fatih kısaparmak balon baskılı balon Muhafazakárlık-liberallik! Zihniyet savaşları - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Muhafazakárlık-liberallik! Zihniyet savaşları

zümrüt
02-24-2008, 21:30
BİRKAÇ gündür bu köşede; Türkiye'nin hukuki yapısını tamamen Kopenhag Kriterleri'ne uydursa dahi, zihin haritasını değiştirmedikçe, kulübün eninde sonunda üyesi bile olsa, parçası olamayacağını yazıyorum.

Kopenhag Kriterleri şablona/ezbere değil akıl kullanma önkabulüne dayandığı halde zihin haritası ‘tek doğru' iddiası ile ya İslamcılık ya da Jakobenlik'le şekillendirilmiş insanlarımızın; üyesi olmaya heveslendikleri veya üyesi olmamak için direndikleri ‘şey'i zerre kadar anlamadıklarını her geçen gün bir kez daha görüyorum.
* * *

Bugün muhafazakár demokrat kavramının AKP'de nasıl bir ikilem yarattığını vurgulamaya çalışacağım.

Bana göre ‘Müslüman demokrat' deyiminden ürktükleri için AKP'lilerin siyasi jargona hediye ettikleri ‘muhafazakár demokrat' terimi, partinin yer yer öykündüğü (AB) ile zihin haritasını şekillendiren ideoloji (İslamcı dünya algılaması) arasındaki yamuk ilişkinin en güzel örneklerinden birisi.

* * *

Bu çelişkinin ilk bariz örneği TCK'ya ‘zina suçtur' maddesini kakalama sürecinde ortaya çıktı.

Liberal demokrat süreçte tarif edilen suç (laik hukuk) ile dini kavrayış ile şekillenen günah (ilahi hukuk) arasındaki farkı bazı AKP'liler göremediler.

* * *

AKP'de bir kanadın dünyaya hálá bir gözü ‘kalk gidelim', diğer gözü ‘halt etme, otur oturduğun yerde' diyen şaşının gözüyle baktığı şu haberde gizli:

‘Milli Görüş kökenli bazı AKP milletvekilleri, Kızılcahamam kampında Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Aydın'a, ‘Türkiye AB'ye girince Müslümanlığımızdan vaz mı geçeceğiz?' sorusunu yönelttiler...' (Hürriyet-29.09.2004.)

* * *

Hayata; aldığı ilahiyatçı terbiye dışında bakamayan Ahmet Taşgetiren (Yeni Şafak-28.09.2004.) de bahsettiğim ikilemin tam ortasına düşüyor:

‘...Liberaller, kendi çizgilerini AK Parti'ye giydirmeyi düşünmek yerine, halktan oy alarak etkinlik kazanmaya yönelen ayrı bir siyasi yapılanmayı tercih etseler, belki de Türk siyasi hayatı açısından daha sağlıklı bir siyasal oluşum gerçekleşmiş olacak...'

‘...Liberal demokrat çizgi, Cem Boyner (...) ile binde 48 oy almıştı... LDP olarak (...) da binde 28... İster siyasi felsefe deyin, ister kadro, seçimlerin bir anlamı varsa, liberal çizginin Türkiye'de karşılığı buydu.'

Bir insan bir meseleyi anlamadığını bu kadar net, bu kadar duru ancak böyle anlatabilir.

Muhafazakárlığın bir yaşam biçimi, liberal demokrasinin ise bir siyasi-ekonomik rejim biçimi olduğunu, eksiği gediği ile Özal'ın da bir liberal olduğunu, Erbakan'ın da iktidardaki ilk genel kurulunda Adil Düzen safsatasından liberal demokrat ‘serbest piyasa ekonomisi'ne geçtiğini, AKP'nin oylarını liberal demokrat söylemle artırdığını, programını -söylemini değil- tamamen liberal demokrat ilkelere dayandırdığını, liberal demokrasinin Marksizm'le birlikte 200 yıllık Batı medeniyet çığrının belkemiği olduğunu, hiç ama hiç anlamamış.

