fatih kısaparmak balon baskılı balon s.a ' ya karsı olanlar ???? - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : s.a ' ya karsı olanlar ????

Müntesip
03-06-2008, 17:41
adfgşlj

Hüdaverdi
03-06-2008, 17:43
dinimizislam.com kaynağından faydalanalım:

Sual: Selamün aleyküm yerine (s.a) yazmakta bir sakınca var mıdır?
CEVAP
(s.a) yazmak uygun değil.
Yeni yazılan bazı kitaplarda da aynı kısaltmalar var, uygun değildir, tam yazmalıdır.
Peygamber efendimizin ismi yazılınca da sallallahü aleyhi ve sellem yazmalı, kısaca SAV yazmamalı,
Allahü teâlânın ismi yazılınca da (c.c.) yazıyorlar, böyle yazmamalı. Celle celalühü yazmalıdır.
Yahut Allahü teâlâ demelidir.

----
Karşıyım doğal olarak :) Bu yüzden yazmaktan kaçınırım ama msn de istemeden olsa yazıyorum :-\

Neşe
03-06-2008, 17:49
karsı deilim bence bi sakıncası yok....

Müntesip
03-06-2008, 17:52

CEVAP
Yeni yazılan bazı kitaplarda da aynı kısaltmalar var, uygun değildir, tam yazmalıdır.
Peygamber efendimizin ismi yazılınca da sallallahü aleyhi ve sellem yazmalı, kısaca SAV yazmamalı,
Allahü teâlânın ismi yazılınca da (c.c.) yazıyorlar, böyle yazmamalı. Celle celalühü yazmalıdır.

----
Karşıyım doğal olarak :) Bu yüzden yazmaktan kaçınırım ama msn de istemeden olsa yazıyorum :-\

bilgi için tesekkür ederim kardesim !!!

ceyhanli
03-06-2008, 18:00

CEVAP

----

bu güzel kaynağı ve bilgileri bizlerle paylaştığın için teşekkür ederim çok güzel ve yerinde bir açıklama sunmuşsun Allah razı olsun

YavuzSultanSelim
03-06-2008, 18:02
Karşı değilim ama öyle yazılması doğru değil.

benim en sinir olduğum şey Türkçe karakterler yerine ingilizce karakter kullanılmasıdır

Kafes
03-06-2008, 18:17
kisi icinden selamun aleykum diyip fazla yazmakla oyalanmamak icin s.a diyorsa bence bir sakincasi yok.

ama zamanla icinden s.a diye tekrarlamaya baslamissa da sakincasi yok.

hem ne sakincasi olabilir ki, sadece selam vermemis olur o kadar :D

Beritan
03-06-2008, 19:06
düzgün kullanılması taraftarıyım ama dikkat etmeye çalışıyorum elim alışmış bikere ::)

ahmet63
03-06-2008, 19:09
olmaması gerekiyor ama bu internet herşeyi kısaltıyor

ceyhanli
03-06-2008, 19:20
Sual: Dini yazılarda saygı kelimelerini her seferinde yazmalı mı? (CC, S.A.V, R.A) gibi kısaltma yapmak uygun mu?
CEVAP
Din kitaplarında diyor ki:
Allahü teâlânın ismini okuyunca, yazınca, söyleyince, işitince, sübhânallah, tebârekallah, celle-celalüh veya teâlâ gibi saygı sözlerinden birini söylemek, yazmak, ilkinde vacip, tekrarında ise müstehaptır. Resulullah sallallahü aleyhi ve sellemin ismini işitenin ömründe bir defa salevat getirmesi farz, okuyunca, yazınca, söyleyince, işitince ilkinde söylemek vacip, tekrarında müstehaptır.

(c.c.), (s.a.v) (r.a) gibi kısaltma yapmak uygun değildir. (Mirât-i kâinât)ta diyor ki:
(Cahiller ve tembeller, saygı sözlerini kısaltarak birkaç harf yazıyorlar. Bu doğru değildir. Çok sakınmalıdır!)

