fatih kısaparmak balon baskılı balon Muhalefet Boşluğu Var mı? - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Muhalefet Boşluğu Var mı?


Ak_Kelebek
04-08-2008, 11:17
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ciddi bir muhalefet boşluğundan söz etmiş. Bu nedenle TÜSİAD'ın söylemlerinin de siyasi algılanmasından şikâyette bulunmuş.

Türkiye'de gerçekten muhalefet boşluğu var mı? Bence muhalefet boşluğu yok. Çünkü Türkiye'de gerçekten ciddi bir kurumsal muhalefet söz konusu. Birçok anayasal kurum AKP'ye kökten bir muhalefet yürütüyor. Aslında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal' ın muhalefetini de küçümsememek gerekir. Sonuç olarak Meclis'te 367 milletvekili yoklamada bulunmadan Cumhurbaşkanlığı seçimine başlanamaz kararı CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru sayesinde alındı.

Yarın AKP bir anayasa değişikliğiyle parti kapatmayı zorlaştırıcı adımlar atarsa, CHP bu değişikliği de Anayasa Mahkemesi'ne götürecektir. Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinin değiştirilmesine en kararlı karşı çıkan partinin de CHP olduğunu biliyoruz.

Geçenlerde gayrimüslim azınlık vakıflarının hak ve hukukunun bir ölçüde iyileştirilmesi amacıyla çıkarılan kanunun iptali için de Anayasa Mahkemesi'nin yolunu tutan parti CHP'ydi. CHP, gerçekten bir milliyetçi-statükocu muhalefetin yapabileceği her şeyi büyük bir istekle ve büyük bir dirençle yapıyor. Atılacak her türlü demokratikleşme adımının karşısında olduğunu da her fırsatta dile getiriyor.

***

O zaman nedir muhalefet boşluğu? Muhalefette boşluk yoksa ne var? Bence Türkiye'de muhalefet var da tersinden işliyor. Genelde sosyal-demokrat bir muhalefet ne yapar, ülkenin demokratikleşmesini, çalışanların sosyal haklarının korunmasını, Türkiye'nin çağdaş ölçülerde bir yasal yapıya kavuşmasını ister.

Türkiye'de olmayan bu. Türkiye'nin hakiki bir muhalefete ihtiyacı olduğu bir gerçek. Bu muhalefet, iktidardaki AKP'yi yeterince demokratik adımlar atmadığı için, örgütlenme ve düşünce özgürlüğü alanlarında gereken değişiklikleri yapmadığı için eleştirmeli, ezilen, hakkı yenenlerin hakkını savunmak amacıyla onların yanında yer aldığını göstermeli.

Muhalefet var olan durumu korumayı değil, Türkiye'yi daha ileri demokratik ülkeler düzeyine ulaştırmak amacıyla değişmeyi ve ilerlemeyi savunmalıdır.

Bu anlamda ülkemizde bir boşluk olduğu gerçektir. CHP, gerçekten var olan durum değişmesin diye hatırı sayılır bir muhalefet yürütüyor.

Ancak bunların hiçbiri toplumun büyük çoğunluğu için fazla anlam ifade etmiyor. Toplum, değişim istiyor, ekonomik durumunun düzeltilmesini, yoksullarla zenginler arasında açılan uçurumun azaltılmasını talep ediyor.

Tabii en çok da muhalefetin halka güvenmesi gerekiyor. Dünyanın hiçbir yerinde Türkiye'de olduğu gibi halktan korkan, halkın tercihlerinden korkan ve kendisini sosyal demokrat diye tanımlayan bir muhalefet olduğunu sanmıyorum. Bu tam anlamıyla bize özgü bir durum. Halka güvenmeyen bir muhalefetle yüz yüzeyiz.

***

Gerçekten Türkiye'nin hakiki bir muhalefete gereksinimi bulunuyor. Bu hakiki muhalefet AKP'nin sağında değil solunda olmalıdır. Bu muhalefet içine kapanmayı değil, demokratikleşen ve değişen dünyanın ilericileriyle birlikte olmayı kendisinin önüne görev olarak koymalıdır.

Bu muhalefetin hedefi Türkiye'yi çağdaş ölçülere kavuşturmak olmalıdır. Batı demokrasilerinde ne varsa ülkemiz de onların olması için bir program geliştirmelidir.

Örneğin lider hegemonyasını pekiştirmeyi amaçlayan 12 Eylül askeri cuntasının ürünü Siyasi Partiler Kanunu'nun değiştirilmesini istediğini açıkça dile getirmelidir. Gerçek demokrat bir muhalefet partisi, yüzde 10'luk barajlarla toplumun birçok kesimini temsilcisiz bırakan Seçim Kanunu'nu değiştireceğini söyleyebilmelidir.

Bir muhalefet partisi sendikal haklar, grev hakkı gibi konularda açık ve net bir tutum içinde olmalıdır.

Bir muhalefet partisi kadınların Meclis'te en az üçte bir oranında temsil edileceğinin garantisini vermelidir.

Bir muhalefet partisi, parti içi muhalefetin önünü kesen oyunlara başvurmayacağını göstermelidir.

***

Türkiye'de muhalefetin çok güçlü olduğunu düşünüyorum. Ancak bu muhalefet halkçı değil, demokratik değil ve toplumun çoğunluğuna güvenmiyor.

Sorun burada...

Oral Çalışlar
Cumhuriyet