Orijinalini görmek için tıklayınız : Ölümden Korkuyormusunuz ?
Kur"an-ı Kerim şöyle buyuruyor: Her nefis ölümü tadıcıdır. Mükafatlarınız, ancak kıyamet günü eksiksizce ödenecektir. -Al-i İmran: 185
Ölùm bazilari icin dehset verici ve korkunc bir olaydir, Ama bùtùn ilahi dinlerde oldugu gibi, Islami dùnya gôrùsùnde de ôlùm, farkli bir sekilde degerlendirilmektedir.
Islam acisindan ôlùm, ebedi olan bir aleme gecis kapisi ve kôprùsù olup, aslinda ikinci bir dogum demektir. Bu kapi ve kôprùden herkes gececektir.
Ancak bu geciş, bazilari icin ùzùcù ve aci olabilecegi gibi, kendileri ile bu ônemli yolculuk icin yeterli azik gôtùrenlere sevindirici ve cok tatli bir yasantinin baslangici olacaktir.
Peki siz ôlùmden,ôlmekten korkuyormusunuz ?
Ruh-i zar
09-09-2010, 04:23
Korkmuyorum.
Vereceğim hesaptan elbet korkarım ama ölüm düşüncesi korkutmaz beni..
Dünyada ben gidince yalnız kalacak, bensiz olamayacak hiç bir şey yok çünkü..
Sevdiklerin seni sevenler iyi hoşta her ölüm unutulur ve elbet her insanın yeri doldurulur..
Yerimi dolduramayacak her zaman eksikliğimi hissedecek kadar beni seven birini görmedim.
Görseydim belki korkuturdu geride 'acı' bırakmak.
Dindirilemeyecek bir acıya sebep olmak..
Yinede erken ölmek en iyisi.
Eğer ki yaşamım başka insanlara mutluluk vermeyecekse yaşamanında pek bi anlamı yok..
Daha çocukken ölmek isterdim.
Saf temiz art niyetsiz olarak o kabre girmek isterdim.
Beni yaratanın karşısına olabilecek en temiz halde çıkmak isterdim..
Ölen her çocuğa imrenirim bu yüzden..:)
Yinede takdir buymuş, vardır bi hayır diyerek yaşıyoruz işte..
---
EVET Korkuyorum HAYIR Korkuyorum
Seçenekler aynı olmuş sanki işaretleyemedim :)
EVET Korkuyorum HAYIR Korkuyorum
Seçenekler aynı olmuş sanki işaretleyemedim :)
Evet ben yanlis yazdim "HAYIR korkmuyorum" olacakti tabiki :utangaç: dùzeltmeye calistim ama olmadi :(
Ruh-i zar
09-09-2010, 04:28
Evet ben yanlis yazdim "HAYIR korkmuyorum" olacakti tabiki :utangaç: dùzeltmeye calistim ama olmadi :(
Yönetici arkadaşlar görünce düzeltirler bende bildirdim zaten :)
Yönetici arkadaşlar görünce düzeltirler bende bildirdim zaten :)
Tesekkùr ederim :çiçek:
Pardon anlamadim :hmm bu konunun neresinde siyaset gôrùyorsunuz siz ? ùstelik uslubunuz hic hos degil..!
Delilin NuR
09-09-2010, 06:05
Pardon anlamadim :hmm bu konunun neresinde siyaset gôrùyorsunuz siz ? ùstelik uslubunuz hic hos degil..!
Bencede hoş bir uslup değil...
Ortada bir yanlış varsa bunu uygun bir dille, hakaret etmeden anlatmak daha güzel olur...
En azından bu mübarek günlerde kimse incinmemiş olur...
İntifada
09-09-2010, 08:55
anketteki seçenek düzeltilmiştir...
Hem Korkuyorum.Hem Korkmuyorum.
Korkmuyorum çünkü;
Kimse vuslata ulaşmaktan korkmaz tam tersine herkes ister.
Ebedi aleme geçişten kimse korkmaz.Hele hak din üzerinde ise iple çekecektir.
Korkuyorum çünkü;
Kalu belada ki sözüme sadık kalamadım.
Rabbimin bana olan mükafatlarına şükürdar olamadım.
Rabbimin verdiklerine bende güzel adımlar atamadım.Tam tersine hep yanlışa günaha meyil ettik ve yaptık.
Rabbimin bana gösterdiği yoldan dosdoğru gidemedim.
Hz.Muhammed (s.a.v)'in yolundan giden bir müslüman olamadım.
Vereceğim hesaptan Korkuyorum.