Sual: Kısaltmalar her tarafta kullanılıyor. Bir metini okurken (C.C.) geçtiğinde onu harf bazında söylemiyoruz, yüksek sesle Celle Celalühü diyoruz. Bu konuları konuşmakla vaktimizi boşa geçirmiş bulunuruz. Bu konular İslam’a göre sivri sinek vızıltılarıdır.
CEVAP
Allahü teâlânın ismini doğru yazalım, C.C. yazmayalım demeyi sivrisinek vızıltısı olarak görmek çok tehlikelidir, insanın imanını tehlikeye atabilir. Dinde bir şeyi hafife, basite almak tehlikelidir. Din kitapları C.C. yazılmamalı diyor. Ama günümüzdeki kimseler yazıyor. Her tarafta kullanılması ölçü değildir. Ölçü din âlimlerinin bildirdikleridir. Sinek vızıltısı olsaydı, din âlimleri bunu kitaplarına yazmazdı. Bir söz ile insan küfre düşer, bir söz ile imana gelir. Bir söz ile hanım boş olur, bir söz ile elin kızı elin erkeğine hanım olur.

www.dinimizislam.org

Duygu'Seli~
03-06-2008, 19:41
Vay benim gibi dinimiz islam sitesine üye olan bi sürü kişi varmış burda.. 8) ;D ;D güzel site herkes üye olsun..her sorunuza anında cevap geliyor.. ::) ::) Neyse bence Ali abimin sözlerinde söylemiş olduğu gibi niyet önemlidir.. ;D ;D misal ben telefonda acele bir mesaj yazacağım vakit yada msnede bazen dikkat etmeye çalışsamda daha kolay geldiği için s aleyküm derim..Ama onun dışında bir arkadaşımı yolda görsem veyahut telefonla konuşurken Es selamun aleyküm derim.. :) yani bence pek bir sakıncası yok msn gibi yazışma ortamlarında.. Yinede elimizden geldiği kadarıyla kısaltmadan kullanmaya çalışıyoruz..
konu dışı: Alii abim bir artı reca edebilirim.. ;) ;D :P

mavera
03-07-2008, 01:43
s.a, a.s a.e.o, kib gibi kisaltmalar su an oldukca popüler acikcasi bende kullanmiyorum dersen yalan olur ama olabildigince asgari seviyede kullanmaya calisiyorum..
Ama s.a o kadar yayginlastiki dinle, diyanetle alakasi olmayan arkadaslarim bile s.a diye yazmaya basliyorlar tabiki bu kisaltmalar asla aslinin yerini tutmaz su sanal alemde Allahin selamini sanallastirmamak lazim..

romakudüs
03-07-2008, 01:46
ben önemli olanın niyet olduğu görüşündeyim karşıda anlamını biliyorsa sealmı alıyorsa problem yok bence

Hüdaverdi
03-07-2008, 01:53
ben önemli olanın niyet olduğu görüşündeyim karşıda anlamını biliyorsa sealmı alıyorsa problem yok bence
Haklısın doğru söylüyorsun ama bence peygamber efendimizden söz ederken ve Rab'bimizin adını yazarken dikkat etmiliyiz :)

romakudüs
03-07-2008, 02:08
Haklısın doğru söylüyorsun ama bence peygamber efendimizden söz ederken ve Rab'bimizin adını yazarken dikkat etmiliyiz :)

tabi öyle

Enfal
03-07-2008, 20:55

CEVAP

----

Ben hiç karşı değilim.Evet "selamün aleyküm"şeklinde uzun uzun yazmak daha güzeldir. Ama diğerlerini bu şekilde değerlendirmek yanlıştır. Mesela biz" Peygamber efendimiz (sav)" şeklinde yazarken Araplar da parantezin içine "sad" harfini koyarlar.("Sallallahu aleyhi ve sellem" deki sallallahu arapçada sad harfiyle yazılır. Bu yüzden de onlar parantezin içine sadece sad harfi koyarlar.) Yani bu msndeki konuşmalarda çıkmış birşey değil. Eskiden yazılan kitaplarda da vardı yeni yazılanlarda da var. Allah yazıp parantezin içine "cc" yazmakta eskiden vardı bundan sonra da olacak.

