Orijinalini görmek için tıklayınız : AKP hükümetleri Cumhuriyet döneminin borçlanma rekorunu kırdı
AKP hükümetleri, Cumhuriyet döneminin borçlanma rekorunu kırdı. Erdoğan, 95.2 milyar dolardan devraldığı iç borç stokunu yüzde 124 artırarak, bu yıl Eylül sonu itibariyle 213.3 milyar dolara çıkardı. Buna göre Erdoğan döneminde 118.2 milyar dolarla önceki 80 yıldakinden daha fazla net iç borçlanmaya gidildi.
Merkezi yönetimin dış borcu ise aynı dönemde 11.6 milyar dolar artışla 57.1 milyar dolardan 68.8 milyar dolara çıktı. Böylece; merkezi yönetimin toplam borcu Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde yüzde 85.2 oranında 129.8 milyar dolar artarak, Eylül 2007 sonu itibariyle 282.1 milyar dolara ulaştı.
Kasım 2002-Mart 2003 arasında iş başında olan 58. Abdullah Gül hükümeti de dahil edildiğinde AKP dönemindeki toplam borç artışı 132.2 milyar dolar olarak hesaplandı.
Bülent Ecevit başkanlığındaki 56. ve 57. hükümetler, borç artışında yaklaşık 80 milyar dolarla ikinci sırada. Son 20 yıllık dönemde merkezi yönetim borcunu azaltan tek hükümet ise yaklaşık bir yıl süren 54. Necmettin Erbakan hükümeti oldu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında kurulan 58. ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başında bulunduğu 59. ve 60. AKP hükümetleri, Cumhuriyet döneminin borçlanma rekorunu kırdı. AKP hükümetlerinin, yaklaşık beş yıllık icraat döneminde, kendinden önceki tüm Cumhuriyet hükümetlerin yüzde 127’si kadar iç borçlanmaya gittiği; dış borçlarla birlikte toplam merkezi yönetim borcunu ise bir kata yakın artırdığı belirlendi.
Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizinin de yaşandığı 56. ve 57. Bülent Ecevit hükümetleri döneminde merkezi yönetim borç stoku yaklaşık 80 milyar dolar artarken, siyasi istikrar ve kalkınma dönemi olarak kabul edilen Türkiye’nin 58., 59. ve 60. AKP hükümetleri dönemindeki artış 132 milyar doları geçti. Ecevit, borcu en çok artıran ikinci başbakan olarak Erdoğan’ın ardından geldi. Merkezi yönetim borcunu en az artıran başbakanın ise Necmettin Erdoğan olduğu belirlendi.
ümitli_bekleyis
01-11-2008, 21:49
Son 20 yıllık dönemde merkezi yönetim borcunu azaltan tek hükümet ise yaklaşık bir yıl süren 54. Necmettin Erbakan hükümeti oldu.
Merkezi yönetim borcunu en az artıran başbakanın ise Necmettin Erdoğan olduğu belirlendi.
Amacınızı anladıkta sizin gibiler çok geldi buraya bilginiz olsun istedim.Emeklerinizi daha faydalı ve doğru şeyler için harcasanız daha güzel ve anlamlı olur sizin için.Emeğinize sağlık diyemeyeceğim üzgünüm, emeğinize acıdım çünkü ...
Selametle...
Türkiye'nin borcu değil Türkiye'deki özel sektörün borcu büyümektedir.Bu da ekonominin canlılığına iyi bir kanıttır.İktisat bilenler bilir ki işletmelerin borçlu olması onlar adına kötü bir durum değildir.Bakınız şuan en fazla borç Amerika birleşik devletlerine ait.
Borcu ödemeyecek durumda olmak kötü birşeydir.Aynı Ak parti iktidarından önce İMF'ye 22,5 milyar dolarlık borcu olan(şimdi 7,5 oldu) Türkiye cumhuriyeti gibi...
Gerçek kisvesi altında bilerek yalan söyleyen insanların gözüne dizine dursun demek vardı ama demeyeceğim, öğrenecekler yavaş yavaş..
Yavuz_ErTürk
01-11-2008, 21:59
Arkadaşlar kime ne laf anlatmaya calısıyorsunuz. Belli ki bu gün kardeşim okudugu Cumhuriyet gazetesi köşe yaazarlarından çok etkilenmiş. Kopyala yapıştır ile küçücük beyni ile sinir bozmaya çalışıyor....
ümitli_bekleyis
01-11-2008, 22:04
Arkadaşlar kime ne laf anlatmaya calısıyorsunuz. Belli ki bu gün kardeşim okudugu Cumhuriyet gazetesi köşe yaazarlarından çok etkilenmiş. Kopyala yapıştır ile küçücük beyni ile sinir bozmaya çalışıyor....
Alıştık artık yavuz abi bu kopyala yapıştır mantığı olan siyaset (!) anlayışlarının burada kol gezmesine , Lügat 'ın da dediği gibi öğrenecekler ama çok yavaş ilerliyorlar.Ne yapsınlar , Ülkenin gelişmesine alışkın değiller.Birden ağır geldi galiba.Meyve veren ağacı taşlarlar .Aynı o hesap oldu bu iş :-\
Abdullah KAÇ
01-11-2008, 22:04
Buradaki sorun nereden kaynaklanıyor? Bunu matematikle basitçe izah etmeye çalışayım.
1. Durum : Gelir 10 lira borç 5 lira.
2. Durum : Gelir 100 lira borç 15 lira.
Ak Parti Hükümeti ile ilgili bahsettiğiniz durum ikinci durumdur. Sorunun nereden kaynaklandığını bu örnek iyi açıklıyor. Sorun sadece borçları aksettirmenizdir. Evet borç 5 liradan 15 liraya çıkmıştır. İkinci durumda 15 lira bor olmuştur. Fakat diyebilirmisiniz ki ikinci durumda borç 15 lira oldu o yüzden birinci durumun olması daha mantıklı?