Dünya namına gayri pek bir şeyin önemi yok.
akgurbetci
09-09-2010, 10:36
Ölümden degilde daha cok kiyamet ve mahser gününden korkuyorum sanirim. Defalarca kiyamet gününden kabus görmüsümdür. Anlatsam tarif etmeye kelimeler yetmez. Allahim Sen büyüksün.
.:Ay_Yıldız:.
09-09-2010, 10:38
Ölümden değil o andan korkuyorum yalnızca. Biraz evhamlı bir kişiyim, nasıl bir acı çekeceğimi düşünür dururum hep. :)
İntifada
09-09-2010, 10:40
Ölümden degilde daha cok kiyamet ve mahser gününden korkuyorum sanirim. Defalarca kiyamet gününden kabus görmüsümdür. Anlatsam tarif etmeye kelimeler yetmez. Allahim Sen büyüksün.
http://www.doguturkistan.net/images/2006/10/kiyamete-dair.gif
Kıyamet Allah Allah diyen bir kimsenin üzerine kopmayacaktır." (Müslim, İman 234, Tirmizî, Fiten 35) Hadisin bir başka veçhinde: "Yeryüzünde Allah Allah diyen kaldıkça kıyamet kopmaz." buyrulmuştur.
akgurbetci
09-09-2010, 10:49
http://www.doguturkistan.net/images/2006/10/kiyamete-dair.gif
Allah razi olsun. Rabbim o hayiril kullarindan eyler insaAllah cümlemizi.
İntifada
09-09-2010, 10:50
Allah razi olsun. Rabbim o hayiril kullarindan eyler insaAllah cümlemizi.
müsterih olunuz kardeşim...
Kıyamet Allah Allah diyen bir kimsenin üzerine kopmayacaktır." (Müslim, İman 234, Tirmizî, Fiten 35) Hadisin bir başka veçhinde: "Yeryüzünde Allah Allah diyen kaldıkça kıyamet kopmaz." buyrulmuştur.
"Bir gelmemiş an için de feryat etme , geçmiş gelecek masal bunlar hep,
Eğlenmene bak ömrünü berbat etme.
Niceleri geldi, neler istediler, Sonunda dünyayı bırakıp gittiler...
Sen hiç gitmeyecek gibisin değil mi? O gidenler de hep senin gibiydiler.
Dünyada ne var, kendine dert eyleyecek, bir gün gelecek ki can bedenden gidecek,
Zümrüt çayır üstünde, sefa sür iki gün ... Zira senin üstünde de otlar bitecek "
Ömer Hayyam
Ölümden asla korkmuyorum diyene kesinlikle inanmam. Ölümden korkmamak için tertemiz bir amelinin olması gerek kişinin. Kim bana dinin gereklerini tam olarak , eksiksiz , hakkıyla yapan ; amellerinde salih amel dışında yanlışa düşmemiş tek bir kişiyi gösterebilir ? Hiçkimse gösteremez. Çünkü maalesef böyle biri yok.
Bu yüzden evet korkuyorum , çekiniyorum Rabbimin karşısına bu halde çıkmaktan.
O bize ne mükafatlar ne zenginlikler verdi. Defalarca şans verdi.. Peki ya biz o verilen şansları değerlendirebildik mi tam olarak? ya da onca güzelliğin farkına varabilerek yaşayabildik mi şu hayatta? Bu sorulara maalesef demekten başka cevabım yok.
Şimdi nasıl olur da 'hayır asla korkmuyorum' diyebilirim yüzsüzce?
Tamam diğer yandan ölümün aslında bir başlangıç olduğunu , aslında gerçekte sadece orada mutlu sadece orada huzurun en büyüğünü tadacağımız da biliyoruz.
En azından bunu düşünerek biraz rahatlayabiliyoruz..
Ama varolan gerçekleri de gözardı ederek , hiçbir yanlışımızın olmadığını söyleyerek kendimizi de kandırmanın bir manası yok.
Ne bileyim ya.. Karşık bu mevzular.. Rabbim ıslah etsin hepimizi.. Önüne ona layık bir kul olarak çıkmamızı nasip etsin inşallah..
Beylerbeyi
09-09-2010, 13:30
korkmuyorum :)
İlgilenmiyorum fikrim yok..
Ölümden korkmuyorum diye burda rahatça yazabilen arkadaşlara bir tavsiyem var. Gece yatağınıza yatın ve "ölüm rabıtası (rabta-i mevt)" yapın.
.:Ay_Yıldız:.
