fatih kısaparmak balon baskılı balon Kesilmeden Yenebilen İki Canlı; Balık ve Çekirge - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kesilmeden Yenebilen İki Canlı; Balık ve Çekirge

Kadızâde Rûmi
09-08-2010, 01:57
HELAL KILINAN İKİ ÖLÜ: BALIK VE ÇEKİRGE

http://img294.imageshack.us/img294/4937/images1zl.jpg

Çok kimse, bilmediği için, çekirge yenmez zanneder. Çekirgenin helal olduğu hadis-i şerifle bildirilmiştir. Dört mezhepte de yenir. Müslümanlara iki çeşit ölü helaldir. Bunların kesim şartı yoktur ve ciğer ve dalak kanları da helaldir. Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

"Bize iki ölü ile iki kan helal kılındı, iki ölü, balık ve çekirge iki kan ise ciğer ve dalaktır" (İmam Ahmed, 2/97)

Balık ve benzeri deniz hayvanları ile kara hayvanlarından çekirge boğazlanmaz; bunların boğazlanmadan ölenlerini yemek helâldir. Peygamberimiz (s.a.v.)'den deniz suyu sorulunca: "Onun suyu temiz, meytesi helâldir." buyurmuşlardır.

"Deniz avı ve onu yemek size helâl kılındı" âyetinde geçen "taâm" kelimesini Hz. Ömer ve İbn Abbâs "boğazlanmadan ölen deniz hayvanı" diye tefsir etmişlerdir.

Boğazlanmasında güçlük bulunduğu için çekirge de boğazlanmadan yenir. İbn Ebî Evfâ'nın "Rasûlullah ile beraber çekirge yiyerek yedi gazve yaptık" sözü bu hükmün naklî delîlidir.

NECİF FAZIL'IN ÇEKİRGE ETİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ

Çekirgenin serçe kuşundan ne farkı var? Yalnız tüysüzdür. Fakat serçe gibi kanatlıdır, uçar, yeşilliklerle beslenir. Serçe gibi huysuz, serçe kadar asabidir, yediği şeyleri titizlikle seçer. Temiz ve taze şeyler yer. Hem tiryaki hem de keyif sahibidir. Tütün ve limondan büyük zevk alır. Sonra topluca yaşamayı sever. Nereye gitse, hep beraber kafile halinde gider, birbirlerinden ayrılıp dağılmazlar. Tıpkı serçeler gibi...
Hicaz, Yemen, Asir Araplarının başlıca gıdası çekirgedir. Bedeviler sağlamlık ve çevikliklerini çekirgelere borçludurlar. Çekirgeyi çöllerin en çilekeş hayvanları olan develerle, hecinler de çok sever ve büyük bir iştah ile yerler. Bütün bu havalide öteden beri inanıldığına göre dizlerinin bağı çözülenlere, zayıflara, bünyevi hastalıklara pek etkilidir. Hele romatizma için iksir gibidir. Şifa verici özellikle yumurtalarıdır. Biz yazık ki, bunları çukurlara gömerek, üzerilerine kireç dökerek heder ediyoruz.

Çekirgeyi hekimlerimize de tahlil ettirdim. Onlar araştırıp incelemeleri sonucunda çekirgeden sitayişle bahsetmekte, şifa verici ve besleyici özelliklerini saymakla bitirememektedirler. Gerçi ziraatımıza, ekinlerimize zarar veriyorlarsa da, birçok kuşlar ve hayvanlar da öyle değiller mi? Hatta bazı hayvanlar yalnız zarar verirler ve hiçbir hayırları yoktur. Çekirge ise zararının yanında gıda bakımından çok hayırlı ve faydalı bir hayvancağızdır. Hem gıda hem de devadır. O halde bundan faydalanmak gerekmez mi? Yediğimiz sebzelerin çoğundan fazla ve daha ziyade faydalı olduğu tecrübe ile anlaşılmıştır.

Deniz kıyısı gibi yerlerde pek makbul olan ıstakoz ve karides gibi şeylerden hiçbir farkı yoktur. Her iklimde çekirge yeniliyor. Mideye de hiç dokunmuyor. Yenmesi sünnet-i seniyedir.