Bu yorum yeterlidir diye düşünüyorum. Ben sizin olayı anlamanız için bu basit matematiksel hesabı örnek olarak verdim. Fakat şunu unutmayınız ki devlet işleri bakkal hesabına benzemez. Bu yüzden oturduğumuz yerden atıp tutmakta doğru olmaz. Bir konunun sadece borç kısmına bakmayacağız. Gelir kısmınada bakacağız ve ardından değerlendirmemizi yapacağız...
İnşaAllah açıklayıcı olmuştur.
ceyhanli
01-11-2008, 22:05
kökü yalan.. :) bu gerçeğin gerçek diye yazdıkları
:o Gözlerime inanamıyorum ::) :D
Kırık_Çocuk
01-11-2008, 22:09
mikser bunlar
Ya Arkadaşlar dikkatimi bir şey çekti :-\
Dün ki tartışmadada çok yadırgadım açıkçası, farklı görüşlerden insanlar buraya geliyorlar ikna olmak için gelmediklerini biliyoruz amaçları farklı ama son zamanlarda ki tartışmalarda genelde onların tez lerini çürütmek yerine hakaret ediliyor :-\
Bu bize yakışıyormu sizce?
biz daha sağduyulu olmalıyız doğru yada yanlış iyi yada kötü her türlü eleştiriyi hazmetmeliyiz.
Meyve veren ağaç taşlanır bunu hepimiz biliyoruz , biz de onlara taş attığımızda bizim onlardan ne farkımız kalıyor, karşımızdaki İnsan ne düşünürse düşünsün küçümsüyerek konuşmak yanlış diye düşünüyorum...
Dün ki tartışmadada çok yadırgadım açıkçası, farklı görüşlerden insanlar buraya geliyorlar ikna olmak için gelmediklerini biliyoruz amaçları farklı ama son zamanlarda ki tartışmalarda genelde onların tez lerini çürütmek yerine hakaret ediliyor :-\
biz daha sağduyulu olmalıyız doğru yada yanlış iyi yada kötü her türlü eleştiriyi hazmetmeliyiz.
Meyve veren ağaç taşlanır bunu hepimiz biliyoruz , biz de onlara taş attığımızda bizim onlardan ne farkımız kalıyor, karşımızdaki İnsan ne düşünürse düşünsün küçümsüyerek konuşmak yanlış diye düşünüyorum...
geçenlerde lügat arkadaşımız söylemişti. güneş balçıkla sıvanmaz bu tür eleştirilere hep birlikte toplanıp cevap arayalım, ortak nnokta bulup ikna edici kozlar öğrenelim. ayrıca foruma arada düşen bu tür provakotörlere prim vermekte pek uygun olmuyor. saygı çerçevesinde cevap veriliyor ama bazen o saygı yetersiz kalıyor. sonuçta amaç belli
Feyza;
Sezar'ın hakkı Sezar'a...Bizim zihniyetimiz açık, "benim hakkımda ne düşünüyorsan aynısını misliyle alırsın..."
harika söylemişşin.sonuna kadar katılıyorum.tebrikler
Ahmet Ömer
01-17-2008, 15:09
Eskiden borçlar yılda 2 kat artarken artık 5 yılda 2 kat artıyor, bu bir başarıdır. ayrıca asıl önemli olan borçların gayri safi milli hasılaya oranıdır ve bunda Akparti döneminde büyük bir azalma var...
96 yılında 43,2% olan Dış borcun GSMH ye oranı 2001 yılında 78,2%
2001 yılında 78,2% olan Dış borcun GSMH ye oranı 2006 yılında 51,9%
96 yılında 21% olan İç borcun GSMH ye oranı 2001 yılında 69,2%
2001 yılında 69,2% olan İç borcun GSMH ye oranı 2006 yılında 43,7%
Türkiye'nin borcu değil Türkiye'deki özel sektörün borcu büyümektedir.Bu da ekonominin canlılığına iyi bir kanıttır.İktisat bilenler bilir ki işletmelerin borçlu olması onlar adına kötü bir durum değildir.Bakınız şuan en fazla borç Amerika birleşik devletlerine ait.
Borcu ödemeyecek durumda olmak kötü birşeydir.Aynı Ak parti iktidarından önce İMF'ye 22,5 milyar dolarlık borcu olan(şimdi 7,5 oldu) Türkiye cumhuriyeti gibi...
Gerçek kisvesi altında bilerek yalan söyleyen insanların gözüne dizine dursun demek vardı ama demeyeceğim, öğrenecekler yavaş yavaş..
yani siz borç yiğidin kamçısıdır diyorsunuz abicim öylemi.ama o kamçı gece uyutmaz insanı sıkıntıları artırır
Ahmet Ömer
01-17-2008, 15:52
yani siz borç yiğidin kamçısıdır diyorsunuz abicim öylemi.ama o kamçı gece uyutmaz insanı sıkıntıları artırır
o kamçı, yiğidi çekemeyenleri dediğiniz gibi yapıyor.
Yani siz borç yiğidin kamçısıdır diyorsunuz abicim öylemi.ama o kamçı gece uyutmaz insanı sıkıntıları artırır
Durum çok basit bir süpermarketle bir bakkalın borçları aynı olamaz.Süpermarketsem gece uyurken bakkaldan daha çok borcum var diye üzülmem.Çünkü borç bir işletme için kötü bir durum değil, borcu tüketmek için değil üretmek için alınıyorsam...
HÜKÜMET Başbakan Başlangıç Bitiş (Milyon $)
45. Turgut Özal Aralık 83 Aralık 87 38.014
46. Turgut Özal Aralık 87 Kasım 89 38.390
47. Yıldırım Akbulut Kasım 89 Haziran 91 40.640
48. Mesut Yılmaz Haziran 91 Kasım 91 42.724
49. Süleyman Demirel Kasım 91 Haziran 93 53.567
50. Tansu Çiller Haziran 93 Ekim 95 58.417
51. Tansu Çiller Ekim 95 Ekim 95 58.417
52. Tansu Çiller Ekim 95 Mart 96 60.686
53. Mesut Yılmaz Mart 96 Haziran 96 60.696
54. Necmettin Erbakan Haziran 96 Haziran 97 60.371
55. Mesut Yılmaz Haziran 97 Ocak 99 70.025
56. Bülent Ecevit Ocak 99 Mayıs 99 71.821
57. Bülent Ecevit Mayıs 99 Kasım 02 149.905
58. Abdullah Gül Kasım 02 Mart 03 152.312
59. R. Tayyip Erdoğan Mart 03 Temmuz 07 264.672
60. R. Tayyip Erdoğan Eylül 07 - 282.111
Bu oranlar acı bir gerçek olabilir ama o zamanki Türkiye ile bir de bu zamanki Türkiye yi karşılaştırın lütfen. Bence ülkenin büyümesiyle yaptığı borçlar orantılı. Buna en iyi örnek Dünya' nın en güçlü devletlerinden olan Amerika'nın borcunun 4.4 trilyon$ olması bu tezi iyice güçlendiriyor bence. Siz ne dersiniz.