Ayrıca bizim İslam ansiklopedilerinde bunlar gibi çok var. Şöyleki "aleyhisselam yerine (a.s),"hazreti" yerine (hz.),
"radiyallahu anh" yerine (r.a.),"radiyallahu anha" yerine (r.an.) gibi.Bu kadarla da sınırlı değil daha da var.

Bunlar artık kalıplaşmışlardır ve böyle yazılırlar.Bu şekilde yazılmalarında da kimse bir sakınca görmemiştir zira yoktur.

Türkçe'de de var böyle.Mesela "doktor", "avukat", "profesör", "doçent" ve benzeri kelimelerde (vb) kısaltılarak kullanılır.

Özetle bu (sav,cc..) gibi kelimelerin kısaltılışıyla msndeki tutarsız,alelade yapılan ve herkese göre değişen kısaltmaları birbirine karıştırmamak gerekir.

unnamed
03-08-2008, 11:00
mesaj çekiyoruz yada msn de yazıyoruz zor oluyor msn de bi nebzede telefonda hakikaten zor oluyor o yüzden karşı deilim

tozkaldiran
03-08-2008, 12:26
niyet önemli...

ısırgan
03-08-2008, 17:20
Ben pek hoşlanmıyorum
-s.a.
-a.s
gibi yazışmalardan...
Selamün aleyküm, ve aleyküm selam gibi yazsak daha uygun olur bence...

Gölge
03-10-2008, 02:48

CEVAP

----

[b]Bende karşıyım hemde şiddetle karşıyım cümleden herkese selamun aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü ...

ümitli_bekleyis
03-10-2008, 03:46
Eğer siz de Allah 'ın selamını verirken " S.a " gibi kısaltmalara gitmekten rahatsızlık duyuyorsanız.Ya da rahatsızlık duyuyorum ama teşvik görmekten ziyadesiyle mutlu olurum diyorsanız...Buyrun o halde ; ;)

" Selam'ı Yaşama ve Yaşatma Cemiyeti" (http://www.akpartiforum.com/index.php?topic=28836.0)

Benide_Kapatın
03-12-2008, 00:57
s.a arkadaşlar..

bence mahsuru yok

sonuçta biz günlük hayat sa diye söylemiyoruz.

Ancaaaak biz s.a yazarken öyle isteyelimki bu duayı kelimelerle de anlatılamasın...!
vesselam

Sukût-u_Hayal
03-12-2008, 01:01
Eğer siz de Allah 'ın selamını verirken " S.a " gibi kısaltmalara gitmekten rahatsızlık duyuyorsanız.Ya da rahatsızlık duyuyorum ama teşvik görmekten ziyadesiyle mutlu olurum diyorsanız...Buyrun o halde ; ;)

" Selam'ı Yaşama ve Yaşatma Cemiyeti" (http://www.akpartiforum.com/index.php?topic=28836.0)

Güzel bir cemiyet oluşturmuşsunuz ben de katılıyorum bu cemiyete ::)

Allah'ın selamını uzun yazmak hiç birşey kaybettirmez... Bir kaç harf fazla yazmaktan kaçmayalım... ;)

anatolia
03-12-2008, 01:03
Necip Fazıl arkadaşımız uyardığından bu yana sağolsun uzun yazmaya özen gösteriyorum

parabol
03-12-2008, 01:03
s.a, a.s a.e.o, kib gibi kisaltmalar su an oldukca popüler acikcasi bende kullanmiyorum dersen yalan olur ama olabildigince asgari seviyede kullanmaya calisiyorum..
Ama s.a o kadar yayginlastiki dinle, diyanetle alakasi olmayan arkadaslarim bile s.a diye yazmaya basliyorlar tabiki bu kisaltmalar asla aslinin yerini tutmaz su sanal alemde Allahin selamini sanallastirmamak lazim..

sanal alemde Allahin selamini sanallastirmamak lazim

Bu ifade çok güzeldi ve çok doğru abi...