Cenab-ı Peygamber, hadisi şerifinde "İki ölünün ve iki kanlının yenmesi bize helal oldu" buyurmuşlardır ki, iki ölü balıkla çekirge, iki kanlı da, dalakla karaciğerdir.
İmam-ı Malik yenmesine cevaz verilen çekirgenin başının kopartılmasını veyahut ateş üzerinde kavrulmasını şart kılmış ise de, Hanefi ulemasının çekirgenin ölüsünü bile helal ettikleri ve hiçbir kayda tabi tutmadıkları "Darülhattar" isimli kitapta yazılıdır.
Hicaz çekirgesi öteki bölgelerin çekirgesine göre daha besili ve daha tatlıdır. îbn-ür Reşid cihetindekiler çekirgeyi nimet sayıp bereket bilirler. Bunları zaten uzun boylu anlatmaya gerek yoktur. Yiyip tadına bakarak faydasını anlamak kafidir. Çekirge dört türlü yenebilir:

1- Toplanan çekirgeler çiroz gibi güneşe serilir, iki üç gün kadar kurutulur. Ayakları ve başı koparılır. Kalan gövde kısmı bir parça yağ ile kavrulur. Kavurma gibi yenir.

2- Sıcak su ile haşlanır. Baş ve ayakları temizlenir. Hemen pişmek üzere bulunan pirinç ya da bulgur pilavına karıştırılıp pişirilir.

3- Haşlanmış çekirgeler tabağa dizilerek konur, üzerine zeytinyağı ile limon gezdirilir.

4- Çekirgenin kavrulan kısmı havan içinde toz haline getirilir ve et tozu konservesi şeklinde kutularda ve dağarcıklarda muhafaza edilir. Araplara göre en makbul tarz budur. Çünkü elde daima ihtiyat durur. Gerektiğinde nerede olursa olsun açlığı gidermeye yarar. Hele harp zamanlarında hemen el altında bulunan bir gıdadır.

Büyük bir dikkat ve titizlikle ve kendime mahsus ihtimamla yaptırdığım tecrübelerde tıbbi yararları güzelce anlaşılan ve yenmesi sünnet olan çekirgeye yan gözle bakmak ve ondan tiksinmek, en hafif tabir ile nimetnaşinaslıktır. Dün karargâh sofrasında (çekirge tavası) vardı. Arkadaşlarımla beraber pek tatlı yedim ve bunu dil konservesinden pek ziyade buldum. Hele zeytinyağı ve limonsuyu ile salatası çok nefis oluyor.

Kısaca, dün çekirgeyi bahçelerden yok etme tedbirlerini düşünürken, 'Bugün çekirge geliyor mu?' diye yollarını gözlüyorum. Hangi bölgeye çekirge düşerse, tarifime göre faydalanılmasını ve bana hediye olarak çekirge gönderilmesini arkadaşlarımdan rica ediyorum."

--------------------------
KAYNAKLAR
http://kitap.mollacami.com/safii-ilmihali/konu-3925.htm
http://www.dinibilgiler.eu/pageID_7621494.html
http://www.hayrettinkaraman.net/kitap/helalharam/0036.htm
http://www.n-f-k.com/nfkforum/index.php?showtopic=6151

EpiVaTeS
09-08-2010, 02:04
çekirgemi...http://www.gscimbom.com/forum/images/smilies/GSCimbom Yeni Smilies/kick.gif

İKRA
09-08-2010, 02:05
Çekirge helalmiymiş ???

El Emin
09-08-2010, 02:06
çekirgemi...http://www.gscimbom.com/forum/images/smilies/GSCimbom Yeni Smilies/kick.gif

Şafiilerde helal yenilebiliyor ama bizim kültürümüzde olmadığından pek uygun gözükmüyor olabilir.

İntifada
09-08-2010, 02:07
çekirgemi...http://www.gscimbom.com/forum/images/smilies/GSCimbom%20Yeni%20Smilies/kick.gif

ekmeksiz götür reyiz...
üstad ağzının tadını bilir o olur dediuse olur benim için...

Kadızâde Rûmi
09-08-2010, 02:08
Çekirge helalmiymiş ???

Ben de yenmez sanıyordum. Dün gece sahur vaktinde ATV'de bir sahur programı izledim. İlk kez o programda duydum. Belki içimizde izleyenler olmuştur.

Kadızâde Rûmi
09-08-2010, 02:09
ekmeksiz götür reyiz...
üstad ağzının tadını bilir o olur dediuse olur benim için...