Bence bu borçlanmayı yadırgayan arkadaşlar geçmiş dönemlerdeki Türkiye'yi ve içinde bulunduğu borçlanmayı gözden geçirsinler. Ülkemiz şuan gelişme içersindeyken bu borçlanma normal. Çünkü bu dönemki hükümette Cumhuriyetten beri gelen borçlanmayı tekrar aldığı borçlarla ödüyor ve yine borçlanıyor. Anlatmak istediğim hükümet ve yıllardan bu güne gelen borçları ve ülkemizin gelişmesi için harcanan, alınan borçları ödüyor. Kıyas yaparken bunları bir düşünün.
EpiVaTeS
01-21-2008, 22:26
borc yiğidin kamçısıdır tabiki borcumuz olacak borcu olmayan devlet mi var saçma sapan yazılar yazıpda kafa bozma git kendi sitende bülbül gibi öt burda gevezelik yapma....
kabardey_06
01-21-2008, 22:39
ayıp ya bu ak partisinin yaptıklarıda,,,rekor da rekor rekor da rekor,,neymiş bu yaaaa,biz millet olarak alışık değiliz bu durumlara,,,hangi konuya baksak mutlak bi rekor kırılmış,,bu kadar da rekortmen olunmaz ki canım,,,az bi dinlen ya huu,,,,,,,bak işte yine bir rekorun peşinde koşuyor,,bu sefer çıtayı baya bi yükseltti anlaşılan,,,galiba kıracağı rekor dudak uçuklatacak cinsten,,,,,arkadaşlar size küçük bir tiyo vereyim,,,ak parti önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde yapacağı devasa yatırımlar paralelinde halkın çok büyük teveccühünü kazanıp üçüncü kez tek başına iktidara gelme rekorunu kırmaya niyetli,,,art niyetli demogoglara duyrulurr,,,
borc yiğidin kamçısıdır tabiki borcumuz olacak borcu olmayan devlet mi var saçma sapan yazılar yazıpda kafa bozma git kendi sitende bülbül gibi öt burda gevezelik yapma....
Bu denilenler bana mıydı şimdi?
maviinsan
01-21-2008, 23:34
Bu denilenler bana mıydı şimdi?
hayır size değil.Arkadaş ak partiye karşı olanları eleştiriyor
Özür dilerim O zaman ben yazımdan sonra olunca, üstüme alındım. Kusura bakmayın. :) :) :)
RDönmezs
01-21-2008, 23:47
arkadaşlar sallayın bu tipleri gitsin değmez..
sallıyalım antirialist beyinleri..gençler izlesin şimdi bizi..
HÜKÜMET Başbakan Başlangıç Bitiş (Milyon $)
45. Turgut Özal Aralık 83 Aralık 87 38.014
46. Turgut Özal Aralık 87 Kasım 89 38.390
47. Yıldırım Akbulut Kasım 89 Haziran 91 40.640
48. Mesut Yılmaz Haziran 91 Kasım 91 42.724
49. Süleyman Demirel Kasım 91 Haziran 93 53.567
50. Tansu Çiller Haziran 93 Ekim 95 58.417
51. Tansu Çiller Ekim 95 Ekim 95 58.417
52. Tansu Çiller Ekim 95 Mart 96 60.686
53. Mesut Yılmaz Mart 96 Haziran 96 60.696
54. Necmettin Erbakan Haziran 96 Haziran 97 60.371
55. Mesut Yılmaz Haziran 97 Ocak 99 70.025
56. Bülent Ecevit Ocak 99 Mayıs 99 71.821
57. Bülent Ecevit Mayıs 99 Kasım 02 149.905
58. Abdullah Gül Kasım 02 Mart 03 152.312
59. R. Tayyip Erdoğan Mart 03 Temmuz 07 264.672
60. R. Tayyip Erdoğan Eylül 07 - 282.111
Bu oranlar acı bir gerçek olabilir ama o zamanki Türkiye ile bir de bu zamanki Türkiye yi karşılaştırın lütfen. Bence ülkenin büyümesiyle yaptığı borçlar orantılı. Buna en iyi örnek Dünya' nın en güçlü devletlerinden olan Amerika'nın borcunun 4.4 trilyon$ olması bu tezi iyice güçlendiriyor bence. Siz ne dersiniz.
Bence bu borçlanmayı yadırgayan arkadaşlar geçmiş dönemlerdeki Türkiye'yi ve içinde bulunduğu borçlanmayı gözden geçirsinler. Ülkemiz şuan gelişme içersindeyken bu borçlanma normal. Çünkü bu dönemki hükümette Cumhuriyetten beri gelen borçlanmayı tekrar aldığı borçlarla ödüyor ve yine borçlanıyor. Anlatmak istediğim hükümet ve yıllardan bu güne gelen borçları ve ülkemizin gelişmesi için harcanan, alınan borçları ödüyor. Kıyas yaparken bunları bir düşünün.
borç alarak borç ödemeye çalışıyor ülkemiz.imf ye olan borcumuz azalmasına rağmen yukarıdaki veriler ülkemizin borcunun hükümetimiz zamanında iki katına çıkarıldığı gösteriyor.bundan da anlaşılır ki, ülkemiz borcu kendi kaynaklarından değil aldığı borçlarla ödüyor.bu borçlar bizi tamamen batıracak velhasılı kelam.
