fatih kısaparmak balon baskılı balon Ailenizde haremlik selamlık varmı? - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ailenizde haremlik selamlık varmı?

Beritan
08-25-2008, 02:21
ailenizde haremlik selamlık varmı?
işte merak ettiğim bir konu daha... :)
lütfen sadece oy kullanmayın yorumda yapın ::)

Duygu'Seli~
08-25-2008, 02:26
Nasıl yani.. :o

Beritan
08-25-2008, 02:28

erkek bayan ayrımı varmı...sakın bilmiyorum deme herşey ortaya çıkar :D

Hüdaverdi
08-25-2008, 17:18
hayır yok 'malesef'
Dedemin tarafında var bir tek.
Ama konu garip baya,şimdi ne idüğü belirsizlerin gözlerini kamaştırabilir :-*

isimsiz
08-25-2008, 17:46
ne yazıkki bizdede yok ama aslında olması lazım ama inşALLAH ileride kendi evimde yapmak isterim haremlik selamlık en güzeli en islama uygunu o. :-*

parabol
08-25-2008, 17:52

Bence de nasıl yani :-\

parabol
08-25-2008, 17:53

Elbette ki yok..nerde yaşıyoruz hangi yılda yaşıyoruz...

İlerde de olmasına izin vermeyeceğim bir durum!!

isimsiz
08-25-2008, 17:56
ne yazıkki bizdede yok ama aslında olması lazım ama inşAllah ileride kendi evimde yapmak isterim haremlik selamlık en güzeli en islama uygunu o. :-*

Ne güzel , hoş gelmişşiniz , sosyal boyutların iç içe geçtiği sokaklar ve calışma yerlerinin bedenleri küçülttüğü bir atmosferde bazı noktalarda din noktalı yaşamları yaşatmaya kalksak bile çoğu zaman sözde modern dayatılar bir çok şeyi kendine benzetmede geçikmiyor , bazen kesin cizgiler bile cizsek hayata geçiş noklarımızı aksatmaya yetiyor. :)

hoşbuldum çok haklısınız biz ne kadar uğraşsakta taviz vermek zorunda kalıyoruz. :-*

isimsiz
08-25-2008, 17:57

güzel kardeşim devirle ne alakası var bayan erkek ayrımının bu islami bir kural islam devirlere göre değişmez :-*

parabol
08-25-2008, 17:58

Sizler izin vermeyin efendim :)yalnız sizdeki engin hoşgörü zihni ,aksi bir yaşamı benimsemiş ise onuda hazmetecek kadar geniş evrensel bir dile hakim olduğunu bilmek bile güzel :)

Tabiki kimin ne şekilde yaşadığı beni ilgilendirmez yorumda yapmam..Sadece benim hayat anlayışıma ters...

parabol
08-25-2008, 18:00

güzel kardeşim devirle ne alakası var bayan erkek ayrımının bu islami bir kural islam devirlere göre değişmez :-*

Devir derken şunu demek istiyorum artık bayanlar olarak karma okullara gidiyoruz çalışma hayatında ister istemez erkeklerleyiz....tutupta elin adamlarıyla birlikte çalışırken ailemin erkekleriyle mi haremlik selamlık olacağım biraz saçma kaçmıyormu..Diyorsanız ki ben okumuyorum çalışmıyorum evimden çıkmıyorum o zaman tabiki bir şey diyemem..

politikaci
08-25-2008, 18:02
nasıl haremlik selamlık neki o :o

Hüdaverdi
08-25-2008, 18:03
Gs taraftarı ile fb taraftarı aynı yerde durur mu ? Durmaz,bu yüzden ayrı ayrı yerlerde durular,harem selamlıkta böyledir :P ;D

aşk-ı ilahi
08-25-2008, 18:05
arkadaşlar ...haremlik selamlık...

aslında dini bir vazifedir...yani sakınmak ..mahremiyete dikkat etmek demektir...

siz etmiyor olabilirsiniz ..saçma demeyelim lütfen...

aşk-ı ilahi
08-25-2008, 18:05
Gs taraftarı ile fb taraftarı aynı yerde durur mu ? Durmaz,bu yüzden ayrı ayrı yerlerde durular,harem selamlıkta böyledir :P ;D
:D :D :D

çok güzel bir yaklaşım ya....

isimsiz
08-25-2008, 18:06

Devir derken şunu demek istiyorum artık bayanlar olarak karma okullara gidiyoruz çalışma hayatında ister istemez erkeklerleyiz....tutupta elin adamlarıyla birlikte çalışırken ailemin erkekleriyle mi haremlik selamlık olacağım biraz saçma kaçmıyormu..Diyorsanız ki ben okumuyorum çalışmıyorum evimden çıkmıyorum o zaman tabiki bir şey diyemem..

birkere ailenizin erkekleriyle haremlik selamlık oturmayacaksınız yabancı erkeklerle oturacaksınız. bende okuyorum ve rabbimin izniyle çalışacağım ama çalışma hayatımda olsun üniversite okurken olsun erkeklerle munasebetime dikkat edip eve gelen yabancı erkeklerlerde eşimi bir odada oturtup bayanlarlada kendim bir odada oturmayı düşünüyorum ve ben bu devirde yaşıyorum. neyse güzel kardeşim herkesin bakış açısı farklı tabiki bunu uygulamak zorunda değilsiniz şu an benim ailemde uygulamıyor ama bu durumu çağdışı devire uygunsuz gösteremeyiz yapanada yapmayanada sonsuz saygılıyım sizede sonsuz saygılıyım. SAYGILARIMLA... :-*

politikaci
08-25-2008, 18:06
hee...babama sorarsanız var.ama sıkı değil.ne amcalarım ne dayım bunu yapmazlar.Yani bazen şıkkını işaretliyorum.ama bazendende az birşey işte.yok gibi

Hüdaverdi
08-25-2008, 18:09
:D :D :D

çok güzel bir yaklaşım ya....
Örneklerle anlatmak daha güzel oluyor ;D

eddie
08-25-2008, 18:17
anlamadım.. aileden kastımız akrabalarsa elbette var..ama yakın akrabalar arasında olduğu söylenemez..
bildiğimiz çekirdek aileyse niye olsun ki? gerçi bizim aile kalablık.. öff yeter yav bıktık dırdırınızdan deyip beyler ayrılabiliyor birköşeye ama.. :D

parabol
08-25-2008, 18:20
arkadaşlar ...haremlik selamlık...

aslında dini bir vazifedir...yani sakınmak ..mahremiyete dikkat etmek demektir...

siz etmiyor olabilirsiniz ..saçma demeyelim lütfen...

Benim saçma dediğim durum farklı bir durumdu arkadaşımda açıklamasını yaptı dikkatli oku istiyorsan.....

Ben de erkeklerle hatta sadece erkeklerle değil bayanlarlada hayli mesafeliyimdir kendimide sakınırım bunun için ayrı odalarda olmamız gerekmiyor...

Beritan
08-30-2008, 00:44
güncelleme ::)

Ruh-i zar
08-30-2008, 00:53
ailemin içinde niye olsun ki :-\
eve misafir geldiğinde oluyo ister istemaz ama
akrabalarımızla çok içli dışlı olduğumuz için böyle bişiy yok :-\

Eşref
08-30-2008, 01:11
Eğer kalabalık isek haremlik selamlık olur. Ama aile akraba içinde veya 3-4 kişilik bir komşu geldiğinde haremlik selamlık olmuyor.

Duygu'Seli~
08-30-2008, 01:48

??? Haremlik seramlık bilmem..Saygı vardır bizde.. Birlikte oturur güler konuşuruz.. Dertleşiriz..Ama laubali ve gereksiz bir ortam asla olmaz..Eniştemler,ablamlar,annem,babam,abilerim,ab lalarım,yengelerim vs.. Çok kalabalık bir aileyiz zaten..9 çocuk dile kolay.. ??? Birde yiğenler..Ohoo.. :D yani kuralına göre haremlik selamlık değil ama yinede ondan aşağı kalır yanı yok.. yerine göre mesafeli yerine göre samimiyet vardır.. :) Onun dışında aile dışı akrabalar ve yakınlarlada mesafeliyiz tabi.. Bu haremlik selamlık olayı insanına görede değişiyor aslında..Yani bir insanda yabancılara karşı haya olmalı..Ne bileyim karşılıklı konuşurken vs bunu gösterebilmeli..Öyle işte canım.. :) ::)

bilgi müdavimi
08-30-2008, 01:52
Ailemde bazı kesim haremlik selamlık,bazısı değil.Abimin kız arkadaşı arap ve 2008 araplarının herşeyi gösteriş.En iyi din,islam Türkiyede yaşanıyor.Şeriatı o yüzden tastiklemiyorum.İsteyen istediği dini yaşasın diyiyorum.Adamlar dini ülke kuralı sanıyorlar,Türkiyeye gelince sanki islam yokmuş gibi davranılıyor ve başörtülerini,çarşaflarını açıp açık saçık geziyorlar.

