fatih kısaparmak balon baskılı balon Atatürk annesini sever miydi? - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Atatürk annesini sever miydi?

CeVHeR
05-12-2008, 01:49
Severdi herhal, kim sevmez? Fakat aralarında ciddi bir çatışma olduğu da gerçektir.
çünkü gümrük memuru Ali Rıza Bey'in erken ölümü üzerine Zübeyde Hanım yeniden evlenmiş, küçük Mustafa ile küçük Makbule'ye üvey baba gelmişti... Selanik Gümrük Başmüdürü Ragıp Bey... Babalarının amiri!
Ali Rıza Bey'in bir dönem memurluğu bırakıp kereste ticaretiyle iştigal ettiği de bilinir.
Hani şu son yıllarda kamuoyumuzda dağları taşları inleten Fikriye Hanım var ya, Atatürk'ün üvey babasının kardeşinin kızıdır! Yani hısımıdır, üvey kuzini sayılır...
Atatürk'ün bu olaydan dolayı Zübeyde Hanım'ı "hiç affetmediği" ve evden kaçarak askeri okula yatılı öğrenci yazıldığı da bilinir.
Sonra da ara ara, az görüştüler... İzinli çıktığı sıralarda...
Suriye cephesinden döndüğünde de Atatürk, annesinin Akaretler'deki evinde kısa bir süre kaldı. Oradan annesiyle "tartışarak" ayrıldığı, arkadaşı Salih Fansa'nın Tepebaşı'ndaki evine geçtiği, birkaç gün de o evin tam karşısında yer alan Pera Palas'ta kalıp Fansa'nın eşinin bulduğu bir kiralık eve, Şişli'de dul bayan Madam Kasapyan'ın evine çıktığı bilinir. ünlü ev... Bahçe içinde, "müstakil", kirası çok yüksek, tam on dört lira! (Bahçe bugün kaldırım.)
Ev sahibesi bazı kaynaklarda Madam Osepyan, bazı yerlerde "Rum madam" olarak da geçer. (Atatürk'ün bir Ermeni'nin evinde oturduğunun bilinmesi istenmemiş galiba!) Bu dönemin bilgileri epey karışıktır, "bilinçli" olarak mı karıştırılmıştır, ahmaklıktan dolayı mı, emin değilim.
Annesini ve kız kardeşini de Şişli'ye, yanına almıştı, sonra Samsun'a gitti (Zübeyde ve Makbule Hanımlar tekrar Akaretler'e döndüler, çünkü oranın kirası bir liraydı), annesini ancak üç yıl sonra görebildi. Bu kez Ankara'ya aldırdı. Zübeyde Hanım orada da fazla oturamadı, İzmir'in kurtarılışından hemen sonra İzmir'e (biraz da "kız bakmaya", yani Latife Hanım'ı yakından tanımaya) gitti... Bu İzmir gezisine de sonradan "sağlık nedenleriyle" diye bir kulp takılmıştır, bu kez Latife Hanım'ı tarihten silmek için...
Fakat oğlunun evlendiğini göremeden vefat etti. Atatürk, Zübeyde Hanım'ın ölümünden on beş gün sonra Latife Hanım'la evlendi. Her şey çok çabuk olup bitmişti.
Ertesi yıl da Fikriye Hanım intihar etti.
Eskiden bunlar konuşulamaz, yazılıp çizilemezdi bu ülkede...
En basit bir tarih kitabından bile kolaylıkla okunabilecek bu basit bilgiler unutturulmak isteniyordu, çünkü Atatürk "uzaydan gelmişti" ...
Küçük yaşta kuşpalazından ölmüş Fatma, Ahmet ve ömer adlı bir ablasıyla iki ağabeyi, bir de veremden ölmüş küçük kız kardeşi (Naciye) olduğu bile titizlikle saklandı yeni kuşaklardan!
Eee, bunları bilmek ya da hatırlamak neyi değiştirir?
Atatürk'ü daha çok sevmemizi sağlar.
Gerçi Atatürk hayatının ilk döneminin fazla kurcalanmasını istememiş, Nutuk'ta her şeyi 19 Mayıs 1919 günü başlatmıştır ama, üvey baba getirdiği için anasına kızan bir yetim çocuk, bana çok daha sevimli, çok daha sıcak geliyor.
İçki içen, seven, sevilen, yürekler yakan, evlenen, boşanan bir Atatürk, İNSAN ATATüRK'tür.
Olimpos (pardon, çankaya) dağında oturan bir tanrı değil, sabaha karşı üst kattan eşinin "çok içtin Kemal, yat artık" diye seslendiği bir önder benim önderimdir.
çünkü bizim hanım da bana öyle diyor!
Hele durun bakalım, insanlar, Selanik'te "Atatürk'ün doğduğu ev" olarak yutturulan o evin aslında üvey babası Ragıp Bey'in evi olduğunu öğrenince ne yapacaklar?
Böyle böyle soğuttunuz insanları Atatürk'ten be! Yalan üzerine kurulu her şey bu ülkede.

Engin ARDIÇ / SABAH 11/05/2008

CeVHeR
05-12-2008, 01:50
Acaba Atatürk hakkında bilmediğimiz daha niceleri var... :-X

ENGİNEER
05-12-2008, 01:55
Eğer Atatürk'ü bize gerçekleriyle ve hatalarıyla anlatsalardı eminim çok daha fazla severdim ama her gün gizli bir şey çıkınca...

Neyse...

CeVHeR
05-12-2008, 02:14
Atatürk' le annesinin arasının iyi olmadığını...
Zübeyde Hanım' ın ikinci evliliğini yaptığını...
Selanik' teki evin üvey babasına ait olduğunu...
4 kardeşinin çeşitli hastalıklardan öldüğünü...

Bunları ilk kez duydum... ::)

Berika
05-12-2008, 02:15
Atatürk' le annesinin arasının iyi olmadığını...
Zübeyde Hanım' ın ikinci evliliğini yaptığını...
Selanik' teki evin üvey babasına ait olduğunu...
4 kardeşinin çeşitli hastalıklardan öldüğünü...

Bunları ilk kez duydum... ::)

ben de ??? ???

teşekkürler bu arada

CeVHeR
05-12-2008, 02:18
Rica ederim... :-*

Hıfz-ı lisan
05-12-2008, 02:19
klasik herkesin bildiği şekilde anlatıldı bizlere..değişik cidden..saolun öğrenmiş oldum :)+

CeVHeR
05-12-2008, 02:20
Teşekkür ederim... :-*

Eşref
05-12-2008, 02:33
Yalnız Atatürk'ün annesine olan tepkisi sadece okul yıllarıyla sınırlıdır. Sayın Ardıç sanırım eklemeyi unutmuş. Zaten daha sonra bunun çocukça bir isyan olduğunu Atatürk belirtmiş.

"Anamın böyle bir aile bağı yapmasını takdir ettim. Ancak çocukluk duygum isyandan ibaretti."

Kaynak: Prof. Dr. Şerafettin Turan / Mustafa Kemal Atatürk / Bilgi Yayınevi

Benim de bir sorum olacak. Latife Hanım, evlenmeden önce örtünmeyen bir bayandı. Atatürk'le evlendikten sonra niye başını bağlıyor? işte, Atatürk hakkında fazla bilinmeyen bir gerçek daha.

http://img255.imageshack.us/img255/2157/1666bo0.jpg

akdok
05-12-2008, 19:28
Latife Hanım'ın başı bağlı değildi ki...sadece inkılapların yapıldığı ilk zamanlarda Atatürk Türkiye'yi dolaşırken ona refakat etmiş ve halk tarafından tepki çekmesin diye bağlamıştır başını.

Kemalist59
05-12-2008, 19:33
Atatürk aslında Fikriye hanımı sevmiştir.Bu sebeple annesine kırgınlığı olmuştur.Tabi okul yıllarında da dönem dönem ama sever miydi?Diye sormak biraz ters....

Latife Hanım'ın başı bağlı değildi ki...sadece inkılapların yapıldığı ilk zamanlarda Atatürk Türkiye'yi dolaşırken ona refakat etmiş ve halk tarafından tepki çekmesin diye bağlamıştır başını.

Yuh artık bu hakarettir.Atatürk Fikriye hanımdan vazgeçtikten sonra Latife Hanım a aşık olmuştur.Ancak o ilişkiyide Latife Hanımın gereksiz kıskançlıkları bitirmiştir.

tayyipleyiz
05-12-2008, 19:49
Bir SIR imiş, perdeleri ( belki de gerçek perdeleri ) yeni yeni aralanır olmuş ... ;)

akdok
05-12-2008, 20:33
pardon ama hakaret olan ne??