ümitli_bekleyis
03-12-2008, 01:04

Güzel bir cemiyet oluşturmuşsunuz ben de katılıyorum bu cemiyete ::)

Allah'ın selamını uzun yazmak hiç birşey kaybettirmez... Bir kaç harf fazla yazmaktan kaçmayalım... ;)

Yusuf Abi sağolsun teşvik etti. :)

İnşaAllah faydası oluyor ve olacaktır.

_Yeniden_
03-12-2008, 01:05
Msn dilindeki kısaltmaların hepsine karşıyım aslında...

s.a
a.s
ark
kib
Aeo
ok
tmm
evt
.
.
.
duyguları azaltıyor, iletişimi artık monotonlaştırıyor bence...Ama kişinin niyeti Allahın selamını vermek ya da cevaplamaksa ki öyle oluyor zaten bir sakınca yoktur bence...
Niyet önemlidir ama hiçbir kısaltmayı kullanmayalım bence..

eddie
03-12-2008, 14:02
karşımdaki ne demek istediğimi anladıktan sonra bence bi sakıncası yok.. mesela imam hatipteyken meslek dersi hocalarımız bir ayet yazmadan önce uzun bi şekilde "Bismillahirrahmanirrahim" yazmazlardı. kısaca "bihi" yazarlardı herkes de mesajı alırdı..

Enfal
03-13-2008, 17:22
karşımdaki ne demek istediğimi anladıktan sonra bence bi sakıncası yok.. mesela imam hatipteyken meslek dersi hocalarımız bir ayet yazmadan önce uzun bi şekilde "Bismillahirrahmanirrahim" yazmazlardı. kısaca "bihi" yazarlardı herkes de mesajı alırdı..

Enteresan! Bizim hocalar hiç öyle yapmıyor.

Ak_Kelebek
03-13-2008, 17:45
Malesef bende s.a yı kullanıyorum sanal ortamda ama hiçde taraftarı değilim bu şekilde kısaltılmasının..Artık herşey kısaltılıp duygusunu yitiriliyor... :-[

Konuyu açan arkadaşımızdan da Alalh razı olsun ayrıca..

ceyhanli
03-13-2008, 18:53

e be kardeşim bihi bile besmele aynı şeylermi. farzetki hiç bilmeyen bir adam geldi okudu bihinin besmele olduğunu nerden bilsin. bihi yani ne olduğu belli olmayan bir kelime besmelenin yerini nasıl tutabilir. akıl var mizan var nasıl hocaymış bunlar. el insaf.

tayyipleyiz
03-13-2008, 18:57
Selamın okunmasının ve duyulmasının ayrı bir inşirah verici yanı vardır benim gözümde...
Kısaltmalar ayrıca dil kaymasına da neden olur bence...

çilik
03-13-2008, 18:59
hiçte karşı deilim valla niyet önemlidir...

Enfal
03-13-2008, 20:31
Selamın okunmasının ve duyulmasının ayrı bir inşirah verici yanı vardır benim gözümde...
Kısaltmalar ayrıca dil kaymasına da neden olur bence...

Yanlış anlama arkadaşım samimi olarak soruyorum sadece. Kısaltmalar nasıl dil kaymasına neden oluyor? ???

eddie
03-13-2008, 23:23

e be kardeşim bihi bile besmele aynı şeylermi. farzetki hiç bilmeyen bir adam geldi okudu bihinin besmele olduğunu nerden bilsin. bihi yani ne olduğu belli olmayan bir kelime besmelenin yerini nasıl tutabilir. akıl var mizan var nasıl hocaymış bunlar. el insaf.

çok haklısın aynı şey değil.. keşke tamamı yazılsa.. ama kısa yazdıkları için de onlara kızmıyorum ben..sonuçta ben ne demek istediklerini anliyorum.. ders 40 dk vermek istedikleri şeylerse fazlaydı.. derste yazdıkları her ayet için besmele yazsalardı ders biterdi..
bilmiyorum belki de işi alimlere sormak lazım..

fazlrahmet
03-13-2008, 23:27
Aslında bende sık kullandığım olur...Mesela Cep Telefonunda mesaj yazarken Sa yada ARO AEO gibi ifadeler kullanabiliyorum...Ama aslında en güzeli nasıl söyleniyorsa öyle yazılmasıdır...Allah razı olsun...

RDönmezs
03-14-2008, 02:37
Hayır karşı değilim önemli olan niyettir.. ;)

acizane44
03-29-2008, 15:57
bende sevmem birseyi söylemesini anlamını biliyorsak yazmayıda bilmek gerekir yazmak zor gelmemeli

Üç mevsim
03-29-2008, 18:43

CEVAP

----

Allah Aşkına bu ne şimdi Hüdaverdi.
Bir deli kuyuya bir taş atıyor ondan sonra 40 kişi çıkaramıyoruz.
Saçma uydurularınıza dinden temel aramaya çalışmayın, fesuphanallah ya.
Çocuk çocuk konuşuyosunuz, ben nasıl kafayı yiyorum ya.
Şimdi mavera çıkacak yine sakin ol diyecek. Böyle bi konuyu görünce nasıl sakin olayım
asimov böyle bi konu açtığın için gözümdeki ciddiyetini kaybettin

eddie
03-29-2008, 18:52
alimlere soralım demiştim sordum..(babama :) ) dedi ki: msnde uzun uzun zevzeklik yaparken iyi.. iş selama gelince mi kısaltma oluyo dedi.. ben de sustum

Saltuk Buğra Han
03-29-2008, 18:55
Bu s.a herhalde msn de kafası ile selam vermek gibi bir şey olsa gerek.

mavera
03-29-2008, 19:10

CEVAP

----

Şimdi mavera çıkacak yine sakin ol diyecek. Böyle bi konuyu görünce nasıl sakin olayım

Özgün genc sakin ol 8)..Katilirsin yada katilmazsin arkadasimiz o görüsü benimsemis evet sana sacma gelebilir,anlamsizda gelebilir, kolaylik dini Islami zorlastirmakta gelebilir ama biraz empati lütfen güzel kardesim..

Üç mevsim
03-29-2008, 22:59

CEVAP

----

Özgün genc sakin ol 8)..Katilirsin yada katilmazsin arkadasimiz o görüsü benimsemis evet sana sacma gelebilir,anlamsizda gelebilir, kolaylik dini Islami zorlastirmakta gelebilir ama biraz empati lütfen güzel kardesim..

"Soru: Selamun aleyküm yerine S.a yazmakta bir sakınca var mıdır?
- Uygun değildir, tam yazmalıdır."

Uygun olmayan neymiş efendim. Uygun değilmiş tam yazmalıymış. Neye dayanarak söylüyosun bunu, hiçbrişeye sadece kendi algısına. Dinle alakalı bir meselede kendi algına göre sınırlama getiremezsin, özgürlük getirebilrsin ancak. Bu işin metodolojisi böyle yürür. Dinle alakalı konularda muğlak konuşamazsın. Ha niye net konuşmuyor. Çünkü böyle bi muhabbet yok dinde. O zaman neye dayandırıyorsun ki, hiçbirşeye dayandıramıyor. Napsın , onun kafasına yatmadı uygun olmasın...

Bu kısaltmalar Messengerde ve nette kendiliğinden oluşuyor. Sadece dini sözlerde değil çok çeşitli sözlerde kısaltmalar var. Bu internet yazışmalarına özgü bir durum. Sokakta hiç S.a A.s diye birbirine seslenen görülmüş mü..

Üç mevsim
03-29-2008, 23:01
dinimizislam.com kaynağına soruyorum şimdi. Kasfalarına göre fetva verme yetkisini nerden alıyorlar.

Üç mevsim
03-29-2008, 23:17
Ne cavep vereceklerini çok merak ediyorum. Kitaplarda Allah (c.c) bile yazılamazmış
Hayret bişey ya. O uygun değil bu uygun değil. Nedir bu tutuculuk. O kadar biliriz biz de dinimiz. Kimse dini zorlaştırmaya baskıya dönüştürmeye kalkmasın.

zeynep_akcin
03-29-2008, 23:24
bence dikkat edilmesi gereken,uzun uzun yazayım derken zamanla hiç kullanmamaya başlamayalım!!!!...sonra o kısssacık gelen s.a yı arar oluruz Allah korusun....yanlış anlaşılmasın tabikide herşeyi en güzel şekliyle yerine getirmek daha makbuldur ama dediğim gibi....Aklıma geldiği için söylemeden geçemiycem arkadaşlar,kıyamet alametlerinden biride herşeyin sorgulanmasıdır....

Yâren
03-29-2008, 23:36
Murat arkadaşımın dediği gibi bu kadar tutucu olmanın bir anlamı yok.. Dinimiz kolaylıklar dini.

Maalesef MSN Türkçe'si dediğimiz yeni bir kavram oluştu. Eski insanımız günahtan korkardı, kötü alişkanlıklarda günah ibaresi konarak yasaklanırdı. Yeni nesile ise bunlar inandırıcı gelmiyor aksine dinin yasaklarını yanlış biçimde lanse ederek dine karşı antipati aşılanıyor.

O yasak bu yasak demektense, önce güzel Türkçemizi ayakta tutmaya çalışalım, Türkçeyi doğru aşıladığımız bir insan, dini yazılardada dikkatli olacaktır.

EpiVaTeS
03-29-2008, 23:39
ben karşıyım
konuşuruken karşındakine nasıl s.a demiyorsak yazarkende o şekilde yazmayalım

Üç mevsim
03-29-2008, 23:42
Murat arkadaşımın dediği gibi bu kadar tutucu olmanın bir anlamı yok.. Dinimiz kolaylıklar dini.

Maalesef MSN Türkçe'si dediğimiz yeni bir kavram oluştu. Eski insanımız günahtan korkardı, kötü alişkanlıklarda günah ibaresi konarak yasaklanırdı. Yeni nesile ise bunlar inandırıcı gelmiyor aksine dinin yasaklarını yanlış biçimde lanse ederek dine karşı antipati aşılanıyor.

O yasak bu yasak demektense, önce güzel Türkçemizi ayakta tutmaya çalışalım, Türkçeyi doğru aşıladığımız bir insan, dini yazılardada dikkatli olacaktır.

Aynen Ömer

Kısaltmalarda dini sözcük sorunu yok.
Sorun Türkçe'yle ilgili
Mesela 'ok' yerine 'peki' gibi çok güzel bir kelimemiz var, uzun mu geldi kısalt 'pk' yap.
Pekiyi beğenmedin mi 'tamam' ın kısaltması tmm veya tm yap.
'v' yerine niye 'w' yazıyosun ne kadar yakışıksız.

kayısıkentli44
03-30-2008, 20:14
farketmio benim için ;)

Enfal
03-30-2008, 21:17
farketmio benim için ;)

Evet belli farketmiyor senin için. Bu, "farketmio" yazmandan anlaşılıyor zaten.

