fatih kısaparmak balon baskılı balon Peki ya Türkçe'mizin Kullanımı? - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Peki ya Türkçe'mizin Kullanımı?

bennur
10-13-2007, 21:02
Evet arkadaşlar...Dil konusunda forumdaki arkadaşlarımın değerli görüşlerini almak istiyorum ;)

Mu-Alim
10-13-2007, 21:26
Ne güzel yüzde yüzlük bir evet oyu var....

Ankete sadece bir kişi oy kullanmış,o da ben :(

Hıfz-ı lisan
10-13-2007, 21:35
''chat" anlayışı dilimizi mahvediyor.Dilimizi chat anlayışından kurtarıp sahip çıkalım (sanalda da olsa)ben de oyumu kullandım.TeşekkürleR..

Mu-Alim
10-13-2007, 21:41
Asıl biz teşekkür ederiz...

loneliness
10-13-2007, 21:50
Bende ( de ayrı yazılmalı ) kullandım... 8) 8) 8) 8)

ak_mavish
10-13-2007, 21:51
ben de kullandım....

parabol
10-13-2007, 21:56
Biara ( bir ara ) o kadar cok ( çok ) sarmıştımki ( ki ayrı yazılmalı ) msn türkçesıne ( Türkçe'sine ) sırf daha cabuk ( çabuk ) yazabılmek ( yazabilmek ) için bu gunluk ( günlük ) hayattakı ( hayattaki ) yazılarımada ( da ayrı yazılmalı ) yansımaya basladı ( başladı )... daha çabuk yazmak ugruna ( uğruna ) yazmayı unutmaya başladığımı anladım...

Evet bende ( de ayrı yazılmalı ) oyumu kullandım..Net ortamında olsak bile türkçemıze ( Türkçe'mize ) sahıp ( sahip ) çıkmalıyız...

sadeceali
10-13-2007, 22:10
bendeniz de görevimi ifşa ettim... :D

parabol
10-13-2007, 22:36
Biara ( bir ara ) o kadar cok ( çok ) sarmıştımki ( ki ayrı yazılmalı ) msn türkçesıne ( Türkçe'sine ) sırf daha cabuk ( çabuk ) yazabılmek ( yazabilmek ) için bu gunluk ( günlük ) hayattakı ( hayattaki ) yazılarımada ( da ayrı yazılmalı ) yansımaya basladı ( başladı )... daha çabuk yazmak ugruna ( uğruna ) yazmayı unutmaya başladığımı anladım...

Evet bende ( de ayrı yazılmalı ) oyumu kullandım..Net ortamında olsak bile türkçemıze ( Türkçe'mize ) sahıp ( sahip ) çıkmalıyız...

Çok utandım kendimden..Hem de böyle bir başlıkta..Teşekkürler Tunahan düzeltmeler için..

bennur
10-13-2007, 22:45
Arkadaşlar 3187 üyeden sadece bu kadar kişi mi katılıyor ankete ??? Dil hepimizin,korumak da hepimizin görevi ;)

mesudum47
10-13-2007, 23:04
açıkçası ben buna uyduğumu düşünüyorum arasıra ( ara sıra ) yanlışlıkla hata yapıyor olsamda ( da ayrı yazılmalı ) dikkat etmeye çalışıyorum.

imla kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım!!!!

bennur
10-14-2007, 00:50
Duyarlılığınız için teşekkür ederiz arkadaşlar ;)

tolay
10-14-2007, 00:52
kesinlikle (;

Meftun
10-14-2007, 01:20
ben de evet diyorum....

sidre
10-14-2007, 01:23
bu konuda utanıyorum kendımden gunluk yasamımda guzel konusmaya cok onem veren bırı olarak yazım konusunda hıc basarılı degılım :( bu konudada utanıyorum kendımden :-[

GÜLseven
10-14-2007, 01:39
Bennurcuğum muhteşemsin arkadaşım... Bu güzel anket için çok teşekkürler(aslında +100 ler hakediyorsun ama şimdilik +1 verebiliyorum) tabi ki evet cevabım...

selahattin_ay
10-14-2007, 01:40
boyle guzel, hassas, onemli anket icin tesekkurler
her turlu destege hazirim ;)

aksavaşçı
10-14-2007, 01:42
bu anket 100 o/o biter

bennur
10-14-2007, 18:25
Gerçekten muhteşem bir gençliğe sahibiz(üç bin kişi içerisinden sadece 24 kişi oy verse de)...Biz,biliyoruz ki hepimiz bu dertten muzdaribiz ve elimizden gelenin en iyisini yapacağız inşaAllah ;)

bennur
10-15-2007, 14:35
Bu arada Tunahan'ın herkese selamı var :) dönüşünün muhteşem olacağını iddia ediyor özellikle (Ahmet Bey) maveraya ;) en yakın zamanda Türkçe'miz adına ciddi çalışmalara başlıyoruz sıkı durun ;)

HuRReM
10-15-2007, 14:40
Kesinlikle dikkat edilme.
Dilimiz eşsiz bir hazine özenli bir biçimde kullanmalı ve geliştirmeliyiz.

