fatih kısaparmak balon baskılı balon M.S.B., Pardus ile 2 milyon dolar tasarruf etti - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : M.S.B., Pardus ile 2 milyon dolar tasarruf etti


NS
04-26-2009, 21:34
MSB, Pardus ile 2 milyon dolar tasarruf etti

Kamu kuruluşlarında açık kaynak kodlu Milli Linux Dağıtımı Pardus'un kullanılması, devlet bütçesinin yükünü hafifletiyor.

http://media4.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/Teknoloji/Yaz%C4%B1l%C4%B1m%20-%20Oyun/090414-pardus.widec.jpg Milli Linux dağıtımı Pardus, adını Anadolu parsının latince isminden alıyor. Kaydedilen en son Anadolu parsı 1974 yılında Beypazarı'nda vurulmuş, o günden bu güne Pardus'un varlığı güvenilir şekilde kanıtlanmamıştır. WWF, İran leoparının akrabası olan bu türün neslinin kritik (kısmen tükenmiş) durumda olduğunu varsaymaktadır.
(http://www.ntvmsnbc.com/id/24956829/displaymode/1176/rstry/24956827/)



Levent Uyanıker
ntvmsnbc
Güncelleme: 15:57 TSİ 14 Nisan. 2009 Salı

İSTANBUL - Pardus Proje Yöneticisi Erkan Tekman, Milli Savunma Bakanlığı’nın Pardus’un mevcut en büyük kurumsal kullanıcı olduğunu belirterek, “Milli Savunma Bakanlığı'nda sahipli yazılım kullanılmaması sonucu sağlanan tasarruf 2 milyon ABD Doları civarındadır” dedi.
Milli bütçeden Pardus projesine ayrılacak kaynağın hızla ve fazlasıyla geri döneceğini ifade eden Tekman, “Pardus projesinin Türkiye özgür yazılım ekosistemi kurulması ve gelişmesi için yaptığı çalışmalar, dışkaynaklama ve kanal oluşturmaya dönük olumlu bakışı da ekonomiye katkının milli bütçeden ayrılacak pay ya da bilişim bütçelerinde sağlanacak tasarrufun kat kat ilerisinde olacağının açık bir işaretidir.”dedi.
Pardus milli yatırım projesi haline geliyor.
Tekman, 2009 yılı itibarı ile Pardus projesinin iç destekli bir UEKAE projesi olmaktan çıkıp bir milli yatırım projesi haline geldiğini açıkladı. Resmi Gazete'nin 15 Ocak 2009 tarihli mükerrer sayısında yayımlanan 2009 yılı Yatırım Programı'nda yer alan Pardus projesine milli bütçeden üç yıllık dönem için 14 milyon 310 bin TL kaynak ayrılmasına karar verildiğini belirten Tekman, “Söz konusu kaynak, Pardus projesinin başından bu yana UEKAE tarafından yapılan tüm harcamalardan ve büyük olasılıkla Türkiye'de özgür yazılım üretimi için şimdiye kadar yapılan yatırımdan daha çoğunun her yıl Pardus projesine aktarılması anlamına geliyor.” dedi.



Tekman, Pardus projesinin, 2003 yılı başlarında Başbakanlık tarafından bir “ulusal işletim sistemi”nin olurluğunu araştırmak ve projelendirmek ile ilgili görevlendirmesi ardından 2003 yılı sonbaharında TÜBİTAK’ın (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) UEKAE (Ulusal Elektronik ve KriptolojiAraştırma Enstitüsü) tarafından başlatıldığını hatırlattı.
Bu proje kapsamında önce çekirdek bir ekibin, sonra da teknik bir ekibin UEKAE bünyesinde istihdam edildiğini ifade eden Tekman, Pardus kapsamında yürütülen çalışmalar UEKAE öz kaynaklarından karşılandığını dile getirdi.
Altı yılda 3.5 milyon TL harcandı
2003-2009 yılları arasında Pardus projesi için harcanan paranın yaklaşık 3,5 milyon TL düzeyine ulaştığını açıklayan Tekman, “ Dünyadaki benzer proje ve şirketlerle bir kıyaslama yapıldığında yalnızca Pardus masaüstü dağıtımlarının (bireysel ve kurumsal) sürekliliğini sağlamak için 40 kişiye yakın bir ekip ve yıllık 4-5 milyon TL civarında bir bütçe ayrılması gerektiği ortaya çıkıyor.” şeklinde konuştu.