fatih kısaparmak balon baskılı balon Muhafazakarlık ve yasaklar - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Muhafazakarlık ve yasaklar

zümrüt
02-20-2008, 19:46
Türkiye’deki tartışmaların olumsuz bir ortak özelliği kavramların tanım yapılmadan sürdürülmesi. Muhafazakarlık, yurttaşların ve belirli konularda ortak hassasiyeti olan yurttaş gruplarının özel yaşamlarında tercih ettikleri yaşam tarzlarını sürdürmeleri, geliştirmeleri, bir nedenden, bir biçimde oluşmuş geleneklerini muhafaza etmeleri ve başkalarının hürriyetlerini zedelemeden kamusal yaşama taşımaları biçiminde algılanmalı.

Ülkemiz Türkiye’de, muhafazakarlığın bu geniş tanımına rağmen, bireylerin ve ortak kültürel değerlere inanan birey gruplarının tercih ettikleri yaşam tarzlarının, demokratik bir çerçevede gereklerinin yerine getirilmesi önünde kökleri Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına ve hatta daha da gerilere giden engeller var.

Türkiye’de de bugün, kendi tanımlamalarıyla, demokratik muhafazakarlığa inanan bir siyasal iktidar ve bir kadro var.

Siyasal iktidarın ve demokratik muhafazakarlığa inanan kadroların, yukarıda tanımını vermeye gayret ettiğim muhafazakarlık çerçevesinde, sistemden yasakları tek tek ayıklaması için önlerinde olağanüstü bir fırsat var; 22 Temmuz siyasal iradesinin kanımca en önemli özelliği bireylerin ve ortak hassasiyete sahip birey gruplarının yaşam tarzlarına, ifade özgürlüklerine karşı onyıllar boyunca oluşmuş yasakların, kurumsallaşmaların temizlenmesi.

Anayasada, yasalarda, yönetmelik ve tüzüklerde bireysel ve bireylerin birlikteliğinden kaynaklanan grupların tercih ettikleri yaşam tarzlarını ve ifade özgürlüklerini sınırlayan yasakların sistemden temizlenmesi için ülkemizde güçlü bir mutabakat zaten var; yasakçılığın sürmesini isteyen kesimlerin gücünü küçümsemiyorum ama son günlerde çok tartışılan liberal demokrasi ve muhafazakar demokrasi ittifakı bu köklü yasakların kalkması için beraber davranıyor ve bu ittifakın sürmesi ülkemiz için çok önemli.

Ancak son günlerde, ülkemizin daha özgür bir ülke olması için çok önemli gördüğüm liberal demokrasi-muhafazakar demokrasi mutabakatının sorgulanması gündemde. Kanımca bu çok önemli mutabakatı sorgulanır hale getiren durum siyasal iktidarın sistemde mevcut yasaklamaları ayıklama gayretinin yanısıra muhafazakarlık doğrultusunda yeni sınırlamalar, yasaklamalar getirdiği ve getireceğine yönelik sinyaller.

Kendilerini demokratik muhafazakar olarak tanımlayan siyasi hareketin yasak ve sınırlama getiren düzenlemeleri ayıklama sürecinde liberal demokratlar hep yanlarında oldular ve olacaklardır ama muhafazakar demokrasi kamusal alanda yeni sınırlamalar getirirse, bu süreç önemli ittifakın, mutabakatın çökmesi demektir.

Siyasal iktidarın doğrudan kontrolünde olmamakla birlikte muhafazakar demokrasiye yakın bir yapılanma içinde olan RTÜK üzerinden küçük bir örnek vermek istiyorum.
Vodafone’un ekranlarda çok şirin bir reklamı dönüyor ve söz konusu reklamda işlenen temalardan biri de okulu bırakıp dansöz olma kararı veren bir kıza babasının ‘mantıklı’ diye zaman ve para kaygısıyla çok kısa bir cevap vermesi. Bu reklamın ‘milli örf ve adetlere’ aykırılığı nedeniyle kesilmesi doğrusu beni çok tedirgin ediyor zira bir toplumun kendini muhafazakar olarak tanımlayan unsurlarının mizah duygusundan bu kadar uzak olması ve bu şirin latifeden rahatsız olma ihtimali doğrusu çok sevimsiz.
Bu örneklerin çoğalması ihtimali Türkiye’nin geleceği için çok önemli gördüğüm liberal demokrasi-muhafazakar demokrasi mutabakatının sürmesine yönelik en büyük tehdit.