Zaten çekirge NFK'nın söylediğine göre en çok tütün ve limon yaprakları yiyormuş. :w:

Beylerbeyi
09-08-2010, 02:10
Kur'an-ı Kerim'de sadece ölü hayvan ve domuz eti size haram kılınmıştır deniyor. bunlar dışında herşeyi yiyebilirsiniz :)

EpiVaTeS
09-08-2010, 02:14
Kur'an-ı Kerim'de sadece ölü hayvan ve domuz eti size haram kılınmıştır deniyor. bunlar dışında herşeyi yiyebilirsiniz :)

Hadi b.k böceğini ye o halde...;D

İKRA
09-08-2010, 02:15
Şaşırdım.. :şaşkın:

Kadızâde Rûmi
09-08-2010, 02:19

"O peygamber onlara temiz şeylerin helâl, pis şeyleri de haram kılar " (el-A'râf, 157) ayet-i kerimesi ile Hz. Peygamber (s.a.s.)e verilen "pis şeyleri haram kılma" yetkisi sonucunda Kur'an-ı Kerîm'de adı geçmeyen diğer eti yenmeyen hayvanlar da şunlardır:

I) Ayet-i kerimede geçen "pis" diye vasıflanabilecek tüm hayvanlar: Burada geçen "pis" olma vasfı insana zararlı olabilecek şekilde zararlı şeylerle beslenen hayvanları içine aldığı gibi tabiatı gereği insanın iğrendiği tüm hayvanları da içine alır. Yılan, fare, kaplumbağa, köstebek, kirpi, solucan, sinek gibi hayvanlar bu gruba girer.

2) Akar kanı olmayan böcekler: Çekirge dışındaki böcekler.

3) Pençesiyle avlanan yırtıcı hayvan ve yırtıcı kuşlar: Hanefi fıkhına göre "siba (yırtıcı hayvanlar)" kelimesi et yiyenler şeklinde kabul edilmiş ve bu gruba giren tüm etçil hayvanların eti haram sayılmıştır. (Aslan, kaplan, kurt, ayı, tilki, çakal, fil, gelincik, sansar, samur, sincap, maymun, köpek, kedi vs.) Şâfiîler ise bu kelimeye "insanlara saldıran ve parçalayan" anlamını verdikleri için tilki ve çakalı bunların dışında değerlendirip etlerini helâl kabul etmişlerdir. Mâlikilerde ise bu tür hayvanları yemek haram değil mekruhtur.

Yırtıcı kuşlar hakkındaki görüşler ise, Hanefilerde akbaba ve karga mekruh görülürken Malikilere göre tüm yırtıcı kuşlar mekruhtur. Şâfiîler ise zararı dokunup dokunmadığını ölçü almakta ve zararı dokunanlârı mekruh görmektedir.

Mezheplerin tümünün dayandığı delil ise şu hadis-i şeriftir: "Azı dişi olan her yırtıcı hayvanın ve pençesiyle avlanan her kuşun yenilmesi yasaktır" (Müslim, Sayd, 15, 16; Ebû Dâvûd, Atime, 32; Tirmizî, Sayd, 9, 11).

4) At, eşek ve katır: Eşek ve katırın yenmesi bütün mezheplerde haramdır. "Câbir'den şöyle rivâyet edilir. Resulullah (s.a.s.) Hayber gazasında eşek etini yasak etti, at etini yemeye izin verdi" (Buhâri, Zebâih, 28; Mey'azi, 38, Nikâh, 21; Müslim, Nikâh, 30; Sayd, 23, 25, 30, 37). Bu hadis-i şerifi ölçü alan Ebû Yûsuf, İmam Muhammed gibi Hanefi imamlar, Ahmed b. Hanbel ve İslâm hukukçularının çoğunluğu at etini helâl kabul ederken; Ebû Hanife, tenzihen mekruh (helâle yakın mekruh) hükmünü vermiştir. İmam Mâlik ise, "Resulullah at, katır, eşek etini ve azı dişi bulunan her yırtıcı hayvanın etini yasak etti " (Ahmed b. Hanbel, I, 147, 244, 289; IV, 89, 90, 127) hadisini esas alarak at etini haram saymıştır. Ebû Hanife ve İmam Mâlik'in at etini helâl kabul etmeyişlerine diğer bir delilleri de; "O, atı, katırı ve eşeği bunlara binmeniz ve süs için yarattı" (en-Nahl, 16/8) ayet-i kerimesidir.