bir şey dikkatimi çekti de erbakan hükümeti borcu az da olsa azaltmış ve borç almamış .valla helal olsun derim o koşullara rağmen büyük bir başarı bu
hasantalha
02-15-2008, 17:40
biri demiş ki gelirimiz de arttı
ya madem gelirimiz artıyo borcumuz aynı anda niye artıyo ?
o zaman borcu azaltanları eleştirelim niye azalttın lan borcu diye
imf ye borç meselesini kaç kere açıkladık
toplam borç yükselirken bi kuruma olan borç azalıyorsa bunun bi önemi yok
ha bi de borçlanmalarla yatırımlar mı yapıldı yok canım
telekom tüpraş vs. vs. satıldı millete % 5 lerde 10 larda zam verildi ama yine de borçlar arttı
ha bu arada
faize verdiğimiz miktara iyi bakın derim
milletin maaşına ödenen paradan daha çok bütçe faize ayrılıyor ve bu oran her geçen ay artıyo
bütçemizin yarısı doğrudan ve dolaylı olarak faize gidiyo
tabiki borçlar artar..
Eskiden borçlar yılda 2 kat artarken artık 5 yılda 2 kat artıyor, bu bir başarıdır. ayrıca asıl önemli olan borçların gayri safi milli hasılaya oranıdır ve bunda Akparti döneminde büyük bir azalma var...
96 yılında 43,2% olan Dış borcun GSMH ye oranı 2001 yılında 78,2%
2001 yılında 78,2% olan Dış borcun GSMH ye oranı 2006 yılında 51,9%
96 yılında 21% olan İç borcun GSMH ye oranı 2001 yılında 69,2%
2001 yılında 69,2% olan İç borcun GSMH ye oranı 2006 yılında 43,7%
Buradaki sorun nereden kaynaklanıyor? Bunu matematikle basitçe izah etmeye çalışayım.
1. Durum : Gelir 10 lira borç 5 lira.
2. Durum : Gelir 100 lira borç 15 lira.
Ak Parti Hükümeti ile ilgili bahsettiğiniz durum ikinci durumdur. Sorunun nereden kaynaklandığını bu örnek iyi açıklıyor. Sorun sadece borçları aksettirmenizdir. Evet borç 5 liradan 15 liraya çıkmıştır. İkinci durumda 15 lira bor olmuştur. Fakat diyebilirmisiniz ki ikinci durumda borç 15 lira oldu o yüzden birinci durumun olması daha mantıklı?
Bu yorum yeterlidir diye düşünüyorum. Ben sizin olayı anlamanız için bu basit matematiksel hesabı örnek olarak verdim. Fakat şunu unutmayınız ki devlet işleri bakkal hesabına benzemez. Bu yüzden oturduğumuz yerden atıp tutmakta doğru olmaz. Bir konunun sadece borç kısmına bakmayacağız. Gelir kısmınada bakacağız ve ardından değerlendirmemizi yapacağız...
İnşaAllah açıklayıcı olmuştur.
Anlamayana davul zurna az ;)
RDönmezs
02-22-2008, 19:11
her gelen ülkeye öle bir kazık koymuşki gelde düzelt belini..
her gelen ülkeye öle bir kazık koymuşki gelde düzelt belini..
Valla harika söylemişsin. Akparti için başarısız diyenlere harika bir cevap oldu. :D :D :D :D :D :D :D
aknesill
02-25-2008, 09:49
muhalefet yapacağım diyene bahane çok..
yahu ben küçük bir bakkalım mesela,1000 lira borcum var ve bu benim için mesele..
migrosun 1000000 lira borcu var ama migrosa koymaz bu..
eee
yani demek kiii
ben büyürsem borç beni daha az eziyormuş...
2002 öncesi türkiyesi mahalle bakklalıydı ve 1000 lira belini bükmekteydi..
şimdi hipermarket oldu vev milyon dolarlarla borcu olsa dimdik durabilir...
umarım şu basit mevzuyu anlayabilirler..
YavuzSultanSelim
02-26-2008, 05:16
hala neyin savunmasını yapıyorsunuz anlamak mümkün değil
faruk_09
02-26-2008, 16:09
Bu konuya şöle bakmak lazım... AB aferin size Ekonominiz şöle sağlam diyor, Amerika Türkiye ekonomisi Çok gelişti diyor.. Dünya Türkiyeyi istikrar ülkesi olarak niteleyip Yatırım yarışına girmiştir... Biz ise kopyala yapıştır siyasetiyle uğraşıyoruz hala... At gözlüklerini çıkaralım lütfen...
ben akp den memnunum oyum sonuna kadar akp ye tayyip geldi rahatlık yaws tayyipe çok yükleniyo bizim milletimiz ben 16 yaşındayım ve bu halime anlayabiliyorum ülkenin durumunu ama bazıları anlamamakta ısrar ediyor ( anlamamak istiyorlar....)
olsun süper gidiyor herkez.....
hipermuhafazakar
03-05-2008, 21:37
Gene koltuk için Türk milletine yapmayacağı ihanet , yapmayacağı aldatma , söylemeyeceği yalan , atmayacağı iftira olmayanların bir fabrikasyonu buraya taşınmış.. Allahım bıktım bu yalanlardan.. Allahtan gerçek milli ve gerçekleri yazan yazarlarımız var. Yoksa bunlar millleti nelere nelere inandıracaklar..