Taşgetiren ağabeylerinin peşinden giden AKP'lilere soruyorum:

Sizi var eden/değiştiren felsefenin ne olduğunu henüz hazmedemediniz mi?

cüneyt ülsever

zümrüt
02-24-2008, 21:41
dinleyin ve karar verin akp liberal mi yoksa... :D :D

http://www.garageband.com/mp3player?|pe1|WdjZPXLrvP2raVK-Zmxh

LüGaT
02-24-2008, 21:43
Allah korusun niye olsun ki ;) Olmadığına bir delil, adı geçen Liberal Demokrat Parti liberazlim bünyesi içinde partilerin şeriat bile istebileceklerini söylemişti.

zümrüt
02-24-2008, 21:46
o zaman akp liler takiyye yapıyor her fırsatta liberalizme vurgu yapıyorlar ...seni gerçekten tebrik ediyorum açıkça çıkıp liberal değilim diyorsun ;) ama malesef bir çok bakanınız liberalim diyor arkadan uzun bir amaaaaaa diyor :)

LüGaT
02-24-2008, 21:49
o zaman akp liler takiyye yapıyor her fırsatta liberalizme vurgu yapıyorlar ...seni gerçekten tebrik ediyorum açıkça çıkıp liberal değilim diyorsun ;) ama malesef bir çok bakanınız liberalim diyor arkadan uzun bir amaaaaaa diyor :)

Merkez partisi anlayışı, her kesimden insanı barındırıyoruz.Bu bir..

İkincisi Ak partili bakanların liberalizmden kastı seninkiyle aynı olmadığını biliyorsun.Muhafazakar bir toplumda liberal bir yapı zaten bu kadar oy alamaz, bu da iki...

Amaaa.. yı en liberal ülkeler de çekmek zorundadır, çünkü sınırsız özgürlük düşünülemez bu da üç..

LüGaT
02-24-2008, 22:03
Ayrıca "liberal" olmak bu ülkede siyaset yapmanın ön şartı mı? Öyle olsa neden LDP den başka partilere fırsat veriiliyor.Kaldı ki liberazlim insanlara hiç hoş gelmiyor olacak ki partinin ismi dahi bilinmez, liberalizmin ne olduğunun bilinmediği gibi...

İdeolojiler idrakimize giydirilmiş deli gömlekleridir.

Özgürlükçülük iyi, liberalizme gerek yok.

zümrüt
02-24-2008, 22:03

Merkez partisi anlayışı, her kesimden insanı barındırıyoruz.Bu bir..

İkincisi Ak partili bakanların liberalizmden kastı seninkiyle aynı olmadığını biliyorsun.Muhafazakar bir toplumda liberal bir yapı zaten bu kadar oy alamaz, bu da iki...

Amaaa.. yı en liberal ülkeler de çekmek zorundadır, çünkü sınırsız özgürlük düşünülemez bu da üç..

hayır yanlış anlıyorsunuz tabiki sınırsız özgürlük olamaz özgürlük birisinin yaşam alanında şiddet ve acı oluşturmadığı müddetçe serbesttir şimdi mesela bir insanın içki içme özgürlüğü olmalıdır bunu istediği yerde yapabilmelidir ama belirli bir saatten sonra ses tonu yüksek müzikle ve diğer gürültü unsurları ile çevresini rahatsız etmeye başlarsa o zaman birey kendiside müdahele etmez doğrudan doğruya polisi arar ve polis gelir olaya müdahil olur. ak partinin savunduğu görüş ise hiç içmesin:) içerse ortalığı karıştıracak tır :) peşin hüküm. avrupa birliği ülkelerinin bir çoğunda sistem bu şekilde işliyor.

mesela birey üzerinde bir mahalle baskısı mahalle dayanışma altında veriliyor bunun açılımı bireyin özgür yaşamasına istediği gibi yaşamasına toplumsal baskıdır mesela bir kız çocuğu bir parkta erkek arkadaşı ile komşusu tarafından görülünce aman allahım rezil oldum tepkisi veriyor oysa banane görürse görsün anam mı babam mı diyemiyor. ;) ve bu tarz yetişme ortamında büyüyen birisi sürekli yaşadığı çevredeki diğer insanlar bir şey yaparsam beni ayıplar mı mantığına bürünüyor ve adım adım cemaatçi kollektif bir yaşama bürünüyor. liberal düşünceyle hareket eden ab ülkelerinde ise birey tamamıyla özgürdür komşularını rahatsız etmediği müddetçe her türlü yaşam tarzına rahatlıkla ulaşabilir:) türkiye gariplikler ülkesi liberal söylemlere vurgu yapan akp nin oy patlaması yaptığı semtlerde mahalle baskısı var mesela fatihte ,altındağ,mamak,taşra illerinde oysa liberal söylemlere taban tabana zıt bir duruş sergileyen
chp nin kalelelerinde nişantaşı ,çankaya,izmir karşıyaka da mahalle baskısından eser yok gerçek anlamda liberal bir yaşam var. ;) harbiden bu ülkeyi anlamak zor :)

LüGaT
02-24-2008, 22:18
ak partinin savunduğu görüş ise hiç içmesin:) içerse ortalığı karıştıracaktır

Bunu nerden çıkardığınızı da söylerseniz...(böyle birşey olmadığını siz de biliyorsunuz ya, neyse...)

