fatih kısaparmak balon baskılı balon Bari Google'a baksaydın! - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bari Google'a baksaydın!


Gönülden
04-11-2010, 16:57
AK Parti'ye kapatma davası açarken, Google'dan kopyaladığı sözde delillere başvuran Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, ‘parti kapatmalara Meclis izni' getirilmesini eleştirerek, “Avrupa'da böyle bir izin yok” demişti. Oysa; Almanya, Fransa ve İsveç'te bu konuda Meclis yetkili, bazı ülkelerde ise, kapatmaya ilişkin düzenleme bile yok...



Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, anayasa değişik teklifiyle partilerin kapatılması için Meclis izni şartı getirilmesini eleştirerek ortaya attığı “Avrupa ülkelerinin uyguladığı sistemde siyasi partiler hakkında dava açmak için izin sistemi yerleşik bir durum değildir” iddiası fos çıktı. Avrupa ülkelerindeki uygulamalar, Başsavcı'nın iddiasını çürüttü. Yalçınkaya'nın iddiasının aksine bir çok Avrupa ülkesinde Meclis izni yönteminin yaygın olduğu, üstelik yürütmenin denetimine bırakıldığı belirlendi. Başsavcı'nın iddialarının örneklerle yalanlanması, kamuoyunda; “Başsavcı açıklama yapmadan önce bari Google'a baksaydı” yorumlarına yol açtı.

İşte Avrupa'daki örnekler:

ALMANYA'DA MECLİS VEYA HÜKÜMET YETKİLİ
Almanya'da parti kapatmak nerdeyse demokrasi karşıtlığı ile eş tutuluyor. Bir savcının dava açma yetkisinin bulunmadığı Almanya'da, dava dilekçesi sadece Federal Meclis (Bundestag), Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) ve Federal Hükümet tarafından kaleme alınabiliyor. Yani dava açama yetkisi Meclis'te. Partileri kapatmaya tek yetkili merci ise üyeleri Meclis tarafından seçilen Federal Anayasa Mahkemesi.

FRANSA'DA YÜRÜTME KARAR VERİYOR
Fransa'da bir parti, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve cumhurbaşkanının başkanlık yaptığı Bakanlar Konseyi'nde onaylanan bir genelge ile kapatılabiliyor. Kapatma kararı alınan partinin, temyiz için mahkemeye başvurma hakkı bulunuyor. 1936 tarihli genelgeye göre sadece “şiddeti körükleyen” parti ve dernekler feshedilebiliyor. Aşırı sağcı Jean Marie Le Pen'in Milli Cephe partisi bile kapatılmadı.

İNGİLTERE VE İTALYA'DA KAPATMAYAİLİŞKİN DÜZENLEME BİLE YOK
İngiltere ve İtalya'da siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin düzenleme bile yok. İngiltere'de sadece 2000'de yapılan düzenlemeyle partilerden sicile kaydolma şartı getirildi. Seçimlere katılabilmeleri için sicile kayıt olmaları gerekiyor. Mahkeme tarafından aykırı faaliyette bulunanların kayıtları sicilden siliniyor. Ayrıca suç sayılabilecek bir fiil olduğunda ceza, siyasi partilerin tüzel kişiliğine değil, kanuna uygun davranmayan parti mensubuna kesiliyor. İtalya'da ise medeni kanun hükümlerine aykırı davrananlara cezai işlem uygulanıyor. İtalyan Anayasası'nda parti kapatma ile ilgili tek düzenleme, siyasi hayatta faşist parti kurulamayacağı ile ilgili. İtalya'da mevcut anayasaya karşı olan partiler bile kapatılmıyor.

İSVEÇ'TE MECLİS YETKİLİ
Tarihinde hiç parti kapatma olayı yaşanmayan İsveç'te, parti kapatma gibi bir cezai müeyyide de yok. Irkçı ve komünist partiler bile serbestçe faaliyet gösterebiliyor. Partilerin kapatılması, partilerin vereceği teklif üzerine Meclis'in kararı ile mümkün. Ancak bu hiç uygulanmadı. İsveç'te, 2. Dünya Savaşı sırasında sağ partilerin teklifi ile Komünist Parti kapatılmak istenince, Sosyal Demokrat Parti temsilcileri bu teklife şiddetle karşı çıtı ve o günden beri de parti kapatma tartışması bir daha gündeme gelmedi.

DANİMARKA VE HOLLANDA'DA BAKAN İZNİ ŞART
Danimarka'da dava, Kraliyet Savcısı tarafından Adalet Bakanı'nın muvafakati ile Yüksek Mahkeme'de açılabiliyor. Danimarka Anayasası'na göre şiddete bulaşan partiler, ancak mahkemede yargılandıktan sonra kapatılabilir. Hollanda'da ise parti kapatılabilmesi için savcıların dava açmadan önce Adalet Bakanı'ndan izin alması gerekiyor. Hollanda'da iki yıl önce İçişleri Bakanı, Kalvanist kökenli Reformcu Devlet Partisi'nin (SGP) “kadınlara ayrımcılık yaptığı” gerekçesiyle, mahkeme kararıyla, aldığı hazine yardımına el koydu; ama bu karar daha sonra üst mahkemeler tarafından bozularak iptal edildi.

VAKİT

EpiVaTeS
04-11-2010, 17:00
Google Başsavcımız Google'ye küstümü acep...
Tez zamanda Google ile araları düzeltile...
İşine geldiğinde Googleye bakması engellenile...

Ukbâ
04-11-2010, 17:11
Vesayet kültürünün kendine , günden güne zeytin dalı bulamaması ne kadar acı , her seferinde üstlerine vazife olmadan ekran karşısına geçerek ideolojik ve siyasi duruşlarını izaha girmeleri bunu yaparkende verdikleri mesnetsiz örnekleri bini geçti , eskiden yaptıkları uygulamaları eleştirmeye yeltenemeyen adeta sünepe olan medya dışında halkın çok daha huzur ve refahı için gayret eden medyanın yanında bilim adamlarınında olan biten şeyleri irdelemesi demokrasi kültürünün yayılması için önemli.

Erhan KARACA
04-11-2010, 17:22
Acaba hangi arama motorunu kullanmış da böyle demiş (: ;)

Ukbâ
04-12-2010, 14:08
Acaba hangi arama motorunu kullanmış da böyle demiş (: ;)

Güneş enerjisi ile çalışıyor artık ara motorları en azından CHP zihniyetinin kullandıkları.

Tuğrul Paşa
04-13-2010, 19:50
Abdurrahman Yalçınkaya Demoklesin kılıcı gibi bekliyor, öyle bir hata yapsalarda kapatmak için sebebim olsa diye...!

Erhan KARACA
04-13-2010, 19:53
Güneş enerjisi ile çalışıyor artık ara motorları en azından CHP zihniyetinin kullandıkları.

(: (: yok ayni 20 senedir espiri yapıyorum.. bu benim aklıma gelmezdi :D (: