fatih kısaparmak balon baskılı balon Nişanlılık döneminin sorumlulukları - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Nişanlılık döneminin sorumlulukları


Kur'ânTalebesi
03-15-2010, 11:44
http://minikkelebek.files.wordpress.com/2010/03/nisanlilik-doneminin-sorumluluklari.jpg?w=430&h=400

İslâm’da ve tüm dinlerde nikâh, nişanlılığın başladığını değil, evliliğin başladığını bildirir. Nişanlılık devresi ise evlilik değil, evliliğe atılan bir adımdır. Bizim kültürümüzde bu devre, genellikle, birer yüzük takılarak kesilen bir sözle başlatılır. Söz kesilir, sözü nişanlılık devresi izler, nişanlılık devresini ise evlilik izler. Bu dönemler içerisinde bütün sorumluluklar peyderpey yerine getirilir.

Nişanlılık döneminin sorumlulukları hakkında şunlar söylenebilir:

1- Nişanlılık, bizzat evlilik demek olmayan, ancak evlilikle sonuçlanan yeni bir ahlâkî dönemin adıdır. Bu dönemde taraflar birbirlerini tanırlar. Yalnız evlenecek adaylar değil; her iki adayın ailesi de birbirleriyle tanışır ve kaynaşırlar. Böylece, evlenecek adayların evliliklerinin huzurlu başlaması ve problemsiz devam etmesi için gerekli olan adımlardan birisi atılmış olur. Bu yeni kurulan yakınlığın getirdiği şefkat ve sıcaklık zemininde nişanlılar birbirleriyle, karşılıklı saygıya ve nezakete dayalı, ama mahremiyete dikkat etmek şartıyla ilgilenirler.

2- Nişanlanma bir evlilik vaadidir, ama bir nikâh akdi değildir. Vaad olması taraflara şu ahlâkî yükümlülükleri beraberinde getirir:

a) Taraflar vaatlerine sadık kalmalıdırlar;

b) Taraflar birbirlerini aldatmamalıdırlar;

c) Taraflar birbirlerine dürüst ve nazik davranmalıdırlar;

d) Taraflar birbirlerine karşı güven sarsıcı davranışlardan uzak kalmalıdırlar;

e) Taraflar yer yer yaşanan anlaşmazlıkları büyütmeden ve başka kişilere taşımadan sağduyulu hareket ederek çözmelidirler;

f) Taraflar birbirlerinin kusurlarını eleştiri konusu yapmaktan kaçınmalıdırlar;

g) Taraflar birbirlerini olduğu gibi kabul etmeli ve sevmelidirler.

3- Nişanlanma, İslâm hukukunda taraflara bir evlenme mecburiyeti getirmez. Evlilik birliğini sürdüremeyeceklerini anlayan nişanlılar, nişanı bozma yetkisine ve hakkına sahiptirler. Nişan bozulduğunda, verilen hediyeler karşılıklı olarak iâde edilir. Kız tarafı aldığı mehri geriye verir.

4- Nişanlılık, kız ve erkeğe, evliliğin helâl kıldığı beraber yaşama hak ve salâhiyetini vermez. Bu dönemde ne kadar karşılıklı sevgi, güven ve iyi niyet olursa olsun; kız ve erkeğin, mahremiyet bakımından birbirlerine – neredeyse – iki yabancı gibi oldukları ve mahremiyet sınırına dikkat etmeleri, birbirlerine karşı sevgilerini, tutkularını ve aşklarını mahremiyet perdesi arkasından yaşamaları gerektiği unutulmamalıdır.

5- Kendi başlarına karar verebilecek derecede yetişkin, reşit ve aklı başında olan nişanlıların, üçüncü bir şahsın beraberliğinde görüşmelerine, konuşmalarına ve problemlerini tartışmalarına imkân verilebilir. Sırf görüşmek ve konuşmak için mahremiyeti kaldırmaya ve erken bir nikâha gerek yoktur.

6- Nişanlılar arasında sırf rahat görüşme yapılsın, haramlık ortadan kalksın diye yapılan nikâh, birçok yönden mahzurlar taşır. Belli başlı mahzurları sıralayacak olursak:

a) Henüz evlilik hayatına adım atılmamıştır. Anlaşmazlık söz konusu olduğunda ayrılmak problem haline gelir. Erken gelen boşanma her iki tarafı da yıpratır.

b) Erken yapılan nikâhın kıymetini her iki taraf da takdir edemez. Nişanlılık döneminin fevrîliklerinden nikâh kurumu zarar görür. Meselâ, erkek daha sonra pişman olacağını düşünmeden fevrî biçimde boşama yaparsa; daha başlamamış olan evlilik, yüzeysel kırılganlıklar nedeniyle, barışma imkânına kavuşmadan suya düşer. Veya kız tarafı – tek taraflı olarak – nişandan vazgeçmek istediğinde, bunu kolay başaramaz; erkeğe boşama yaptırmak gibi bir sıkıntı ile yüz yüze gelir. Erkeği boşamaya mecbur kılmaksa, onur kırıcı gelişmelere yol açar.

c) Anlaşmazlık ve ayrılık gündeme geldiğinde, yapılmış olan erken nikâh, kızı ve kız tarafını beklenmedik mağduriyetlere uğratabilir.

d) Dinî nikâhın sû-i istimal edilmesine zemin hazırlanmış olur.

Bu bakımdan sözlülük ve nişanlılık döneminde erken nikâh yapılmaması, nikâhın evliliğe yakın ve sırf evlilik amacıyla yapılması her iki tarafın, bilhassa kız tarafının huzurunun ve onurunun korunması açısından fevkalâde önemlidir.

Cenâb-ı Hak evlatlarımıza hayırlı kısmet ve tükenmez nasip lütfetsin. Nikâhlarımızı rızasıyla sonuçlandırsın. Âmin.

ç/alıntı

Zeynep
03-15-2010, 23:40
20 martta nişanıma tüm üyelerimizi bekliyorum :)

manifesto
03-15-2010, 23:54
Hey gidi günler :)
şunu hatırlatayım
nişan şu değildir..
gel tanış olalım olmazsa ayrılırız atarız nişanı dönemi değildir
hele madden ve manen yapılan onca işten sonra
yani kişiler nişandan önce kararlarını KESİNLEŞTİRMELİ
ondan sonra nişan
yani niaşan evliliğe hazırlanma dönemidir,karar verme dönemi değil

Şuayip
03-16-2010, 07:30
20 martta nişanıma tüm üyelerimizi bekliyorum :)

Yukarıdaki maddeleri dikkatlice okudu isen nişana evet de , nişan nerdeki uzaksa gelmek mümkün olmayabilir :)

Kur'ânTalebesi
03-16-2010, 10:47
20 martta nişanıma tüm üyelerimizi bekliyorum :)

Hayirli olsun Zeynep hanim, Rabbim tamamina erdirsin :)

Bu süreçte hem sizin hemde nisanlinizin evlilik hakkinda olabildigince kitaplar okumanizi tavsiye ederim. Evliligi saygi ve anlayis dairesinde baslatmak ve onu bu yolda devam ettirmek gayret istiyor :)

Şuayip
03-16-2010, 10:51
Hayirli olsun Zeynep hanim, Rabbim tamamina erdirsin :)

Bu süreçte hem sizin hemde nisanlinizin evlilik hakkinda olabildigince kitaplar okumanizi tavsiye ederim. Evliligi saygi ve anlayis dairesinde baslatmak ve onu bu yolda devam ettirmek gayret istiyor :)

Oldu birde kitap seminerlerinde yapsınlar nişanı isteseniz. Yahu altı üstü nişanlanıyorlar. Ömür dediğiniz nedir ki kitaplar arasında ezilecekler rahat bırakın insanlarıda doya doya yaşasınlar anlarını. :)))))))))

Kur'ânTalebesi
03-16-2010, 10:56
Ya tabi, doya doya yasayanlari biliyoruz, ya mutsuz bir evlilik yasiyorlar yada bosaniyorlar :) Kim demis kitap okuyup evlilik hayatina hazirlanmak evliligi "doya doya yasama"ya engel oldugunu? :)

Şuayip
03-16-2010, 11:02
Ya tabi, doya doya yasayanlari biliyoruz, ya mutsuz bir evlilik yasiyorlar yada bosaniyorlar :) Kim demis kitap okuyup evlilik hayatina hazirlanmak evliligi "doya doya yasama"ya engel oldugunu? :)


:kızdım::kızdım::kızdım: :w: Görende başı boş bir hayatı pompaladığımı düşünecek. Aynı andan aynı düşünceye sahip olabilmek aynı anda aynı yere bakarak mutlu olabilmek için ortak noktaların artması gerek bunun araçıda bahsettiğiniz gibi bol bol insanın kendini geliştirmesi. Ama yinede kaderde kötü anları yaşamak varsa mükkemmel bir secimde yapsanız acılar ile yoğrulacaksanız elinizden bir şey gelmiyor .:)