Alın size ekonomide gerçekler ve yalanlar ! Dış borç artmıyor. Senelerdir sabit bir şekilde 65 milyar dolar civarında duruyor ! ODA ACABA KİMLERDEN KALDI !!! Bakın şu linke.. Özellikle tablo-3 ün hemen altındaki yazıyı okuyun ! Türkiyenin devletinin dış borcu artmıyor özel sektörünki artıyorsa artıyor..
http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=565353
Baykal efendi buna 400 diyerek nasıl bir yalan provakasyonu yaptı.. Ve bu herife nasıl inandılar hayret doğrusu...
manifesto
03-05-2008, 21:57
Bunu diyenler elma ile armutu bile ayırt edemeyenler
DSİ den KAMU borç stoku verilerine ulaşsınlar bu iddiaları atan arkadaşlar
Özel kesimin borcu artmış yani büyük firmalar içerden borç almak yerine dışarıdan düşük faizle kredi kullanmış
Bu bizi ilgilendirmez..devletin yani kamunun borcunu konuşalım
IMF ye olan borçlardan felan
Atmayalım yani
RDönmezs
03-05-2008, 22:04
Bu zihniyet işte hiç iktidar olamamış :D
atatürkçüyüm
03-31-2008, 15:21
gerçek nickli arkadaşım keşke bu gerçeği bağzı müslümanlar anlasa..
ekonomi sadece borçla ve özelleştirmelerle ayakta duruyor..özellikle bu özelleştirmeler yokmu..bodrumun neredeyse tamamını özelleştirdiler..yabancı sayısı türk sayısının neredeyse iki katı..ben geçen sene gittim ve bir türk olarak benim topraklarımda bukadar yabancı olması beni rahatsız ediyor..birde orada her türlü zina içki ve her türlü pisliği yapmıyorlar mı? ıyyyyyyyyyy >:(
birde orada her türlü zina içki ve her türlü pisliği yapmıyorlar mı? ıyyyyyyyyyy >:(
Bir de Ak parti "dinci" değil derler. Baksana "Atatürkçüyümmm" ü bile ne hale getirmişler. Başsavcı bunları da yaz !..
atatürkçüyüm
03-31-2008, 15:27
birde orada her türlü zina içki ve her türlü pisliği yapmıyorlar mı? ıyyyyyyyyyy >:(
Bir de Ak parti "dinci" değil derler. Baksana "Atatürkçüyümmm" ü bile ne hale getirmişler. Başsavcı bunları da yaz !..
yok arkadaşım ben gerçeklerden bahsediyorum inanmazsan ilk otobüsle bodruma git bi bak yabancıların sayısına..valla ben kendi ülkemde kendimi yabancı hissettim..
yok arkadaşım ben gerçeklerden bahsediyorum inanmazsan ilk otobüsle bodruma git bi bak yabancıların sayısına..valla ben kendi ülkemde kendimi yabancı hissettim..
Laik bir ülkede bir siyasi parti adına ahlaksızlıklardan rahatsız olmak hele müdahele etmek bir siyasi partinin görevi olamaz. İnanmazsan başsavcıya sor. Bizim beynimizi yıkayamazsın, Türkiye laiktir laik kalacak.
atatürkçüyüm
03-31-2008, 16:46
[quote=atatürkçüyüm ]
Laik bir ülkede bir siyasi parti adına ahlaksızlıklardan rahatsız olmak hele müdahele etmek bir siyasi partinin görevi olamaz. İnanmazsan başsavcıya sor. Bizim beynimizi yıkayamazsın, Türkiye laiktir laik kalacak.
[/quote
sevgili arkadaşım dediğinden bir anlam çıkaramadım ..keşke açık konuşsan..
Düş Sokağı Sakini
03-31-2008, 16:48
...
Açık konuşsan anlam çıkaracak mısın emin değilim. İyisi mi boşver...
Düş Sokağı Sakini
03-31-2008, 17:13
arkadaşlar şu alıntı işini düzgün yaparmısınız? yazılanlar karışıyor. sonra farklı farklı yorumlar çıkıyor ortaya, şahsen az önce ben yanlış anladım sildim yazdığımı..
Bana bak yoksa sen KÖKTEN dinci misin? :D
Ben Didim de büyüdüm Bodrum'la karşı karşıya, kendimi bildim bileli yazları türist sayısı türk sayısını geçer. Her yıl böyleydi. Ama saolsun hükümetimiz döneminde yurt dışı tanıtımımız daha fazla yapıldı ve ülke ekonomik olarak daha rahat. Bu yüzden hem türk hem de yabanci sayısı katlandı :)
atatürkçüyüm
03-31-2008, 22:33
iyi sen rahatsız değilsen bir sorun yok..
Bana bak yoksa sen KÖKTEN dinci misin? :D
Ben Didim de büyüdüm Bodrum'la karşı karşıya, kendimi bildim bileli yazları türist sayısı türk sayısını geçer. Her yıl böyleydi. Ama saolsun hükümetimiz döneminde yurt dışı tanıtımımız daha fazla yapıldı ve ülke ekonomik olarak daha rahat. Bu yüzden hem türk hem de yabanci sayısı katlandı :)
Her horoz kendi çöplüğünde ötmeli sözü bizim için geçerli olabilir.Bunu yapıyoruzda.Alelade kendi çöplüğümüzde ötüyoruz bir şekilde.Ama tavuklar gelip sanatımıza laf ederse ayıp etmiş olurlar.Unutulmasın ki; horoz yönetir,tavuk muhalefet eder.Pardon dırdır eder....
hipermuhafazakar
04-11-2008, 11:25
AKP Hükümetleri (kaç tane hükümet varsa) Borçlanma Rekoru Kırmadı ! Onu başta Baykal ve Baykalgiller uydurdular. Dış borç yıllardır sabit bir şekilde 65 milyar dolar civarında. Özel sektörün borcu artıyorsa artıyor. Buda devleti bağlamaz. İMF'ye borç ise 22,5 milyar dolardan 7 milyar dolara indi. Merkez Bankasının döviz rezervleride bilmem kaç kat arttı. :-*
Lütfen kamuoyunu zehirmeleyi bıraksın bazıları
oturanboğa
04-11-2008, 15:45
başlığa çok güldüm...bu gerçek mi yaa...milletin borçlarını kapatan,,hortumlanan bankalarda mağdur olan vatandaşın parasını kuruşu kuruşuna ödeyen,,ilk defa dış borçlarda faizleri ödeyip de ana borcu ödemeye başlayabilen hükümet mi en çok borçlanmayı gerçekleştirmiş....çok güldüm
Kendimizi kınıyoruz. Ak Parti dönemimde borçlanma rekoru kırdık.
Bu ekonomik refah döneminde evlendik, taşınmaz, taşır bişiler aldık, baya borç yaptık.