CAGLAR
10-15-2007, 22:28
DIL KONUSUN DA TURKCEMIZIN GUZEL DILI OLAN TURKCE YAZMAK DAHA GUZEL OLUR

GÜLseven
10-16-2007, 12:41
Bu arada Tunahan'ın herkese selamı var :) dönüşünün muhteşem olacağını iddia ediyor özellikle (Ahmet Bey) maveraya ;) en yakın zamanda Türkçe'miz adına ciddi çalışmalara başlıyoruz sıkı durun ;)

Her şey çok güzel olacak ve Türkçe'miz hak ettiği yere gelecek unutmayalım ki kilometrelerce uzağa bile küçük bir adımla başlayarak ulaşılır ;)

betul
10-16-2007, 17:19
zaten ( Zaten ) günlük hayatta dilimizin bozulmasının en önde gelen sebeplerinden birisi internetteki konusmalar ve kısa mesajlar.. ( ...-üç nokta ) buralarda oyle konusup yazarak bu hale geldi dilimiz. o ( O ) yuzden tabiki ( ki ayrı yazılmalı ) her zaman her yerde dikkat etmemiz gerekiyooorr;)

TÜRKÇE KONUŞALIM...
Düzeltme: ARGE DİL

kadimcengiz
10-17-2007, 16:32
TÜRKÇE DÜŞÜN,TÜRKÇE KONUŞ,TÜRKÇE SEV, UMUDUN TÜRKÇE OLSUN...

bennur
10-18-2007, 15:07
Pekii,hayır diyen arkadaşlardan da yorumlarını alsak nasıl olur acaba ??? Çünkü gerçekten çoğu kişinin gereksiz gördüğünü biliyoruz.Ama sebebi nedir?Asıl merak ettiğimiz düşünceler bunlar ;)

Meftun
10-19-2007, 16:28
Pekii,hayır diyen arkadaşlardan da yorumlarını alsak nasıl olur acaba ??? Çünkü gerçekten çoğu kişinin gereksiz gördüğünü biliyoruz.Ama sebebi nedir?Asıl merak ettiğimiz düşünceler bunlar ;)

Neden olacak tek neden üşengeçlik....Yazarken zor oluyor da o bakımdan karşı çıkıyorlar.....

GÜLseven
10-19-2007, 16:44

Neden olacak tek neden üşengeçlik....Yazarken zor oluyor da o bakımdan karşı çıkıyorlar.....

Aslında duruma en başından bakmak gerekirse,yazılarımız kadar konuşmalarımız da Türk Dili'ne pek uygun gözükmüyor. Çevremize dikkatlice baktığımızda anlamamız çok zor olmayacak.Örneğin "kız"kelimesini "kıss","geleceğim" kelimesini "gelecem" diye söylememiz bizi yanlış yazmaya iten sebeplerden sadece bir kaçı...TÜRKÇE'Yİ HER HALİMİZLE NEREDE OLURSAK OLALIM KENDİSİNE VE TÜRK MİLLETİNE YAKIŞIR ŞEKİLDE KULLANMALIYIZ!!!

nuh
10-20-2007, 12:30
Ülkemizde her yıl düzenlenen ve bu yılda büyük çoşkuyla geçen TÜRKÇE OLİMPİYATLARI gibi yarışmalar düzenlenmeli bence

smile
10-20-2007, 12:43
Ülkemizde her yıl düzenlenen ve bu yılda büyük çoşkuyla geçen TÜRKÇE OLİMPİYATLARI gibi yarışmalar düzenlenmeli bence

evet katılıyorum bence çok etkisi oluyor..

oyumu kullandım..(işin kötüsü aslında yine bu yanlış yazmalarımızın zararı bize geliyor ama farkında değiliz:deneme sınavlarında yazım yanlışlarında bu hataya çok düşüyoruz..bunun nedeni de msn de herşeyi kısaltarak kullanmamızdan kaynaklanıyor..)Türkçe katliamı yapıyoruz ya bize yakışmıyor.. daha çok dikkat etmeliyiz..

HüseyinYıldırım
10-20-2007, 14:07
''chat" anlayışı dilimizi mahvediyor.Dilimizi chat anlayışından kurtarıp sahip çıkalım (sanalda da olsa)ben de oyumu kullandım.TeşekkürleR..
KATILIYORUM.

Onlybullet34
10-25-2007, 18:13
Türkçemize gereken önemi verelim arkadaşlar , bu önem onur meselesi olmalı artık.

bennur
10-25-2007, 18:18
Türkçemize gereken önemi verelim arkadaşlar , bu önem onur meselesi olmalı artık.

Evet yakında daha güzel ve etkili çalışmalarımız olacak arkadaşlar.Katılım için teşekkürler ;)

HOGE_MERA
10-25-2007, 18:22

Aslında duruma en başından bakmak gerekirse,yazılarımız kadar konuşmalarımız da Türk Dili'ne pek uygun gözükmüyor. Çevremize dikkatlice baktığımızda anlamamız çok zor olmayacak.Örneğin "kız"kelimesini "kıss","geleceğim" kelimesini "gelecem" diye söylememiz bizi yanlış yazmaya iten sebeplerden sadece bir kaçı...TÜRKÇE'Yİ HER HALİMİZLE NEREDE OLURSAK OLALIM KENDİSİNE VE TÜRK MİLLETİNE YAKIŞIR ŞEKİLDE KULLANMALIYIZ!!!

Yazmada ve konuşmada kelimelerin değişmesi normaldir bence. Tabi ki bunu abartmak dil konusunda sakıncalıdır. Dünyanın en yaygın dili olan İngilizce'de de bu durum vardır. Örneğin; want to demek yerine wanna, go to demek yerine de gonna derler ve yazı dilinde de bu şekilde kullanırlar.

İnternet yazışmalarında bunun abartıldığına katılıyorum. Türkçe Olimpiyatları'nın kapsamının genişletilmesi ve daha cazip hale getirlmesi gerektiğini düşünüyorum.

GÜLseven
10-25-2007, 18:29

Yazmada ve konuşmada kelimelerin değişmesi normaldir bence. Tabi ki bunu abartmak dil konusunda sakıncalıdır. Dünyanın en yaygın dili olan İngilizce'de de bu durum vardır. Örneğin; want to demek yerine wanna, go to demek yerine de gonna derler ve yazı dilinde de bu şekilde kullanırlar.

İnternet yazışmalarında bunun abartıldığına katılıyorum. Türkçe Olimpiyatları'nın kapsamının genişletilmesi ve daha cazip hale getirlmesi gerektiğini düşünüyorum.

İNGİLİZCE VE TÜRKÇE'MİZ KIYASLANAMAZ İNGİLİZCE'DE OKUNUŞ VE YAZILIŞ FARKLI OLABİLİR FAKAT TÜRKÇE'DE ÖYLE BİR ŞEY OLAMAZ OLURSA DA YAZIM YANLIŞI OLUR. NASIL YAZILIRSA O ŞEKİLDE OKUNUR BİZİM DİLİMİZDE...

HOGE_MERA
10-25-2007, 18:34
En yaygın dil İngilizce olduğu için o örnekleri verdim. İngilizce'de bir kelimenin yazılışı ve konuşma dilinde kullanılması tıpkı Türkçe'mizdeki gibidir. Sadece Yazılan kelimenin okunması farklıdır.

Konuşma dilimizde sorun yok bence. Sorun sadece internette kullanımın yanlış olması ve abartılmasıdır.

bennur
10-25-2007, 18:42

Ama İngilizler veya Amerikanlar bizim ü,ş,ç,ö gibi harflerimizi almıyorlar.American English/British English her ikisinde de sokak İngilizcesi ve Academic writing olmak üzere iki farklı kullanımı var.Bahsettiğiniz wanna,gonna gibi kelimeler akademik kullanıma uygun değildir.Ama tehlike de olan dil Türkçe'dir.Bizim dilimiz olarak sorumluluğu ve korunması bize düşer ;)

Enfal
02-11-2008, 19:21
Sizce Forumda Türkçemizin kullanımına dikkat etmeli miyiz?
Bence bu saçma bir soru olmuş.Herhalde hiç kimse yok etmemeliyiz demez.Soru, ne kadar ediyoruz şeklinde olsa daha uygun olur kanaatindeyim.

yildirim_00
02-12-2008, 12:30
Türkçemize her zaman sahip çıkmalıyız ve kuralına göre kullanmalıyız ister bu sitede olsun ister başka sitede...

sadeceali
03-09-2008, 11:32
evet size katılıyorum.. ama yinede insan arada bir sanal alemin dil tuzaklarına düşüp.. kısaltmalar yapabiliyor....

sesli34
03-09-2008, 11:57
YES abicim. Türkçe Eğitimine Bendende ok!

sadeceali
03-09-2008, 12:02
işte budur!! türkçe budur!!!!! bravo +1 :D

sesli34
03-09-2008, 12:04
:D :D :D

sadeceali
03-09-2008, 12:11
:D

Hüdaverdi
03-09-2008, 17:00
Ne yaparsak yapalım dilimiz git gide değişiyor :-\
batılı aşıkları sağolsun >:(

Gölge
03-10-2008, 03:34
http://img221.imageshack.us/img221/2140/turkceilanip3.jpg

sadeceali
03-10-2008, 08:40
hmm..güzel resim...