5) Suda yaşayan hayvanlar: Hanefilere göre suda yaşayan hayvanlardan yalnız balık helâl, kurbağa dahil diğer tüm deniz hayvanları haramdır. Mâlikîlere göre deniz domuzu hariç bütün deniz hayvanları helâldir. Şafiîlerde ise deniz hayvanlarından tabiatları gereği pis olanlar haram, temiz olanlar helâldir.

http://www.sorularlaislamiyet.com/index.php?s=article&aid=632

nrsbh
09-08-2010, 02:23
aç kalınca insan ne bulursa yer canlı farketmez... ama çekirge biraz şahibeli gibi

unnamed
09-08-2010, 02:29
çekirgeyi yakalamaya çalışırken adam zaten acıkır...

İKRA
09-08-2010, 02:32

:) ..Ben yakladım.. Eskiden kekliğimiz vardı o yerdi.. Ama biz hiç yemedik.. ;D

El Emin
09-08-2010, 02:35

Küçükken yaz tatillerinde dedemin yanına bir aylığına tatile köye giderdim.Bolca yakalardım bir ara kafayı bozmuştum koleksiyon yapıyordum.:) Epey de biriktirdim ki Nenem isyan bayrağı çekti cenk başlattı bende saldım hayvanları...Oradan deneyimim var yiyecek olan varsa o desin ben yakalarım merak ettim nasıl yiyiliyor..:)

Beylerbeyi
09-08-2010, 02:36
4) At, eşek ve katır: Eşek ve katırın yenmesi bütün mezheplerde haramdır. "Câbir'den şöyle rivâyet edilir. Resulullah (s.a.s.) Hayber gazasında eşek etini yasak etti, at etini yemeye izin verdi" (Buhâri, Zebâih, 28; Mey'azi, 38, Nikâh, 21; Müslim, Nikâh, 30; Sayd, 23, 25, 30, 37). Bu hadis-i şerifi ölçü alan Ebû Yûsuf, İmam Muhammed gibi Hanefi imamlar, Ahmed b. Hanbel ve İslâm hukukçularının çoğunluğu at etini helâl kabul ederken; Ebû Hanife, tenzihen mekruh (helâle yakın mekruh) hükmünü vermiştir. İmam Mâlik ise, "Resulullah at, katır, eşek etini ve azı dişi bulunan her yırtıcı hayvanın etini yasak etti

paylaşım için teşekkürler. Görüldüğü gibi bu konuda da farklı görüşler mevcut. İlginç olan farklı görüş bildiren imamlar dayanak olarak Peygamber Efendimiz'in sözlerini göstermişler. Biri diyor ki Hz. Muhammed (sav) at etini helal kıldı öteki diyor haram kıldı.

Kur'an da ise sadece ölü hayvan ve domuz etinin haram olduğu belirtilmiş. İnsan zor durumda kalırsa rahat olsun diye dar bir çerçevede anlatılmamış bunun yanında Peygamberimizin sözleri bizleri yiyecek konusunda aydınlatmaktadır.

Fare haram deniyor, dayım kötü bir hastalık geçirdi, doktor yengeme fare etini pişirip dayıma gizlice yedirmesini istedi. Yengem de pilav üstü fare hazırladı yemekte :) dayımın nasıl da fareyi kaşıkladığını anlatıyordu. dayım bunu hala bilmiyor. yengemin kuzu etini pişirdiğini zannediyor. hayatımda bu kadar güzel et yememiştim, lokum gibi demiş bi de ;D ilginçtir dayım iyileşti, bomba gibi oldu.. zaruriyet dışında fare olsun, yırtıcı hayvanlar olsun bunlar bize haram kılınmış ama dayım örneğinde olduğu gibi zor durumlarda bu tür hayvanların da etlerini yiyebiliriz.

unnamed
09-08-2010, 02:38
Küçükken yaz tatillerinde dedemin yanına bir aylığına tatile köye giderdim.Bolca yakalardım bir ara kafayı bozmuştum koleksiyon yapıyordum.:) Epey de biriktirdim ki Nenem isyan bayrağı çekti cenk başlattı bende saldım hayvanları...Oradan deneyimim var yiyecek olan varsa o desin ben yakalarım merak ettim nasıl yiyiliyor..:)
kalsın aga...
boşver, en zoru tavuğu yakalarım keser yerim...
çekirge filan...
çin demiyiz be....