Duygu'Seli~
08-30-2008, 01:55
Ya aile içinde haremlike olmaz ki ama.. :o Ben yine anlamadım pek.. :-\

bilgi müdavimi
08-30-2008, 01:57

Ailenizde derken,aileniz misafirlerle haremlik selamlık mı anlamını da çıkarabiliriz.Örneğin ben bu anlamı çıkarttım.

Üç mevsim
08-30-2008, 02:00
Ümmü Seleme, ailenizde haremlik selamlık var mı deyince anlaşılamadı demek istediğiniz gibime geliyor. Bizde genelde olur. Mesela bir komşu aile geldiğinde komşu ailenin bey bireyleri bir odada, hanım bireyleri bir odada sohbet ederler. Bu Müslüman Türk ailesi geleneğidir aynı zamanda.

bilgi müdavimi
08-30-2008, 02:03
Ümmü Seleme, ailenizde haremlik selamlık var mı deyince anlaşılamadı demek istediğiniz gibime geliyor. Biz de genelde olur. Mesela bir komşu aile geldiğinde komşu ailenin bey bireyleri bir odada, hanım bireyleri bir odada sohbet ederler. Bu Müslüman Türk ailesi geleneğidir aynı zamanda.

Bizde böyle birşey bazen olur.Ailem komşu geldiğinde birlikte oturur.Bence bu gelenek değildir.Ne alaka anlamadım.Gelenek yemekle ilgili olur,bayramla,el öpmeyle ilgili olur,tarihle ilgili olur.Aile oturması farklı birşeydir.Bence hep birlikte oturulmalıdır.Anca beraber kanca beraber.

Duygu'Seli~
08-30-2008, 02:05

Ailenizde derken,aileniz misafirlerle haremlik selamlık mı anlamını da çıkarabiliriz.Örneğin ben bu anlamı çıkarttım.

Ya tabiki efendim..Misafirlerle bir arada olduğumuzda hanımlar ayrı erkekler ayrı oturup sohbet eder..Ki zaten erkelerle bir arada oturulup ne konuşulabilri ki.. ;D Yani bazılarının değimiyle anti sosyal vs denilebilr bu duruma ama hanım hanıma oturmak en doğru olanı..Diğer türlü hoş değildir..Ama geldikleri zamanda bir hoşgeldin deriz hep birlikte erkek bayan karışık oalrak..Buda saygı ve misafirperverlikten olan bir şey..Çok samimi aile dostları oldumu yine karşılarına çıkar bir hal hatır sorarız..Ama dediğim gibi oturup hasbihal ederken hanım hanıma olur..Erkeklerle oturulmaz ya.. ;D

bilgi müdavimi
08-30-2008, 02:15

Ya tabiki efendim..Misafirlerle bir arada olduğumuzda hanımlar ayrı erkekler ayrı oturup sohbet eder..Ki zaten erkelerle bir arada oturulup ne konuşulabilri ki.. ;D Yani bazılarının değimiyle anti sosyal vs denilebilr bu duruma ama hanım hanıma oturmak en doğru olanı..Diğer türlü hoş değildir..Ama geldikleri zamanda bir hoşgeldin deriz hep birlikte erkek bayan karışık oalrak..Buda saygı ve misafirperverlikten olan bir şey..Çok samimi aile dostları oldumu yine karşılarına çıkar bir hal hatır sorarız..Ama dediğim gibi oturup hasbihal ederken hanım hanıma olur..Erkeklerle oturulmaz ya.. ;D

Ama aile dostuysa bence oturulur.Dün ailece oturdular...Komşu dost ailelerimiz var.Bence toplam oturulması bölünüp oturulmaktan daha eğlenceli.Muhabbet artar.

Duygu'Seli~
08-30-2008, 02:18
Ne artması..Ben babamın yanında annemle bile rahat rahat her şeyi konuşamam..Birde yakın aileler ile mi konuşucam.. ;) Tamam hoşgeldin der bir iki dakika hal hatır sorarız..Ama birlikte oturupta sohbet etmek zevkli bile değil.. ;D Erkelerle sohbet edilmez.. 8) :D

bilgi müdavimi
08-30-2008, 02:21
Ne artması..Ben babamın yanında annemle bile rahat rahat her şeyi konuşamam..Birde yakın aileler ile mi konuşucam.. ;) Tamam hoşgeldin der bir iki dakika hal hatır sorarız..Ama birlikte oturupta sohbet etmek zevkli bile değil.. ;D Erkelerle sohbet edilmez.. 8) :D

Ay aşk olsun..(Kız ağzıyla:d) :)
Biz muhabbet edilmeyecek cinsmiyiz ayol... :) :D :D
Hayır evlendiğinizde eşinizinyanında dost ailenizle konuşabilrsiniz ama,baba yanında muhabbet azalır doğru orası. :)

Duygu'Seli~
08-30-2008, 02:23
Allah'ım buda başladı yine evlilik falan.. :D Büyüde gel..Sen daha küçüksün..Büyüyüp il olacaksın Musti.. :D

KAmusal mışş
08-30-2008, 02:30

;D ;D
Açıklama mükemmel.

Bizde var gibi.
Akrabalık derecesine göre değişiyo tabi ama genel olarak var diyebilirim.

bilgi müdavimi
08-30-2008, 02:31
Allah'ım buda başladı yine evlilik falan.. :D Büyüde gel..Sen daha küçüksün..Büyüyüp il olacaksın Musti.. :D

Evlilenmeyi isterdim şu anda. :) Hayat paylaşmak evlenmekle eş değerdir.Ben küçük değilim,1.71 boyundayım.Biraz büyüyeyim bari...:)))Ama kariyer yapmadan evlenmeyi istemem.

Bu arada il değil,kıt a olmak bir imtihandır.

Duygu'Seli~
08-30-2008, 02:45
http://www.ismetiyye.com/Smileys/default/grin.gifhttp://www.ismetiyye.com/Smileys/default/grin.gif
http://www.ismetiyye.com/Smileys/default/2funny.gifhttp://www.ismetiyye.com/Smileys/default/2funny.gif

murat kurt
08-30-2008, 02:52
Aile içinde yok aile dışında elbette var

Eşref
08-30-2008, 12:38

Evlilenmeyi isterdim şu anda. :) Hayat paylaşmak evlenmekle eş değerdir.Ben küçük değilim,1.71 boyundayım.Biraz büyüyeyim bari...:)))Ama kariyer yapmadan evlenmeyi istemem.

Bu arada il değil,kıt a olmak bir imtihandır.

Güldürdün beni kardeşim. :D Yeni nesil gençliği işte. :-X

Hıfz-ı lisan
08-30-2008, 16:06
İslam açısından en uygunu muhakkak budur ancak aynı düşüncede olmayıp yanlış anlamaya mahâl vermemek için en uygunu sanırım gelen misafire sormak..Nasıl rahat oluruz derlerse ona göre hareket etmek(ederiz ::) ) :)

çilik
08-31-2008, 22:11
aslında olması gerekir ama öyle birşey yok ama bir mesafe vardır erkeklerle aramızda

Enfal
08-31-2008, 22:35
Haremlik-selamlık vardır bizde de. Ayrıca olması da gereklidir diye düşünüyorum. Ama bu akraba arasında olmaz. Genelde misafirler ailece geldiğinde olur.

Daha rahat oturmak, daha rahat konuşmak adına yapılır. Ya mesela misafir geldiğinde eğer karışık oturuluyorsa servis yapmak zorlaşıyor, hep kontrollü oturmak zorunda kalıyorsun, rahat konuşamıyorsun.

Erkekler kendi aralarında kadınlar kendi aralarında konuştukları için kısık sesle konuşmak zorunda kalıyorlar. Ama ayrı olunca durum böyle olmuyor. Mesela erkeklerin servisini ağabeyim kadınların servisini de annem ya da ben yapıyorum. Kısacası çok rahat oluyor yani.

Evime gelen misafire " Nasıl oturmak istersiniz? " diye bir soru sormam. Çünkü evimin kurallarını ben koyarım ve misafir umduğunu değil bulduğunu yediği gibi kuralları da o da değil ev sahibi koyar. Kaldı ki ben bir şeyin doğru olduğuna inanıyorsam, inancım gereği bu doğruysa şayet bunu yapmaktan çekinmem. Bunu yaparken de başkalarının ne düşüneceğini umursamam.

Ayrıca özgün genc in de belirttiği gibi bu bir Müslüman Türk ailesi geleneğidir. Gelenek adı üstünde yapılması süregelen öteden beri yapılmış/ yapılan şeylere denir ve bu da bizim geleneklerimize verilebilicek bariz bir örnektir.

:)

Neşe
09-01-2008, 00:00
aile içinde yok ama dışarı için evet var

islam
09-01-2008, 08:32
bizde haremlik selamlık var ... Komşuda gelse ... Aile dostuda gelse var... (ama tabi dayım, amcam( tabi bu esnada annem nizami düzgün bir şekilde dini kuralarındahilinde tam tesettürlü) olunca bu haremlik selamlık yok ama haremlik selamlık daha uzak akrabalar içinde geçerli...

R.T.E.
09-01-2008, 18:52
ewet kesinlikle var

meleken
10-19-2008, 23:55
TİPİK AKP ZİHNİYETİ SİZİN ELEİNİZE FIRSAT VERSEK LAİKLİK KALKSA SİZİ DÜSÜNEMİYORUM AMA YOBAZLARA KARŞI LAİKLİK GUVENCEMİZDİR:w:

Efkâr-ı Mütemadi
10-20-2008, 00:15
TİPİK AKP ZİHNİYETİ SİZİN ELEİNİZE FIRSAT VERSEK LAİKLİK KALKSA SİZİ DÜSÜNEMİYORUM AMA YOBAZLARA KARŞI LAİKLİK GUVENCEMİZDİR:w:

biz yobazız evet dinin gereklerine göre yaşayıp ahirete hazırlık yapmak yobazlıksa biz yobaz olmaktan memnunuz...

islam
10-20-2008, 00:17
Ben laik değilim ve ... Haremlik selamlık benimde evimde var... Allah şükür...

EniGma
10-20-2008, 00:20
meleken senden yine hiç şaşırmayacağım bir yorum okudum
artık sizin gibilere Laiklik ve İslam hakkında yorum yazmayacağım
çünkü siz o konularda hem sağır hemde kör oluyorsunuz...

rikopasa
10-20-2008, 16:23
valla karşı cinsten dostlarıma , ailemdeki bayanlara , arkadaşlarımın eşlerine kız arkadaşlarına veya nişanlılarına kalkıpta değişik gözle bakacak kadar insanlıktan ahlaktan uzak olmadığımdan dolayı bizde yoktur ve olamaz. haa "bunu sırf bu yüzdenmi uyguluyoruz kardeşim bize ne demek istiyorsun" diyecek olanlar çıkabilir , onlara cevabım şu ; ben bu olayı bu şekilde algılıyorum , başka bir nedeni var ise açıklanması durumunda bende bilgi edinmiş olurum ama eğer tek nedenide benim dediğim şeyse ben bunu uygulayanları kendileriyle başbaşa bırakırım.

aşk-ı ilahi
10-20-2008, 16:55
valla karşı cinsten dostlarıma , ailemdeki bayanlara , arkadaşlarımın eşlerine kız arkadaşlarına veya nişanlılarına kalkıpta değişik gözle bakacak kadar insanlıktan ahlaktan uzak olmadığımdan dolayı bizde yoktur ve olamaz. .

ahlaki değerler başkadır..islami konular başkadır...ahlaki değerlere sahip olmak dinin gerekliliğini yapmamamayı gerektirmiyor...en güzel ahlak ..islam ahlakıdır...

islam
10-20-2008, 17:31
valla karşı cinsten dostlarıma , ailemdeki bayanlara , arkadaşlarımın eşlerine kız arkadaşlarına veya nişanlılarına kalkıpta değişik gözle bakacak kadar insanlıktan ahlaktan uzak olmadığımdan dolayı bizde yoktur ve olamaz. haa "bunu sırf bu yüzdenmi uyguluyoruz kardeşim bize ne demek istiyorsun" diyecek olanlar çıkabilir , onlara cevabım şu ; ben bu olayı bu şekilde algılıyorum , başka bir nedeni var ise açıklanması durumunda bende bilgi edinmiş olurum ama eğer tek nedenide benim dediğim şeyse ben bunu uygulayanları kendileriyle başbaşa bırakırım.

By Rico Bu olay islamiyetin kuralı bizim değil...

Mu-Alim
10-20-2008, 18:04
Öncelikle böylesi güzel ve enine boyuna tartışılması gereken bir konuyu açtığı için ilgili arkadaşa teşekkür ediyorum.

Haremlik-selamlık uygulamasınını doğruluğu yanlışlığı ile ilgili yorum yapmamız yanlış olur. Zira, yanlış diyen de bunu Rikopaşa gibi mantıklı bir şekilde açıklarsa haklıdır; doğrudur diyen de İslami perspektifi kendi külütürü ve aklı çerçevesinde yorumlayarak haklı olacaktır.

Bizim uygulamamızda harem-selam olayı yoktur. Bu kadar konuşmak da yeter bence bu konuda...

meleken
10-20-2008, 18:59
Islam falan insnaların dini duygularını sömürmeye devam artık sizi inamıyoruz dini siyasete alet ednler cıkmıs harem sealm konusuyoruz yobazlar iran gitse harem selam kalmaz benim erkek arkdaşımla harem sealm olacaz yabancıya yobazllıgın bu kadar mikrop tan farksısızınız turkiye laiktir laik kalacak cumhuriyet devrimi kaznacak aydınlık diye ikdidara gelen kara zihniyet defolup gidecek

bittersalt
10-22-2008, 18:45
Benim ailemde de yok benim hayatımda da yok . Ama bende sizin gibi müslümanım. Ancak burdaki yazıları okuyunca birşeyle yazmadan edemedim arkadaşlar. Bence de herkes kendi hayatını yaşamalı yani ne bu örnekte olduğu gibi haremlik-selamlık yaşayanlar yaşamayanları yargılamalı nede haremlik selamlık yaşamayanlar yaşayanları yargılamalı. Sonuçta İslamiyet çok yüce bir din ve tüm insanların üstünde ve bizim dinimizde tamamen hoşgörüye ve sevgiye dayalı bir din bence. O yüzden eğer toplum hayatlarımızda da bu saygıyı hepimiz gösterirsek bence çok daha mutlu oluruz gibime geliyor. Sonuçta Ne güzel demişler iman ile paranın kimde olduğu bilinmez. birisini kınadığımızda eğer müslümansak o kişinin Allah'a ne kadar yakın olduğunu asla bilemeyeceğimizi ve asla bizim gördüklerimizin beynimize ve gönlümüze yetmeyeceğini unutmamak gerek sanırım. Ben hep bundan korkarım ya kınadığım kişi bir Allah dostuysa? Allah tüm müslümanları böylesine korkunç bir hataya düşmekten korusun. Saygılarımla.

ak.bjk
10-24-2008, 02:55
Bizdede yok dinin diğer vecibelerini yerine getirdikde omu kaldı

MehmetMert
10-24-2008, 04:22
Allah (c.c) hz. evlerimizi bu şekilde inşa etmeyi nasip eylesin. Ailemde haremlik selamlık (imkanlar el vermediği için) yoktur, fakat hasretini çekmekteyim. İnşaallah kendi yuvamda uygular ve yavrularımı bu üzere yetiştiririm. Haremlik selamlık ne demektir bilmek isteyenlere tavsiyem, Beylerbeyi sarayını gezip bilgi edinmeleridir. Eğer imkanları yoksa açıp bir Osmanlı mecmuasından okumalarıdır. Konuyu dile getiren Seleme kardeşime teşekkürler. selam ve dua ile...

dilemma
11-28-2008, 17:46
haremlik selamlık gibi bir anlayıs yok. cünkü zaten kendiliğinden ortaya cıkıyor. kadınlar odanın bir kösesinde oturuyor. erkekler baska bir yerinde. zaten yabancı misafir pek olmuyor. olsa da eğer kalabalık ise farklı yerlerde oturulyor.

ama ben genelde erkeklerin yani olduğu kısımda takılıyorum.. hele babamla dayımın arasında bir konu başlatıp din, siyaset, tarih eksenli onları tartıstırmak yok muuu müthiş bir zevki var:D işte ben biraz bozuyorum genelde. kötü bişey mi? hayır. kadınların arasında danteldi yemekti muhabbetlerine tahammülüm yok.erkek muhabbetleri daha kaliteli oluyor. :utandım:saygısızlık yahut laubalilik gibi bir durum aile de zaten asla söz konusu bile olamaz.

Gökmen
11-28-2008, 17:55
ailenizde haremlik selamlık varmı?
işte merak ettiğim bir konu daha... :)
lütfen sadece oy kullanmayın yorumda yapın ::)

Benim yengem çarşaflı o bize gelince oluyor, ama bence doğru olanda bu çünki biz müslümanlar olarak kuran-ı kerim,e göre hareket etmemiz gerekiyor, oda bunu emir ediyor.
Bu arada güzel bir konuya değinmişsin fikrine sağlık:merhaba:

seva
11-28-2008, 20:30
var çok şükür....