Bana göre de hiç içmesin.Ben böyle düşünüyorum, içki içen ne kadar insan varsa içmemesi gerektiğini söylüyorum.Buna birşey diyemezsiniz.

Mesele kamu otoritesini bu yönde kullanmaktır.Ak partinin ise kamu yararı gözetmeksizin içki içenleri caydırmak adına böyle bir icraatini gösteremezsiniz.

mesela birey üzerinde bir mahalle baskısı mahalle dayanışma altında veriliyor bunun açılımı bireyin özgür yaşamasına istediği gibi yaşamasına toplumsal baskıdır mesela bir kız çocuğu bir parkta erkek arkadaşı ile komşusu tarafından görülünce aman allahım rezil oldum tepkisi veriyor oysa banane görürse görsün anam mı babam mı diyemiyor.

Bu toplumumuz adı utanılası, kötü birşey değil.Çünkü toplumun bir ahlak anlayışı var.Aynı sizin ahlaksızlık(ya da kominist) ahlakınız gibi.Bireyin üzerinde ahlaki bir baskı hissetmesi, hissetmemesinden daha saçmadır.(kominist ahlakın kölesi olmayanlar için mesela Müslüman-Türk milleti...)

liberal düşünceyle hareket eden ab ülkelerinde ise birey tamamıyla özgürdür komşularını rahatsız etmediği müddetçe her türlü yaşam tarzına rahatlıkla ulaşabilir:)

Ak partinin birgün milletimizin tümünü Avrupai yaşama tarzını benimseteceğiz gibi bir vaadi olduğunu ben şahsen hiç duymadım.Bizim Avrupanın maymunluğunu yapmak gibi bir derdimiz olamaz.Milletlerin şuur altları, kültürleri, geçmişleri inkar edilemez.

Sizin şuan yaptığınız sözüm ona ferdin özgürlüğü adına tüm toplumu değiştirmeye kalkmanızdır.Asıl baskıcı zorba ve insanların yaşam tarzıyla meselesi olan görüldüğü üzere sizsiniz.

Türkiye gariplikler ülkesi liberal söylemlere vurgu yapan akp nin oy patlaması yaptığı semtlerde mahalle baskısı var mesela fatihte ,altındağ,mamak,taşra illerinde oysa liberal söylemlere taban tabana zıt bir duruş sergileyen
chp nin kalelelerinde nişantaşı ,çankaya,izmir karşıyaka da mahalle baskısından eser yok gerçek anlamda liberal bir yaşam var. Göz kırpan harbiden bu ülkeyi anlamak zor Gülümseme

Liberalizm bir yaşama şekli değildir.Türk toplumu yaşama şeklini bundan çok önce Talas savaşıyla seçmiştir.Bir takım kel aynak kuşlarını saymazsak toplumsal kültürüyle ilgili kimsenin bir meselesi de yoktur.

Liberalizmi devletin ferte ve topluma yaptığı baskının sona erdirilmesi projesi olarak almak gerekir.

zümrüt
02-24-2008, 22:24
ak partinin savunduğu görüş ise hiç içmesin:) içerse ortalığı karıştıracaktır

Bunu nerden çıkardığınızı da söylerseniz...(böyle birşey olmadığını siz de biliyorsunuz ya, neyse...)

Bana göre de hiç içmesin.Ben böyle düşünüyorum, içki içen ne kadar insan varsa içmemesi gerektiğini söylüyorum.Buna birşey diyemezsiniz.

Mesele kamu otoritesini bu yönde kullanmaktır.Ak partinin ise kamu yararı gözetmeksizin içki içenleri caydırmak adına böyle bir icraatini gösteremezsiniz.

mesela birey üzerinde bir mahalle baskısı mahalle dayanışma altında veriliyor bunun açılımı bireyin özgür yaşamasına istediği gibi yaşamasına toplumsal baskıdır mesela bir kız çocuğu bir parkta erkek arkadaşı ile komşusu tarafından görülünce aman allahım rezil oldum tepkisi veriyor oysa banane görürse görsün anam mı babam mı diyemiyor.