İntifada
09-08-2010, 02:38
4) At, eşek ve katır: Eşek ve katırın yenmesi bütün mezheplerde haramdır. "Câbir'den şöyle rivâyet edilir. Resulullah (s.a.s.) Hayber gazasında eşek etini yasak etti, at etini yemeye izin verdi" (Buhâri, Zebâih, 28; Mey'azi, 38, Nikâh, 21; Müslim, Nikâh, 30; Sayd, 23, 25, 30, 37). Bu hadis-i şerifi ölçü alan Ebû Yûsuf, İmam Muhammed gibi Hanefi imamlar, Ahmed b. Hanbel ve İslâm hukukçularının çoğunluğu at etini helâl kabul ederken; Ebû Hanife, tenzihen mekruh (helâle yakın mekruh) hükmünü vermiştir. İmam Mâlik ise, "Resulullah at, katır, eşek etini ve azı dişi bulunan her yırtıcı hayvanın etini yasak etti

paylaşım için teşekkürler. Görüldüğü gibi bu konuda da farklı görüşler mevcut. İlginç olan farklı görüş bildiren imamlar dayanak olarak Peygamber Efendimiz'in sözlerini göstermişler. Biri diyor ki Hz. Muhammed (sav) at etini helal kıldı öteki diyor haram kıldı.

Kur'an da ise sadece ölü hayvan ve domuz etinin haram olduğu belirtilmiş. İnsan zor durumda kalırsa rahat olsun diye dar bir çerçevede anlatılmamış bunun yanında Peygamberimizin sözleri bizleri yiyecek konusunda aydınlatmaktadır.

Fare haram deniyor, dayım kötü bir hastalık geçirdi, doktor yengeme fare etini pişirip dayıma gizlice yedirmesini istedi. Yengem de pilav üstü fare hazırladı yemekte :) dayımın nasıl da fareyi kaşıkladığını anlatıyordu. dayım bunu hala bilmiyor. yengemin kuzu etini pişirdiğini zannediyor. hayatımda bu kadar güzel et yememiştim, lokum gibi demiş bi de ;D ilginçtir dayım iyileşti, bomba gibi oldu.. zaruriyet dışında fare olsun, yırtıcı hayvanlar olsun bunlar bize haram kılınmış ama dayım örneğinde olduğu gibi zor durumlarda bu tür hayvanların da etlerini yiyebiliriz.

yani benim gibi adamada tiksinme getirdinya abi...

El Emin
09-08-2010, 02:41
kalsın aga...
boşver, en zoru tavuğu yakalarım keser yerim...
çekirge filan...
çin demiyiz be....

:) ya sen takma kafana abi ben güzelce yakalarım 50-60 tane tere yağında kızartırız feci olur.:)

unnamed
09-08-2010, 02:42
:) ya sen takma kafana abi ben güzelce yakalarım 50-60 tane tere yağında kızartırız feci olur.:)
AFİYET OLSUN SANA;D;D

El Emin
09-08-2010, 02:44
AFİYET OLSUN SANA;D;D

Biri yer biri kapar kıyamet ondan kopar..Biz bencil değil senciliz biliyorsun abi..:)

unnamed
09-08-2010, 02:46
Kardeş boşver ya...
bak sahur yaklaşıyor...
yemek yemek istiyorum ben(:
sen ye, vallah kıyamet filan kopmaz....

El Emin
09-08-2010, 02:48
Kardeş boşver ya...
bak sahur yaklaşıyor...
yemek yemek istiyorum ben(:
sen ye, vallah kıyamet filan kopmaz....

Tamam hiç yoktan yağına ekmek bandır.. :D

ya araya iki üç tanede çaktırmadan çekirge at..İyidir iyi ye iyi gelir..

EpiVaTeS
09-08-2010, 02:53
Olm ya iştahımı kaçırmayın...http://www.akpartiforum.com/images/icons/icon11.gif

El Emin
09-08-2010, 02:56
Olm ya iştahımı kaçırmayın...http://www.akpartiforum.com/images/icons/icon11.gif

Abi öyle uzaktan masum masum bakma gel gel sana da yerimiz var..Kavrulmuş çekirge var menüde yer misin?:)