Muhafazakar demokrasinin önünde temizlemesi gereken sayısız yasak ve yasakçı kurumsallaşmalar var; yeni yasak ve sınırlamalara gerçekten pek gerek yok diye düşünüyorum.
eser karakaş

LüGaT
02-20-2008, 21:04
Siyasal iktidarın doğrudan kontrolünde olmamakla birlikte muhafazakar demokrasiye yakın bir yapılanma içinde olan RTÜK üzerinden küçük bir örnek vermek istiyorum.
Vodafone’un ekranlarda çok şirin bir reklamı dönüyor ve söz konusu reklamda işlenen temalardan biri de okulu bırakıp dansöz olma kararı veren bir kıza babasının ‘mantıklı’ diye zaman ve para kaygısıyla çok kısa bir cevap vermesi. Bu reklamın ‘milli örf ve adetlere’ aykırılığı nedeniyle kesilmesi doğrusu beni çok tedirgin ediyor zira bir toplumun kendini muhafazakar olarak tanımlayan unsurlarının mizah duygusundan bu kadar uzak olması ve bu şirin latifeden rahatsız olma ihtimali doğrusu çok sevimsiz.

Milli örf ve adetlere aykırılık demek bir kapatma sebebiymiş. ???

Aynı kumar gibi,

Aynı eşcinsel evlilik gibi,

Aynı uyuşturucu gibi,

Demek ki materyalist hukuk bile insanların manevi hassasiyetleri gözününde bulundurmak zorunda. "Genel ahlaka aykırılık" "kamu vicdanının rahatsızlığı" "dürüstlük" "iyiniyet" "ahde vefa" ifadelerini kullanan hukuk ...

Hukuk bize ahlak mı dayatıyor, bu demokrasilerde olur mu?

Olur olur. Alası olur. Demokrasi, milli hakimiyet anlayışı toplumun vicdanının siyasi iktidara yansıması değil mi?

Bir otobüste kız erkek garip durumlara düşen iki kişi bütün otobüsteki insanları rahatsız ediyorsa böyle bir özgürlükten bahsedilemez.

Gelelim somut olaya.Eser Karakaşın vicdanı türk halkının vicdanıyla sabit kadem olmadığı için bir kere bu yazı mutlak butlanla sakat. Birisi bana dansöz olmayı özendiren bir reklamın Türk örf ve adetleriyle alakasını açıklasın ben de deyim ki "Tüh gerçekten yazık kızcağız sadece dansöz olmak istiyormuş, zalim Rtük"

kabardey_06
02-20-2008, 21:40
reklam kokan düşüncelerin getirisi onu dillendirenlere ne kazandırır bilemem fakat bildiğim bir şey var,,o da, kendini liberal demokrat olarak tanımlayan küçük bir grubun yasakçı despotlara bol bol malzeme verdikleri gerçeği,,tirajı elli bin dahi olmayan sözüm ona gazete müsvetteleri, ak partinin kapatılmasını isteyen ve de bekleyen görüşlere baş sayfalarında yer verecekler,,sözünü ettiğim grup bu hadise karşısında süt dökmüş kedi oluverecek,,ama ak parti, mesnetsiz iddia hatta iddianın ötesinde iftira atan bu gazeteleri uyardığı zaman bu kez ''özgürlük savaşçıları ''arslan kesilecek,,birisi çıkmış ben başbakanın kurşun askeri olamam diyor,,ol diyen yok zaten,,,satılık yada kiralık kurşun kalem olanlarla kol kola girmenede kimselerin itirazı yok,,az biraz samimi olacaksın hepsi bu,,,,özgürlükler konusunda ya hep ya hiç demek,,çocuk yaşlarda mızıkçılığın,gençlik yıllarında hizipçiliğin,,ileri yaşlarda ise samimiyetsizliğin bir ifadesidir,,,ak parti parti programında ne yazıyorsa er yada geç hayata geçirecektir,,bundan kimselerin kuşkusu olmasın,,,