Beritan
11-28-2008, 20:34
haremlik selamlık gibi bir anlayıs yok. cünkü zaten kendiliğinden ortaya cıkıyor. kadınlar odanın bir kösesinde oturuyor. erkekler baska bir yerinde. zaten yabancı misafir pek olmuyor. olsa da eğer kalabalık ise farklı yerlerde oturulyor.

ama ben genelde erkeklerin yani olduğu kısımda takılıyorum.. hele babamla dayımın arasında bir konu başlatıp din, siyaset, tarih eksenli onları tartıstırmak yok muuu müthiş bir zevki var:D işte ben biraz bozuyorum genelde. kötü bişey mi? hayır. kadınların arasında danteldi yemekti muhabbetlerine tahammülüm yok.erkek muhabbetleri daha kaliteli oluyor. :utandım:saygısızlık yahut laubalilik gibi bir durum aile de zaten asla söz konusu bile olamaz.
şundan şumu çıkıyor...erkelerin muhabbeti kaliteli kadınların kalitesiz.?
bu arada haremlik selamlık derken mahrem olduğun kişiler arasında olur...dayın mahremin değil;1

MelekTube
11-28-2008, 21:40
evet var.bu bizim evimizde olduğunda gelen misafir bu görüşümüze saygı duymalı,ben de gittiğim misafirlikte evsahibinin tutumuna saygı gösteririm.
akrabalarla kalabalığa göre değişir.aile dostu olan insanın da birlikte oturulduğu taktirde ki tutum ve davranışına dikkat ederim.
giyim tarzım gideceğim,misafir olacağım evin bu konudaki tutumuna göre değişir.
genellikle ayrı oturmak tercihimdir.
eğer HZ.Muhammed (as) in ümmetiysek,hayat tarzımız da onunki gibi olmalıdır.harem ve selamlık sonuna kadar tarzımdır :güzel:

dilemma
11-29-2008, 17:48
şundan şumu çıkıyor...erkelerin muhabbeti kaliteli kadınların kalitesiz.?
bu arada haremlik selamlık derken mahrem olduğun kişiler arasında olur...dayın mahremin değil;1
evet dayım mahrem diil:) lakin genelde işte erkeklerin arasında muhabbette oluyorum, cocukluktan beri :utandım:
evet kadınlarınki sıkıcı oluyor. yemekti danteldi cocugun okuluydu filan :p

Beritan
11-29-2008, 18:20
evet dayım mahrem diil:) lakin genelde işte erkeklerin arasında muhabbette oluyorum, cocukluktan beri :utandım:
evet kadınlarınki sıkıcı oluyor. yemekti danteldi cocugun okuluydu filan :p
sana sıkıcı gelebilir ona karışamam da...bakış açısı yanlış ama;1

ishakyilmaz
11-29-2008, 18:28
Dinimiz nasıl buyuruyorsa o şekilde yaşamaya çalışalım.Kendi zevk ve sefamıza göre din yaşamayalım.

dilemma
11-29-2008, 18:31
sana sıkıcı gelebilir ona karışamam da...bakış açısı yanlış ama;1

bakıs acısı... neden yanlıs? sonucta babamın yanında oturup konusuyorum yahut dinliyorum. faydalanıyorum. cünkü cevremde Allaha sükür hep kaliteli insanlar var. akraba olmasa da aile dostlarımız olarak..

dilemma
11-29-2008, 18:35
Dinimiz nasıl buyuruyorsa o şekilde yaşamaya çalışalım.Kendi zevk ve sefamıza göre din yaşamayalım.

aynı din alimin mürekkebi ile şehidin kanını da bir tutuyor biliyorsunuz değil mi?
aynı dinin peygamberi ilim çinde olsa dahi gidiniz diyor değil mi?

Beritan
11-29-2008, 20:51
abi bu söz güzeldi....+;1

ömer faruk
11-29-2008, 21:07
şundan şumu çıkıyor...erkelerin muhabbeti kaliteli kadınların kalitesiz.
tebrikler ümmü seleme:karizmatik:

Beritan
11-29-2008, 21:11
tebrikler ümmü seleme:karizmatik:
neye tebrikler:hmm

ömer faruk
11-29-2008, 21:16
sen bişeyler anlamışsın bu konudan :w:
bende katılıyorum sana:karizmatik:ilk defa doğru söledin:karizmatik:

Beritan
11-29-2008, 21:17
sen bişeyler anlamışsın bu konudan :w:
bende katılıyorum sana:karizmatik:ilk defa doğru söledin:karizmatik:

bu kime....ah ömer faruk ben seni neden bitürlü anlamıyorum :ağla:

ömer faruk
11-29-2008, 21:19
bu kime....ah ömer faruk ben seni neden bitürlü anlamıyorum :ağla:
ya demişsin ya kadınların sohpeti sıkıcı die
bende sana katılıyorum dedim:karizmatik:

Beritan
11-29-2008, 21:21
ya demişsin ya kadınların sohpeti sıkıcı die
bende sana katılıyorum dedim:karizmatik:
ben demedim...ben neden sıkıcı diyim kafanı biyeremi vurdun:@

ömer faruk
11-29-2008, 21:22
he he o dedinden:karizmatik:

Beritan
11-29-2008, 21:24
he he o dedinden:karizmatik:
susuyorum:@:@

FarukARSLAN.
11-29-2008, 21:38
Soru hangi manada sorulmuş tam anlayamadım ama bizde mesela misafir geldiğinde kadın kısmı ayrı erkek kısmı ayrı bi odada oturur..
Haremlik selamlıktan öte bu muhabbet doyuruculuğu açısından daha hoştur.. Dinimizinde yüceliğini gösteren bir 'yasak' ..

akgurbetci
04-24-2010, 21:21
anne tarafi evet
baba tarafi hayir

İntifada
04-24-2010, 21:33
Evet vardır.
Erkekler bir odada bayanlar bir odada oturur eğer bayanlar daha rahat başörtüleri açık oturmak isterse erkek ahalisi olarak dışarı çıkarız yada odadan çıkmayız.

vaktileyl
04-24-2010, 21:37
Bizim Ailemizdede uygulanır Bazı arkadaşlar saçma geliyor demiş Ama Unutmamak gerekirki Altın çağ da yaşamıyoruz Ahir zaman da herşey o kadar birbirine karışmışken ev de sokak da okul da iş de bu keşmekeşlikte haremlik selamlık ölçülerine riayet edenleri takdir etmek saygı duymak gerekir..teşekkürler konu için eyvallah:çiçek:

ALmi´
04-24-2010, 23:02
Bu çağ ile zaman ile alakalı bir durum değil , Müslümanlının İslam dininin gereklerini tam olarak yerine getirmesi ile alakalı.
Elbette bizim ailede de olması gerektiği kadar var böyle bir durum.

Sukût-u_Hayal
04-24-2010, 23:20
Evet var ...

EpiVaTeS
04-24-2010, 23:22
Bizim eve bayan misafir geldiğinde erkekler genelde evde olmazlar...
yani annem beni kovalar...
yan odaya bile izin vermez...
hoş benimde kalmak gibi bir derdim yok yahu...;D

Delilin NuR
04-24-2010, 23:25
Yerine göre Var ...
Sanırım olmasıda lazım ama aşırıya kaçmadan ...

Mavera
04-24-2010, 23:30
Kendi evimde olabildigince bu hassasiyete dikkat ediyorum ancak isim ve cevrem nedeniyle aldigim bazi davetlere ya essiz katiliyorum yada hic katilmiyorum..

redyellow
04-25-2010, 01:23
eski bir başlık ama güzel bir konu.

kesinlikle olması gereken ama genelde hep ihmal ettiğimiz bir husus.

Keşke tam anlamıyla uygulayabilsek.

Fırat
04-25-2010, 01:34
Ailede yok sadece bende var benim biraz fazla ama kadınında erkeğinde sohbetini pek sevmem..

Beylerbeyi
04-25-2010, 01:44
harem selamlık var, çok şükür.

Mavera
04-25-2010, 01:48
neyse konuyu sohbete dönüstürmeyelim :)..

bu arada merak ediyorum gercekten arkadaslar aranizda bayan eli sikmayan erkek arkadasimiz var mi yok bay eli sikmayan bayan vardirda tam tersi var mi acaba..

Sukût-u_Hayal
04-25-2010, 01:50

bu arada merak ediyorum gercekten arkadaslar aranizda bayan eli sikmayan erkek arkadasimiz var mi yok bay eli sikmayan bayan vardirda tam tersi var mi acaba..

Ben dikkat etmeye çalşıyorum ...

