Orijinalini görmek için tıklayınız : özelleştirmeyle ilgili
By_iLHaNLı
03-09-2009, 01:18
Bu aralar arkadaşlarımda sınıfta özelleştirmenin doğru olup olmadığını çok tartışır olduk özelliklede telekom'un ben doğru olduğundan tarafım fakat doğruluğunu ispat edecek kadar bilgim yok bu konuda sizlerden yardımlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum....
düşünceli
03-09-2009, 16:31
Bu aralar arkadaşlarımda sınıfta özelleştirmenin doğru olup olmadığını çok tartışır olduk özelliklede telekom'un ben doğru olduğundan tarafım fakat doğruluğunu ispat edecek kadar bilgim yok bu konuda sizlerden yardımlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum....
hic kendini yorma doğru tarafı yoktur ..???
ultrAstribun
03-09-2009, 16:40
Telekomun özelleştirilmesi rakebeti getirmiştir.
Daha önceki hükümetler döneminde telekom zarar ediyordu..
Medyadaki spekülasyonlar özelleştirmenin yapılması değil, telekomun kime verildiği ile ilgilidir..
Supraliminal
03-09-2009, 16:55
Telekom israile verildiği için ülkemizde faşist kesimde azda olsa olduğu için bu kesim yanlış lanse ediyor millete.
Özelleştirme iyi birşey.Ülkeyi satmak manasına gelmiyor bu konu.Bende çok kızıyordum akp'ye bu yüzden ama işin güzel yanı şöyle.
Örneğin, SSK, Bağkur binalarına gidin bakın çalışanların umurundamı gelen insanlar.Herkes 'saat 5 olsada çekip gitsem, aybaşı gelsede maaşımı alsam' bunun derdinde.'Nasılsa memurum kendimi yormam, maaşımı alırım' durumu oluyor devlet memuru olunca.Ama özelde çalıştığın zaman kovulma korkusu oluyor.Bir vatandaş geldiği zaman işini halletmeye çalışıyorsun adamın.Rüşvet olayı olmuyor.Adamda işini kaybetme korkusu oluyr anlıycağın.Hemde devlet binlerce insanın maaşından kurtulmuş oluyor.
Türk Telekom 10 sene öncesi ile şimdi birmi.Emin olun devletin olsa bu kadar internet yaygınlaştırılmazdı.
kopekbaligi
03-10-2009, 02:08
Özelleştirilen her kurum zaman içinde kendi piyasasını ve kurallarnı yaratır. Eğer bir birim devlet korumasında kalırsa kendini geliştiremez. Telekom gibi şirketlerin çalışmak istediği bir alanda özelleştirme yapmak doğru bir karardı, bu sayede haberleşme piyasasına bu iş ile çalışmak için bir çok kaliteli firma ve şirket girmiş internet ağı ve telefon görüşmeleri için bir çok alt yapı ve ticari antlaşmalar yapılmıştır.
İspat edemezsiniz çünkü yanlış br özelleştirme.
Açıklarım isterseniz.
ALPEREN4425
03-10-2009, 03:31
hic kendini yorma doğru tarafı yoktur ..???
Telekomun zarar ettiğini söyleyen arkadaşlar bu konu hakkında pek bilgi sahibi değiller sanırım. Başına doğru idareciler getirildiğinde zarar edecek bir telekominikosyon kurumu yoktur dünya üzerinde. Türk telekom satılmadan önce teknik altyapısı yenilenip öyle satıldı. YAni alan adama masrafsız hazır tezgah satıldı. Dünya iletişime yatırım yaparken Türkiyenin en çok kar getiren ve karınıda sürekli artıracak olan bir kurum üç beş yıllık karına satılıyor.
Telekomun değerinin altında satılması konusuna girmeye gerek bile duymuyorum. Stratejik açıdan önemli bir kurumun satılması ,bu ülkenin istihbaratını nasıl bir çıkmaza sokar düşünün. Emniyet ordu jandarma hepsi Telekom üzerinden sağlıyor iletişimi. Bunların hiçbirinin kendine özel bir iletişim kurumu yok.
Özelleştirme sayesinde daha iyi hizmet ve rekabet ortamı sağlandığını düşünen arkadaşlara ise şunu söylemek isterim. Telekom yine aynı telekom . Evet özelleştiken sonra hizmet kalitesi arttı. Peki özelleştirmeden bunu yapamazmıydık. Kurumun başına adam gibi idareciler getirerek bu kalite sağlanamazmıydı. Koca devletin yapamadığını telekomu alan adam nasıl yapıyorsa DEvlet te yapabilirdi.
Özelleştirmeye karşı değilim Fakat herşeyin yolu yordamı var. Mal benim istediğimi satarım mantığıyla hareket etmek yanlıştır. Zarar eden kurum satılır, onunda ıslahı mümkün değilse satılır.
Necip Fazıl
03-10-2009, 03:36
AK PARTİ'nin yaptığı özelleştirmeye ülkeyi satıyorlar diyenlere acıyorum çünkü bilmeden kesiyorlar... Biz bu ülkede özelleştirmelere sınır getiren tek partiyiz... ve bizim yaptığımız özelleştirmelerde şöyle bişey var biz özelleştirirken satmıyoruz sadece belli bir süreliğine işletmesini veriyoruz bunun adı satmak değildir...
AK PARTİ'nin yaptığı özelleştirmeye ülkeyi satıyorlar diyenlere acıyorum çünkü bilmeden kesiyorlar... Biz bu ülkede özelleştirmelere sınır getiren tek partiyiz... ve bizim yaptığımız özelleştirmelerde şöyle bişey var biz özelleştirirken satmıyoruz sadece belli bir süreliğine işletmesini veriyoruz bunun adı satmak değildir...
Cevaba bak sen yahu
Beni güldürmekten öldüreceksin çocuk :D :w::D :w::D:w::D
Necip Fazıl
03-10-2009, 05:08
Cevaba bak sen yahu
Beni güldürmekten öldüreceksin çocuk :D :w::D :w::D:w::D
Ben sana şimdi bişey derdim ama yer müsait değil...
Erdemir36
03-10-2009, 17:29
Ben sana şimdi bişey derdim ama yer müsait değil...
Demek istediğini anladım :D
Erdemir36
03-10-2009, 17:30
Bu kurumlarda çalışan binlerce işçi var çalışmayarak maaş alan çok kişi varmış. Bu tür şirketler özelleştirilerek düzene sokulmuş oldu.. Hemde devletin bütcesini zarardan kurtarıyor.
bjektif;527203']Telekom israile verildiği için ülkemizde faşist kesimde azda olsa olduğu için bu kesim yanlış lanse ediyor millete.
Telekom israilin değil arapların yanlış hatırlamıyorsam elisalat ortak girişim grubunun
(Bu arada özelleştirmek satmak değildir. Belirli süreliğine kiraya vermektir. %51 i satılır örneğin çeaş yahut kepez şirketlerinden biri hala 75 yıllığına uzan grubundadır.
tarihkral
04-15-2009, 14:45
Ben özelleştirmeye karşı değilim fakat Türk Telekomun özelleştirilmesi konusunda mütereddidim açıkcası.
Merhaba arkadaşlar Türk Telekom konusundan konu açılmışken size bir kaç husustan bahsedeyim.
Öncelikle ortada bir satış işlemi bulunmamaktadır, özelleştirme yapılmıştır. Devlet, özelleştirdiği kurumu sonsuza dek vermemektedir, bu özelleştirmeler belli bir süre kapsamında yapılmaktadır; kâh 10 yıl olur bu kâh 100 yıl. Sonuçta mal, kurum devletindir ancak işletmesi verilmiştir. Bu konuda devlet hepsini yönetemezmiydi diyen arkadaşlar çıkacaktır, onlara Sovyet Rusyasını incelemelerini tavsiye ediyorum.
İşin diğer bir yanı ise Türk Telekom konusunda kurum tamamen özelleştirmemiş olup % 49' u devletin elinde bulunmaktadır. Şu anki rakamlara göre devlet bu %49 luk oranla özellişterme öncesindeki %100' lük orandan daha çok kâr etmektedir.
Etrafınıza şöyle bir baktığınız zaman özellikle de Türk Telekom' a özelleştirmeden sonraki hizmet kalitesi öncekine göre asır atlatmıştır, şu anda iletişim de Avrupa' daki teknolojiye ulaşmış bulunmaktayız. Devletin elinde olmuş olsaydı hâlen, bırakın görüntülü görüşme sistemlerini, sms sistemlerini, vdsl hizmetlerini, telekom şubelerindeki hizmet kalitesini 100 TL ye asdl e şükrederdik. Şu anda internet piyasasında tüketiciye görülür şekilde yansıtılan rekabet ortamı oluşmuştur.
Son bir not TT İsraile değil, Araplara özelleştirilmiştir, gereken hizmetten ödün verilmedikten sonra kim olduğu önemli değildir; sonuçta tüm taraflar bu anlaşmadan kârlı çıkmaktadır.
Zamanım kısıtlı olduğu için fazla yazamıyorum şu an, eğer aklınıza takılan bir mesele olursa bu konuda ilerleyen dönemlerde daha ayrıntılı olarak resmi rakamlarla da açıklarım.
Saygılar, sevgiler.. Selametle...
Stratejik açıdan önemli bir kurumun satılması ,bu ülkenin istihbaratını nasıl bir çıkmaza sokar düşünün. Emniyet ordu jandarma hepsi Telekom üzerinden sağlıyor iletişimi. Bunların hiçbirinin kendine özel bir iletişim kurumu yok.
Bir arkadaşımın yukarda yaptığı tesbitle mevzuya girelim.
Bugün 2. iddianamesi yazılan ve mahkeme tarafından kabul edilen ergenekon terör örgütü operasyonunun telefon dinlemeleri üzerine yapıldığını hepimiz biliyoruz. Türk Telekomun özelleşmesiyle istihbarati açıdan sıkıntıya düşecek olsaydık sizce bu dinlemeler yapılabilir miydi ? Demekki özelleştirmenin istihbarati açıdan kötü bir yansıması olmamış devletimize. Yukarda bahsedildiği gibi bir çıkmaz değil aksine açılıma dönüşmüş durumda.
Bir diğer arkadaşımın yorumlarında bahsettiği gibi Türk Telekom'un sadece %51'i özelleşmiştir. Büyük bir oran hala devlettedir ki ben onun da özelleştirilmesinden yanayım. Özelleştirmeler böyle önemli kurumlarda al parayı ve kurumu şeklinde olmaz arkadaşlar. Devletin en büyük kurumlarından birinin özelleşmesinden bahsederken devleti de gerizekalı yerine koyup, ''Gitti işte, sattılar devleti, bu adamlar yakında bizi de dinler'' gibi kahve muhabbetlerinin mezesi olmayalım lütfen. Bu hesaplar bu kurumların satışlarında mutlaka hesap edilir ve gerekli anlaşmalar yapılır.
