fatih kısaparmak balon baskılı balon Dinimizde Helal ve Haram - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dinimizde Helal ve Haram

Ak_Kelebek
11-05-2007, 12:54
Helal Nedir?

Helal meşru manasına gelen bir Arapça kelimedir. Allah (c.c.) Kuran-ı Keriminde Müslümanlara ve bütün insanlara helâl olan şeyleri yemelerini emrediyor. Bu mesajı bildiren pekçok ayetin arasında yer alan birkaç ayet meali şöyledir:

“Ey İnsanlar ! Yeryüzünde bulunan gıdaların güzel ve temiz olanlarından yiyin, şeytanın peşine düşmeyin, zira şeytan sizin apaçık bir düşmanınızdır.” (2/168)

“Ey İman edenler! Size verdiğimiz rızıkların iyilerinden yiyin, eğer siz gerçekten yalnız Allah’a kulluk ediyorsanız, O’na şükrediniz” (2/172)

“Allah’ın size helâl ve temiz olarak verdiği rızıklardan yiyin ve kendisine iman etmiş bulunduğunuz Allah’tan korkun.” (5 /88)

Aşağıdaki gıda maddeleri kesin Helâldir:

İnek,koyun deve ve keçi sütü
Bal
Balık
Sarhoşluk vermeyen bitkiler
Taze veya tabii olarak dondurulmuş meyveler
Yer fıstığı, antep fıstığı, fındık, ceviz gibi kabuklu ve reçineli meyveler
Buğday, arpa, pirinç, çavdar, yulaf gibi taneli gıdalar.

Sığır, deve, koyun, keçi, geyik, tavuk, ördek gibi hayvanların ve av kuşlarının etleri de Helâldir. Ancak İslâmi usule göre kesilmiş olmaları şarttır.

İslami usulle kesme ise şöyle yapılmaktadır:

Öncelikle hayvanı kesecek olan insan Müslüman olmalıdır. (Ehl-i Kitab da olabilir). Hayvan yere yatırılmalıdır. Gırtlağı üç ana kan damarının kesilebilmesi için keskin bir bıçakla yarılmalıdır. Hayvanın gırtlağının acı vermeden kesimi esnasında, kesen şahıs Allah’ın adını zikretmeli veya “Bismillah Allah-u Ekber” gibi duayı tekrar etmelidir.

Haram Nedir?

Haram; gayri meşru, meşru olmayan manasına gelen bir Arapça kelimedir. Kuran-ı Kerim ve Peygamberimiz (s.a.v.) in sünnetinin ışığında fakihlerin Haram olduklarında ittifak ettikleri maddeler aşağıda çıkarılmıştır:

Domuz
Kan
Et yiyen hayvanlar
Ölmüş hayvanın parçaları
İslâmi usulle kesilmemiş, eti helâl hayvanlar
Sürüngen ve böcekler
Şarap, Etil alkol ve İspirto

Yukarıda zikredilmiş maddeler Haramdır ve bütün müslümanlar tarafından kaçınılmalıdır.

“Ey İnsanlar! Yeryüzünde temiz ve helâl şeylerden yiyin, şeytana ayak uydurmayın, zira o, sizin için apaçık bir düşmandır.” (Bakara 168)

âyet-i kerimesine dikkat edilirse Cenab-ı Hak bu husuta sadece Müslümanlara değil, bütün insanlara hitab etmektedir. Ayrıca Maide sûresi üçüncü ayetinde de Cenab-ı Zül Celâl hazretleri iman edenlere şöyle buyurmaktadır:

“Leş, kan, domuz eti, Allâh (c.c.)’dan başkası adına kesilenler, boğulmuş, bir yerine vurularak öldürülmüş, düşüp yuvarlanmış, başka bir hayvan tarafından yenmiş olanlar (canları çıkmadan önce kesmemişseniz) ve dikili taşlar üzerinde boğazlananlar haram’dır.”

Helâl ve haram hususunda İslâm’ın temel kaideleri ise şöyledir:

Helâl eşyanın aslındadır.
Helâl ve haram kılma hakkı yalnız Allah (c.c.) ındır.
Helâl’i haramlaştırmak, Allah (c.c.) ‘a ortak koşmanın eşidir.
Haram emri, bir şeyin çirkin ve zararlı oluşuna göredir.
Helâl’de, haram’dan kaçınmak için her şey vardır.
Harama götüren herşey haramdır.
Haramı helalleştirmek için hile yapmak haramdır.
Sadece iyi niyet haramı helal yapmaz.
Şüpheli olan herşeyden kaçınmak esasdır.
Haram herkes için haramdır.
Zaruretler mahzurları mübah kılar.

sumeyra_tonkal
11-05-2007, 12:56
tamam buldum

sumeyra_tonkal
11-05-2007, 13:01
teşekkürler çok güzel olmuş ama kötü olan bu haram olan şeyleri yiyeceklerin içine öyle koyuyorlar ki ya geniş araştırma yapman lazım yada gıda mühendisi olman.

Ak_Kelebek
11-05-2007, 13:13
teşekkürler çok güzel olmuş ama kötü olan bu haram olan şeyleri yiyeceklerin içine öyle koyuyorlar ki ya geniş araştırma yapman lazım yada gıda mühendisi olman.

Evet haklısın sümeyracım ama ben elimden geleni yapacağım inşl.Gıda mühendisi arkadaş varsa forumda lütfen bizi bilgilendirsin yada çevremizde varsa gıda mühendisi onlarla irtibata geçelim.Gerçekten çok önemli sağlıklı ve hayırlı bir yaşam istiyorsak lütfen daha duyarlı olalım.

serkan yücel
11-05-2007, 13:26
kelebek paylaşımın için teşekkürler
güzel bir konuya deyinmiş sin +1

sumeyra_tonkal
11-05-2007, 13:32
bi arkadaşımın kardeşi gıda mühendisi anlattıkları duysanız bir çok şeyi yemezsiniz mesela o sadece tavuklarını küçük bi şarküteriden alıyor çünkü onu şer-i kesimi uyguladıgını biliyor.etlerin tavukların dine uydun kesilmedigini söylüyor.ben zaten fazla et yemezdim şimdi hiç yemiyorum kurban dan kurbana kendi etimizden yiyorum dışarda döner gibi şeyleri bırakalı çok oldu.çoğu bunları duyunca ne yapalım aç mı kalalım diyor evet aç kalalım karnımız aç kalsın ama dinimiz sağlam. :(

Ak_Kelebek
11-05-2007, 13:40

Saol kardeşim ama hepimiz böyle konulara değinelim inşaallah.