Ne kadar dikkat etsemde mecbur kaldığım zamanlar oluyor :(

Fırat
04-25-2010, 01:52

bu arada merak ediyorum gercekten arkadaslar aranizda bayan eli sikmayan erkek arkadasimiz var mi yok bay eli sikmayan bayan vardirda tam tersi var mi acaba..Var bizim doğuda sıkan nadir bulunur. Örnek toprağım murat:)

Beylerbeyi
04-25-2010, 01:52

bayan elini uzatsa sıkıyorum ama önce ben elimi uzatmıyorum bir bayana. evli olsam ve mecbur kalmazsam bayan elini uzatsa bile sıkmazdım. yani heralde sıkmazdım. :)

İntifada
04-25-2010, 01:53

ben hiç bir zaman bir bayana el uzatmam

eğer karşımdaki bayan beim hassasiyetimi bilmiyor ve çok muhabbetim olmayan birisiyse topluluk içinde eli havada kaldı diye küçük düşmemesi için sıkarım.

Zaten beni iyi tanıyan ve muhabbetim olan bir bayansa el uzatmaz :)

Fırat
04-25-2010, 01:53
Yine konu dışına çıktık galiba nundan çekeceğimiz var buyurun silin size zahmet olmasa.

Mavera
04-25-2010, 01:58
kendi adima bu konuya pek dikkat etmiyorum yani bayanlara elimi uzatiyorum ve uzatilan eli sikiyorum ancak karsimdaki tesettürlü bir bayansa genelde elimi gögsüme götürüyorum..
bu konudada mezhepsel bir farklilik vardir oda safilerde bayan eli abdestin bozulmasina neden olurken, hanefi mezhepende böyle bir durum yoktur..

Feride
04-25-2010, 05:59
Yerine göre Var ...
Sanırım olmasıda lazım ama aşırıya kaçmadan ...

Bu sınırı insanlar mı belirliyor acaba..!?

.:Ay_Yıldız:.
04-25-2010, 09:18
Ailemizde yok. Belki yaşadığımız ortamdan şehirden ötürü bir alışkanlıktır aileme dindar diyebilirim ama gerek annem gerek babam izmirde büyümüş insanlar.Yozlaşma olmuş kültürel açıdan doğal olarak.

Kur'ânTalebesi
04-25-2010, 10:08
Belirli ölçülere dikkat ediliyor, fakat yeterli oldugunu sanmiyorum. Sahsen evde yabanci erkekler bulundugunda ortadan kaybolurum. O derece ki çarsida beni ailemle görenler "Kiziniz ne kadar büyümüs, psikolog olani bu muydu?" gibi sorular sorabiliyorlar :)

depare
04-25-2010, 10:14

Genelde akrabaların eli havada kalırdı ama onlar da alıştı artık :)

depare
04-25-2010, 10:18
Evet Allaha şükür var..

_kübra_
04-25-2010, 10:21
evet var..Hem yaşadığım ortamda buna saygı gösterıyorlar ,hemde aile içinde :)misafir gelince erkekler ayrı odada,bayanlar ayrı odada hiç karşılaşmazlar bile.Misafir varken ev içi trafik bana ait :)

Tabi akrabalarım içinde bazen dikkat edemediğimiz oluyor :(

unnamed
04-25-2010, 10:32
Çoğunlukla var, dikkatimi çeken bazı arkadaşlar hangi devirde yaşıyoruz demişler?? Gelde bu adama agresif cevap verme, 21. Yüzyılda yaşıyoruz ve günümüzde hala ahlak kuralları geçerli, bunların zihniyetleri belli, sıkıştımı hangi çağda yaşıyoruz cevap hemen belli...:@

Beylerbeyi
04-25-2010, 11:32
Ailemizde yok. Belki yaşadığımız ortamdan şehirden ötürü bir alışkanlıktır aileme dindar diyebilirim ama gerek annem gerek babam izmirde büyümüş insanlar.Yozlaşma olmuş kültürel açıdan doğal olarak.

gerçekten çevre önemli. İstanbul Bursa Siirt başta olmak üzere çeşitli illerde akrabalarımız var. Mesela İstanbula gittiğimde bayan akrabalar bırak el sıkmayı şapur şupur öpüyorlar. tamam akraba ama sonuçta abdest bozuyorlar. Siirte gidiyorum, bırak el sıkışmayı kızları görmüyorum bile :) tesadüf eseri karşılaşınca "hoşgeldin" derler başka da karşılaşmayız.

unnamed
04-25-2010, 11:44
gerçekten çevre önemli. İstanbul Bursa Siirt başta olmak üzere çeşitli illerde akrabalarımız var. Mesela İstanbula gittiğimde bayan akrabalar bırak el sıkmayı şapur şupur öpüyorlar. tamam akraba ama sonuçta abdest bozuyorlar. Siirte gidiyorum, bırak el sıkışmayı kızları görmüyorum bile :) tesadüf eseri karşılaşınca "hoşgeldin" derler başka da karşılaşmayız.
Kardeşim istanbul'un neresine geliyorsun? tabi genel olarak dediğin doğru ama azınlık kısmıda var:)

isimsiz
04-25-2010, 11:49

bence şehirlere göre gruplama yapmak pek sağlıklı sonuç vermez.

istanbul fatihe gidin bakalım hiç bir bayan size yaklaşıyor mu :)

Beylerbeyi
04-25-2010, 12:16
bence şehirlere göre gruplama yapmak pek sağlıklı sonuç vermez.

istanbul fatihe gidin bakalım hiç bir bayan size yaklaşıyor mu :)

fatih, güngören ümraniye bambaşka. zaten fatihin çok büyük kesimi doğulu. kadınlar pazarı var mesela çoğu siirtli. doğuda yaşayıp kültürel değerlerini kazanan biri sonradan batıya gittiğinde bunu muhafaza edebilir (dayım teyzem) fakat orda büyüyen çocukları doğup, büyüdükleri yere adapte olurlar (dayı ve teyze çocukları (:
Bursada da teyzem ile kızı arasında dağlar kadar fark var. bence yetiştikleri coğrafyanın bunda etkisi var.

Kardeşi Almanyada olan arkadaşım ile kardeşi arasında inanılmaz farklar var. velhasılı kelam coğrafya önemli bana göre :)

Kur'ânTalebesi
04-25-2010, 12:24
Belçika'da dogup büyüyen biri olarak sunu söyleyebilirim ki; çografya herkes'te ayni etkiyi olusturmuyor. Etkisi vardir mutlaka, belli derecede asimilayson söz konusu olabiliyor (hatta bazilarinda "kendi"lerinden eser kalmayip "diger"ine bürünüyorlar). Fakat batakligin ortasinda kendini muhafaza edenler var, sanirim zirh rolü oyanayan en büyük etken yine "din", yani Islam. Ayni yerde, hatta ayni evde yetismis insanlarin nasil farkli motiflere büründügünü biliyorum; Islam'i benimseme ve sindirme derecesine bagli oldugunu düsünüyorum.

montenegro
04-25-2010, 12:32
maalesef yok ama olmasını çok istiyorum

yani bir eve misafir geldğinde bayanlarla erkekler farklı odada olmalı

mesela bir bayanın kendisine nikahı düşecek bir erkekle aynı odada tek başına kalması güzel bir davraış değil

biraz daha açacak olursam belli bir yaştan sonra hala teyze dayı çocukları kız erkek karışık bir şekilde aynı evde kalmalarını başbaşa kalmalarını şahsen yanlış buluyorum

evlilik çağına gelmiş kendisine nihkahı düşecek hala teyze dayı amca çocukları bence birbirileriyle öpme sarılma durumları olmamalı ve babaşa fazla kalmamalı

fakat kendi sülalemde maalesef yok çevremdede bu duyarlılığı göremiyorum

şimdi birileri bana hangi devirde yaşıyorsun diyebilir ama çevremde çok midemi bulandıran şeyler olduğu için ben haremlik selamlığı savunuyorum

bayanlar kocaları yokken evlerine komşuda olsa akrabada olsa yabancı erkekleri almamalı

erkek olsun bayan olsun kendilerine nikahı düşecek kişilerle zaruret dışında konuşmamalı ve o kişilerle bir arada olmamalı

mesela enişte baldız ilişkileri çok seviyeli olmalı

buna benzer örnkeleri çoğaltabilirim

böyle haremlik selamlık bir dünysa kendime kurmaya ,haremlik selamlık bir aile kurmaya kalktım ama olmadı maalesef olmayacak çünkü ümidim kalmadı

hayırlısı olsun diyorum

milli mücahide Allah kolaylık versin çok güzel bir şey istiyorsun ama çokta zor bir durum keşke herkez senin gibi düşünse inşallah istediğin gibi bir yuva kurarsın

ama ben kuramadım

EpiVaTeS
04-25-2010, 12:37
fatih, güngören ümraniye bambaşka. zaten fatihin çok büyük kesimi doğulu. kadınlar pazarı var mesela çoğu siirtli. doğuda yaşayıp kültürel değerlerini kazanan biri sonradan batıya gittiğinde bunu muhafaza edebilir (dayım teyzem) fakat orda büyüyen çocukları doğup, büyüdükleri yere adapte olurlar (dayı ve teyze çocukları (:
Bursada da teyzem ile kızı arasında dağlar kadar fark var. bence yetiştikleri coğrafyanın bunda etkisi var.