09-09-2010, 14:19
Ölümden asla korkmuyorum diyene kesinlikle inanmam. Ölümden korkmamak için tertemiz bir amelinin olması gerek kişinin. Kim bana dinin gereklerini tam olarak , eksiksiz , hakkıyla yapan ; amellerinde salih amel dışında yanlışa düşmemiş tek bir kişiyi gösterebilir ? Hiçkimse gösteremez. Çünkü maalesef böyle biri yok.
O bize ne mükafatlar ne zenginlikler verdi. Defalarca şans verdi.. Peki ya biz o verilen şansları değerlendirebildik mi tam olarak? ya da onca güzelliğin farkına varabilerek yaşayabildik mi şu hayatta? Bu sorulara maalesef demekten başka cevabım yok.
Tamam diğer yandan ölümün aslında bir başlangıç olduğunu , aslında gerçekte sadece orada mutlu sadece orada huzurun en büyüğünü tadacağımız da biliyoruz.
Ama varolan gerçekleri de gözardı ederek , hiçbir yanlışımızın olmadığını söyleyerek kendimizi de kandırmanın bir manası yok.
Ne bileyim ya.. Karşık bu mevzular.. Rabbim ıslah etsin hepimizi.. Önüne ona layık bir kul olarak çıkmamızı nasip etsin inşallah..
Çok haklısın. Ben de anormal bir rahatlık var. Allah nasıl olsa günahlarımı affedecektir gibi bir yanlış rahatlık içersindeyim. Bu yüzden ölümden korkum yalnızca o anki çekeceğim acıdan ibaret.
Hayatım boyunca bir kaç sefer ölümle burun buruna geldim takdir neyse ona razı oldum her seferinde de Allah bir vesile ile kurtardı..
Bu Allahın emri bundan korkmuyorum Allahı razı edemeden ölmekten korkuyorum..
akgurbetci
09-09-2010, 15:38
Bu Allahın emri bundan korkmuyorum Allahı razı edemeden ölmekten korkuyorum..
:saygılar:
Farklı bir ses olmak istemem ama ben ölümden korkmuyorum. Hatta ölümü seviyorum. Çünkü ölüm bir başlangıçtır. Ölüm rüyadan uyanmaktır. Ölüm yalancı, fani dünyadan kurtulmaktır.
Ölünce vereceğimiz hesap gerçekten zor. Tertemiz değilim. Belki Allah korusun Cehennem azabını tadacağım. Ama olsun. Sonuçta ben bu hesabı vermek zorundayım. Eğer "tertemiz olup öyle öleyim" dersem (ki malum böyle bir pazarlık şansımız da yok), o zaman hiç ölemem. Daha da kötüsü dünyada tertemiz olmak için kalacağınız her gün daha da kirlenirsiniz.
Doğru, hesap çetin ama adaletsiz değil. Ne suçum varsa hak ettiğim cezayı çekeceğim. Ben vereceğim hesabın sonuçlarından korkarım. Ama hesaba çekilmekten korkmam.
Sınava giren bir öğrenci, "Ben sınavımın sonucunu öğrenmeyeceğim" der mi? Demez. Hatta mümkün olsa sonucu hemen öğrenmek ister. Peki öğrenci neyden korkar? Sınav sonucundan yani geçip geçemediğinden korkar. Kalmaktan korkar. Fakat kalacağını bilse bile sonucu öğrenmekten korkmaz. Ben de Cehennem azabından korkarım. Ama hesaba çekilmekten korkmam.
(Bir not düşmek istiyorum. Belki ilerde evlenip bakmakla yükümlü olduğum bir evladım, bir eşim olursa, her ne kadar Rabbimin onları açıkta bırakmayacağını bilsem de o zaman ölümden belki korkarım.)
Ben yaptığımız yanlışlardan , hatalardan dolayı çekeceğimiz azaplardan korktuğumuzu söylemedim. Yaptığımız onca yanlıştan onca hatadan sonra hangi yüzle O'nun karşısına çıkacağımızı sorguladım. Korkum sadece budur.
Allahu Tealanın karşısına bu amelle çıkmak.. Ölümden korkuyorum dememin tek sebebi budur.
Evet doğrudur bu konuda hiçbir zaman hazır olamayız. Bin yıl da yaşasak her yaşadığımız süre içinde günahımız daha da artarak katlanır.
Sonra O'nun huzuruna çıkmamız daha da zorlaşır.
Fakat yine de insan çekiniyor , korkuyor layık olamadım diye , verdiği onca güzelliklere karşın..