Kur'ânTalebesi
03-16-2010, 11:25
Amenna :) Siz en iyiyi elde etmek için elinizden geleni yapacaksiniz, elinizde olmayana da sabredeceksiniz :)

Şuayip
03-16-2010, 11:32
Amenna :) Siz en iyiyi elde etmek için elinizden geleni yapacaksiniz, elinizde olmayana da sabredeceksiniz :)

Tedbirlere sonuna kadar yüklenecez aklıda iradenin kontrolünde yönlendirip tevekkül edeceğiz. Bahtımıza ne çıkar bilemeyiz bütün şartlar kontroller yerine geldiği halde bahtımızı karartan şeyler ile de mücadele etmesini bileceğiz. Mükemmele ulaşmak en güzelini bulmak için gayret etmek sonunda insanları hüsrana uğratabilir o yüzden her zaman bir sorunun olma ihtimalinide gözeterek hayata küsmeden yılmadan sağlam adımlar ile yaşamaya devam.

Kur'ânTalebesi
03-16-2010, 17:56
Aklima gelmisken belirteyim; okumaktan haz duymayan kardeslerimiz pekâlâ "evlilik okullari"na basvurabilirler :)

Kur'ânTalebesi
03-16-2010, 19:01
Genelde pratige geçirmek cümlelerden daha faydali oluyor.

Hem, forumda daimî olmayabilirim... :)

Ak Koza
03-16-2010, 21:12
Nişanlılık dönemine qelemedik daha biz (:

Zeynep
03-17-2010, 21:32
Teşekkür ederim Minikkelebek :) amin amin

Fırat
03-17-2010, 21:36
Nişanlılık dönemine qelemedik daha biz (:
O gelmese biz sani alıp ona gideriz kardeşlik dert etiğin şeye bak

talassa
03-17-2010, 21:57
hayırlı olsun zeynep kardeşim,
ben doğru insan oldugu kanaatine varıldıysa (birbirlerini cok iyi tanıyorlar ve iyi bir arastırmayapıldıysa ailesi ve yakınları hakkında)nisandan sonra nikahın yapılması taraftarıyım

Zeynep
03-17-2010, 21:59
sağol talassa kardeşim çok teşekkürler :)

Şuayip
03-17-2010, 22:06
Genelde pratige geçirmek cümlelerden daha faydali oluyor.

Hem, forumda daimî olmayabilirim... :)


Zeynep kardeş mevlam tamamına erdirsin. Minikkelebek çok şeyler bildiğiniz halde pratiğe geçme mevzusunda sorunmu yaşanıyor. Hem forumda daimi olmamanız için bir sebep yok. Yazılarınzı keyifle okuyoruz.

Ruh-i zar
03-17-2010, 22:41
Ailemde artık 'adet' haline geldi, nişan yapılırken dini nikahta kıyarlar aileden bilen bir hoca tarafından..
Bilmiyorum sakıncası var mıdır bunun?

Ruh-i zar
03-17-2010, 23:25
Bizde nişanlar öyle 1 sene falan sürmez en fazla bi kaç ay,
Zaten normal nişanlar gibide olmaz nişanlarımız :)
Rahatca gezip tozsunlar diyede düşünen yok ama yinede yapıyolar bunu...
Şimdiye kadar nişanlanıp yüzüğü atanda olmadı hiç sanırım buna güvenerek devam ediliyor sanırım..
Sıra bana gelmeden önce hiç düşünmek aklıma gelmemişti sakıncalı olup olmadığı konusunda,
Şimdi bilmeden bir yanlışa düşmek istemiyorum..
Hazır konusuda açılmışken danışayım dedim..:)

Evliliğin gerekleri yerine gelmeden nikah kıymak ne derece doğrudur kendimce fikirlerimde var elbet, ki bu fikirler doğru olmadığı yönünde:)
Ama yinede sormak istedim başka kişilere..
Akıl akıldan üstündür nede olsa..:)

Şuayip
03-18-2010, 08:35
Siz siz olun resmi nikah olmadan dini nikah kolaylığı altında bir takım yalnışlara düşmeyin. Zamane gençliği öyle hal içindeki elde ettiğini tüketir durumda o yüzden mağdur olmamak için dikkatli hareket etsinler bayan kardeşlerimiz. Bu aşamada yıpranan taraf maalesef bayanlar oluyor.