legend
03-30-2008, 21:22
arkadaşlar bir cemiyet kurmuş, s.a kısıltmasına karşı. tamam olabilir, yanlız bu tür sitelerde her şeyi olduğu gibi yazmak hiçte kolay değil. hele 2 li muhabbetlerde. normal ikili konuşmalarda (sözlü) bu tür bir kısaltma kullanan kimseyi görmedim. görsemde uyarırım ama yazı dilinde ve konuşma halinde kısaltma kullanılması gayet normal. dini boyutunu düşünüyorsanız onada cevap:
ameller, niyetlere göredir. niyetin ne ise o.

şimdi sayın fazıl ve türevleri bunu bir sataşma olarak algılayıp cevap vermesinler, benim acizane fikrimdir. herkeze iyi paylaşımlar...

Necip Fazil
03-30-2008, 21:31
" Ameller niyetlere göredir. " Hadis-i Şerif'ini nedense insanlar işlerine geldiği gibi çeker sağa sola ...

Evet ameller niyetlere göredir fakat, niyeti sağlamlaştırmak için, itikat sahibi olmak gerekir. İtikat sahibi olmak, kolaylıklara kaçarak olmaz. Herşey insanın içinde ki niyetle bitecek olsa idi, insanlardan " amel " yapılması istenmezdi.

Kimi elinde ki ile yetinip, kendini avutmak ister, kimi itikat sahibi olarak dünyasını daha iyi kullanmak ...

Amel ve Niyet bağını, işimize geldiği gibi değil, gerektiği gibi anlamak, anlatmak luzumludur, gereklidir.

Not : Bu da bizim acizane fikrimizdir.

VesseLam

legend
03-30-2008, 21:35
al işte buradan yak. özellikle not düştüm ama algılanmamış sanırım. birde buda bizim fikrimiz yazmışsın, yahu bana cevap verdikten sonra istediğini yaz ben karşı çıkarım.

yazı dilinde kısaltma normaldir ve bence hiç bir sakıncası yok. ben selam vermek için s.a yazıyorum. slm yazmaktan daha iyidir.

lütfen cevap vermeyiniz. iyi paylaşımlar...

Necip Fazil
03-30-2008, 21:37
Siz yazıyorsunuz da biz yazamıyoruz öyle mi?

Sizin fikriniz fikirde, bizimkisi buğday ürünü mü?

İnnallehe meassabirin ...

VesseLam

legend
03-30-2008, 21:42
fikrime muhalefet olmasanız sorun yoktu. yönetimde olmanız bu hakkı size tanımaz ben bu hakkı kimseye tanımam. tartışmaya hazır biri olduğunuz çok belli, ama ben istemedikten sonra bu tartışma değil kavga olur...

**memati_55**
03-30-2008, 21:42
karsıyım cunku peygamber efendimiz olsa oyle mi konusur : :(

Necip Fazil
03-30-2008, 21:44
Sizinle aynı düşünmek, ve ortaya attığınız düşüncelerin yandaşı olmak zorunda değilim. Burada yönetici vasfımla değil. Düşüncelerimşe konuşuyorum. Arkasında duramayacağınız ve eleştirilmesine tahammül edemeyeceğiniz, fikirciklerinizi yazmazsınız sizde o zaman. Burası paylaşım ve tartışma forumu, turfanda salatalık tarlası değil.

VesseLam

aksavaşçı
03-30-2008, 21:46
kesinlikle karşıyım...

legend
03-30-2008, 21:47
uslubunla cevap ver bana ukalalığa gerek yok. benim üzerimden tartışma hakkını vermem ben kimseye. salatalık tarlası sansaydım ilk seni koparırıdım o tarladan...

Necip Fazil
03-30-2008, 21:48
:) neyse siz tarlada dolanmaya devam edin. Bizde fikircik yerine, fikir taşıyan insanların fikirleri ile münazaramıza devam edelim.