Yoksa diğer yandan yukarıda da belirttiğim gibi 'ölümün bir başlangıç olduğu , tek huzurlu olacağımız yerin orası olduğu' konusunda hemfikiriz. Ancak az önce tekrarladığım sebeplerden evet ben ölümden korkuyorum.
Ölümden korkmuyorum diyenlere ise ne mutlu..
İntifada
09-09-2010, 17:21
Ölüm güzel şey,budur perde ardından haber...
Hiç güzel olmasaydı ölürmüydü peygamber?...
Öleceğiz müjdeler olsun,müjdeler olsun !
Ölümüde öldüren Rabbe secdeler olsun!
üstad nfk...
günahsız olduğumu iddia etmiyorum ama ölmekten korkmadığımı iddia edebilirim...
Tek isteğim Allah yolunda ölmek...
Çok güzel bakış açıları..Herkes kendince yorumlamış.Herkes ayrı bir bakış açısı katmış.:)
Bir kaç hadis paylaşmak istiyorum konu ile ilgili;
(Ölümü anmak, günahlardan korur.) [İbni Ebiddünya]
(Ölümü anmak sadaka vermek gibi sevaptır.) [Deylemi]
(Ölümü çok hatırlayanın kalbi ihya olur, ölümü de kolaylaşır.) [Deylemi]
(Ölümü çok anmak, insanı dünyadan çeker, günahlardan sıyırır.) [İbni Lâl]
(En akıllınız, ölümü çok hatırlayan, ahiret için azık toplamakta acele edendir. Ölümü çok hatırlayan dünya ve ahiret saadetine kavuşur.) [Taberani]
(Lezzetleri yok eden, ağız tadını bozan, ümitleri kıran ölümü çok anın! Ölümü darlıkta düşünen rahatlar. Bollukta düşünen, lüzumsuz işten, israftan kaçar kanaatkâr olur.) [İ. Hibban]
(Allah’tan utanan, ölümü düşünmeden yatmaz, haram lokma yemez, zinadan kaçar, dilini, gözünü ve kulağını haramlardan sakınır, öldükten sonra çürüyeceğini düşünür.) [Taberani]
(Ölümü anmak, günahlardan korur ve dünyadan [Allahü teâlânın rızasına mani olan her şeyden] alıkoyar.) [İbni Ebiddünya]
(Demir paslandığı gibi, kalbler de günahla paslanır. Kalblerin cilası ölümü çok hatırlamak ve Kur'an-ı kerim okumaktır.)
“Ölümü çok anıp günahlardan kaçanın kabri, Cennet bahçesi olur. Ölümü unutup günahlara dalan kimse kabri de Cehennem çukuru olur."[B] (Süfyan-ı Sevri)
Bir zatı çok övdüler. Orada bulunan Resulullah efendimiz, (O kimse ölümü hatırlar mı?) buyurdu. (Ölümden söz ettiğini duymadık) dediler. (Ölümü anmayan değerli olmaz) buyurdu. (İ.Ebiddünya)
Asi_isyankar
09-09-2010, 23:03
Günahın varsa korkarsın.
Yoksa korkmazsın...
ölümden degilde öldükten sonra hesabimi tam veremeyecegimden korkuyorum..
yoksa birincisi depremde, ikincisi bogularak olmak üzere iki kere ölümü teget gectik ama bildigim tek nokta bu günahkar o hesab gününü teget gecmeyecekdir :(
Günahın varsa korkarsın.
Yoksa korkmazsın...
Bu mantıkla hareket edersek o zaman herkes ölümden korkar ?
Çünkü günahsız kimse yoktur ?
ölümden korkmuyorum ama amelimin ve Allah'a olan aşkımın mahşerde beni kurtaramayacak kadar yetersiz kalmasından korkuyorum...
Allah'ını bilmeyenler, Peygamberini tanımayanlar korksun ölümden...
akgurbetci
09-10-2010, 10:13
Cogu arkadaslarin yorumlarina katiliyorum. Bi iki cümlede ben yazayim.
Dünyaya gelisimizin bir sebebi var bir manasi var. Oda su ki Rabbim tarafindan sinava cekiliyoruz. Hepimiz biliyoruz bunu. Bu dünyada ektiklerimizi o dünyada bicecegiz. Ve insanoglu günahkardir. Mükemmelik günahsizlik Peygamberlere mahsustu. Ama günahkar ile kafir arasinda kocamaaan bir fark var. Zerre kadar günahim olsada bogazima kadar günaha batmis olsamda Allahin affina siginabilirim. Eger iman etmis bir insansam tabi. Cünkü Rabbim en bagislayicidir. Sadece kul hakkiyla Allahin huzuruna cikmamizi istemiyor. Ve bende söyle düsünüyorum ki (öyledirde sanirim?) eger hayirl bir kul isek amellerimiz iyi ise o zaman ölümümüzde hayirli olacaktir. InsaAllah Rabbim hayirli ölümler nasip eyler bizlere...