Ak_Kelebek
11-05-2007, 13:42
bi arkadaşımın kardeşi gıda mühendisi anlattıkları duysanız bir çok şeyi yemezsiniz mesela o sadece tavuklarını küçük bi şarküteriden alıyor çünkü onu şer-i kesimi uyguladıgını biliyor.etlerin tavukların dine uydun kesilmedigini söylüyor.ben zaten fazla et yemezdim şimdi hiç yemiyorum kurban dan kurbana kendi etimizden yiyorum dışarda döner gibi şeyleri bırakalı çok oldu.çoğu bunları duyunca ne yapalım aç mı kalalım diyor evet aç kalalım karnımız aç kalsın ama dinimiz sağlam. :(

Sümeyracım çok haklısın evet arkadaşlar çok dikkat edelim bu konulara aç kalmak değil ama biraz dikkatle kimse aç kalmaz değil mi?

serkan yücel
11-05-2007, 13:43

evet haklısın ama kelebek böyle konular reyting yapmıyor biliyorsun farkındasınızdır eminim elimden geldiği kadar bu konulara önem veriyorum fakat dediğim gibi malesef

Ak_Kelebek
11-05-2007, 13:48

evet haklısın ama kelebek böyle konular reyting yapmıyor biliyorsun farkındasınızdır eminim elimden geldiği kadar bu konulara önem veriyorum fakat dediğim gibi malesef

Biliyorum kardeşim hatta bende dahilimdir belki içine ama artık daha dikkat edeceğimizi umuyorum ben.Hem bizim diğer sitelerden farkımız olmalı.Çünkü bizler AK GENÇLİĞİZ ;)

sumeyra_tonkal
11-05-2007, 13:51
arkadaşlar paket yaglar hakkında da bi yazı okumuştum ama şan bulamadım paket yagın pilastikten farkıolmadıgından bahsediyordu

Ak_Kelebek
11-05-2007, 13:55
arkadaşlar paket yaglar hakkında da bi yazı okumuştum ama şan bulamadım paket yagın pilastikten farkıolmadıgından bahsediyordu

Evet paket yağı da çok zararlı zaten en başta damar tıkanıklığı yapıyor biz evimize pek sokmamaya çalışıyoruz en sağlıklısı da zeytin yağı..

serkan yücel
11-05-2007, 13:56
konuyu ilkdefa sizde duyuyorum herhangi bir bilgim yok
tabii ülkemizde özellikle gıda sektöründe okadar hilelikler donüyor'ki
bununda olması mümkündür herhal

Ak_Kelebek
11-05-2007, 14:02
konuyu ilkdefa sizde duyuyorum herhangi bir bilgim yok
tabii ülkemizde özellikle gıda sektöründe okadar hilelikler donüyor'ki
bununda olması mümkündür herhal

evet arkadaşlar ben buldum ve buraya koyuyorum.

erenon
11-05-2007, 14:04
en güzeli yapacaktı hükümetimiz ama olmadı helal ürün damgası vurulacaktı ürünlere bu çok iyi bir yol olurdu gerçi ben böyle ayrımlar yapmıyorum ama bu konuda hassa olan vatandaşlarımız için güzel bir uygulama olurdu ;)

sumeyra_tonkal
11-05-2007, 14:06
BİR OTEL ÇALIŞANININ KORKUNÇ İHBARI

Abi vicdan azabı çekiyorum. Güneyde otelde çalışıyorum. Müşterilere leblebi çekirdek gibi domuz eti yediriyoruz dana eti diye... Hiçbir şeyden haberleri yok. Allah rızası için haber yap bunu. İnsanlar öğrensin” diyordu telefondaki ses...

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Bekir Hazar korkunç bir skandalı açığa çıkarıyor.
Haberin devamı şöyle:
Arayan Antalya'dan bir otel personeli... Aranan ise Deşifre'nin yapımcısı Mehmet Ali Önel'di...
Güney sahillerinden gelen ihbarla ilgili yüzlerce telefon almıştı bugüne kadar. Ancak bu konuda kendilerine yardımcı olacak birilerini bulamamışlardı. İlk defa bu kadar ciddi bir ihbar vardı. Karşıdaki ses “Ben yardım ederim” diyordu...

Atladı uçağa Antalya'ya gitti Mehmet Ali...
Dağlara çıktı domuz avcısı timlerle konuştu... Sahile indi otellerde çekimler yaptı. Ve önceki akşam bana olayı belgelediğini söyledi.
Tüylerim diken diken oldu M.Ali'yi dinlerken. Aman Ya Rabbi... İş bu kadar çığrından çıktı mı yani?...

“Herşey dahil 20 milyon liraya tam gün konaklama veriyor çok sayıda otel. 20 milyona her şey nasıl dahil olur” sorusu beynini kemirmiş M.Ali'nin. Diyor ki; “İhbarı araştırmaya başlayınca olayın dehşetini gördüm. Bazı oteller dağlarda köylülerden domuz avlama timleri kurmuş. Yüzlerce köylü oteller için domuz avına çıkmış. Kilosunu üç milyon liradan otellere satıyorlar. Dana etinin kilosu 16-17 milyon, domuz etinin 3 milyon lira. Merminin fiyatı 1 milyon lira... İşte ucuz tatilin perde arkası...”

Bir otelin mutfağına girmişler sağlık ekipleriyle. Ahçıya önündeki eti sormuşlar. Adam “Halis muhlis dana eti” cevabını vermiş. “Kokla” diye çağrı yapmışlar. Ahçı koklayıp “Mis gibi dana kokuyor” demiş. Alıp kesmişler eti, içinden mermi çıkmış. Tahlil yapılmış. Sonuç; domuz eti...

“Bazı otellere sağlık ekipleriyle yaptığımız baskınlarda müşterilere dana diye yedirilen etler domuz eti çıktı” diyor M.Ali Önel... Ve ekliyor;
“Akdeniz'den Ege'ye her yerde bazı otellerde insanlar aldatılıyor... o¬nların maskesini düşürüp, bu skandalı teşhir edeceğiz”...
Üç milyona domuz eti alıp insanları dana diye kandıranlara...
Üç milyon kere yuh olsun!

Ak_Kelebek
11-05-2007, 14:07
Sonuna kadar okuyun.... Çok ilginç.

Her ikisi de hemen hemen ayni kaloriye sahiptir.

Tereyağı çok az daha fazla doymuş yağ oranına sahiptir. 8 grama 5 gram.

Harvard Tip Fakültesinin çalışmasına göre tereyağı ile karşılaştırılınca margarin yemek kadınlarda kalp hastalığına

yakalanma olasılığını %53 artırıyor.

Tereyağı yemek, yiyeceklerdeki diğer besin öğelerinin emilimini artırıyor. Tereyağının besinsel değeri yüksek olmasına

rağmen margarinin çok düşüktür. Çünkü katkılıdır.

Tereyağı margarinden çok daha lezzetlidir ve diger yiyeceklerdeki tadlari zenginleştirir. Tereyagi yüzyillardir bilindigi halde margarin 100 yıldan az bir süredir yapılmaktadır.

Ve şimdi margarine gelelim...

Yağ asitleri çok yüksektir...

Koroner kalp hastalığı riskini üçe katlar...

Toplam kolesterolü ve LDL'yi yükseltir. (Kötü kolesterol)

HDL'yi düşürür. (iyi kolesterol)

Kanser riskini beş katına çıkarır...

Anne sütünün kalitesini düşürür...

Bağışıklık sistemini zayıflatır...

Insülin tepkisini düşürür.

İSTE EN İLGİNÇ KISMI!

Margarin plastikten yalnızca 1 molekül farklıdır. Iste bu gerçek beni hayatim boyunca bir daha margarin ve diğer hidrojene yiyecekleri yemekten alıkoymuştur . (Hidrojene demek moleküler yapısına hidrojen eklenmiş demektir.) Kendiniz de deneyebilirsiniz: Bir paket margarin alin ve gölge bir yere koyun. Iki gün içinde şunları gözlemleyeceksiniz.Üzerinde bir tane bile sinek yok! (Bu size birseller anlatmalı.) Çürümemiş ve kötü kokmamıştır. Çünkü hiçbir besin değeri yoktur ve üzerinde hiçbir şey gelişmez. Hatta mikro organizmalar bile yerleşmez. Neden? Çünkü nerdeyse plastiktir. Evdeki plastik kablonuzu eritip de tostunuza sürer misiniz?

Sadece margarinler değil, pek çok sıvı yağ da bu durumda. Yanma derecesini yükseltmek, yağı dayanıklı hale getirmek için ayçiçek yağı, kanola yağı gibi pek çok sanayi tipi yağı hidrojene ediyorlar. Böyle yağın dayanıklılığı artıyor ve uzun süre kızartmalarda kullanılabiliyor.

Kaynak: Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü

sumeyra_tonkal
11-05-2007, 14:09
helal olsun buldun.yeni bişey yazdım inan şoktayım

sumeyra_tonkal
11-05-2007, 14:11
en güzeli yapacaktı hükümetimiz ama olmadı helal ürün damgası vurulacaktı ürünlere bu çok iyi bir yol olurdu gerçi ben böyle ayrımlar yapmıyorum ama bu konuda hassa olan vatandaşlarımız için güzel bir uygulama olurdu ;)

eğer mahsuru yoksa neden ayrım yapmadıgını öğrenebilirmiyim

serkan yücel
11-05-2007, 14:11
:o :o :o :o :o :oarkadaşlar şuan paylaşımlarınızı okudum ve bende şoktayım

sumeyra_tonkal
11-05-2007, 14:13
ürünlerin içinde kullandıklarını zaten biliyordumda bu kadarı da fazla

serkan yücel
11-05-2007, 14:18
türkiye gıda sektöründe gerçektek
çok kötü bir yol izlemekte
gerek sebze ve meyvelerin hormon oranlarının %90 larda olması
gerek se kuru gıdaların çok farklı yöntemlerle yıllarca bekletilip iç piyasaya satışa sunulması
ve gerek et türü yiyeceklerin domuz ,at,eşek,etlerini halis mülis dana eti diye yüttürülması
sektörde bizi oldukça geride bırakmakla beraber ülke insanlarımıza büyük bir sağlık problemleri yaratmaktadır bir nevi gelecek nesillerimizde sakat doğumların artışıda meydana gelmektedir bu sorun sadece bizleri değil gelecek nesillerimizide tehtit etmekte

erenon
11-05-2007, 14:20

dindar bir hayat yaşamıyorum bu yüzden dikkat etmem gereken daha önemli şeyleri yapmadan burada hassas olmak benim açımdan ayrıntı gibi ama dediğim gibi hassas olan vatandaşlarımız için bu helal ürün uygulaması olmalıydı bence aslında sorun tüketici hakkı bir nokta. yani istediğiniz zaman yediğiniz ürünlerde neler olduğunu sorgulaya bilmelisiniz.oteller meselesinede artık fazla takılmaya gerek yok çünkü turizm sektöründe dindar denilen vatandaşlarımızın gidebileceği otellerin sayısında büyük artış var oraları tercih ederseniz yediğiniz ürünleri gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

Ak_Kelebek
11-05-2007, 14:21
Arkadaşlar varmıyız bundan sonra gönüllü gıda bilgilendirme işine başlayalım.Her türlü zararlı gıdaların bilgilerini öğrenip en yakın çevremizden başlayalım işe.Ve bu zincir büyüyp gitsin bu şekilde...

serkan yücel
11-05-2007, 14:24
Arkadaşlar varmıyız bundan sonra gönüllü gıda bilgilendirme işine başlayalım.Her türlü zararlı gıdaların bilgilerini öğrenip en yakın çevremizden başlayalım işe.Ve bu zincir büyüyp gitsin bu şekilde...
BEN VARIM kelebek hatta forumda sabit bir konu talep edebiliriz
burda paylaştığımız konulardan yola çıkarak yakın çevremizi bilgilendire biliriz ne dersiniz

sumeyra_tonkal
11-05-2007, 14:26
ben bunu zaten yıllardır yapıyorum ögrenciyken ellerimizde kagıtlarla çok dolaştık yine yaparım gel bu forumda bunun öncüsü olalım

Ak_Kelebek
11-05-2007, 14:27
Tamam süper olur hatta.Serkan sen bize bu durum için yardımcı olabilirsin kardeşim.

sumeyra_tonkal
11-05-2007, 14:28

dindar bir hayat yaşamıyorum bu yüzden dikkat etmem gereken daha önemli şeyleri yapmadan burada hassas olmak benim açımdan ayrıntı gibi ama dediğim gibi hassas olan vatandaşlarımız için bu helal ürün uygulaması olmalıydı bence aslında sorun tüketici hakkı bir nokta. yani istediğiniz zaman yediğiniz ürünlerde neler olduğunu sorgulaya bilmelisiniz.oteller meselesinede artık fazla takılmaya gerek yok çünkü turizm sektöründe dindar denilen vatandaşlarımızın gidebileceği otellerin sayısında büyük artış var oraları tercih ederseniz yediğiniz ürünleri gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

pardon yanlışlıkla yolladım

erenon
11-05-2007, 14:32
bende hedef gösterildim sandım:) :D

serkan yücel
11-05-2007, 14:33
:D :D :D

serkan yücel
11-05-2007, 14:33
Tamam süper olur hatta.Serkan sen bize bu durum için yardımcı olabilirsin kardeşim.
inşallah elimden geleni yaparım

sumeyra_tonkal
11-05-2007, 14:34

ben sonuna kadar varım ama şimdi gitmem lazım ögrencilerim bekliyor.hertürlü yardıma hazırım serkan ve kelebek tekrar teşakkür böyle bir işe kalkkıştıgınız için ALLAH (c.c)razı olsun.hayırlı günler.

serkan yücel
11-05-2007, 14:36

ben sonuna kadar varım ama şimdi gitmem lazım ögrencilerim bekliyor.hertürlü yardıma hazırım serkan ve kelebek tekrar teşakkür böyle bir işe kalkkıştıgınız için ALLAH (c.c)razı olsun.hayırlı günler.
iyi günler sumeyra_tonkal kardeşim ALLAH (c.c) sendende razı olsun

sumeyra_tonkal
11-05-2007, 14:36

sizinle bu konuda sohbet etmek isterim yararlı olursak ne mutlu.

erenon
11-05-2007, 14:38
evet güzel olur :)

sumeyra_tonkal
11-05-2007, 14:42
evet güzel olur :)

inşallah en kısa zamanda.

Ak_Kelebek
11-05-2007, 14:53
Ben geldim karnımda doydu artık akşama kadar ne yapabiliriz onu düşünelim :)

Ak_Kelebek
11-05-2007, 16:51
Bugün işimin yoğunluğundan bakamadım buraya ama kimsede kalmamış sanıyorum.Lütfen akşam gelen arkadaşlar bu sayfaya bir göz atalım baştan sonuna kadar ve daha da genişletelim inşl.

GÜLseven
11-05-2007, 17:05
Kelebekcim elimden geleni ben de yapmaya hazırım.Çok teşekkürler paylaşımın için +1

sumeyra_tonkal
11-05-2007, 19:35
GÜNLÜK YAŞAMIN VAZGEÇİLMEZ ÜRÜNLERİNDEN PEYNİRİN ÜRETİMİNDE KULLANILAN İTHAL MAYALARDA DOMUZ KÖKENLİ ENZİMLERİN KULLANILDIĞI TESBİT EDİLDİ

Birkaç hafta önce Samanyolu TV Ana Haber Bülteninde gündeme getirilen Peynir Mayaları ile ilgili Haber-Roportaj olayın “SKANDAL” boyutunu gözler önüne serdi. Haber her tarafta tedirginlik meydana getirdi.
Haber-Röportaj’da konuşan Yard.Doç.Dr. H.K.Büyüközer ; "Gıda üretiminde ciddi ve usulüne uygun bir denetimin yapılamaması sebebi ile Türkiye’nin her türlü ‘GIDA TERÖRÜ’ nün cenneti haline geldiğini, firmaların bilgi talep edildiğinde cevap vermeme, ciddiye almama yolunu seçtiklerini, halbuki batı ülkelerindeki firmalardan istenen bilgilere zamanında ve ciddi cevaplar aldıklarını, peynir mayalarında da,diğer gıda ve katkı maddelerinde olduğu gibi ‘GIDA TERÖRÜ’nün yaygın hale getirildiğini " dile getirdi.

İ.T.Ü. öğretim üyelerinden Yard.Doç.Dr. Ercüment Özer de; "Türk halkının yıllarca peynir yerken,farkında olmadan domuzdan elde edilmiş mayaları tükettiğini" belirtti ve "ithal edilen her gıdanın titizlikle denetlenmesi gerektiğinin" altını çizdi.

www.aktifhaber.com sitesinde yayınlanan konu ile ilgili haberde de ;"İthal edilen peynir mayalarının kökeni açısından analiz edilemediği ve Türkiye’de bu analizleri yapabilecek laboratuarların bulunmadığı ortaya çıktı. Yılda 2 bin ton peynir mayası ithal edilen Türkiye’de bu konuda bu güne kadar her hangi bir kurumun görevlendirilmemesi uzmanlar tarafından "Sıkandal" olarak değerledirildi.Bakanlık bünyesinde gıda kontroluna imkân verecek yeterli teknoloji ve uzman personel bulunmamakta ve peynir mayası ithal eden firmalar Bakanlığı yanlış yönlendirmektedirler" ifadeleri yer almaktadır.

Nazende
11-05-2007, 20:24
İşte bir sorun daha hemde peynirde :o ya insan mümkün olsa herşeyini kendi üretip yiyecek artık en bilinir markalara bile güvenmemeye başladım >:(

sumeyra_tonkal
11-05-2007, 21:06
ümitsiz olma ülkerin ürünlerini şu an için kullana biliriz ben biraz şanslıyım annem evde peynir yapıyor.yoksa peynirsiz yaşayamam.peyniri çok sevdigim için araştırdım uzun zamandır dışardan peynir yemiyorum.

Necip Fazil
11-05-2007, 21:29
Haram ve Helal konusunda ince düşündüğümüz zaman görüyoruz ki, insanın hayrına olan hiçbirşey haram değildir. Herhangi bir durumda tereddütte kalan dostlarımız fikir yürüterek durumdan sıyrılabilir.

Zamanımızda bedavaya haram yok desek yalan olmaz sanırım. Buda bir kolaylık olsa gerek :)

Yanlız konu açılmışken söylemek isterim ki, aman gençler gözlerimize dikkat edelim !

VesseLam

ZAksu
11-05-2007, 21:36
Kelebekçim güzel bir konuya değinmişsin +1 ve Üstad hayranı kardeşm sen de helal haram konusunda ilk sıralarda yer alması gereken bir mevzuyu hatırlatmışsın ALLAH razı olsun saolasn

Ak_Kelebek
11-06-2007, 10:49
[color=red][b][u]İnek dışkısından üretilen VANİLYA >:( >:(
İlk kez gerçekleştirilen bir geri dönüşüm projesinde, bir saatlik ısıtma ve basınç uygulama işlemiyle inek gübresinden sentetik vanilya elde edildi. Dışkılardan elde edilen sentetik vanilya, şampuan ve kokulu mumlarda kullanılabilecek, ancak yiyeceklere konulamayacak.

Japonya Uluslararası Tıp Merkezi Araştırma Enstitüsü’nde görevli Mayu Yamamoto, "Normal vanilya ile karşılaştırıldığında, içeriği tamamıyla aynı, ama insanların bunu yemeklerine koymayı kabul etmesi biraz güç olacaktır" dedi.

Öte yandan bu yeni yöntemle, vanilya elde etme maliyeti yarı yarıya düşüyor. Araştırma ekibi, şu sıra günde birkaç ton dışkıyı işleyip kullanılabilir hale getirecek bir makine geliştirmeyi amaçlıyor.

Gıdalar, ilaçlar, temizlik ve kozmetik ürünlerinde kullanılan katkı maddelerinin ne derece vahim boyutlar aldığını gözler önüne seren bu haber, sanırım "Helal Sertifikalandırma"nın önemini bir kez daha ortaya koyuyor. İnsanoğlu öyle bir hale geldi ki, inek dışkısından katkı maddesi üretebiliyor. Her ne kadar Japon yetkili dışkıdan üretilen vanilyanın yiyeceklerde kullanılmayacağını söylese de, maliyeti yarıya indirilen bu vanilyayı gıda üreticilerinin süreç içinde gıdalarda da kullanmayacağını kim garanti edebilir? Ayrıca, normal vanilyayla aynı özellikleri taşıdığı söylenen inek dışkısı menşeili vanilyanın yiyeceklerde kullanılması halinde bunun nasıl ayırtedilebileceğine dair nasıl bir tedbir var?

Diyelim ki, yiyeceklerde kullanılmadı. Şampuanlarda kullanılması normal mi yani? Saçınızı temizlemek için kullandığınız şampuanın içinde, inek dışkısından üretilmiş vanilyanın var olduğunu düşünebiliyor musunuz? Düşünebilirsiniz elbette de, neler hissediyorsunuz? Hadi biraz abartalım: İnek dışkısı katılmış bir şampuanla saçınızı yıkar mısınız? Yıkasanız bile, temizlenmiş olur musunuz? Ya da, kendinizi temizlenmiş hisseder misiniz?

Bunlardan daha önemlisi, dışkıdan elde edilmiş bir vanilyanın tüketilmesi helal olur mu?

İş dönüyor dolaşıyor, "Helal Sertifikalandırma"ya dayanıyor. Gıda maddeleri, ilaçlar, temizlik ve kozmetik ürünlerindeki katkıları denetleyecek ve insanların sağlıkları, beslenmeleri, inançları açısından gerekli nitelikleri haiz olduğuna karar verecek etkin bir kurumun varlığı ne kadar da elzem. Bu bir tek örnek bile, GİMDES'in neden desteklenmesi gerektiğini göstermesi bakımından yeterli bir sebeptir.

Ak_Kelebek
11-06-2007, 11:19
[b]Gıdaların veya katkı maddelerinin bir kısmı bazı hastalıkları tetikleyebilir mi?

Cevap kısa ve net: "Evet." Bazı gıdalar veya gıda katkı maddeleri aşağıdaki bulgulardan birinin veya daha fazlasının oluşmasını tetikleyebilir:

Dikkat Sürdürüm Bozukluğu / Hiperaktivite Sendromu

Alerji

Astma

Otizm, Yaygın gelişimsel bozukluk, Enüresis (Altına idrar kaçırma)

Davranış bozuklukları

Depresyon, Duygu durum değişiklikleri

Kulak ağrıları, Kronik orta kulak iltihabı

Göz problemleri

G6PD Enzim eksikliği, Mide-barsak problemleri, Mide ağrısı

Baş ağrısı, Migren

Nazal polip

Cilt problemleri, Egzema, Ürtiker

Uyku problemleri

Tikler, Tourette sendromu
Katkı maddeleri ile beklenmeyen gıda reaksiyonları arasındaki sıkı ilişkiye örnek olması bakımından, bu bulgulara sebep olan katkı maddelirine örnekler verelim:

ASPARTAM: Yapay tatlandırıcı (diyet şekeri) olarak bilinir. Genellikle şeker yerine tatlandırıcı olarak kullanılır. Aspartam duyarlı olan kişilerde az da olsa giörülen bulgulara göre, anjioödeme veya göz kapaklarında, dudaklarda, ellerde veya ayaklarda şişmeye neden olur.

BENZOATLAR: Benzoatlar, muz, kek, hububat, çikolata, soslar, katı ve sıvı yağlar, meyankökü, margarin, mayonez, süt tozu, patates tozu ve kuru maya gibi bazı gıdaların işlenmesi sırasında gıda koruyucusu olarak kullanılır. Benzoatlara karşı gerçek alerjik reaksiyon çok az da olsa vardır.

BHA/BHT: BHA (Butillenmiş hidroksiyanozil) ve BHT (Butillenmiş hidroksitoluen) antioksidandır. BHA ve BHT özellikle katı ve sıvı yağlar ile hububat ürünlerinde kullanılır. Duyarlı kişilerde kurdeşene sebep olurlar.

GIDA BOYALARI: Gıdalara renk vermek için kullanılırlar. Bunlar, E102 (Tartrazin) gibi numaralarla isimlendirilirler. Kekler, şekerlemeler, konserve sebzeler, peynirler, çikletler, sosis, dondurma, portakallı içecekler, salata sosları, mevsim salataları, alkolsüz meşrubatlar ve ketçap gibi bazı gıdalar tartrazin içerirler. Tartrazin duyarlı insanlarda çok nadir oluşmakla birlikte kurdeşen veya astım ataklarına neden olur.

MSG: Monosodyum glutamat (E621) özellikle uzak doğu (Çin, Japon) ve Türk mutfağında kullanılır. Bununla oluşan reaksiyona "Çin Restoranı Sendromu" da denir. Bir çok imalathane ve restoranda da değişik gıdalarda lezzet arttırıcı olarak kullanılır. MSG ile oluşan reaksiyonlar şöyledir: Baş ağrısı, bulantı, ishal, terleme, göğüste sıkışma, boyun arkasında yanma. Bu tür reaksiyonlar fazla miktarda MSG alınması sonrası oluşur. Bu maddeyi tüketen astımlı hastalarda ağır astım atakları oluşabilmektedir.

NİTRAT/NİTRİTLER: Bu iki madde hem koruyucu olarak, hem de renklendirici ve lezzet arttırıcı olarak kullanılır. Nitrat ve nitritler özellikle sosis, salam gibi et ürünlerinde bulunur. Bazı kişilerde baş ağrısı ve kurdeşene neden olabilirler.

PARABENLER: Parabenler gıda ve ilaçlarda koruyucu olarak kullanılırlar. Metil, etil, propil, butil paraben ve sondum benzoat bunlara örnektirler. Bu maddelere duyarlı kişilerde alındıklarında, ağır cilt bulguları veya deride kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve ağrıya neden olurlar.

SULFİTLER: SO2, sülfitleyici maddeler (Sülfür di oksit, sodyum veya potasyum sülfit, bisülfit, metabisülfit) olarak da bilinirler. Gıda koruyucusu olarak ve fermente içeceklerin kaplarında kullanılırlar. Fırınlanmış ürünler, çaylar, çeşniler, deniz ürünleri, reçeller, jöleler, kurutulmuş meyveler, meyve suları, konserve ve suyu alınmış sebzeler, dondurulmuş patates ve çorba karışımlarında bulunurlar. Sülfitler göğüste sıkışma, kurdeşen, karında kramp, ishal, kan basıncı düşmesi, başta yanma hissi, halsizlik, nabız hızlanması gibi bulgulara neden olur. Ayrıca sülfitler, bunlara duyarlı astımlılarda astım atağını tetikleyebilir. Bir çok restoranın salata barında yüksek düzeyde sülfit mevcuttur.

Gıda ve kimya endüstrileri uzun yıllardır tüm gıda katkı maddelerinin iyice test edildiğini ve güvenilir olduğunu söylemekteydirler. Ancak gıda katkı maddelerinin tarihine bakıldığında bir çok katkı maddesinin uzun yıllar kullanıldıktan sonra sağlık riskleri taşıdığı ortaya çıkmıştır ve aşağıda listelenenler yasaklanmışlardır.

Katkı maddesi Fonksiyonu Bileşimi Yasak Yılı Problem
Agene (nitrogen trichloride) Un beyazlatıcısı ve yıllandırıcı ajan
sentetik 1949 Bu madde katılmış undan yapılmış ekmeği yiyen köpeklerde epilepsi (sara) nöbetlerine benzer nöbetler

Butter yellow suni renklendirici sentetik 1919 Toksik, sonraları karaciğer kanserine yol açtığı bulundu

[color=red]Green 1 suni renklendirici sentetik 1965 Karaciğer kanserine sebep
Green 2 suni renklendirici sentetik 1965 Test edilmek için yeterli ekonomik öneme sahip olmama
Orange 1 suni renklendirici sentetik 1956 Organ hasarı
Orange 2 suni renklendirici sentetik 1960 Organ hasarı
Orange B suni renklendirici sentetik 1978
(ban never finalized)Kanser
Red 1 suni renklendirici sentetik 1961 Karaciğer kanseri
Red 2 suni renklendirici sentetik 1976 Muhtemel karsinojen
Red 4 suni renklendirici sentetik 1976 Yüksek düzeyleri köpeklerde adrenal korteks hasarına neden olmakta; 1965 yılından sonra sadece maraschino kirazlarında ve bazı haplarda kullanıldı; halen haricen uygulanan ilaç ve kozmetikte kullanılmasına izin verilmektedir.
Red 32 suni renklendirici sentetik 1956 Iç organlarda hasarlar ve zayıf bir kanserojen olabilir; 1956 yılından beri Citrus Red 2 ismi ile sadece turuncu rengi vermek amacıyla kullanılmaya devam edilmektedir (2 ppm)
Sudan 1 suni renklendirici sentetik 1919 Toksik, daha sonra karsinojen olduğu bulundu
Violet 1 suni renklendirici sentetik 1973 Kanser (Yenilmek üzere kesilmiş sığır etleri üzerinde Tarım Bölümünün denetim mührü olarak kullanılırdı)
Yellow 1 and 2 suni renklendirici sentetik 1959 Yüksekdozlarda barsak lezyonları
Yellow 3 suni renklendirici sentetik 1959 Yüksek dozlarda kalp hasarı
Yellow 4 suni renklendirici sentetik 1959 Yüksek dozlarda kalp hasarı
cinnamyl anthranilate suni renklendirici sentetik 1982 Karaciğer kanseri
cobalt salts bira köpüğünü dengede tutma sentetik1966 Kalp üzerine toksik etki
coumarin Lezzet verici tonka fasulyesi 1954 Karaciğer zehri
cyclamate Suni tatlandırıcı sentetik 1970 Safra kesesi kanseri, testislere hasar; şu anda direk kansere neden olduğu düşünülmüyor, fakat diğer karsinojenlerin etkisini artırdığı düşünülüyor.
diethyl
pyrocarbonate (DEPC) koruyucu (içecekler)sentetik 1972 Urethan oluşturmak üzere amonyak ile birleşir; bir karsinojen
dulcin (p-ethoxy-phenylurea) Suni tatlandırıcısentetik 1950 Karaciğer kanseri
ethylene glycol çözücü sentetik Böbrek hasarı
monochloroacetic acid koruyucu sentetik1941 Oldukça toksik
nordihydroguaiaretic acid (NDGA)antioksidan Çöl bitkisi 1968 (FDA), 1971 (USDA)Böbrek hasarı
oil of calamus Lezzet verici Hintkamışı kökü 1968 Barsak kanseri
polyoxyethylene-8-stearate (Myrj 45)emülgatör sentetik 1952 Yüksek düzeyleri safra yolları taşı ve tümörüne neden olmuştur
safrole Lezzet verici (kök birası)sassafras ağacı 1960 Karaciğer kanseri
thiourea koruyucu sentetik 1950 c. Karaciğer kanseri

