FarukARSLAN.
10-26-2009, 03:14
http://images.cafesiyaset.com/photos/828383073.jpg
Siirt'te okuduğu şiir yüzünden hapis yatan Başbakan Erdoğan şiire olan yakın ilgisini sürdürüyor. 2005'te Cahit Sıtkı'dan okuyan Erdoğan dün de Cemal Süreyya'dan okudu. İşte Erdoğan'ın şiirlerini okuduğu o şairler:
Daha önce okuduğu şiir yüzünden ceza alan hapis yatan Başbakan Erdoğan şiire olan yakın ilgisi ile biliniyor. Erdoğan Türkiye edebiyatının seçkin şairlerinden dizeler okumaya devam ediyor.
Siirt’te okuduğu şiirle halkı kin ve nefrete yönlendirdiği iddia edilen ve okuduğu şiirden ötürü hapis yatan Erdoğan’ın belleklerdeki yerini koruyan şiirlerden biri 12 Ağustos 2005’te Diyarbakır’da okuduğu Cahit Sıtkı Tarancı’ya ait Memleket İsterim şiiriydi.
İşte dünden bugüne Erdoğan’ın çeşitli platformlarda okuduğu şiirlerini okuduğu o şairlerden bazılar:
Şiir sevgisiyle bilinen Başbakan Erdoğan, 12 Ağustos tarihli Diyarbakır gezisinde kalabalığna Diyarbakır doğumlu Cahit Sıtkı Tarancı’nın yurt sevgisini işleyen epik şiiri 'Memleket İsterim'i okudu.
Aydınlar toplantısına son anda Başbakan Erdoğan’ın istemi üzerine katılan yazar Adalet Ağaoğlu, Başbakanlık’taki toplantı sırasında Başbakan Erdoğan’a bir öneride bulundu.
Ağaoğlu, Başbakan Erdoğan’a, 'Diyarbakır doğumlu bir büyük şairimiz var, Cahit Sıtkı Tarancı. Sizin de şiiri ne kadar sevdiğinizi biliyoruz. Cahit Sıtkı’nın ’Memleket İsterim’ şiiri sanıyorum içinde bulunduğumuz dönemi çok iyi anlatan bir eser ve hepimizin içindeki yurt sevgisini ortaya koyan bir eser, acaba Diyarbakır’da kürsüden okumak ister miydiniz?' önerisini yaptı.
Başbakan Erdoğan heyecanlı tartışma ortamını ısıtan ve katılımcıları duygulandıran şiir önerisini çok olumlu karşıladı. Erdoğan Kürt sorununa yönelik çarpıcı somut açıklamalarını yapacağı Diyarbakır gezisinde bu şiiri okuyacağını kaydetti.
İşte Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta, toplantıdakilerin duygulanmasına neden olan, Diyarbakırlı şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın 'Memleket İsterim' şiiri:
'Memleket isterim.
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun; Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.
Memleket isterim.
Ne başta dert ne gönülde hasret olsun; Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.
Memleket isterim.
Ne zengin fakir ne sen ben farkı olsun; Kış günü herkesin evi barkı olsun.
Memleket isterim.
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun; Olursa bir şikayet ölümden olsun.'
Erdoğan’dan şehitlere ağlatan şiir...
Erdoğan’ın şiirini okuduğu bir başka şair ise…
AK Parti İstanbul İl Gençlik Kolları’nın geçtiğimiz yıl yapılan 2. Olağan Kongresi’nde konuşan Başbakan Erdoğan, K.Irak’ta şehit olan Askerler için okuduğu Çanakkale şiiri salondakileri göz yaşlarına boğmuştu. İşte o şiir:
Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker,
Gökten ecdad inerek öpse o pak alnı değer.
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi.
Bedrin arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.
Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?
Gömelim gel seni tarihe desem, sığmazsın.
Ey şehid oğlu şehid,
isteme benden makber,
sana aguşunu açmış duruyor Peygamber’’
Necip Fazıl: "Ben yazdım, o okudu"
Başbakan Erdoğan'ın şiirnini okuduğu bir başka şair ise Necip Fazıl Kısakürek.
Erdoğan, "Zindandan Mehmed'e Mektup" şiirini okuduğu şair Necip Fazıl Kısakürek'in "Ben yazdım, o okudu" biçimindeki sözlerle övgüsünü aldığı da açıklamıştı. İşte o şiirden bir bölüm:
ZİNDANDAN MEHMED'E MEKTUP
Zindan iki hece. Mehmed'im lâfta!
Baba katiliyle baban bir safta!
Bir de, geri adam, boynunda yafta...
Halimi düşünüp yanma Mehmed'im!
Kavuşmak mı?.. Belki... Daha ölmedim!
Avlu... Bir uzun yol... Tuğla döşeli,
Kırmızı tuğlalar altı köşeli.
Bu yol da tutuktur hapse düşeli...
Git ve gel... Yüz adım... Bin yıllık konak
Ne ayak dayanır buna, ne tırnak!
Bir âlem ki, gökler boru içinde!
Akıl, almazların zoru içinde.
Üstüste sorular soru içinde:
Düşün mü, konuş mu, sus mu, unut mu?
Buradan insan mı çıkar, tabut mu?
Davos'ta Mehmet Akif'in dizelerini okudu
Erdoğan şiirini okuduğu bir başka şair ise Mehmet Akif Ersoy… Erdoğan, Davos'ta “Dünya Ekonomik Forumu” kapsamında gerçekleştirilen ''Gazze Orta Doğu'da Barış Modeli'' oturumunda, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in eleştirilerine sert cevap vererek oturumu terk etmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında paneldeki tepkisinin, oturumu yöneten moderatöre olduğunu söylemişti.
Özellikle panelin moderatörüne yüklenen Erdoğan, açıklamasında 'Yumuşak başlıyım ama uysal koyun değilim' diyerek tepkisini dile getirmişti.
Erdoğan bu sözleri Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un "Zulmü Alkışlayamam" şiirindendi.
İşte Mehmet Akif'in Erdoğan'a ''yumuşak başlıyım; ama uysal koyun değilim'' sözlerini söyleten şiiri....
Mehmet Akif'in Erdoğan'a ilham veren şiiri:
Zulmü Alkışlayamam
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem;
Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.
Biri ecdadıma saldırdımı,hatta boğarım!...
-Boğamazsın ki!
-Hiçolmazsa yanımdan kovarım.
Üçbuçuk soysuzun ardından zağarlık yapamam;
Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam.
Doğduğumdan beridir, aşığım istiklale;
Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lale!
Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum
Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum!
Kanayan bir yara gördümmü yanar ta ciğerim,
Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim!
Adam aldırmada geç git, diyemem aldırırım.
Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!
Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu...
İrticanın şu sizin lehçede ma'nası bu mu?
Erdem Beyazıt'ın şiirinde ağladı
Başbakan Erdoğan'ı canlı yayında kameralar önünde ağlatan şair ise rahmetli Erdem Beyazıt’ın bir şiiri oldu.
Erdoğan, bir televizyon programında canlı yayınlanan bir programda, sözleri Erdem Beyazıt’a ait Şiir'den bir bölüm:…Sana, Bana, Vatanıma ve Ülkemin İnsanlarına Dair Gecenin Bir Vaktinde Çizilmiş Kırık Dökük Tablodur...
Bakanlar kurulunda Şemsi Belli’nin şiirini okudu
Erdoğan yakın zaman önce de şair Şemsi Belli’nin bir şiirini okumuştu. 13 Eylül’de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Erdoğan Şair Şemsi Belli’nin Bir bütünün çift yarısı şiirini okumuştu: Türklerle Kürtlerin bir ağacın iki dalı olduğu mesajı veren Şemsi Belli’nin “Bir bütünün çift yarısı” adlı şiirini Erdoğan’a, şair Bedirhan Gökçe’nin gönderdiği basına yansıdı.
İşte Erdoğan’ın Bakanlarına okuduğu o şiir:
BİR BÜTÜNÜN ÇİFT YARISI
Lo gardaşım ne soriysin
Beni boşuna yoriysin
Kürt de, Türk de
Bir silahın yarısı
Biri namlu
Biri gundah
İnanmazsan aç tarihi
Horasan’dan bu yana
Geçmişe bah!