Daha önce de bahsettiğim üzere ben şu an devletin işletmesini yaptığı bütün kurumların özelleştirilmesinden yanayım. Ziraat Bankası için istisnai bir durum söz konusu benim fikriyatıma göre o da yine devlet makamlarından gelen bir açıklama yüzündendir ki açıklama şöyle :
''Biz Ziraat bankasını sadece banka olarak değil, şubelerinin bütün yurda yayılması hasebiyle istihbarat için de kullanıyoruz'' Buradaki istihbarat kelimesi hem sektörel bazda hem de genel anlamda kullanılmıştır. Ki özelleşse dahi bu açıklamayı yapan muhatap kurumlar, gerekli güvenceleri sağlayarak bu satışı gerçekleştireceklerdir.
Özelleştirme yanlısı olmamın hassaten sebebini de şöyle izah edeyim isterseniz. Şu an bizdeki gibi ticari devlet kurumu bolluğu şu an rüştünü ispatlamış hiç bir devlette yoktur. 1.ve akabinde 2. dünya savaşından çıkan devletler en kısa sürede devlet kurumlarını özelleştirerek, asıl görevleri olan denetim ve kontrol mekanizmalarını profosyenelleştirmişlerdir. Henüz savaştan yeni çıkmış ve hakkaten sefalet içinde kalan Türk milleti adına devlet, sektörleri canlandırmak ve ticari hayatı hareketlendirmek için öncü ticari kuruluşlar kurmuştur. Söylediğim gibi bu kurumlara o dönemde bütün devletlerde rastlamak mümkündür fakat Türkiye Cumhuriyeti bu kurumları özelleştirmede çok geç kalmıştır. Çünkü devletin olduğu yerde rant ve iltimas olması kaçınılmazdır. Serbest piyasa ekonomisini desteklerken özelleştirmeyi savunmamak büyük bir ironidir. Devlet asıl görevi olan denetleme, kontrol, nizam ve intizamı sağlama görevlerini elinde olan bu kurumların hantallığı sebebiyle yapamaz hale gelir ki bu ayrıntılarına inmeye gerek duymadığım bir aşikarlıktadır.
Bir devlet kurumunda çalışmama rağmen memurluk sisteminin en büyük muhaliflerinden biriyim. Çünkü devlet bir iş kapısı olarak görülmekte ve devlet de zaman zaman bu vaatleri kısmen de olsa yerine getirmek için aşırı istihdamla ve neredeyse ömür boyu iş garantisiyle, kurumları haddinden fazla şişirmektedir. Performans - ücret ilişkisi ve liyakat nüansları öncüllenmediği sürece devlet kurumları olabildiğince küçültülmeye devam edilmelidir Vesselam.
Teşekkür ederim.
teşekkürler arkadaşım bende özelleşmeden yanayım ama bu devletimizin çıkarlarına ters düşmeyecek tekrar teşekkür ederim....
SUSAM_SOKAĞI
05-04-2009, 10:39
Bu özelleştirme olayında Unakıtan'ın (ex maliye bakanı) bir lafı vardı. ''SATARIM. HEM DE BABALAR GİBİ SATARIM'' diye bir lafı vardı. Hatta müşteri çekmek içinde Türkiye son derece safty bir ülke demişti.
BlueMoon
05-04-2009, 11:57
devlet birçok kurumla artık ilgilenemiyor. zaten kobi çapındaki işletmeler devletin sırtında tam bir yük. Devlet dairelerinde eski teknoloji kullanılıyor. memurlar işini tam olarak yapmıyor örnekleri çoğaltılabilir. birilerinin iddia ettiği gibi özelleştirme satmak anlamına gelmez. Zaten işletme konusunda bilgisi olan bir insan bunu bilir.
kemal unakıtan "babalar gibi satarım" açıklamasını ne için yapmıştır bunu sokaktaki insan bilmiyor, adam vatanı satarım diye kendi dedi diyorlar. el insaf yahu...
birde şimdi başbakanın "ben youtube'a giriyorum "açıklaması vardı bilenler bilir, peki sizce başbakan nasıl giriyordu youtube'a dns mi değiştirmişti? tabiki hayır çünkü onlar sen ben gibi telekomun internet ve telefonunu değil özel hatlar ve özel sistemleri kullanıyor. diğer bir nokta Türkiye de interneti sadece telekom sağlamaz örn: üniversitelerin birçoğunun kendi hatları vardır. Üni okuyan arkadaşlar 400-500kb/sn hızları nasıl görüyor acaba? Telekom günümüz için stratejik görünen bir kurum olabilir fakat bundan bir süre sonra (özellikle ben bu noktada Türkcell'i bekliyorum) internet ve sabit telefon pazarına inince bakalım ne diyecekler. Bugün Türkcell'in yan şirketi Tellcom ve Quicknet in internet fiyatlarına bakın bi nasıl oluyor bunlar? Telekom devlet malı kalsaydı bunlar olabilir miydi? Kimse devletin olduğu sektörde devletle rekabete girebilirmiydi? Hadi girdi diyelim yeterli müşteriye ulaşabilirmiydi? vs vs
eskiya6363
05-05-2009, 16:03
hic kendini yorma doğru tarafı yoktur ..???
Ne Demek Doğru Tarafı Yoktur !...
Tabiki Bugün Mustafa Kemal Atatürk ' ün Bahsettiği Muassır medeniyetler seviyesine ulaşmak idealini gerçekleştirmek için, Bilim teknoloji alanında yapılan reformlarla bizi sollayan Avrupa nın, Uygulamış olduğu bir sistemdir. Ayrıca Ülkemizde Son Yıla Kadar Türk Telekom Zarar Etmekteydi. Telekom Gibi Bir Şirketin Dünya üzerinde hangi ülkede olursa olsun Zarar Etmesi Teknik olarak imkansızdı. Keza bizim Ülkemizde Yan Gelip Yatan Devlet Memurlarımızın ve Köhneleşmiş Yapı sayesinde Türk Telekom devletin sırtındaki bir yük idi. Son Yıl 3 Milyar TL kar açıkladı Türk Telekom. Tam Satılma Esnasında. Satılıyoruz ama bakın 3 milyar TL kar ettik dediler. Peki daha önceleri Açıkladığınız zararlar nereye gitti. Ayrıca Türk Telekom Gibi bir Şirketin Yıllık Karının bu kadar düşük olması gerçekten düşündürücüdür. Ülkemizde Her kurulan şirketin (Limited, Anonim Şirketi, Şahıs firması) farketmez, tamamının yüzde 18 si devlete ait. Nasıl mı ? Vergi işte. Bir Ülkede Kurduğum bir işletmede ben Kazancımın yüzde 18 ini zaten devlete vergi olarak vermiş oluyorum. Ayrıca Devlet zaten Kazancının Yüzde 18 i kendisine ait olan bir Şirketi neden zararı pahasına elinde tutsunki? İşte Özel Firmaya Özelleştirme Usulü ile devrini gerçekleştirirseniz ki BU ZATEN TAMAMEN SATIŞ DEĞİL sadece 49 yıllığına devirdir. Ve Devlet Memurlarının elinde iken 1 Yılda 3 Milyar TL Kar eden Türk Telekom' un ortalama yıllık Kar ının 50 Milyar dolarları bulması gerekir. dolayısıyla yüzde 18 i Ne Yapar, 9-10 Milyar TL yapar en düşük ihtimalle. Demekki Özelde olunca devletin 5-6 Kat Daha Fazla Kazandığını görüyoruz. ne Diye Devlet Elinde Tutulsunki bu kurumlar Türk Telekom Gibi Bir kurum satılmadan bir yıl öncesine kadar Zarar ediyordu sizce Hangisi Daha mantıklı. Kurumun yüzde 18 i zaten peşinen devletin KDV ile Vergi ile. dolayısıyla satış mantıklıdır. Buradaki insanların canını sıkan tek şey personellerin görevleri ile ilgilidir. o da zaten çözüldü büyük olasılıkla, Başka Kurumlara Geçmek isteyenlere yol verildi. Dolayısı ile Herhangi Bir Problem yok özelleştirme Tüm Kurumlar için mantıklıdır. Halk Olarak Özelden Daha iyi hizmet Aldığımızı da İnkar Edemeyiz. Özel Bir Hastanede nasıl karşılanıyorsunuz, devlet Hastanelerinde Yıllardır Nasıl Karşılandınız bunlarıda hepimiz biliyoruz, E Yukarıda İzah Ettiğim Gibi Devlette Maddi olarak çok fazla Kar a geçiyor. Özelleşme olayı çok mantıklıdır. Yapılması gerekir Destekliyorum.
eskiya6363
05-05-2009, 16:13
Telekom israilin değil arapların yanlış hatırlamıyorsam elisalat ortak girişim grubunun
(Bu arada özelleştirmek satmak değildir. Belirli süreliğine kiraya vermektir. %51 i satılır örneğin çeaş yahut kepez şirketlerinden biri hala 75 yıllığına uzan grubundadır.
Türk Telekom Suudi Arabistan Firması na İhale Edilmiştir... Bilginize...
eskiya6363
05-05-2009, 16:25
Telekomun zarar ettiğini söyleyen arkadaşlar bu konu hakkında pek bilgi sahibi değiller sanırım. Başına doğru idareciler getirildiğinde zarar edecek bir telekominikosyon kurumu yoktur dünya üzerinde. Türk telekom satılmadan önce teknik altyapısı yenilenip öyle satıldı. YAni alan adama masrafsız hazır tezgah satıldı. Dünya iletişime yatırım yaparken Türkiyenin en çok kar getiren ve karınıda sürekli artıracak olan bir kurum üç beş yıllık karına satılıyor.
Telekomun değerinin altında satılması konusuna girmeye gerek bile duymuyorum. Stratejik açıdan önemli bir kurumun satılması ,bu ülkenin istihbaratını nasıl bir çıkmaza sokar düşünün. Emniyet ordu jandarma hepsi Telekom üzerinden sağlıyor iletişimi. Bunların hiçbirinin kendine özel bir iletişim kurumu yok.
Özelleştirme sayesinde daha iyi hizmet ve rekabet ortamı sağlandığını düşünen arkadaşlara ise şunu söylemek isterim. Telekom yine aynı telekom . Evet özelleştiken sonra hizmet kalitesi arttı. Peki özelleştirmeden bunu yapamazmıydık. Kurumun başına adam gibi idareciler getirerek bu kalite sağlanamazmıydı. Koca devletin yapamadığını telekomu alan adam nasıl yapıyorsa DEvlet te yapabilirdi.
Özelleştirmeye karşı değilim Fakat herşeyin yolu yordamı var. Mal benim istediğimi satarım mantığıyla hareket etmek yanlıştır. Zarar eden kurum satılır, onunda ıslahı mümkün değilse satılır.
Teknik Alt Yapısı Yenilenerek Satıldı Demişsin. Fakat İhale Şartnamesinde Sürekli Alt Yapılarımızı Yenileyeceksin Diye Maddeler Var. Yani Alan Özel Firma İhale Maddelerinde Yer Alan Sürekli Alt yapıların yenilenmesi maddelerine istinaden alt yapılarımızı yenilemek zorunda. Sorunlu kablolamaları değiştirmek sürekli yenilemek zorunda.Ayrıca Değerinin Altına Satılması Durumu sözkonusu değildir. O kar olayının yüzde bilmemkaç fazlasını bize vergi olarak ödeyecekler. Yani Bu yıl 100 milyar dolar Kar ettiler özel şirket olarak bize 18 Milyar Doları Ödeyecekler Vergi olarak zaten. Bir de Kurumun Yüzde 49 u bizim elimizde 49 Milyar dolarda oradan ödeyecekler Toplam Kar Ne etti ? 18+49 = 67 Milyar Dolar. Bak Demekki O kadar ucuza Gitmemiş :) Devletin elinde iken ne kadar Kar etmişti 3 Milyar dolar :) arada çoook fark var bence 67-3 = 64 Milyar dolar fark var. Demekki Devlet Daha çok kazanıyor. Bakın Özel İktisadi Kuramlara girmiyorum bile, sadece bakkal hesabı yapıyorum. ve çok net kar ettiğimiz görülüyor ÜLKE Olarak.
By_iLHaNLı
01-09-2010, 01:29
eyvallah,yorumlarınız için teşekkürler....bu bilgi ve veriler ışığında sağlıklı düşünen bir beynin türk telekom özelleştirmesinin mantıklı ve doğru bir yolla yapılmış olduğunu görmesi gerekir...
eyvallah,yorumlarınız için teşekkürler....bu bilgi ve veriler ışığında sağlıklı düşünen bir beynin türk telekom özelleştirmesinin mantıklı ve doğru bir yolla yapılmış olduğunu görmesi gerekir...
Büyük sorun burada başlıyor kanımca.
"..sağlıklı düşünen bir beyin..." ? ? ?
Şimdi kardeşim işin zor cok zor hemde.
Çünki bunları anlatmaya calıştığın insanlar zeka geriliği rolu yapar anlamazlar ( rol olmayabilirde )
Şimdi gelelim özelleştirmeye.
Devlet elindeki kamu iktisadi teşebbüsleri özelleştirir çünki bu yararlıdır ekonomi açısından;
Bir kişilik yerde 5 kişi çalışmamıs olur.
Hükümetler geçtikçe siyasiler yeğenlerini işe aldıramaz.
Özelleşenler teknolojiye ayak uydurur yenilenir daha kısa zamanda daha ucuza daha fazla iş,mal üretilir.
Rekabet artar devletin vergi geliri artar + bunlarn özelleştirmesinde ciddi kazançlar olur hazineye.
Devletin tekelciği kalkar serbest ekonomi modeline geçilir. Ve rekabet kızışır. Rekabet kızıstıkca hizmet ve mal ucuzlar buda halkın işine gelir.
Bu işletmeleri alan firmalar kazanç elde eder mantıklı olarak ve büyük firmaların büyümesindeki o sır acıga cıkar buda şudur; ettikleri kar ile sermaye artar yeni yatırımlar yaparlar yeni işletmeler acarlar.
E yeni işletme, yatırım ne demek? Yeni iş imkanı ( adam işçi calıstırcak tabi)
devlete yeni vergi geliri.
E bu ekonomik gelişmeler böyle iyiye gidince ne olur? Kötümü olur?
GSMH artar. Milli gelir artar. Ülkenin uluslarası itibarı artar.
Daha birçok sebebi var hangi birini sayayım ama anlamayana davul zurna az demişler...
Bu felaket tellalları, boş konusan tenekeler hem kendileride yapar hem baskası yapınca vatan satılıyor derler...
kısacası kısır döngü...
Sen boşver işine bak millet kime oy vereceğini bilir ! Doğan medyasına inanan kesim belli konusup dururlar ellerinden baska birşey gelmez o yüzden vatan satılıyor gibi saçma sapan çamurlar atarlar...
Falagard
01-16-2010, 07:07
Özelleştirmeyi açıklamadan önce kurumları açıklamamız gerekir
İktisadi açıdan bakıldığında kurumlar 3 ana başlıkta incelenir.
a) kamu kurumları ( kar amacları olmaz )
b) özel kurumlar ( kar amacı vardır )
c) karma kurumlar ( kamu kurumları için çalışırlar , kar çok yüksek olmadığı halde vardır)
Özelleştirilen kurumların tamamı Kamu kurumlarıdır. Kamu kurumlarının özelleştirilmiş olmasının sebepleri çeşitlidir.
i) Devleti zarara uğratan kurumlardan gelir elde etmek
ii) Halka ucuzluğu getirebilecek durumların söz konusu olması
iii) İştiraklerin ve Teşviklerin arttırımını sağlamak
- istihdam açısından
- yatırım açısından
- ekonomik büyüme açısından
- hizmet sektörü açısından
Biz şu anda bir kurum neden özelleştirilir ve özelleştirmelerin getirileri nelerdir buna bakacağız.
Özelleştirme : Devletin bir kurumunu bir özel gruba yada sektöre belli bir süreliğine yada uzun vadeli olarak satması/kiralaması olarak adlandırılabilir.Eğer kurum büyük çapta ve ulusal hizmet düzeyinde ise bu kurum özelleştirilse dahi kanunlarla (bknz:Özelleştirme yasaları) devletin bu kuruma bir olumsuzluk durumunda müdahele etme yetkisi daima vardır.Olağanüstü durumlarda (Savaş vb) Devlet bu kurumu kendi bünyesine geri çekebilir.