Kardeşi Almanyada olan arkadaşım ile kardeşi arasında inanılmaz farklar var. velhasılı kelam coğrafya önemli bana göre :)
Aksaray da Fatih olarak geçiyor Murat...
bence bakırköy şişli kadıköy gibi absürt yerler haricindede geneli mesafelidir...
bizim bağcılarda da bu böyle esenlerde de güngörende de...

Ak Koza
04-25-2010, 13:31
Ne saçma konu kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz acaba (:

Delilin NuR
04-25-2010, 13:46
Bu sınırı insanlar mı belirliyor acaba..!?

Sınır derken neyi kastettiğinizi anlayamadım ...
Biraz açarmısınız ...

İntifada
04-25-2010, 14:08

KArdeşim fatihteki haremlik selamlık meselesinin doğululukla falan bir alakası yoktur.Fatihte bir o kadar da karadenizli,sivaslı vardır.Ama fatih eskiden beri dindar kesimin en rahat yaşadığı yerdir.Dernekler vakıflar ve hatta kahvehanelerinde bile hoş güzel sohbetler edilir.Zamanında müslüman gençlerinde teşkilatlanma bakımından en çalışkan yeriydi.

Güngören,bahçelievler,bağcılar,gop, fatih bu tür hassasiyetlerin olduğu ve her zaman olacağı semtlerdir

Beritan
04-25-2010, 15:17
KArdeşim fatihteki haremlik selamlık meselesinin doğululukla falan bir alakası yoktur.Fatihte bir o kadar da karadenizli,sivaslı vardır.Ama fatih eskiden beri dindar kesimin en rahat yaşadığı yerdir.Dernekler vakıflar ve hatta kahvehanelerinde bile hoş güzel sohbetler edilir.Zamanında müslüman gençlerinde teşkilatlanma bakımından en çalışkan yeriydi.

Güngören,bahçelievler,bağcılar,gop, fatih bu tür hassasiyetlerin olduğu ve her zaman olacağı semtlerdir
fatih çarşamba gerçekten islamiyetin en doruklarda yaşanıldığı yer...
bunun ırkla hiç bir alakası olamaz...ama orada mahmut efendinin eli olduğu aşikar..

0000000000
04-25-2010, 15:20
Çok zor soru. İslami hassasiyetlerin içinde böyle bir uygulama vardır muhakkak nefis taşıdığımız için nefse kapı aralamamak için dikkatli hareket etmek her zaman iyidir. Ama bazen bu sınırların muhafaza edilmediği çok yakinen tanıdıklara karşı bu durumların suistimal edildiği bir gerçek , bazen islam hakkında yeteri kadar bilgisi olmayan bu konumu idrak edemeyenlere karşı bu denli duruş sergilemek onların dünyasında islama karşı yalnış şeyler beslemesine neden de olabilir çok dikkat etmek gerek yapılıyorsa bile sebepleri nedenleri çok iyi anlatılması lazım. Hayat içinde çalışma ortamlarında çoğu kere bunalrın ciğnendiğini hatta ciğnediğimde oluyor Allah affetsin

Beritan
04-25-2010, 15:27
Çok zor soru. İslami hassasiyetlerin içinde böyle bir uygulama vardır muhakkak nefis taşıdığımız için nefse kapı aralamamak için dikkatli hareket etmek her zaman iyidir. Ama bazen bu sınırların muhafaza edilmediği çok yakinen tanıdıklara karşı bu durumların suistimal edildiği bir gerçek , bazen islam hakkında yeteri kadar bilgisi olmayan bu konumu idrak edemeyenlere karşı bu denli duruş sergilemek onların dünyasında islama karşı yalnış şeyler beslemesine neden de olabilir çok dikkat etmek gerek yapılıyorsa bile sebepleri nedenleri çok iyi anlatılması lazım. Hayat içinde çalışma ortamlarında çoğu kere bunalrın ciğnendiğini hatta ciğnediğimde oluyor Allah affetsin
amin..;1
bizim ailede bu haremlik selamlık tam anlamıyla uygulanıyordur...
fakat bunu şöyle izah etmeliyim...mahremimizle bunu uyguluyoruz...dayı ,amca vs.değil...

babam bunun ölemini kendi çapında iyi aldı....bayanlar alt kap...
erkekler üst kat....varmı itirazı olan:)

0000000000
04-25-2010, 15:35
Sizin ailenizde uygulanması güzel , her şeyimiz bozulmuşken bu duruşun diri kalması takdire değer.

Bazen akrabadan bile çok yakın olabilen misafirler ziyaretinize gelebiliyor. Odaların ayrı olması karşısında şaşkına dönebiliyorlar evde beş kapı varsa on kapı kapanarak tuhaf bir hal içerisinde olunabiliyor. İkram noktasında da bir çok zor anlar yaşanıyor hiç ellerimiz alışmadığı halde erkek tarafına bir şeyler taşımakda zor.

Önlem almak baştan işi sıkı tutmak iyi ama bazen karşı tarafın hanımları ya bizler yabancı değiliz sorun olmaz dedikleride oluyor , oturma odamız geniş olduğundan bazen bir arada da oturuluyor ama aramızda yine nerden baksan altı yedi metre mesafe oluyor. Bayanların üstü başlarına dikkat etmesi oturup kalkmalarına dikkat etmesi bile çok rahatta bırakmıyor bizleri ne bileyim işte çok farklı durumlarda farklı haller içerisinde oluyoruz.

Kaldıki iş ve çalışma alanlarımızda bu mahremite hiç dikkat edemiyoruz. Bankalardaki vezne dışında aralardaki bayanlar ile yakınlaşmalar . İş yerindeki bayan arkadaşlar ile birebir ilişkiler sosyal hayatın bir çok karesinde bir araya gelmeler kısacası her anımızda imtihan var. Zor vesselam Zor.

Beritan
04-25-2010, 15:40
Sizin ailenizde uygulanması güzel , her şeyimiz bozulmuşken bu duruşun diri kalması takdire değer.

Bazen akrabadan bile çok yakın olabilen misafirler ziyaretinize gelebiliyor. Odaların ayrı olması karşısında şaşkına dönebiliyorlar evde beş kapı varsa on kapı kapanarak tuhaf bir hal içerisinde olunabiliyor. İkram noktasında da bir çok zor anlar yaşanıyor hiç ellerimiz alışmadığı halde erkek tarafına bir şeyler taşımakda zor.

Önlem almak baştan işi sıkı tutmak iyi ama bazen karşı tarafın hanımları ya bizler yabancı değiliz sorun olmaz dedikleride oluyor , oturma odamız geniş olduğundan bazen bir arada da oturuluyor ama aramızda yine nerden baksan altı yedi metre mesafe oluyor. Bayanların üstü başlarına dikkat etmesi oturup kalkmalarına dikkat etmesi bile çok rahatta bırakmıyor bizleri ne bileyim işte çok farklı durumlarda farklı haller içerisinde oluyoruz.

Kaldıki iş ve çalışma alanlarımızda bu mahremite hiç dikkat edemiyoruz. Bankalardaki vezne dışında aralardaki bayanlar ile yakınlaşmalar . İş yerindeki bayan arkadaşlar ile birebir ilişkiler sosyal hayatın bir çok karesinde bir araya gelmeler kısacası her anımızda imtihan var. Zor vesselam Zor.

tabikide zor...
biz evde dikkat ediyoruz ya düşarıda...ne kadar dikkat edebilirizki..

ama neden bu kadar fesat ortamı oluyor bu yüzden...
zaman zor...yaşam zor..insanlar zor..