Aynı kökten su yürümüş gövdeye
Gövdenin üst yanı çatal
Her çatalda
Bir güçlü dal
Dalın üstünde yemişler
Dallar farklı, gövde aynı,
Kök aynı birine Türk, birine Kürt demişler
Kürt Ziya’ydı Ziya Gökalp
Türkçü1üğün esasını yaratan
Fırat-Dicle birbirine karışmış
Belli değil alan satan
Aynı mezarlıkta yanyana uyur
Anan-baban, deden-atan
Kürt de, Türk de
Bir bütünün yarısı
Birinin anası anam
Ötekinin anası emmim garısı
Kader bizi aynı yünden eğirmiş
Gara, yeşil, gırmızı, mor
Boyamıza sarı girmiş, al girmiş
Ayırmak zor
Tek kilimde bir çift nakış yanyana
Can vermişiz
Gan vermişiz
Aynı cana
Lo gardaşım, ne soriysin?
Beni
Boşuna yoriysin...
Cemal Süreyya'nın şiirini okurken gözleri doldu
Başbakan son olarak da şair Cemal Süreyya’nın şiirinden bir bölüm okudu. Demokratik Açılım konusunda akan kanının durmasına yönelik konuşan Erdoğan, Cemal Süreyya’nın ‘Sizin Hiç Babanız Öldü mü’ şiirinden bir bölüm okudu. İşte Cemal Süreyya’nın o şiiri:
Sizin Hiç Babanız Öldü mü? / Cemal Süreya
Sizin hiç babanız öldü mü?
Benim bir kere öldü, kör oldum.
Yıkadılar, aldılar, götürdüler.
Babamdan ummazdım bunu kör oldum.
Siz hiç hamama gittiniz mi?
Ben gittim lambanın biri söndü
Gözümün biri söndü kör oldum.
Tepede bir gökyüzü vardı yuvarlak
Söylelemesine maviydi kör oldum
Taslara gelince hamam taslarına
Taslar pırıl pırıldı ayna gibiydi
Taslarda yüzümün yarısını gördüm
Bir şey gibiydi bir şey gibi kötü
Yüzümden ummazdım bunu kör oldum
Siz hiç sabunluyken ağladınız mı?
/ Cafesiyaset Özel (http://www.cafesiyaset.com/haber/20091025/Erdoganin-sairleri-kimden-neyi-okudu.php)
Siirt'te okuduğu şiir yüzünden hapis yatan Başbakan Erdoğan şiire olan yakın ilgisini sürdürüyor. 2005'te Cahit Sıtkı'dan okuyan Erdoğan dün de Cemal Süreyya'dan okudu. İşte Erdoğan'ın şiirlerini okuduğu o şairler:
Daha önce okuduğu şiir yüzünden ceza alan hapis yatan Başbakan Erdoğan şiire olan yakın ilgisi ile biliniyor. Erdoğan Türkiye edebiyatının seçkin şairlerinden dizeler okumaya devam ediyor.
Siirt’te okuduğu şiirle halkı kin ve nefrete yönlendirdiği iddia edilen ve okuduğu şiirden ötürü hapis yatan Erdoğan’ın belleklerdeki yerini koruyan şiirlerden biri 12 Ağustos 2005’te Diyarbakır’da okuduğu Cahit Sıtkı Tarancı’ya ait Memleket İsterim şiiriydi.
İşte dünden bugüne Erdoğan’ın çeşitli platformlarda okuduğu şiirlerini okuduğu o şairlerden bazılar:
Şiir sevgisiyle bilinen Başbakan Erdoğan, 12 Ağustos tarihli Diyarbakır gezisinde kalabalığna Diyarbakır doğumlu Cahit Sıtkı Tarancı’nın yurt sevgisini işleyen epik şiiri 'Memleket İsterim'i okudu.
Aydınlar toplantısına son anda Başbakan Erdoğan’ın istemi üzerine katılan yazar Adalet Ağaoğlu, Başbakanlık’taki toplantı sırasında Başbakan Erdoğan’a bir öneride bulundu.
Ağaoğlu, Başbakan Erdoğan’a, 'Diyarbakır doğumlu bir büyük şairimiz var, Cahit Sıtkı Tarancı. Sizin de şiiri ne kadar sevdiğinizi biliyoruz. Cahit Sıtkı’nın ’Memleket İsterim’ şiiri sanıyorum içinde bulunduğumuz dönemi çok iyi anlatan bir eser ve hepimizin içindeki yurt sevgisini ortaya koyan bir eser, acaba Diyarbakır’da kürsüden okumak ister miydiniz?' önerisini yaptı.
Başbakan Erdoğan heyecanlı tartışma ortamını ısıtan ve katılımcıları duygulandıran şiir önerisini çok olumlu karşıladı. Erdoğan Kürt sorununa yönelik çarpıcı somut açıklamalarını yapacağı Diyarbakır gezisinde bu şiiri okuyacağını kaydetti.
İşte Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta, toplantıdakilerin duygulanmasına neden olan, Diyarbakırlı şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın 'Memleket İsterim' şiiri:
'Memleket isterim.
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun; Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.
Memleket isterim.
Ne başta dert ne gönülde hasret olsun; Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.
Memleket isterim.
Ne zengin fakir ne sen ben farkı olsun; Kış günü herkesin evi barkı olsun.
Memleket isterim.
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun; Olursa bir şikayet ölümden olsun.'
Erdoğan’dan şehitlere ağlatan şiir...
Erdoğan’ın şiirini okuduğu bir başka şair ise…
AK Parti İstanbul İl Gençlik Kolları’nın geçtiğimiz yıl yapılan 2. Olağan Kongresi’nde konuşan Başbakan Erdoğan, K.Irak’ta şehit olan Askerler için okuduğu Çanakkale şiiri salondakileri göz yaşlarına boğmuştu. İşte o şiir:
Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker,
Gökten ecdad inerek öpse o pak alnı değer.
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi.
Bedrin arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.
Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?
Gömelim gel seni tarihe desem, sığmazsın.
Ey şehid oğlu şehid,
isteme benden makber,
sana aguşunu açmış duruyor Peygamber’’
Necip Fazıl: "Ben yazdım, o okudu"
Başbakan Erdoğan'ın şiirnini okuduğu bir başka şair ise Necip Fazıl Kısakürek.
Erdoğan, "Zindandan Mehmed'e Mektup" şiirini okuduğu şair Necip Fazıl Kısakürek'in "Ben yazdım, o okudu" biçimindeki sözlerle övgüsünü aldığı da açıklamıştı. İşte o şiirden bir bölüm:
ZİNDANDAN MEHMED'E MEKTUP
Zindan iki hece. Mehmed'im lâfta!
Baba katiliyle baban bir safta!
Bir de, geri adam, boynunda yafta...
Halimi düşünüp yanma Mehmed'im!
Kavuşmak mı?.. Belki... Daha ölmedim!
Avlu... Bir uzun yol... Tuğla döşeli,
Kırmızı tuğlalar altı köşeli.
Bu yol da tutuktur hapse düşeli...
Git ve gel... Yüz adım... Bin yıllık konak
Ne ayak dayanır buna, ne tırnak!
Bir âlem ki, gökler boru içinde!
Akıl, almazların zoru içinde.
Üstüste sorular soru içinde:
Düşün mü, konuş mu, sus mu, unut mu?
Buradan insan mı çıkar, tabut mu?
Davos'ta Mehmet Akif'in dizelerini okudu
Erdoğan şiirini okuduğu bir başka şair ise Mehmet Akif Ersoy… Erdoğan, Davos'ta “Dünya Ekonomik Forumu” kapsamında gerçekleştirilen ''Gazze Orta Doğu'da Barış Modeli'' oturumunda, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in eleştirilerine sert cevap vererek oturumu terk etmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında paneldeki tepkisinin, oturumu yöneten moderatöre olduğunu söylemişti.
Özellikle panelin moderatörüne yüklenen Erdoğan, açıklamasında 'Yumuşak başlıyım ama uysal koyun değilim' diyerek tepkisini dile getirmişti.
Erdoğan bu sözleri Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un "Zulmü Alkışlayamam" şiirindendi.
İşte Mehmet Akif'in Erdoğan'a ''yumuşak başlıyım; ama uysal koyun değilim'' sözlerini söyleten şiiri....
Mehmet Akif'in Erdoğan'a ilham veren şiiri:
Zulmü Alkışlayamam
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem;
Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.
Biri ecdadıma saldırdımı,hatta boğarım!...
-Boğamazsın ki!
-Hiçolmazsa yanımdan kovarım.
Üçbuçuk soysuzun ardından zağarlık yapamam;
Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam.
Doğduğumdan beridir, aşığım istiklale;
Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lale!
Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum
Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum!
Kanayan bir yara gördümmü yanar ta ciğerim,
Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim!
Adam aldırmada geç git, diyemem aldırırım.
Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!
Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu...
İrticanın şu sizin lehçede ma'nası bu mu?
Erdem Beyazıt'ın şiirinde ağladı
Başbakan Erdoğan'ı canlı yayında kameralar önünde ağlatan şair ise rahmetli Erdem Beyazıt’ın bir şiiri oldu.
Erdoğan, bir televizyon programında canlı yayınlanan bir programda, sözleri Erdem Beyazıt’a ait Şiir'den bir bölüm:…Sana, Bana, Vatanıma ve Ülkemin İnsanlarına Dair Gecenin Bir Vaktinde Çizilmiş Kırık Dökük Tablodur...
Bakanlar kurulunda Şemsi Belli’nin şiirini okudu
Erdoğan yakın zaman önce de şair Şemsi Belli’nin bir şiirini okumuştu. 13 Eylül’de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Erdoğan Şair Şemsi Belli’nin Bir bütünün çift yarısı şiirini okumuştu: Türklerle Kürtlerin bir ağacın iki dalı olduğu mesajı veren Şemsi Belli’nin “Bir bütünün çift yarısı” adlı şiirini Erdoğan’a, şair Bedirhan Gökçe’nin gönderdiği basına yansıdı.
İşte Erdoğan’ın Bakanlarına okuduğu o şiir:
BİR BÜTÜNÜN ÇİFT YARISI
Lo gardaşım ne soriysin
Beni boşuna yoriysin
Kürt de, Türk de
Bir silahın yarısı
Biri namlu
Biri gundah
İnanmazsan aç tarihi
Horasan’dan bu yana
Geçmişe bah!
Aynı kökten su yürümüş gövdeye
Gövdenin üst yanı çatal
Her çatalda
Bir güçlü dal
Dalın üstünde yemişler
Dallar farklı, gövde aynı,
Kök aynı birine Türk, birine Kürt demişler
Kürt Ziya’ydı Ziya Gökalp
Türkçü1üğün esasını yaratan
Fırat-Dicle birbirine karışmış
Belli değil alan satan
Aynı mezarlıkta yanyana uyur
Anan-baban, deden-atan
Kürt de, Türk de
Bir bütünün yarısı
Birinin anası anam
Ötekinin anası emmim garısı
Kader bizi aynı yünden eğirmiş
Gara, yeşil, gırmızı, mor
Boyamıza sarı girmiş, al girmiş
Ayırmak zor
Tek kilimde bir çift nakış yanyana
Can vermişiz
Gan vermişiz
Aynı cana
Lo gardaşım, ne soriysin?
Beni
Boşuna yoriysin...
Cemal Süreyya'nın şiirini okurken gözleri doldu
Başbakan son olarak da şair Cemal Süreyya’nın şiirinden bir bölüm okudu. Demokratik Açılım konusunda akan kanının durmasına yönelik konuşan Erdoğan, Cemal Süreyya’nın ‘Sizin Hiç Babanız Öldü mü’ şiirinden bir bölüm okudu. İşte Cemal Süreyya’nın o şiiri:
Sizin Hiç Babanız Öldü mü? / Cemal Süreya
Sizin hiç babanız öldü mü?
Benim bir kere öldü, kör oldum.
Yıkadılar, aldılar, götürdüler.
Babamdan ummazdım bunu kör oldum.
Siz hiç hamama gittiniz mi?
Ben gittim lambanın biri söndü
Gözümün biri söndü kör oldum.
Tepede bir gökyüzü vardı yuvarlak
Söylelemesine maviydi kör oldum
Taslara gelince hamam taslarına
Taslar pırıl pırıldı ayna gibiydi
Taslarda yüzümün yarısını gördüm
Bir şey gibiydi bir şey gibi kötü
Yüzümden ummazdım bunu kör oldum
Siz hiç sabunluyken ağladınız mı?
/ Cafesiyaset Özel (http://www.cafesiyaset.com/haber/20091025/Erdoganin-sairleri-kimden-neyi-okudu.php)