fatih kısaparmak balon baskılı balon EDEB BÖYLE OLUR.. - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : EDEB BÖYLE OLUR..

Duygu'Seli~
07-29-2008, 01:07
"Bir sultânin yaninda, hizmetçinin gösterdigi edebe bak! Bir demakâmlarin en yüksegi, her seyin yaraticisi cenâb-i Hakkin huzûrundayapilan edebsizliklere bak! Bu ne cürettir?"

Birgün Islâm âlimlerinin büyüklerinden Ali Dekkak hazretlerine sordular:

- Efendim, namazda edeb nasil olmalidir?

Ali Dekkak hazretleri buyurdu ki:

- Allahü teâlânin huzûrundaki edeb, Ayaz adindaki bir kimsenin SultânMahmûd-i Gaznevînin huzûrunda gösterdigi edebden az olmamalidir.

- Ayazin Sultâna karsi edebi nasildir, anlatir misiniz?

Ali Dekkak hazretleri söyle anlatti:

"Bu genç, Sultânin huzûrunda bulunurken, âniden ayakkabisinin ucunukimildatti. Sultân, Ayazin bu hâline sasti. Çünkü bugüne kadarhuzûrunda, gâyet ciddî durur, hiçbir tarafini oynatmazdi. Ayazin birmazereti oldugunu tahmîn ederek, huzûrundan çiktiktan sonra, birisinitakip için arkasindan gönderdi.

Edepsizliginin sebebi

Kendisini takip eden kimse, Ayazin bir kenara çekilip, ayakkabisiniçikardigini gördü. Sonra ayakkabisini ters çevirdi. Içinden bir akrepçikmaz mi? Ayaz, öfkeli bir sekilde kendi kendine seslendi:

- Bugün, bana Sultânin huzûrunda edebimi bozdurdun. Bugüne kadar böyle bir edebsizlik yapmamistim.

Takip eden kimse hemen Sultâna çikip, durumu bildirdi. Sultân, Ayazi yanina çagirip sordu:

- Ey Ayaz, bugün niçin huzûrumda edebsizlik yaptin? Neden ayagini oynattin?

- Efendim elimde olmadan oldu. Özür dilerim. Kabahat islemek hizmetçilerin isindendir. Affetmek ise, sultânlarin sânindandir.

- Akrep hikâyeniz bize ulasti.

- Mâdemki size ulasti, hâdiseyi bastan anlatayim. Efendim, ben sizinsayisiz iyiliginize kavusmus biriyim. Sizin bunca iyiliginiz karsisindanasil edebsizlik yapabilirim? Huzûrunuzda iken, akrep yedi defa ayagimisoktu, dayandim. Ayagimi oynatmadim.

Sekizincide artik tâkatim kalmamisti... Bunun için ayagimin ucunu, belki acim biraz hafifler diye oynattim."

Bu menkibeyi anlattiktan sonra, Ali Dekkak hazretleri söyle buyurdu:

- Ey kardesim, dikkat et! Bir sultânin yaninda kölenin, hizmetçiningösterdigi edebe bak! Bir de makâmlarin en yüksegi, her seyinyaraticisi cenâb-i Hakkin huzûrunda yapilan edebsizliklere bak! Bu ne cürettir?

dilek
07-31-2008, 21:48
:'( :'( :(
RAbbim sen affet bizi

Duygu'Seli~
07-31-2008, 21:53
Amin..

tayyipleyiz
07-31-2008, 22:51
İmanın bir rüknu daha olsa edeb olurdu derler. Hakkal yakin bilmiş olduk. Eyvallah, Duygu ...(+) :)