Misal vereyim. Bir kac sene öncesinden sevgili haci anneannem rahmetli oldu. Ölmeden bir kac dakika önce 'iyimisin anne' diye sormus dayim. 'oglum ben iyiyim siz kendizi düsünün' demis. Sonra sehadet getirip son nefesini almis vermemek üzere. Azap cekmedi yani her halinden belliydi. Rabbim bizlerede öyle ölümler nasip eylesin insaAllah.
Anneminde bir duasi var hep 'Allahim kus gibi canimi al' der. Anlayan anlar bu duayi. Amin diyorum bende...
Akinci kardesimin paylastigi siiride cok seviyorum. Ölüm güzel olmasaydi sahi ölürmüydü peygamber?
Benim de en büyük korkup hesap günüdür... Ama korktugum kadar da Allahin affina singiyorum. Affolunanlardan olmak dilegiyle.
Konuyu acan arkadasa tekrar tesekkürler mühim bi konu ve hak eden ilgiyi görüyor. Bölyesi konulari daha cok görmek nasip olur insaAllah.
Asi_isyankar
09-10-2010, 10:31
Bu mantıkla hareket edersek o zaman herkes ölümden korkar ?
Çünkü günahsız kimse yoktur ?
Tamamen bu mantıkla hareket edilmemeli tabiki.
Diğer dünyaya huzurlu gitmek gerekir.
İçin huzurluysa ölüm sana vız gelir
ancak huzursuzsan sonucuna katlanacaksın.
Allah'ını bilmeyenler, Peygamberini tanımayanlar korksun ölümden...
Çok talihsiz bir bakış açısı olmuş abim.Zira alimlerinde bu konuda görüşleri farklıdır.Kimi vuslata ulaşacağım diye korkmuyorum demiş.Kimide günahım hep daha çok diye ölümden korkuyorum demiştir.Yani bu yargının ucu çok güzel insanlara dokunur.Oda gayretullaha dokunursa kendini harap etmiş olursun.Yargı niteliğinde olmayacak şekilde şahsi görüşlerimizi lanse etmenin dışına çıkmayalım yoksa kendimize zarar vermiş oluruz.:gül::gül::gül:
Cuma hutbesinde imamın söylediği çok güzel bir söz vardı;
"Dindar olmak değildar olmaktır."
Bence hepimizin bu sözden çıkaracağı nice güzel manalar var.
Çok talihsiz bir bakış açısı olmuş abim.Zira alimlerinde bu konuda görüşleri farklıdır.Kimi vuslata ulaşacağım diye korkmuyorum demiş.Kimide günahım hep daha çok diye ölümden korkuyorum demiştir.Yani bu yargının ucu çok güzel insanlara dokunur.Oda gayretullaha dokunursa kendini harap etmiş olursun.Yargı niteliğinde olmayacak şekilde şahsi görüşlerimizi lanse etmenin dışına çıkmayalım yoksa kendimize zarar vermiş oluruz.:gül::gül::gül:
saolasın kardeş....
korkuyoruz o halde...
bir kamil insan ara bul... teslim eyle özünü huzuru bul :)
saolasın kardeş....
Sen sağol abim..:)
Aslında herkes aynı görüşte.. :)
Herkes korkuyor.Çünkü kabir azabı çekecek.Günahı var bundan ötürü ilahi azaptan korkuyor.
Herkes korkmuyor.Çünkü la ilahe illallah muhammed resulullah diyen ve bunun üzerine ölen her kes er yada geç cennete girecek..:)(inşaALLAH)
Ben yaptığımız yanlışlardan , hatalardan dolayı çekeceğimiz azaplardan korktuğumuzu söylemedim. Yaptığımız onca yanlıştan onca hatadan sonra hangi yüzle O'nun karşısına çıkacağımızı sorguladım. Korkum sadece budur.
Aslında böyle düşünmemek lazım. Çünkü böyle bir düşünce, dünyada devekuşu gibi başımızı kuma gömdüğümüz anlamına gelir. O zaten bizi her an görüyor. Bunu iyi kavrarsak, hatayı yapmadan önce utanırız. Hatayı yaptıktan sonra hesap verirken utanmanın, korkmanın pek bir anlamı kalmaz.
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.