Ne içn aldık? Hem kendi rahatımız için hem de ilerde Allah nasip ederse çocuklarımızın geleceği için....
Biz toplumun en küçük kurumuyuz, borçlanma rekoru kırdık.....
Kendimizi kınıyorum!!!
Hükümeti de kınıyorum, bu kadar borç yapıp, bu kadar ülkeme hizmet edip, bu kadar çocuklarımız için Türkiye'yi daha yaşanır bir ülke haline getirdikleri için.
Çok ayıp ama çooooook.
başlığa çok güldüm...bu gerçek mi yaa...milletin borçlarını kapatan,,hortumlanan bankalarda mağdur olan vatandaşın parasını kuruşu kuruşuna ödeyen,,ilk defa dış borçlarda faizleri ödeyip de ana borcu ödemeye başlayabilen hükümet mi en çok borçlanmayı gerçekleştirmiş....çok güldüm
Aynen ya... :)
İnsanlar birbirleriyle iletişim kurarken üç tipik davranış sergilerler;
1- Önyargı- Çatışma: Karşınızdaki insan siz doğruyu söyleseniz de doğruya doğru demez, size hakaret ederek (tabiri caiz ise belden aşağıya vurarak) haklı duruma geçmek ister. Bu insanlar iletişimde ne alıcı ne de vericidir. Nato kafa, nato mermer diyebiliriz.
2- Önyargı- Düzeyli iletişim: Karşınızdaki insan fikirlerinizi insan gibi dinler. Kafasındaki doğruları yine değiştiremezsiniz sadece bildiğini okur.
3- Dialog yanlısı: Eğer düşünceleri yanlışsa ve siz düşüncesinin yanlış olduğunu apaçık izah ederseniz, fikrini değiştirebilen tiplerdir. Ama aynı şekilde davranışı sizden de bekler....
Tevazu 1. tip insanlara gösterilmesi lükstür ancak yine de hakaret etmemek gereklidir. Yanlış biliyorsa güzelce anlatmalı ve doğruyu bulmasına yardımcı olmalıyız. Yanlışımız varsa da açık yüreklilikle kabul etmeliyiz. 3. tip insanlar potansiyel Ak partili olabilecek insanlardır ve kesinlikle kalpleri bence kırılmamalıdır. Körü körüne bağlılık ahmaklıktır. Bilmediğimizi araştıralım, bilmiyorsak öğrenelim veya bir bile soralım.....
AKP hükümetleri, Cumhuriyet döneminin borçlanma rekorunu kırdı. Erdoğan, 95.2 milyar dolardan devraldığı iç borç stokunu yüzde 124 artırarak, bu yıl Eylül sonu itibariyle 213.3 milyar dolara çıkardı. Buna göre Erdoğan döneminde 118.2 milyar dolarla önceki 80 yıldakinden daha fazla net iç borçlanmaya gidildi.
Merkezi yönetimin dış borcu ise aynı dönemde 11.6 milyar dolar artışla 57.1 milyar dolardan 68.8 milyar dolara çıktı. Böylece; merkezi yönetimin toplam borcu Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde yüzde 85.2 oranında 129.8 milyar dolar artarak, Eylül 2007 sonu itibariyle 282.1 milyar dolara ulaştı.
Kasım 2002-Mart 2003 arasında iş başında olan 58. Abdullah Gül hükümeti de dahil edildiğinde AKP dönemindeki toplam borç artışı 132.2 milyar dolar olarak hesaplandı.
Bülent Ecevit başkanlığındaki 56. ve 57. hükümetler, borç artışında yaklaşık 80 milyar dolarla ikinci sırada. Son 20 yıllık dönemde merkezi yönetim borcunu azaltan tek hükümet ise yaklaşık bir yıl süren 54. Necmettin Erbakan hükümeti oldu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında kurulan 58. ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başında bulunduğu 59. ve 60. AKP hükümetleri, Cumhuriyet döneminin borçlanma rekorunu kırdı. AKP hükümetlerinin, yaklaşık beş yıllık icraat döneminde, kendinden önceki tüm Cumhuriyet hükümetlerin yüzde 127’si kadar iç borçlanmaya gittiği; dış borçlarla birlikte toplam merkezi yönetim borcunu ise bir kata yakın artırdığı belirlendi.
Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizinin de yaşandığı 56. ve 57. Bülent Ecevit hükümetleri döneminde merkezi yönetim borç stoku yaklaşık 80 milyar dolar artarken, siyasi istikrar ve kalkınma dönemi olarak kabul edilen Türkiye’nin 58., 59. ve 60. AKP hükümetleri dönemindeki artış 132 milyar doları geçti. Ecevit, borcu en çok artıran ikinci başbakan olarak Erdoğan’ın ardından geldi. Merkezi yönetim borcunu en az artıran başbakanın ise Necmettin Erdoğan olduğu belirlendi.
Hakikaten bu yorum okadar çok yapıldı ki, forum içerisinde temmuz seçimleri öncesi yapılan yorumlara bak. Bir çok saadetli arkadaşlarımız bunları anlattık. Ama istersen hem seni bilgilendirici ve çevreni bilgilendirmeni istediğim bir konuda açıklama yapayım.
Altın'ın değeri ne ile ölçülür? Ayarı ile değil mi? Evet, şimdi gelelim ekonominin ana parametreleri nelerdir? Ekonomi başarılı mı değil mi diye en kestirmeden nasıl kontrol edebiliriz.
1- Faiz: Faizin içerisinde üç katman vardır.
a) Reel Faiz: (Genelde bunu libor -Londra Finans piyasında risksiz finansal araçlar için kullanılar faiz oranı) şu sıralar abd doları için %3 civarındadır.
b) Enflasyon: Malumunuz geçenlerde en son %8 gibi bir orandı.
c) Risk pirimi: Burası zurnanın zırt dediği noktadır. Eğer bir ülkeden bahsediyorsak, bu siyasi istikrar, geleceğe yönelik kısa, orta ve uzun vadeli beklentiler, politik riskler vs.. onlarca etken tarafından etkilenen bir katmandır. Ve başarılı bir para, maliye politikası varsa bu oran düşük olur. Bu şuanda %8 civarı.