Kur'ânTalebesi
03-18-2010, 09:12
Dinî nikah yapildiginda nisanlilik dönemine uygun olmayan davranislara bürünebiliyor gençlerimiz. Fakat birbirlerini biraz daha taniyip anlas/a/madiklarina, uyus/a/madiklarina karar verince, ya nisan sözünü bozup kiz tarafi magdur oluyor yada bu beraberligi devam ettirip huzursuz aileler olusuyor... Yani yer yönden sakincali :)

Erkek tarafi hemen dinî nikah kiymak isteyebilir, bu durumda kiz'in uyanik olmasi ve neden nisanlilik döneminde dinî nikah istemedigini belirtmeli (belirtmezse ters tepkilerle karsi karsiya kalabilir) :)

Zeynep
05-31-2010, 00:36
zaten bildiğim kadarıyla artık resmi nikah olmadan dini nikah kıyılmıyor yasak.resmi nikah kıyıldıktan sonra dini nikah kıyılacak benim allah nasip ederse.
bu arada şuayip kardeşim teşekkür ederim...

unnamed
05-31-2010, 02:08
Dini nikah kişiden kişiye değişkenlik gösterebiliyor, bunu kötüye kullanan insanlar elbet ki vardır, ama kişi kendini biliyorsa zaten nefsine yenik düşmez, nişanlılık döneminde yada söz döneminde görüşüyorsunuz, geziyorsunuz, dini nikah burda sizin için avantaj oluyor, sonuçta helal dairesi içinde yaşıyorsunuz.

Kur'ânTalebesi
05-31-2010, 02:29
Rabbimiz zaten nisanlilik döneminde belirli sinirlar içerisinde görüsmeye izin vermis. O sinirlari asmak üzere dinî nikah yapmak da ne demek? :) Dinî nikahla Allah katinda evli oluyorsun. Hem evli hemde nisanli gibi davranmak.. burda çeliski yok mu sizce?

Fırat
05-31-2010, 02:35
Maşallah minikkelebek hanım siz bu evlilik nişan konularına kafayı çok taktınız..

unnamed
05-31-2010, 02:47
Rabbimiz zaten nisanlilik döneminde belirli sinirlar içerisinde görüsmeye izin vermis. O sinirlari asmak üzere dinî nikah yapmak da ne demek? :) Dinî nikahla Allah katinda evli oluyorsun. Hem evli hemde nisanli gibi davranmak.. burda çeliski yok mu sizce?
Onun sorumluluğu ile hareket ediyorsunuz, benim fikrim bu yönde. Çizilen sınırları aşmak insanın içinde varsa zaten, onu nikahta engellemez, İslam dininin bu konuda koyduğu kural;
Birinin nezaretinde, açık bir ortamda konuşmak ve fikir alışverişi yapmaktır, bayanı alıp gezmek yada bunu içeren faaliyetler yapmak değildir.

Kur'ânTalebesi
05-31-2010, 10:44
Onun sorumluluğu ile hareket ediyorsunuz, benim fikrim bu yönde. Çizilen sınırları aşmak insanın içinde varsa zaten, onu nikahta engellemez, İslam dininin bu konuda koyduğu kural;
Birinin nezaretinde, açık bir ortamda konuşmak ve fikir alışverişi yapmaktır, bayanı alıp gezmek yada bunu içeren faaliyetler yapmak değildir.

Bayani alip gezmek gibi bir niyetle dinî nikah kiyiyorsaniz, evlisiniz demektir. Hayirli olsun :)

siyah gül 07
05-31-2010, 14:21
2 aylık evli olarak bende konuya müdahil olmak isterim
Ben nişanlılığımdan bir kaç ay sorna dini nikah kıydırmayı uygun gördüğüm için nikahımızı kıydırdık ancak rahat gezip tozmak değildi maksat bence olması gereken bu karşılıklı sorumluluğu sevgi ve saygıyı inancı yitirmedikten sonra doğru olan bu tabi benim görüşüm bu:evet:

Zeynepçim Rabbim hayırlı kılsın nişanını;1

EZEL
06-01-2010, 03:31
Yazıyı okurken bir an nişanlılık acaba dereyi geçinceye kadar ayıya dayı deme sabrını göstermekmi falan sandım. 6. şıktaki açıklamalara katıldım paylaşım için teşekkürler .

Zeynep
08-25-2010, 10:09
sağol siyah gülcüm bende 1 buçuk aylık evliyim şuan Allahım herkesi mutlu mesut etsin inş. huzurlu yaşam versin ...