Özgür Çağrı
04-25-2010, 15:41
Şahsen böyle bir uygulamamız yok Böyle bir uygulamayada ilerde kalkışmam.
Ama uygulayanada saygı duyarım

0000000000
04-25-2010, 15:43
Evet belkide nefislerin dizayn edilmesi bir şekle sokulması talip olduğumuz Rızanın değeri karşısında hiç bile zor değildir ama kirlendik,zihinsel ruhsal yönden ,ufak şeyler bile biz insanalra zor gelebiliyor. Umarım mevlam affetme genişliği ile bizlerin bu yönlerini affeder samimi olarak üzüntü ve tasa duyuyorsak acizde kalsak bu noktalarda islama ve onun farziyetlerine olan bağlarımız adına bizleri affetsin inşaAllah

0000000000
04-25-2010, 15:47
Şahsen böyle bir uygulamamız yok Böyle bir uygulamayada ilerde kalkışmam.
Ama uygulayanada saygı duyarım

Aslında ilk zamanlarda büyüklerin bu uygulamaları karşısında bende tuhaf olurdum insan nasıl olurda en yakın dostlarına karşı bu kadar yabancı kalabilir kendilerini saklar diye , ama cağın pislik halleri öyle kirletmiş ki zihinleri her şeye bakışımız nefsi olmuş ne kadar samimi ve içten duruşta sergilesek şeytanın zehirli okları gelir o samimi ortamda seni kalbinden vurur. Medeni olmak iradeye sahip cıkmak ile anlam verilemeyecek kadar önemli bir hususdur furkanca kardeş , insanoğlu işte bir yanı ile iyi bir yanıile fenalıkları ile dolu fenalıkları azdırmama adına bu ince hususların varlığı o kadar önemliki , çok şeyler söylenir bakış duyuş hisssedişler adına ama söylenemiyor . Nefsini bilen kendini bilir kendini bilen düşüncelerini bilir düüşüncelerini bilen gözlerindeki kaymaları bilir kısacası büyüklerimiz böyle bir düzen vaaz etmişse samimi söylüyorum hikmetleri var.

depare
04-25-2010, 15:55
Hangi yüzyılda yaşıyoruz acaba..?
Ahlak değerlerin'in tarumar edildiği dibe vurduğu bir yüzyılda mı acaba :)

hipermuhafazakar
04-25-2010, 17:24
Kalabalık olunduğunda evdede köydede oluyor kadınlar ayrı erkekler ayrı yerde..

Bu zamanda eskisinden daha çok olmalıdır bu şekilde..

İlerdede elimden geldiğince böyle oldurtmaya çalışacağım..

Bu arada aklıma gelmişken bkz. --->
http://www.itukampus.com/bak/harvard+da+haremlik+selamlik+uygulamsi

El Emin
04-25-2010, 17:42
HAREMLİK SELÂMLIK HAKKINDA İLMÎ BİR ARAŞTIRMA
Kavramın Tarif ve Şumûlü

"Harem" kelimesi Arapça bir kelime olup, "kişinin özenle koruduğu ve ugrunda savaştığı şey"( el-Mu'cemül-vasît, (ha-ra-me) md.) demektir. "Harâm", "hürmet", "muhterem" ve "ihtiram" kelimeleriyle aynı köktendir. Bu türevlerinden de anlaşılacağı gibi kelimemizde "saygınlık", "saygın" "korunmaya ve savun maya değer" gibi anlamlar saklıdır. Bir hadîs-i şerîfte "Malı ugrunda öldürülen şehittir, canı ugrunda öldürülen şehittir, dini ugrunda öldürülen şehittir, ırzı ugrunda öldürülen de şehittir. "(Buhari, mezalım 33; Müslim, imhan 226; Tirmizi, diyyât 21) buyurulmuştur ki, bu hadîs bir bakıma Islâmda "özenle korunması gereken" değerleri saymaktadır. Kişinin "ırzı"da bu korunması gereken değerlerin önemlilerinden olmakla."harem" telakki edilmiş ve "kötü ellere", "kem gözlere" karşı titizlikle korunmuştur. "Hurmet" kelimesi de, saygınlığı çiğnenemeyecek zimmet, hak ve sohbet vb. manalara geldiği gibi, yine bu manayı taşıması itibari ile "kadın" anlamına da gelir.( el Mu'cemu'1-vasît agy.) "Harîm" kelimesi de aynı kökten olup yaklaşık manalar taşır.Bütün bu anlamlar göz önünde bulundurularak "harem", herkesin girmesine müsaade edilmeyen, saygıdeğer ve kutsal yer,( bk. Devellioğlu (harem) md.) diye tanımlanmıştır. Mukaddes Mekke ve Medine şehirlerini çevreleyen ve sınırları Hz. Peygamber tarafından çizilip "mü'min" olmayanların girmelerine müsaade edilmeyen bölgelerin her birine de "harem" adı verilir ve "Harem-i Mekke" (Mekke'nin kutsal bölgesi) ile "Harem-i Medîne"nin ikisine birden, iki kutsal bölge, anlamında "Haremeyn" tâbir edilir."Harem-i şerif", şerefli harem, anlamında olarak, hem Kâbe ile Hz. Peygamber Mescidi ve civar larına, hem de Devellioğlu'na göre, büyük islâm konaklarında bulunan kadınlar dairesine denir.(agy.) Ancak "Büyük Islâm Konakları" ifadesi pek yerinde görülmediğinden, onun yerine "Islâm öğretisine göre inşa edilmiş evler" denmesi daha isâbetli olduğu kanaatindeyiz.

Bu konuda Pakalın'ın tanımlaması daha güzeldir: "Harem, sarayla konakların ve evlerin kadınlara mahsus kısmına verilen addır. Bu yere "Harem Dairesi" de denilirdi. Erkeklerinkine ise "selâmlık" adı verilirdi. Harem; zevce mânasına da gelir. Arapça bir kelime olan Harem, girilmesi memnun olan yer, mukaddes ve muhterem olan şey demektir. Bundan dolayı ki, eskiden harem ve selâmlık diye ikiye ayrılan saray ve konakların girilmesi memnun olan harem kısmı, kadınların ikametine mahsustu." Türk Ansiklopedisi'nin "harem" maddesine yaptığı tarif ise daha da şumüllü ve efradını câmîdir: "Islâm toplum hayatında ve kadınların yabancı erkeklere karşı şer'an tarif edilmiş şekilde örtünme (tesettür) ye mecbur oldukları devrede, çatısının altında âileye mensup olmayan ve çeşitli hizmetler gören erkeklerin de yaşadığı, barındığı büyük evlerde, konaklarda ve saraylarda kadınlara mahsus olan daire... Sadece Harem denildiği gibi, Harem Dairesi de denilir; padısahlara mahsus köşklerde de, sahilsaray ve saraylardaki Harem dâireleri de Harem-i Hümâyun adm taşır"(Türk Ansiklopedisi (Harem) md.) Burada da "şer'an örtünmeye mecbur oldukları devrede" ifadesi hatâlıdır, zirâ Islâm gerçeğinin varolduğu her dönemde, inanan kadınların örtünmeye mecbur olacakları da bir vâkiadır.Anlaşılan "Harem" ve "Harem dâiresi" "selâmlik" la birleşerek Türkçe yapım eki olan -lik eki almış ve kadınların bulunduğu yeranlamında "Haremlik" haline gelmiştir. Buna göre, daha sonra Islâmî menşe ve kökenini araştırmaya çalışacağımız "Haremlik": Maddî imkânlarına bağlı olarak evlerini büyükçe yapabilen müslümanların, erkeklerin oturma mekânına mukabil, kadınlar için inşa ettikleri ve yabancı erkekler girmeksizin sadece kadınların bulunduğu, böylece de oturma ve sohbet sırasında üstbaşları tabiatıyla dağınık olacak kadınların "hicab" emrine uymuş olacakları ev bölmesi diye tanımlanabilir.

"Selâmlık" ise yine Arapça bir kelime olan "selâm"a, yine yapım eki olan Türkçe -lık takısı eklenerek yapılmış "selâm ve selâmlama yeri" anlamında bir terimdir. Ancak anlaşılan o ki, bunda "selâm" kelimesinin etimolojik anlamları olan "selâmet, esenlik, bariş, güven" gibi manalar gözetilmemiş, sadece bu manalarıda içine alan "selâmlama"dan hareketle "Haremlik"in mukabili mekâna "selâmlık" demiştir. Yani, "selâmlık" konaklarda erkeklere mahsus daireye verilen addır. Bunun yerine "Selâmlık Dâiresi" de kullanılırdı.."Selâmlık" tâbiri, konak sahibinin selâm ve arz-i ihtiram için gelenleri burada kabul etmesinden meydana gelmiştir. Konaklarda selamlıklar ayrı bir dâire halinde idi. Ev sahibi sabahleyin hâremden çıkar, işine gidinceye kadar misafirlerini burada kabul ettiği gibi, işinden döndükten sonra da yatma zamanına kadar yine burada oturup gelenlerle vakit geçirirdi. Orta hallilerin evlerindeki selâmlık dâireleri konaklardakilere nisbetle basit şekilde idi.(Pakalın, (selâmlık) md.) Bir başka ifade ile: "Büyük evler, konaklar ve saraylarda aile hizmetindeki yabancı erkeklerin (erkek asçılar, asçı yamakları, uşaklar, ayvazlar, kâhyalar, vekilharçlar, erkek çocuğu lalaları, kâtipler, arabacılar, kayıkçılar, seyisler, bahçıvanlar, efendi tarafından himaye altına alınmış genç erkekler, âileye intisap etmiş şeyhler, dervişler, bulûg çağını idrak etmiş köleler, günlük misafirler, gece yatışı misafirleri, diyar garibi misafirler) bulunduğu, yaşadığı kısma da selâmlık denilmiştir."(Türk Ansiklopedisi (TA) (Harem) md.)"Haremlikle selâmlık arasındaki bağlantı kısmına "Mabeyn" (arayer, arabölme) ismi verilirdi... Büyük mutfak selâmlıkta bulunurdu, fakat ekseriye Haremlik'in de ayrı mutfağı olurdu...

Konak ve saraylarda Haremlikle Selâmlıkta mutlaka iki hamam bulunurdu, büyük evlerde haremlikte mutlaka bir hamam yapılır, selâmlık halkı için civardaki bir çarsı hamamından faydalanırlardı. Uşaklardan biri külhancılık hizmeti görürdü. Binada hamam külhanları selâmlıkta olurdu. Harem lik'in ve selamlığın bahçeleri de ayrı olurdu..."(agk.)

Alıntı

Konuya açıklık getirmek için paylaştım.

El Emin
04-25-2010, 17:44
Tam olarak uygulamak pek mümkün değil.Yani günümüzce inşa edilen dairelerde tam uygulanacak birşey değil.Yani tarihte geçtiği gibi uygulamak mümkün olmasada uygulamayı sevdiğim ve düşündüğüm bir sistemdir.Ki İslama teslim olmuşum diyen birinin sevmemeside pek akıl karı değil.

EZEL
04-25-2010, 18:24
Yakın Akrabalara yok.

Kur'ânTalebesi
04-25-2010, 18:24
Mahremiyet sinirlarini asmamak kadin-erkek iliskilerinde bazi sinirlari gerektirir küçük bey. Müslümanlarin müslüman gibi yasamasi bu durum gereklidir. "Zina'ya yaklasmamak"tan kasit da budur. Eger bugün kadin-erkek iliskilerinde birçok ahlâksizlik hat sayafa ulasmis ise, bunun sebeplerinden en önemlisi sinirlari asmamizdir. Önce kadin-erkek beraber sohbet edilir, sonra sakalasilir, vs. Burda bir deyim vardir "Cehennem'e giden yollar iyi niyetle doludur" diye, anlayana...

EZEL
04-25-2010, 18:25
Mahremiyet sinirlarini asmamak kadin-erkek iliskilerinde bazi sinirlari gerektirir küçük bey. Müslümanlarin müslüman gibi yasamasi bu durum gereklidir. "Zina'ya yaklasmamak"tan kasit da budur. Eger bugün kadin-erkek iliskilerinde birçok ahlâksizlik hat sayafa ulasmis ise, bunun sebeplerinden en önemlisi sinirlari asmamizdir. Önce kadin-erkek beraber sohbet edilir, sonra sakalasilir, vs. Burda bir deyim vardir "Cehennem'e giden yollar iyi niyetle doludur" diye, anlayana...

Aynen katılıyorum ....

El Emin
04-25-2010, 18:33
Aşırı dincilik dediğiniz nedir açıklar mısınız?

Kimse Hz.Muhammed(s.a.v) uygulamaları dışında ortaya attığı bir bilgi,öneri veya yama söz konusu değildir.O zaman bu demektir ki Aşırı dincilik diye tabir ettiğiniz Hz.Muhammed(s.a.v)'i örnek almak ise bizim için şereften ibarettir.

hipermuhafazakar
04-25-2010, 18:37
dindar insanlara, Allahın peygamberine örnek alarak yaşamaya çalışan insanlara 'dinci' diye cahiller ve/veya islama hasım olanlar der, örnek için bkz malum medya, muhalefet liderleri..bu ifadeyi sakın kullanmamaya çalışınız..

04-25-2010, 18:41
Müslümanım diyen insanların bile dini hükümleri "geri" bulduğu bir yüzyılda yaşıyoruz!

Yazık ki ne yazık..

04-25-2010, 18:47
Müslümanlığın aşırısı da ılımlısı da olmaz. Allah'ın koyduğu hükümleri ya uygularsın ya da geri bulur hesabını verirsin. haremlik Selamlık dinimizde yer alan bir konudur Kadınlar ve Erkeklerin bir arada olması dinimizce sakıncalı bir durumdur.

"Domuz eti yemem ama namaz da kılmam" diyen müslümanlık gibi birşey bu.

Özgür Çağrı
04-25-2010, 21:08
Siz hangi bakımdan harem selamlık diyorsunuz

Mesela aile içinde harem selamlık yok zaten 4 kişiyiz :)
Akrabalarda çok kalabalık olursa erkekler ayrı kadınlar ayrı yerde oturur
Düğünlerde cemiyetlerdede öyle

Ama ailede harem selamlık ben pek çevremde rastlamadım genel itibariyle sanırım doğu anadolu ve güney doğu tarafında bu yaygın ama tam bilgim yok .

akgurbetci
04-25-2010, 22:39
masAllah ne güzel cevaplar vermissiniz büyük bir ilgiyle okudum tesekkür ederim herkse...

Beylerbeyi
04-25-2010, 23:15
Ne saçma konu kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz acaba (:

yüzyıllar geçse de İslami kurallar değişir mi ?

maşallah, kapalı mekanda güneş gözlüğü takarak çektiğin fotoğraf çok hoşuma gitti, benim çağdaş ve havalı kardeşim :)

bu arada yorumlarda sadece ankete cevap verilmesi gerekir bence. sonuçta ankette çoğunluk "evimizde harem-selam uygulaması var" demiş. bu bir kültürdür, bu dinimizin bir gereğidir. harem selam uygulayanlar için bunun saçma olduğunu söylemek saygısızlıktır.

Beylerbeyi
04-25-2010, 23:19
bu arada 3-4 sayfa önce yaptığım bir yorumda batıdaki ve doğudaki akrabalarım arasında yaşayış olarak farklılıkların olduğunu belirtmiştim. birçok kardeşim yorumumu alıntılayıp mesaj yazmış. galiba yanlış anlaşılmışım. asla ve asla hayatta en nefret ettiğim şey olan ırkçılık yapmayı aklımdan bile geçirmedim. batıdaki akrabalarımın doğudakilere oranla daha rahat olduğunu söylemem doğu ve batı ayrımından ziyade bize özgü bir durum olsa gerek. bu konuda yanlış anlaşıldıysam özür dilerim.

manifesto
04-25-2010, 23:26
Bu daha çok yöresel devam ediyor
Doğu kültüründen uzak ailelerde pek yok artık
Biz evimize gelen misafirleri kadın erkek mümkünse başka odalarda ağırlarız
Bunun uzayla çağla ilgisi de yok,

Ak Koza
04-26-2010, 00:51
Arkadaşlar bugünkü yapmış olduğum konu başlığı hakkında yorumumdan dolayı hangi çağdayız diyerek sizin düşüncelerinize saygısızlık yaptıysam ÖZÜR dilerim hafife almamalıydım düşüncelerinizi bir yanlışlık olmuş tekrar ÖZÜR dilerim herkesten ...

El Emin
04-26-2010, 10:15
Siz hangi bakımdan harem selamlık diyorsunuz

Mesela aile içinde harem selamlık yok zaten 4 kişiyiz :)
Akrabalarda çok kalabalık olursa erkekler ayrı kadınlar ayrı yerde oturur
Düğünlerde cemiyetlerdede öyle

Ama ailede harem selamlık ben pek çevremde rastlamadım genel itibariyle sanırım doğu anadolu ve güney doğu tarafında bu yaygın ama tam bilgim yok .

Nun abla özür diliyorum bu son silme:utangaç::gül:

Furkan evde kadınlar ayrı erkekler ayrı derken birinci dereceden aile felan kast edilmiyor ki abdestte bozulmuyor mezheplerimize göre yani orada söylenen en azından günümüz için yapılabilen misafir filan geldiğinde hani babanın iş arkadaşı vs vs. olabilir onlar geldiğinde hep birlikte mi oturuyorsunuz yoksa bayanlar ayrı erkekler ayrı.

Kendi anket cevabım.Kısmen var kısmen yok.
Fakat inşaALLAH kendi ailemi kurmak nasip olursa.Uygulayacağım bir sistem.

hüma
04-26-2010, 15:04
bizimde bazı kesimlerde uygulanıyor,uygulamayanlarıda zorlayamayız tabii...

Ahmet Yasin
04-26-2010, 15:11
Evde ve yaşadığım her alanda vardır

Sevban
04-26-2010, 17:02
Evet var,olması gerektiği gibi...