Bu 3 rakamı toplarsanız %19 civarı eder. ki bu oran yaklaşık %14 lere kadar düşmüştür Ak parti döneminde. Son zamanlardaki çıkışın en önemli nedenleri enflasyonu tetikleyen ana girdi maddesi olan petrol fiyatlarındaki artış, buna başlı yan sektörlerdeki üretim maliyetlerindeki artışların fiyatlara yansımasıdır. Ve ayrıca kapatma davasıyla birlikte siyasi riskin risk pirimine katkısından kaynaklanmaktadır.
Gelecek vadetmeyen hükümetlerde risk pirimi çok yüksek olur.
şimdi neden faizden başladık onu açıklayayım. Bir ülke nasıl kalkınır? Yatırım yaparak.. Neye yatırım yaparak? İnsana, eğitime, güvenliğine, sanayisine, altyapıya ....vs... Peki bu yatırımları yapmak için neye ihtiyaç var? Paraya... Peki cebinde parası olanlar ne diyor? Yüksek faiz isteriz, yüksek faiz isteriz. Ülkemizin şuan için bir nebze de olsa var ama anasol-mhp hükümeti zamanında hiç yoktu. Çünkü gelirinin (vergilerin) Yüzde 95'i borçlarımızın faizlerine gidiyordu. Elhamdülillah şuan bu oran %50'lerin altında... Yani kaynaklar artık faizcilerin cebine değil milletin cebine gidiyor. Saadet partili arkadaşlar haklı. Dış borcumuz arttı.. Doğrudur. Yanlış değil. Ama yatırım yaptığımız için arttı. Ne yaptık, duble yollar ortada, köydes, çiftçiye verilen teşvikler, savunma harcamaları, üniversiteler, okullarda dağıtılan bedava kitaplar, ve hükümetin verdiği her bir hizmet... Bedavaya köfte yok. Doğrudur, Erbakan döneminde borç azalmıştır. Bir çivi çakmazsan, cebinden para çıkarıp yatırım yapmazsan tabi ki borcun azalır.
Sözün özü şudur: borçlanma maliyetleri başarılı bir ekonomi yönetimiyle azalır. Azalan borç maliyetiyle borçlanıp yatırım yapabilirsiniz. Yatırım geri dönüşü olan birşeydir. Hibe değildir. Borçlanma böyleyken ihracatı, vergi gelirlerindeki artışı tabiki hesaba katmıyorum. Sadece borçlanmanın mantığını söylüyorum. Ayrıca, borç kamu ve özel teşebbüs borcu diye ikiye ayrılır. Borcun nekadarı hükümetten, ne kadarı reel sektörden kaynaklanıyor buna bakmak lazım. Son olarak da şunu belirtmekte fada görüyorum. Eskiden Türk işletmeleri yurtdışından borçlanma yapamazlardı. Ülke riski nedeniyle kredi vermezlerdi. Artık çok ucuza borçlanabiliyorlar. Döviz cinsinden libor+3,5 gibi oranlarla dünyadan milyarlarca dolarlık kredi alıyorlar ve bu paralarla iş, üretim yapıyorlar, makine techizat alıyorlar, istihdam yaratıyorlar. Ülke nasıl %6 büyüme ortalaması yakalardı sanıyorsunuz?
hakanates
07-01-2008, 22:02
Merkezi yönetim borcunu en az artıran başbakanın ise Necmettin Erdoğan olduğu belirlendi.[/b]
Necmettin Erdoğan ??? ;D
Allah yolunda her borçlanma caizdir.Borçlandık ama her sokağa 3-5 tane cami yapıldı, camilermize klima alındı,imam-hatip liseleri açıldı, tarikatlara destek verildi, iftar yemekleri verildi devlet tarafından.Biraz borçlanmaktan zarar gelmez.Gericilik yolunda her şey caizdir, gericiliğin karşısındakilerse kafirdir!Bu konuyu açan arkadaş cenabetin önde gidenidir.Cehennemde yanacaktır!
maviinsan
07-14-2008, 03:56
Allah yolunda her borçlanma caizdir.Borçlandık ama her sokağa 3-5 tane cami yapıldı, camilermize klima alındı,imam-hatip liseleri açıldı, tarikatlara destek verildi, iftar yemekleri verildi devlet tarafından.Biraz borçlanmaktan zarar gelmez.Gericilik yolunda her şey caizdir, gericiliğin karşısındakilerse kafirdir!Bu konuyu açan arkadaş cenabetin önde gidenidir.Cehennemde yanacaktır!
gece gece ne işin var burada.Git uyu. Dindar ayağına yatma nasıl biri olduğun çok açık.Az önce banlananlardan birisin..
hakansükür
07-14-2008, 04:11
hiç yakışmamış bu sözler.HAŞA sen ALLAH'msın CEHNNEMDE YANACAKSIN diyorsun.Allah islah etsin (amin)
maviinsan
07-14-2008, 04:22
hiç yakışmamış bu sözler.HAŞA sen Allah'msın CEHNNEMDE YANACAKSIN diyorsun.Allah islah etsin (amin)
adam provakatör kemalistlerden biri...Dindar ayağına yatıyor...
İmangücü
07-14-2008, 04:50
hiç yakışmamış bu sözler.HAŞA sen Allah'msın CEHNNEMDE YANACAKSIN diyorsun.Allah islah etsin (amin)
adam provakatör kemalistlerden biri...Dindar ayağına yatıyor...
Anlamadığım konu şu.Provakatör kemalist ne demek?Kemalistlere düşman mısın?
hakansükür
07-14-2008, 04:52
EVET KEMALİSTLERE DÜŞMANIM tekrayayım DÜŞ - MA - NIM anladın mı?
[font=Verdana][b]DÜŞMANIMMMMMMMMMMMM
pileyboy
07-14-2008, 04:53
EVET KEMALİSTLER DÜŞMANIM tekrayayım DÜŞ - MA - NIM anladın mı?