Kemalist59
05-12-2008, 20:49
O deyiş Latide hanımın kişiliğine hakarettir.Yok siz onu hakaret olarak saymıyorsanız özür dilerim.Ben fazla alınganım heralde...

akdok
05-16-2008, 22:20
hangi deyiş yani gerçekten anlamadım.ben de bilmeden yanlış bir laf ettiysem özür dilerim.başı bağlıdan kastım örtünmekti.yanlış anlaşılmasın.

yasinarslanpay
05-16-2008, 22:21
Ne bilelim ne diyelim Tanrı bilir . Ama severdi heralde.

CeVHeR
01-23-2011, 22:54
Eminim ki birçok kişi bu gerçeklerden bi haber...

.:Ay_Yıldız:.
01-24-2011, 12:12
Zübeyde hanımın mezarı yaşadığım evin biraz ilerisindedir. Gayet sade, bir kaya üzerinde ufak bir portresiyle küçük bir alanda bir camii yanındadır. Atatürk'ün ideolojik olarak babasının zihniyetiyle daha çok bağdaştığını görebiliriz. Ama Atatürk'ün annesi vefat ettiğinde, cenazesine gelmeyip "memleket meseleleri daha önemli" cümlesini kurması tartışmaya çok açık bir olay.

İntifada
01-24-2011, 12:18
zübeyde hanım meryem anamıdır diye bir yazısı vardı sayın ardıçın onuda paylaşırmısın cevher baba...

unnamed
01-24-2011, 16:35
konuyu kim hortlatti....

Türkistan
01-24-2011, 17:13
unnamed dikkat ed.Atattürk seni deseverdi

depare
01-24-2011, 17:23
Ne desem yalan olur :)

Bu konu hakkın da tek bildiğim annesin'in mezarı başın da nizam duruşuyla verdiği pozdan ibaret..

Canım milletine aşık olan adam annesini niye sevmesin yahu (:

unnamed
01-24-2011, 18:33
unnamed dikkat ed.Atattürk seni deseverdi
aga ne diyon sen hayırdır?
ulu önder ile alakalı birşeymi yazdım ben?
konuyu kim hortlattı diye sordum..
farkındaysan baya eski bir konu...

CeVHeR
01-24-2011, 21:26
Yavuzum bulabilirmiyim dediğin yazıyı bilmiyorum...
Yazıyı hortlatanda benim Bekir ;)

unnamed
01-24-2011, 21:28
eyvallah nusretim...

BlueMoon
01-24-2011, 22:47
Atatürkün annesini severim. dini bütün bir insanmış duyduğuma göre

ama bu aralar Atatürk konuları çok tartışılmaya başlandı. böyle hassas meseleler üzerinde fazla durmamak gerek

hatta gerekirse forumdaki Atatürk bölümü de kaldırılmalı. istismara açık çünkü

Türkistan
03-27-2011, 13:05
dedem anlatır Atatürk gibi bir adam gelmez bir daha bu memlekete.böyle bir insan bizim başımıza geldi diğerlerine gelmedei çok şanslıyız Allah nur içinde yatırsın der hep.

Türkistan
03-27-2011, 13:06
aga ne diyon sen hayırdır?
ulu önder ile alakalı birşeymi yazdım ben?
konuyu kim hortlattı diye sordum..
farkındaysan baya eski bir konu...

ne bileyim kardaş hep sen varsında.

Eşref
03-27-2011, 13:33
Arkadaşlar, malum seçim sürecindeyiz. Lütfen şunu iyi biliniz; Ak Parti sağcıların solcuların, milliyetçilerin ümmetçilerin, Türkçülerin Kürtçülerin... partisi değildir. Ak Parti, tüm renkleriyle Türkiye'nin partisidir.

Bu parti çatısı altında herkes düşüncelerini özgürce söyleyebilir.Fakat siz kendi düşüncelerinizi söylerken, başka bir düşünceyi karalama, küçük-hor görme, kınama çabası içerisine girerseniz, Ak Parti zihniyetinden çıkar; at gözlüğü takmış, hayatı tek bir pencereden gören partilere yaklaşırsınız.

Hayatın içinde nasıl ki ölüm ve yaşam, yanlış ile doğru, güzel ile çirkin bir arada bulunuyorsa, bizlerde hayatın farklı renklerine uyum sağlamalı, elimizden geldiğince farklılıklara hoş görüyle yaklaşmalıyız. Çekilmez bir hayat değil, yaşanılabilir bir hayat istiyorsak, bunu başarmak zorundayız.

Lütfen görüşünüz ne olursa olsun, hayatı tek renge indirmeye çalışmayınız.Bizler bunu başardığımız sürece, oylarımız %47'lerin de üzerine çıkacak ve her kesimden oy almaya devam edeceğiz.