Örneğin Türk Telekom neden özelleştirilmiştir ?
i) Kurum Devlet bünyesinde olduğu sürece işleyişi kamu mantığı ile olmakla yükümlüdür.Kamu kurumları özel kurumlarla rekabet konusunda caba sarfedemezler.Reklam , kampanya vb. etkinliklere giremezler.Özel kurum mantığı ile hareket edemezler hal böyle olunca bu kamu kurumunun geliri ve masrafları dengeli olmasa bile devlet bu kurumu idame etmeye ve zarar ediyor olsa bile bunu devam ettirmeye zorunludur.Kamu kurumlarında sendikal haklar,iş süresi,devlet güvencesi,kadrolu çalışan olma gibi sebeplerden personel tam verimle çalışmaz.buda kurumu zarara uğratan sebeplerden birisidir.Teknoloji açısından sürekli yenilenme noktasında dünya üzerinde hiçbir kamu kurumunun modernizasyonu(ordular hariç)özel kurum kadar hızlı olamamaktadır.Çünkü bir devlet kurumuna yüklü bir ödenek ayrılması diğer kurumlarda kısıntıya gidilmesi,bütçenin sarsılması vb. gibi şeylere yol açabilecektir.
Ancak özel kurumlar tam anlamıyla kar amacıyla hareket ettikleri için her olumsuzluğu aşmak ve kara giden yolda tam performans göstermek isteyeceklerdir.Telekomun özelleştirilmesine önce çalışanları karşı çıkmıştı bunun sebebi sizce Telekomun özele geçiyor olması ve o kişilerin aşırı devlet sevdalısı olmasımıydı ? Telekom üst yönetimi çalışan çıkartılmayacağına ve maaşlarda bir negativist hareket olmayacağı teminatını yazılı ve sözlü verdiği halde bu kişiler karşı çıkmışlardı.Neydi asıl karşı çıktıkları söyleyelim. Devlet sektöründe 8 saat mesai vardı ancak bunun 3-4 saati çalışmak geri kalanı lay lay ile geçerken artık özel sektörde 8 saatin tamamını çalışarak geçirmeleri söz konusuydu.Buda rahatımız bozulacak düşüncesi ile onları rahatsız etmişti.
Telekomun özelleştirilmesine sivil tepki verenlerin çoğu ülkenin en önemli kurumu savaş vb. durumlarda en lazım olan kurum bizzat yabancılara teslim edilmiştir vaveylası ile ortalığı ayaklandırmaktaydılar. ancak özelleştirme yasalarında belirtilmiştirki devlet olaganüstü durumlarda bu altyapıyı kendi lehine kullanma ve ihale edilen firmadan tamamen alma hakkını bünyesinde barındırır.
ii) Telekom örneğine devam edecek olursak , Telekom devlete kazandırıyordu niçin özelleştirildi ve halka ucuzluk nasıl gelir ? sorularının yanıtlarını arayacağız.Telekom özelleştirilmeden önce tekeldi.Tekel piyasasında firma daima kazanır.Firmanın arz ve talep eğrisi daima dengededir.Devlet bu alanda kamu kurumu olarak bulunduğu sürece bu alanda rekabet söz konusu olamaz.Özelleştirmenin gereğide buradan icab eder.Çünkü , Eğer Firma özelleştirilmese devlet aynı tas aynı hamam bunu devam ettirmekle yükümlüdür.Telekomun kazandırıyor olmasının sebebi farklı bir alternatifin olmayışıdır. Telekomun özelleştirilmesi birilerine peşkeş çekilmiş olarak adlandırılamaz çünkü bu özelleştirme rekabetin önünü açmıştır. Artık piyasaya yeni firmalar yeni altyapılar yeni teknolojiler girebilir. Bu şekilde rekabet kızışır ve her firma bugun . Vodafone , Turkcell , avea üçlüsünün yaptığı gibi birbiri ile yarışmaya ve daha kaliteli hizmeti daha ucuza vermeye yönelir.örneklendirmeyi şöyle yapalım telekomun değeri 5lira ise , siz bunu 3 liraya verdiyseniz evet görünende zarar etmiş olursunuz.Ancak daha sonra piyasaya girecek firmalardanda 3 lira aldiğinizi düşünürseniz piyasaya girecek her firma size kazanç sağlar. 2 firma girmesi halinde 6 lira kazanırsınız 3 lirada telekomdan kazanmıştınız toplam 9 lira . telekomun olması gereken fiyatı 5 lira idi . ama siz 9 lira kazanarak olması gerekenden 4 lira fazla kazanmiş olursunuz. telekoma rakip sadece bir firma bile cıkacak olsa bu durumda 3 lira telekom , 3 lirada diger firma olmak üzere 6 lira kazanırsınız ve olması gerekenden yine fazla kazanmiş olursunuz. Telekomun Ucuza gitmesi görünende peşkeş cekildi vs gibi lanse edilse bile şu anda biz en az 5 firmanın rekabet ortamına gireceğini öngörebiliriz.en azından 3 örnek verecek olursam : Koç iletişim hizmetleri , doğan iletişim hizmetleri , Kartell yatırım ortakliği iletişim hizmetleri , özelleştirme ile birlikte bu firmalar şehirlararası ve milletlerarasi görüşme hizmeti vermeye başladılar ancak şehir içi hatlarının hala telekomda olması sebebiyle telekomdan bagimsiz hareket edememekteydiler.Bu yeni şehiriçi özelleştirmesi ile tam rekabet ortamı sağlanmış ve kar maksimizasyonuna gidilmiştir.Eğer telekom olması gereken fiyattan satılsaydı , bu Eşik fiyat üzerinde veya ona eşit fiyat vererek piyasaya cok az firma girecekti ve belki 1-2 firma ancak bu sınırı aşabilecekti buda gerekli rekabet ortamını sağlamayacak ve kartel oluşum sağlayarak istediğimiz indirim yerine firmaların birbiri ile anlaşarak sandıgımızın aksine bize bindirim olarak geri donme riskini taşiyacaktı. Eşik fiyatın(telekomun satılış fiyatı) düşük olması daha cok firma daha cok rekabet daha cok ucuzluk ve daha cok vergi demektir.