Yasaklanan bu kadar katkı maddesinin bazıları gelişmekte olan ülkelerde hâlâ kullanılmakta. Bir de, el'an kullandığımız katkı maddelerinin de ileride bazı zararlarının çıkmayacağını kimse garanti edemez.

Ak_Kelebek
11-06-2007, 11:56
[color=red][b]J E L A T İ N N E D İ R ?
Jelatin, hayvanların deri ve kemiklerinden elde edilen bir katkı maddesidir ve protein olarak bilinir.

Jelatin üretiminde, hammaddenin temizlenip hazırlanması aşamasından sonra birbirini takip eden şu işlem basamakları vardır:

- Ön işlemler

- Extraksiyon

- Saflaştırma

- Konsantrasyon

- Kalite kontrol

- Kurutma

- Öğütme

- Eleme

- Harmanlama

Ön işlemlerde, asit uygulaması ile A tipi jelatin, baz uygulaması ile B tipi jelatin elde edilir. A tipi jelatin kemik ve domuz derisinden, B tipi jelatin kemik ve inek derisinden elde edilir.

Kullanım Alanları:

- Gıda

- Kozmetik

- Eczacılık

- Fotografçılık

- Gübreler

- Kaplamalar

- Microenkapsülasyon

- Beslenme

- Yıkama ürünü

- Temizleme ürünü

Fonksiyonları:

- Köpürmeyi sağlayıcı

- Emülgatör

- Kristalizasyonu düzenleyici

- Stabilizör

- Jelleştirme

- Bağlama

- Film oluşturucu

- Kremleştirme ajanı

- Durultma ajanı

- Koloidal yapıyı koruyucu

- Koyulaştırıcı

- Yapışma ajanı

- Diğer

Gıdaların protein açısından zenginleştirilip yağ ve karbonhidrat oranının azaltılmasında da jelatin kullanılır.

Kullanım Yerleri:

- Şekerlemeler

- Tatlılar

- Süt ürünleri

- Et ürünleri,

- Soslar

- Çorbalar

- İçecekler

- Fırın ürünleri.

Fonksiyonel Özellikleri

- Jelleşme ajanı olarak jöleli tatlılar, etler, şekerlemeler, et soslarında kullanılır.

- Yapı sağlayıcı olarak lokum, koz helvası, kremalar, sufleler, fırın ürünleri ve diğer ürünlerde kullanılır.

- Bağlama ajanı olarak rulo etler, konserve etler, şekerlemeler, peynirler, süt ürünleri ve diğer ürünlerde kullanılır.

- Durultma ajanıbira, şarap, meyve suları ve diğer ürünlerde kullanılır.

- Film oluşturucu olarak meyvelerin kaplanmasında ve etlerde kullanılır.

- Koyulaştırıcı olarak toz içecekler, et suyu, soslar, çorbalar, pudingler, jöleler, şuruplar, süt ürünleri ve diğer ürünlerde...

- İşlem yardımcısı olarak tadlandırıcılar, yağ, vitamin ve renklendiricilerin mikroenkap-sülasyonunda kullanılır.

- Emülgatör olarak çorbalar, soslar, tadlandırıcılar, et ürünleri, kremalar, şekerlemeler, süt ürünleri ve diğer ürünlerde kullanılır

- Stabilizör olarak krem peynirler, çikolatalı sütler, yoğurt, buzlandı-rılan ürünler, kremalar, don-muş tatlılar ve diğer ürünlerde...

- Yapışma ajanı olarak şekerlemeler ve et ürünlerinde kullanılır.

- Köpürmeyi sağlayıcı olarak şekerlemeler, kremalar, dondurmalarda kullanılır.

- Kristalizasyonu düzenleyici olarak dondurmalar, buzlu ürünler, donmuş tatlılarda kullanılır.

- Jelatin, kozmetik alanında saç ve cilt bakım ürünlerinin üretiminde kullanılır.

- Eczacılıkta ise en yaygın kullanım alanı, yumuşak ve katı jelatin kapsüllerin üretimidir.

- Fotoğrafçılıkta ise fotoğraf filmlerinin üretiminde kullanılır.

ŞİMDİ SORMAK LAZIM...

Kullanım alanı bu kadar yaygın olan jelatinin hammaddesinin ne olduğu hususunda bir müslüman olarak duyarsız kalabilir miyiz?

Jelatin üretiminde büyük oranda domuz kullanıldığını bile bile, firmaların beyanını esas alarak jelatinli ürünleri tüketmeye devam mı edeceğiz?

Yoksa, firmaların, ürünlerinin denetimi yapılarak GİMDES SERTİFİKASI almalarını mı talep edeceğiz?