DÜŞMANIMMMMMMMMMMMM
Sebep ?
hakansükür
07-14-2008, 05:02
EVET KEMALİSTLER DÜŞMANIM tekrayayım DÜŞ - MA - NIM anladın mı?
DÜŞMANIMMMMMMMMMMMM
Sebep ?
Atatürkçüyüm diye islama saldırıyorlar.Vatana ihanet edenler bugün KEMALİSTLERDİR.Cumhurbaşkanı seçimide ülkeyi nasıl durduk yere karştırdıklarını gördük ...Neymiş hanımı başörtülüymüş vay canına NE BÜYÜK SUÇ İŞLEMİŞ ...
Allah'ın emridir Başörtü takmak isteyen takar isteyen takmaz ayrı bir konu anacak takan birisinede baskı yapılmaz.Bu baskı A.gül'e değil Allahın emrine karşı yapılmıştır.BU ÜLKEYE PKK'da ÇOK KEMALİSTLERİN ZARARI VARDIR.İSMET İNÖNÜ GİBİ BAYKAL GİBİ ........saymakla bitmez.BİZ PKK'yı DAĞDA ARARKEN AZILI PKK'lı MECLİSTE DTPLİLER DEĞİL ANAMUHALEFET LİDERİ VE CHPLİLER
Ben böyle düşünüyorum.Siz farklı düşünebilirsiniz
pileyboy
07-14-2008, 05:04
BİZ PKK DAĞDA ARARKEN AZILI PKK MECLİSTE ANAMUHALEFET LİDERİ
Yorum yaparken biraz mantıklı düşün en azından .
hakansükür
07-14-2008, 05:06
Ben böyle düşünüyorum diye yazmışım zaten.BAYKALIN NE FARKI VAR pkk'dan.Pkk dağda terör estiriken BAYKAL'da mecliste.Mecliste terör edstirmek Dağdakilerden daha ağırdır.
İmangücü
07-14-2008, 05:07
Ne kadar büyük bir düşünür olduğunu gördük hakan şükür.Ne geçerli sebeplerin varmış meğer.Atatürk düşmanlığı prim yapıyor artık ülke nerelere sürükleniyor siz düşünün.
pileyboy
07-14-2008, 05:07
Ben böyle düşünüyorum diye yazmışım zaten.BAYKALIN NE FARKI VAR pkk'dan.Pkk dağda terör estiriken BAYKAL'da mecliste.Mecliste terör edstirmek Dağdakilerden daha ağırdır.
Ne terörü estirmiş mecliste baykal anlatsana bana ben bilmiyorum da ?
hakansükür
07-14-2008, 05:10
Ne kadar büyük bir düşünür olduğunu gördük hakan şükür.Ne geçerli sebeplerin varmış meğer.Atatürk düşmalığını prim yapıyor artık ülke nerelere sürükleniyor siz düşünün.
Nerden çıktı benim atatürk düşmanı olduğum.Ben ATATÜKÇÜYÜM DEYİP ÜLKEYİ YOK YERE GEREN VE BENDE ATATÜRKÇÜYÜM DİYE GEÇİNEN ZAVALLI AHMAKLARA DÜŞMANIM...
ATATÜRK KALKSA YERİNDEN SİzİN YÜZÜNÜZE TÜKÜRÜR
pileyboy
07-14-2008, 05:12
Atatürk keşke ki yerinden kalksa da milletin en fazla birleşmesi kenetlenmesi gereken anlarda pkk ile savaşırken birilerinin ispanyadan bi lafıyla türkiyeyi nasıl iki cepheye böldüğünü görüp bişeyler yapsaydı .
hakansükür
07-14-2008, 05:17
Ne terörü estirmiş mecliste baykal anlatsana bana ben bilmiyorum da ?
Ben anlatsamda anlamazsınnız siz.Boşboşuna yazmayayım kendimi yormaya değmez.Sizin o Büyük ama küçüçük yerini kullandığınız beyniniz almaz anlatacaklarımı.
Baykalı kendi oy tabanı bile söylüyor ya siz daha anlamadınız mı? nasıl genel başkan olduğunuda biliyoruz.Meclisi bırak kendi partisinde bile terör estiriyor.Sarıgülü attı kendisine bi karşı çıkan olsa atıyor.Sonra genel başkanım deyip çocuk gibi seviniyor zavallı.
İsmat inönünü yazayım tek kelimeyle ŞAPKA kanunu Bu kanunu çıkaran kişi PKKlı olmaktan dahada ağırdır benim için.
Şapka yüzünde kaç kişi asıldı neymiş şapka takmıyorlarmış.BEZ PARÇASI YÜZÜNDEN ADAM ASAN ZAVLLILAR çekin şimdi.
Neden baykalı yazmadımda ismeti yazdım.Çünkü ismeti iki cümleyle anlattım.Baykalı 2 cümleyle anlatamam.elime yazık değmaz.
hakansükür
07-14-2008, 05:19
Ne kadar büyük bir düşünür olduğunu gördük hakan şükür.Ne geçerli sebeplerin varmış meğer.Atatürk düşmalığını prim yapıyor artık ülke nerelere sürükleniyor siz düşünün.
Nerden çıktı benim atatürk düşmanı olduğum.Ben ATATÜKÇÜYÜM DEYİP ÜLKEYİ YOK YERE GEREN VE BENDE ATATÜRKÇÜYÜM DİYE GEÇİNEN ZAVALLI AHMAKLARA DÜŞMANIM...
ATATÜRK KALKSA YERİNDEN SİzİN YÜZÜNÜZE TÜKÜRÜR
Atatürk kalksa kaçacak delik ararsın sen.
Ne arıyacam be sen arasın senin gibiler arar Atatürke ihanet eden CHPLİLER Arar.PARANIN ÜZERİNDEN RESMİNİ BİZ DEĞİL SİZ KALDIRDINIZ SAF İNSANLAR NE ÇABUK UNUTTUNUZ.
Duygu'Seli~
07-14-2008, 05:19
Konu amacının dışına çıktığı için kilitlenmiştir..Lütfen tartışmalarımızı hakaret etmeden yapalım..Aksi takdirde cezalandırılacaksınız..!
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.