diye konuştu.


Arakan'a dönme imkânlarının olmadığını ifade eden kadın, "Dönersek hayatta bile kalamayız. Dönüp öleceğimize burada aç yaşıyoruz." dedi.

1940'lardan bugüne süren sorun

Myanmar'ın Arakan bölgesinde yaşarken Myanmar hükümetinin ve Budistlerin uyguladığı şiddetin ardından Bangladeş, Pakistan, Malezya ve Suudi Arabistan'a kaçan Rohingya Müslümanlarına yönelik şiddet olaylarının temeli 1940'lı yıllara dayanıyor.

Etnik ve dinî temelli şiddet uygulanan Müslüman gruplardan bazıları bir dönem silahlı mücadeleye de başladılar, ancak başarılı olamadılar.

1950'lerden sonra Arakan'da Budistlerle Müslümanlar arasındaki gerilim tırmandı. Bölgeden çıkarılmak istenen Müslümanlara yönelik şiddet ve baskı arttı.

Bangladeş'teki kamplarda yaşayan sığınmacı sayısı resmî verilere göre 28 bin civarında. Kamplar dışında köylerde ve dağlarda yaşayan Rohingyalı Müslümanların olduğu belirtiliyor.

Bangladeş hükümet yetkilileri ise Rohingya Müslümanlarının durumunun düzeltilmesi için Myanmar ile anlaşmalar yapıldığını, son olaylarda Rohingyalıların adli suça karışmaları dolayısıyla bölgedeki Budistlerin ayaklanarak Müslümanlara saldırdığını savunuyor.


Gazetecilere açıklama yapan bir milletvekili, Rohingyalı Müslümanların Myanmar'da geçim sıkıntısı ve işsizlik sorunu nedeniyle Bangladeş'e geçmeye çalıştıklarını savunarak, genellikle "işsiz güçsüzlerin" Bangladeş'e sığındıklarını iddia etti.


Bangladeşli yetkililer, kendi ülkelerindeki fakirler ve işsizlerin durumu ortadayken Rohingyalı Müslümanların niye canları pahasına Bangladeş'e sığındığı sorusuna ise tatmin edici cevap veremiyorlar.


Kaynak

Sabah 25.07.2012

 

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
arakan müslümanları, bangladeş, budist zulmü, katliam, myanmar, rohingyalı müslümanlar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi