Orijinalini görmek için tıklayınız : inşaAllah ve maşaAllah
.seVdAm.
01-02-2008, 17:14
“Bu iş ‘inşâallahla’, ‘mâşâallahla’ olmaz” sözü, insanı küfre sokan sözlerdendir. Gerçek ise, bu sözün tam tersidir. Herşey, ama herşey “inşâallah” ve “mâşâallah” ile yani Allah’ın dilemesi ve yapayacağımız şeylere O’nun meşietinin taalluku ile olur. Bu sebeple hayatlarını İslâmî çizgide sürdürenler, küçük, basit ve ehemmiyetsiz görünen ve belki de bir milletin imanla bağlarını koparma adına kasten onun içine sokulan böyle cümle ve deyimlere karşı alabildiğine dikkatli olmalıdırlar. Ne güzel der Bediüzzaman Hazretleri: “Hazer et (Sakın, dikkat et): Bir tutmakta, bir öpmekte.................batma.” Kaldı ki, bu konudaki ayet-i kerime te’vil ve tefsire ihtiyaç olmayacak kadar açık ve sarihtir: “Allah’ın dilemesi olmadıkça (inşâallah demedikçe) hiçbir şey için ‘bunu yarın yapacağım’ deme.”İM
evet güzel bir konuya deyinmişsin. zira bazı insanlar var ki, inşallah denilince o iş için, kesin evet denmediği ya da kesin bir ifade kullanılmadığı düşüncesine kapılabiliyorlar. hatta bununla ilgili herkesce malum olan Peygamberimizin (s.a.v.)'in başında geçen hadiseyi hatırlatmakta fayda görüyorum.
Müşrikler, Peygamber Efendimiz'e (sas) Zülkarneyn ve ruh gibi konularda sorular sorar. Peygamberimiz, "inşallah" ifadesini söylemeden, "Size yarın cevap vereceğim." buyurur. Cenab-ı Hakk, Efendimiz'e vahyi on oniki gün geciktirir. Müşrikler bu sürede üzücü konuşmalarla Efendimiz'e yüklenmeye başlayınca, "Hiçbir konuda, Allah'ın dilemesine bağlamaksızın, "Ben yarın mutlaka şöyle şöyle yapacağım." deme! Ancak Allah dilerse (yapacağım de). Bunu unuttuğun takdirde Allah'ı zikret ve, "Umarım ki Rabb'im, doğru olma yönünden beni daha isabetli davranışa muvaffak kılar." (Kehf Sûresi 23-24)ayetleri indirilir.
yani ehemmiyeti bu kadar bariz bu lafızların.. paylaşım için teşekkürler
.seVdAm.
01-02-2008, 17:25
evet güzel bir konuya deyinmişsin. zira bazı insanlar var ki, inşallah denilince o iş için, kesin evet denmediği ya da kesin bir ifade kullanılmadığı düşüncesine kapılabiliyorlar. hatta bununla ilgili herkesce malum olan Peygamberimizin (s.a.v.)'in başında geçen hadiseyi hatırlatmakta fayda görüyorum.
Müşrikler, Peygamber Efendimiz'e (sas) Zülkarneyn ve ruh gibi konularda sorular sorar. Peygamberimiz, "inşallah" ifadesini söylemeden, "Size yarın cevap vereceğim." buyurur. Cenab-ı Hakk, Efendimiz'e vahyi on oniki gün geciktirir. Müşrikler bu sürede üzücü konuşmalarla Efendimiz'e yüklenmeye başlayınca, "Hiçbir konuda, Allah'ın dilemesine bağlamaksızın, "Ben yarın mutlaka şöyle şöyle yapacağım." deme! Ancak Allah dilerse (yapacağım de). Bunu unuttuğun takdirde Allah'ı zikret ve, "Umarım ki Rabb'im, doğru olma yönünden beni daha isabetli davranışa muvaffak kılar." (Kehf Sûresi 23-24)ayetleri indirilir.
yani ehemmiyeti bu kadar bariz bu lafızların.. paylaşım için teşekkürler
Allah c.c razı olsun..
Necip Fazil
01-02-2008, 17:26
Balışlığı da yazının içerisinde geçtiği gibi düzenlesek hiç fena olmaz gibi ...
VesseLam
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.