Bu toplumumuz adı utanılası, kötü birşey değil.Çünkü toplumun bir ahlak anlayışı var.Aynı sizin ahlaksızlık(ya da kominist) ahlakınız gibi.Bireyin üzerinde ahlaki bir baskı hissetmesi, hissetmemesinden daha saçmadır.(kominist ahlakın kölesi olmayanlar için mesela Müslüman-Türk milleti...)

liberal düşünceyle hareket eden ab ülkelerinde ise birey tamamıyla özgürdür komşularını rahatsız etmediği müddetçe her türlü yaşam tarzına rahatlıkla ulaşabilir:)

Ak partinin birgün milletimizin tümünü Avrupai yaşama tarzını benimseteceğiz gibi bir vaadi olduğunu ben şahsen hiç duymadım.Bizim Avrupanın maymunluğunu yapmak gibi bir derdimiz olamaz.Milletlerin şuur altları, kültürleri, geçmişleri inkar edilemez.

Sizin şuan yaptığınız sözüm ona ferdin özgürlüğü adına tüm toplumu değiştirmeye kalkmanızdır.Asıl baskıcı zorba ve insanların yaşam tarzıyla meselesi olan görüldüğü üzere sizsiniz.

Türkiye gariplikler ülkesi liberal söylemlere vurgu yapan akp nin oy patlaması yaptığı semtlerde mahalle baskısı var mesela fatihte ,altındağ,mamak,taşra illerinde oysa liberal söylemlere taban tabana zıt bir duruş sergileyen
chp nin kalelelerinde nişantaşı ,çankaya,izmir karşıyaka da mahalle baskısından eser yok gerçek anlamda liberal bir yaşam var. Göz kırpan harbiden bu ülkeyi anlamak zor Gülümseme

Liberalizm bir yaşama şekli değildir.Türk toplumu yaşama şeklini bundan çok önce Talas savaşıyla seçmiştir.Bir takım kel aynak kuşlarını saymazsak toplumsal kültürüyle ilgili kimsenin bir meselesi de yoktur.

Liberalizmi devletin ferte ve topluma yaptığı baskının sona erdirilmesi projesi olarak almak gerekir.

evet bende sizin gibi diyorum bu devletin benim vergilerimle sunni bir anlayışla beslenen diyanette para aktarmasına karşıyım :) kaldırılsın yada benim verdiğim vergiden diyanete pay verilmesin

yada mahalle baskısına uğrayan bir kimse buna karşı hukuki haklarını arayabilsin.bugün maraşta sevgilisiyle gezerken bir çocuk dayak yiyor ve buna kimse ses çıkarmıyor işte bu mahalle baskısınıda fethullahçı medya ve başbakan baskı değil dayanışma diyor ...tabi onların tuzu kuru ;)

LüGaT
02-24-2008, 22:38
evet bende sizin gibi diyorum bu devletin benim vergilerimle sunni bir anlayışla beslenen diyanette para aktarmasına karşıyım Gülümseme kaldırılsın yada benim verdiğim vergiden diyanete pay verilmesin

Laik devletin "diyanet işleri başkanlığı" olması garip değil, ama laiklik bizim ülkedeki laiklikse gayet garip.Zaten diyanet işleri başkanlığı sistemin dini resmiyete bağlama uğraşının sonucudur.Bu işten devlet elinin çekilmesi gerekir.

yada mahalle baskısına uğrayan bir kimse buna karşı hukuki haklarını arayabilsin.bugün maraşta sevgilisiyle gezerken bir çocuk dayak yiyor ve buna kimse ses çıkarmıyor işte bu mahalle baskısınıda fethullahçı medya ve başbakan baskı değil dayanışma diyor ...tabi onların tuzu kuru

Kimseye inandığından, düşündüğünden, yaptığından dolayı "dayak atma" hakkımız olmamalı. Bununla birlikte kendilerini özgür sayanlar aleni yaptıkları işin insanları rahatsız ettiğinin bilincinde olsagerektir.Otobüste, parkta vs.vs...Toplumun da onlara bir tepki göstermesi en azından "normal"dir.Haliyle bunu yapan insanın üzerinde bir baskı hissetmesi de.Tepkinin illa sopalı, bıçaklı, kavgalı olması gerekmez. Bırakın onu toplumdan hiçbir tepki görmeseler toplumun ahlak anlayışını darp eden fiilleri aleni yapmak başlı başına bir baskı olsagerektir.Hani sizin "isyan" dediğiniz.

"Fethullahçı Medya" dediğinizi ve başbakanı bu konularda daha dikkatli takip etmenizi öneririm.