Halka ucuzluk tabiki rekabet sayesinde gelecek adsl den oncesini hatırlayacak olursak superonline , adanet , ixir , turknet vb. erişim paketleri kullanmamız gerekiyordu.ve bunlar surekli yeni hizmet ve yeni indirimlerle musteri toplama yarişindaydilar.Şu anda aynı mantık adsl üzerinde olacak.
iii) İştiraklerin ve Teşvilerin arttırılması konusuna az önceki kısımlarda ister istemez değinmiş olduk ancak bu başlık altında tekrar değinecek olursak özetle şunu diyebiliriz.
Eğer siz ülkenizde yeni firmaların hizmete girmesini teşvik eder ve bu yondeki iştirakleri değerlendirirseniz ekonominiz büyüme gösterir.ve borsada duruşunuz daha sağlamlaşır.Bir ülkenin ekonomisinin gücü o ülkede iş yapan firmaların ne kadarının yabancı sermayeli olduğu ile doğru orantılıdır.
- istihdam açısından : Telekom yüksek bi ücretle , özelleştirilse diğer firmalar piyasaya giremese telekomun istihdama katkısı sadece çalıştırdığı elemanlar kadar olur. varsayıyoruz 3000 tane eleman , Ancak telekom gibi 10 tane daha firmanın piyasada olması ve onlarında aynı sayıda eleman çalıştırdıgını varsayarsak bu defa 33000 çalışan demektir bu.
- yatırım açısından : aynı mantık yatırım içinde geçerlidir. Sıcak para hacmi . paranızın kullanılabilirlik maximizasyonu . ekonomiye sıcak para girişinin borsaya etkisi gibi sebepler göz önüne alındıgında bir firmanın etkisi başka olur 10 firmanın etkisi başka olur.
- ekonomik büyüme : Arkadaşlar bu konuda amerika örneğini vereceğim : amerika bugün sevsekte sevmesekte istesekte istemsekte dünyanın süpergücü. ekonomisi çöktüğü zaman bile amerika ayakta 1929 da başlayan ve 3 yıl süren büyük bunalım yıllarında geçirdiği yıkımdan sonra neredeyse hiç büyük çapta bi etki görmedi .amerika bugün süpergüçse şayet bu hemen amerika kurulur kurulmaz olmadı. amerikanın bugunkü durumuna gelebilmesi 400 yıl sürdü. Biz henüz 100 yaşımızda bile olmayan genç bir cumhuriyetiz.Amerika tarihine bakarsak amerika bizim yaşımızda bizim şu anki durumumuzun onda biri kadar bile değildi.Ancak biz çok iyi bir büyüme ile ilerliyoruz.Ekonomimiz şu anda dünyanın en büyük 12. ekonomisi önümüzdekilerin hiçbirisi bizden daha genç devletler değiller. Şimdi düşünüyoruz eğer bizim bu zamana kadar yaptıklarımız gelecek vaad ediyor olmasa . ve bizim ekonomimiz kötü olsa hiç bir firma parasını ve emeğini altyapısını riske edip bizim ülkemizde yatırım yapmak istermi? elbetteki istemez. Bu bağlamda baktığımız zaman özelleştirmelerin bizim için önemi amerika için olan öneminden daha fazladır.Devlet kendi imkanlarını sadece yatırıma yönlendirse bile bu güç ile dünyanın birinci ekonomisi olmayı sağlayamaz.Büyümenin ve gelişimin ana motoru daima özelleştirmeler olmuştur. Bizim önümüzdeki 11 ülkeden bir tanesi japonya . Japonyada sağlık sistemi dahi özelleştirilmiş durumda ve halk bunu desteklemişti. Japonya limanlarını özelleştirdi japonyada iletişim hizmeti veren 5 ana firmanın altında 18 alt firma var. ve hepsi özel fakat japonya bugun bizim 10 katımız internete bizim onda birimiz ücrete ulaşıyor.Ruandaya bakacak olursak telefonla görüşmenin dakikası 500 Ruanda doları takriben 5 USA dolara yakın bi fiyat.. ve Ruandada bir tane bile özelleştirme yok.
- Hizmet Sektörü açısından : Firmalar iş tipine göre , mal üreten ve hizmet üreten firmalar olarak ikiye ayrılır. Mal üretenler adındanda anlaşılacağı üzere somut el ile tutulabilen ürünler sağlar piyasaya. Hizmet üretenler ise iletişim,ulaştırma,temizlik vb. hizmetleri sağlarlar.Mal sektöründe insan gücü git gide azalırken teknoloji daha etkin rol oynar .Hizmet sektörü insan ilişkilerine dayalı olduğu için teknoloji ilerlese bile insan ilişkileri ve insan istihdamı her zaman geçerlidir.Mal üretim sektöründe seri imalat söz konusudur ama hizmet sektöründe seri imalat söz konusu değildir.Bire bir hizmet esastır.Bunun için istihdama katkısı hizmet sektöründe mal sektörüne nisbeten azalma yerine artış gösterir.
ALINTIDIR
Terennüm
01-16-2010, 12:47
peki birşeyden ben sormak isterim.devletin zarar ettiği veya kanbur olarak gördüğü kurumları özelleştirmesine kimse karşı çıkmıyor.mesela otoyol ve köprü gibi sıcak paraların döndüğü daha doğrusu karda olanların özelleştirilmesi ne kadar doğrudur?
By_iLHaNLı
01-16-2010, 15:30
O yüzden mi? Bir çok açıdan bu ülke kendi kendine yetebişlen bir ülke iken, şimdi buğdayı bile yurt dışından alır olduk. Sözde ülke tarım ülkesi idi. Ne oldu muhtaç olduk.Kimse kusura bakmasın. Atatürk bu ülkeyi kurduğunda, toplu iğne yapacak fabrikamız yok iken, Sümerbank kuruldu şimdi nerde!? Ülke bir bir, parça parça yabancıların eline geçiyor. Bu faşist kapitalizmin, bizim gibi gelişmekte olan 3. Dünya ülkelerine oynadığı bir oyundur. Savaşla ele geçiremediğin ülkeyi, finansal bakımdan ele geçirmek.Birileri de kalkmış özelleştir şöyle iyi böyle iyi diyor. Senin iş gücün, senin sermayen yabancıların eline geçiyor sen kalkmış özelleştirmeleri savunuyorsun. Yakında adına ''Vatan'' diyebileceğin bir toprağın kalmadığında da özelleştirmeyi savunabilecek misin bakalım.
Kuru laflar bunlar kardeş diğer üyelerin yaptığı gibi sende dayanaklara göre ve belgelere göre kendi düşüncelerini savunursan daha iyi olur....Yoksa herkes kafasına göre atıp tutar.....
Falagard
01-16-2010, 18:56
Dünyanın büyük ekonomilerine sahip ülkelerinin hepsi kapitalist ekonomilere sahiptir.Bu ülkelere baktığınız zaman devlet'in hertürlü işini gücünü bir kenara ayırıp çay kaşığı,naylon poşet,don lastiği üretmediğini,bunlara kaynak ayırmadığını sadece denetleyici ve düzen kurucu olarak rol aldığını görürsünüz.
Devletci ekonomik modeller artık tarihe karışmıştır.Değişen Türkiye modern dünyaya ayak uydurmak zorunda.Şu aralar internette dolaşan haritalarda Türkiye'nin kalbinde yabancı ülkelerin bayrakları gösterilerek bakın ülkemiz ekonomik işgal altında denilerek halkımızın vijdanı sömürülmeye çalışılmaktadır.Peki bunu yapanların dünya ekonomilerinden haberler varmı?Telekom özelleşti artık istihbaratımız güvencede değil diyenler Amerikan'ın telekominaskoyunun Hintliler tarafından sağlandığını,Japonya'da sağlık sektörünün dahi özelleştiğini biliyorlarmı.Finlandiya'da devletin sadece kontrol mekanizması olarak çalıştığınıdan haberleri varmı.
Özelleştirme karşıtlarının en çok dile getirdikleri kurumlardan birisi Telekom'dur.En çok dile getirilen kurumlardan biri olan Telekom’un özelleştirme öncesi ve sonrası sadece halka yansıyan hizmet tarifesine bakarak dahi özelleştirmenin neden gerektiğini anlayabiliriz.
Özelleştirmenin kaliteye ve ücretlendirmeye olan etkisini anlamak için özelleştirilen Telekom'a bir göz atalım:
Ülkemize giren yabancı telekominikasyon sağlayıcıları sayesinde bugun ülkemizde 10 mbit internet 50 lira civarına düşmüştür,oysa Telekom özelleşmemiş ve diğer hizmet sağlayıcıları piyasaya girmemişken,TÜRKİYE'DE DÜNYANIN EN PAHALI INTERNETİ KULLANILIYORDU 50 liraya sadece 256 kb bir bağlantıya sahip oluyordunuz.Aradaki fark neredeyse %4000.Peki nasıl oluştu bu fark,bu kadar iyileşme nasıl sağlandı.
Örnekleme ile izah daha uygun olacaktır:
Kalabalık bir şehir düşünün ve bu şehirde bir tane market olsun.İnanın bu marketi işleten ne sattığı ürünün kalitesiyle ne marketinin çeki düzeni ve hijyeniyle nede ücretlendirme ile uğraşır,bayat ekmeği normal taze ekmek fiyatından 1000 kat yüksek fiyattan satsa gene satılır,çünkü alıcının alternatifi yoktur,çaresizdir,eli mahkumdur.Ancak şehirinizde 50 tane market olursa,marketler en taze ekmeği en düşük fiyattan satmak için birbiriyle yarışacak halk yaratılan rekabet ortamının sağladığı kalite ve refahı doya doya yaşayacaktır.İşte ilk örnekteki bayat ekmek telekomun sağladığı hizmettir.Ancak sahaya rakiplerin girmesi ve kendisininde özelleşmesi ile artık bayatlamış tarifeler ortadan kalkmış hizmet sağlayıcıları talebi arttırmak için en yüksek kaliteyi en ucuz yollardan halka temin etme yoluna gitmiştir.
Ekonomik gücün herşeyden önemli olduğu günümüzde,özelleştirme bu gücün en büyük lokomotofi haline gelmiştir.Ve Türkiye dar fikirlere saplanıp kalmayacak,dünyaya adepte olarak her alanda söz sahibi olma yoluna adım adım ilerleyecektir
Sevgiler,saygılar
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.