ŞİMDİ KARAR ZAMANI!

sumeyra_tonkal
11-07-2007, 19:41
Danone meyveli yoğurtta şok rapor!..

Romanya Sağlık ve Gıda Güvenliği müfettişlerinin yaptığı denetimlerde Danone firmasına ait bazı meyveli yoğurtlarda kanserojen madde tespit edildi.

Romanya Sağlık ve Gıda Güvenliği (ANSVSA) müfettişlerinin yaptığı denetimlerde Danone firmasına ait bazı meyveli yoğurtlarda kanserojen madde tespit edilmesi üzerine bu ürünlerin satışı durduruldu.

Sağlık müfettişlerinin bir ihbar üzerine bazı marketlerde yaptıkları denetimler sonucu Danone Romania'ya yoğurtlar laboratuvarlarda incelemeye alındı. İnceleme sonucunda vişneli ve karışık meyveli yoğurtlarda kansere neden olan zehirli madde tespit edildi. Bunun üzerine bu yoğurtların satışı durduruldu.

Açıklamada, bu yoğurtlarda ek madde olarak Hint fasulyesinden elde edilen 'Guar sakızı'nın kullanıldığı belirtildi. Şirket yetkilileri ise adı geçen ürünleri piyasadan çektiğini açıklamakla yetindi. CİHAN

GIDA RAPORUNUN NOTU: Haberde guar sakızı diye geçen maddenin literatürdeki adı Guar Gum veya Guar Zamkıdır. Avrupa Kotlama sisteminde E 412 ile gösterilmiştir. Hint salkım fasulyesin (Indian cluster bean)den elde edilen diyetsel liflerdir. Guar gum çoğunlukla kıvam artırıcı olarak reçel, marmelat, meyve suları, dondurma gibi gıda maddelerinde, ilaç ve kozmetik sanayiinde katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Ancak çeşitli ülkelerin tıb uzmanlarınca yürütülen araştırmalarda önemli yan etkiler oluşturduğu ortaya çıkmıştır.

Bu araştırmaların bazılarına göre meydana getirdiği yan etkiler şöyledir.

1- Karında tokluk hissi oluşturması sebebi ile yemek yeme isteğinin azalması

2- Yemek borusunu tıkamaya sebep olabilir

3- 10 ila 20 katı su alarak şişebilen guar gum sindirim sistemini bloke edebilir

4- Pekçok araştırmanın gözden geçirilmesi ile, zayıflama üzerinde bir etkisinin olmadığı gösterilmiştir

5- Alkol içeren bir ilaç veya gıda guar gumla alınırsa, zihin problemleri, mide bulantısı veya kusma, bayılır gibi hissetme veya bayılma, yürüme ve konuşma güçlüğü, titreme ve felç gibi sonuçlarla karşılaşılabilir.

6- Guar gumla diabetik(şeker hastalığı) ilaçlar birlikte alınırsa, kan şekerinin çok fazla düşmesine neden olabilir. Görme bulanıklığı, dilde titreklik ve peltelik, baş ağrısı, terleme hissi, çok mecalsiz hissetme ve uyuma isteği, sinirli ve aç hissetme, düzensiz kalp atışları

7- Dini inançlarımıza pek uymasa da guar gum doğum kontrolu ilaçlarla alınırsa, İlacın etkisini yok eder, anormal vajinal kanamalar oluşabilir, aybaşı periyodu karışabilir.

8- Kabızlık, Mide ve barsaklarda aşırı gazlanma, karında şişkinlik oluşabilir

9- Hamile ve emzikli hanımlar, yutma güçlüğü olanlar, yüksek tansiyon veya kalp ve damar rahatsızlığı olanlar guar gumlu maddelerden uzak durmalıdırlar

10- Nefes alma problemleri, gırtlak ve göğüste tıkanıklık, göğüs ağrısı, deride kurdeşen, döküntü, kaşıntı ve şişlik olanlar da guar gumlu gıda ve ilaçlardan uzak durmalıdır.

Bu haber bizi yalnızca bir markaya dikkat etmekle sınırlamamalıdır. Bu katkı maddesini içeren bütün ürünleri sorgulamamıza vesile olmalıdır.

Ak_Kelebek
11-08-2007, 14:09
Marketlerde satılan kaymaklı yoğurdun sırrı?..

Yoğurtçular, margarincilere niçin dadandı?

Bu haberi özellikle kaymaklı yoğurt yemeyi sevenler iyi okumalı. Çünkü kaymak diye yoğurtların üzerinde bulunan o insanı cezbeden tabaka aslında margarin karışımı. Nasıl mı?, gelin, yoğurt dünyasında yaşananlara birlikte bakalım.

Türkiye'de pastörize süt satıcıları, aynı zamanda yoğurt pazarına da hakim durumdalar. Sokak sütçüleri ile birlikte, mahalle yoğurçuları da hızla ortadan kalktı.

Pastörize sütçülerin yoğurt sektöründe yaptıkları ise çok daha vahim. Kaymaklı yoğurtların kaymağının nasıl yapıldığı çok tartışılacak bir noktada.

Sütün içindeki yağın tamamını alıp tereyağı olarak değerlendiren firmalar, son yıllarda kaymaklı yoğurda olan talep artınca yeni bir yöntem geliştirdiler.

Unilever'in hazır yemek sektörü için pazara sunduğu Dorina markalı margarin yağı, yoğurt üreticilerinin can simidi oldu. Tereyağı aroması bulunan Dorina margarin, bir miktar sütle birlikte eritilip yoğurdun üzerine kaymak diye dökülüyor. Buyurun size kaymaklı yoğurt.

Unilever'in en büyük bayilerinden biri Rotahaber'e bu konuda şu bilgileri paylaştı:

"Son zamanlarda bizim Dorina margarin satışımızda hızlı bir artış kaydettik. Müşteri kitlesinde bir zenginleşme gördük. Müşterilerimiz arasında yoğurt üreticilerinin önemli bir yeri olduğunu tesbit ettik. Bunların hangileri olduğunu paylaşmamız elbette mümkün değil. Ama, çok farklı markalar olduğunu söyleyebilirim."