Üç mevsim
03-10-2008, 14:43
Sanal alemle tanıştığım ilk günden beri hep şu 'ok' kelimesi üzerine düşündüm. Ve sonunda buldum.

Türkçemizde pekiyi gibi güzel bir kelime varken ve 'ok'un anlamını fazlasıyla karşılıyorken 'ok'a miyadını doldurup 'ok'u artık çöpe atmamız lazım.

Pekiyi bizimdir istediğimiz gibi kısaltıp kullanabiliriz. 'OK'un yerine 'pk'yi öneriyorum. Alternatifi de var tm veya tmm...

Enfal
03-10-2008, 17:23
ozgun_genc bunlar kendi icadın mı

Feride
03-10-2008, 17:35
TABİKİ DE DİKKAT EDİLMESİ TARAFTARIYIM. ZATEN BURASI GÖRÜŞLERİN TARTIŞILDIĞI BİR PLATFORM OLDUĞUNA GÖRE, KENDİMİZİ EN GÜZEL ŞEKLİYLE İFADE ETMEK, EN DOĞRU OLANIDIR..

Feride
03-10-2008, 17:36
YES abicim. Türkçe Eğitimine Bendende ok!

;D ;D ALKIŞ..

sadeceali
03-12-2008, 14:40
:D

eddie
03-12-2008, 15:00
aslında ortada garip bi çelişki var.. yani benim şahsi görüşüme göre türkçe'de türkçe kelime sayısı çok çok az.. ya arapça'dan ya ingilizceden ya fransızcadan ya da farsçadan birsürü kelime girmiş türkçemize.. biz asıl türkçeyi bilmiyoruz ki türkçenin kurtulması hakkında yorum yapabilelim..

sadeceali
03-16-2008, 10:12
ama şu an kullandığımız dil buysa, sen sırf kökeninde başka diller var diye onu eleştiremzsinki... dünyanın bütün dillerinde var bu durum... kaç tane safkan dil kaldı dünyada.. hepsi etkileşim içinde.... türkçe bile dünya dillerine 100lerce kelime vermiş...

o yüzden bu halini korumaya çalışmalıyız hiç değilse.... ;)

Fasl-ı Gül
03-16-2008, 11:30
Dil bir milletin kimliğidir arkadaşlar. İnsan "ana dil"ine ne kadar vâkıf olursa düşüncelerini de o kadar rahat ifade edebilir. Belki de biz gençlere düşen "dil miras"ını hakkıyla koruyabilmektir. Bir çoğumuz -malesef ki- televizyon diliyle konuşuyoruz. Bir toplumu mahvetmenin en güzel yolu da konuşulan dili bozmaktır (Sömürge ülkelerinde ki dil değişimini lütfen dikkatle inceleyiniz). Toplumun geçmişle bağlantısını sağlayan dili ise üzerimize düşen vazifeyi takdir edip ona göre davranmalıyız. Bir çoğumuz -yine malesef ki- elli yıl önce yazılan kitapları okuyamıyoruz. Bu sizce de çok acı verici değil midir? Peki neden? Dilimizin işgale uğradığının bir numunesi değil midir bu misalimiz? Dilimizi yozlaştırarak ecdadımızla aramızdaki bağı koparmaya çalışıyorlar. Buna bizler kendi gayretlerimizle engel olmalıyız. İnsanlar "kelimeler" sayesinde düşünürler öyleyse dağarcığımızda ne kadar çok kelime mevcutsa dünyamızda o kadar geniş olacaktır. Bunun için sözlük kullanmaktan çekinmeyelim arkadaşlar ve imkan dahilinde "ana dilimi"zi en güzel biçimde kullanmanın yollarını arayalım, kitap okuyalım ama "Türkçe" kitap okuyalım. Öz türkçe adına yapılan "kelime katliamları" bizi özümüze döndürmüyor, özümüzden koparıyor. Farkında olalım...
Ve son cümle "Her bitki kendi kökünden beslenir".

ve's-selam..

sadeceali
03-16-2008, 11:38
öğretmen misiniz? :)

Fasl-ı Gül
03-16-2008, 12:23
öğretmen misiniz? :)

Sorunun muhatabı benim galiba. Meslek olarak öğretmen değil öğrenciyim :) Lakin hayatta insan bir yandan öğrenirken diğer yandan öğretir. Ya da böyle olması gerekir.
selamlar