VesseLam

Hıfz-ı lisan
03-30-2008, 21:50
:) :)

legend
03-30-2008, 21:50
sizi buraya yönetici olarak koyanda kabahat. laflara bakarmısınız? uslubunu takın, tahmmül sınırını aşıyorsun...

Necip Fazil
03-30-2008, 21:59
Kabahat sende değil, seni sevende . Diyen Orhan Abimizin dediğinden yani :)

Üç kuruşluk fikirlerin arkasında duramayan insanlar, boş münakaşalarda tehdit savurmakta epey başarılı oluyorlar. Bende şimdi uslubumu takınıp, haddimi geri çekiyorum. Ama uslubun " U " suna sahip olamayıp, "hadd" çizgisi sıfırın altında olanlar ne yapar Allah-u Alem :)

VesseLam

ahmike
03-30-2008, 22:01
legend istersen sen önce kendine dikkat et....

legend
03-30-2008, 22:05
kendini çok değerli sanan insanlarıda görüyoruz. sana göre 3 başkasına göre 5 kuruşuzdur. eyvallah. ayrıca benim savunma yapmama gerek yok. fikrimi söyler kenara çekilirim. en azından sizin gibi imalı laflarla hakaret edeceğime direk diyeceğimi derim. örneği üste mevcut.

legend
03-30-2008, 22:05
legend istersen sen önce kendine dikkat et....

denerim...

Necip Fazil
03-30-2008, 22:07
" İma " insanlara özgü bir sanattır, hakaret " hayvani " bir özelliktir.

İnsani olanlar başımızın üzerinde, hayvani olanlar ayağımızın altındadır ;)

VesseLam

mavera
03-31-2008, 17:30
Legend arakdasimizi yazdiklarindan dolayi siddetle kiniyorum burasi bir forumdur ve forum kimsenin babasinin tapulu mali degildir birilerine gönderme yapip ondan sonra bana cevap yazmasinlar demek cocukcadir!..
Arkadasimiz fikir üretmek disinda herseyi yapmistir..Necip fazil in fikirleri bellidir, katilirsin yada katilmazsin bu sana kalmis ama en azindan saygi duyma erdemini gösterebilirsin..
Acikcasi yazdiklarinizi bu foruma yakistiramadim bu kadar seviye düsüklügünü bu forum kaldiramaz..Kimsede Necip Fazili savundugumu sanmasin o kedini savunabilecek durumda oldugunu asikardir ben burada olan cirkinlige sade bir üye olarak tepkimi koymak istedim..
Begenilir yada begenilmez bunlarda benim fikrimdir buyursun saygidan anlayan cevap yazsin anlamayanlar bir zahmet yakinindan bile gecmesin ;9.
selametle..

sesli34
03-31-2008, 17:46
eee ozaman kuranı kerime de kk deyip geçelim nede ola herseyi kisaltmayi beceriyoz

allahin selamini kisaltmisiz onuda kisaltiriz

ya arkadaslar herseyin bir uygulama tarzi var

selam alip vermek dünyevi birsey deil bence her insana verilmez her insandan alinmaz bunun bile kurallari yokmu

peygamberimizin emri ve sünneti olan bir seyi kendi keyfimize göre kolaylastirmak yada kisaltmak

sizce biz ümmeti muhammede yakisirmi taktir sizin

bu konuda dini tartistimizi unutmayalim yorumlari ve fikirlerimizi buna göre belirtelim

sonuçta

biz allahin selamindan peygamberin sünnetinden bahsediyoruz

selahattin_ay
03-31-2008, 17:47
saçma bi konu olmuş
kısaltanlara değil
kullanmaktan çekinenlere ilişkin düşünmek gerek

Üç mevsim
03-31-2008, 17:51
arkadaşlar bir cemiyet kurmuş, s.a kısıltmasına karşı. tamam olabilir, yanlız bu tür sitelerde her şeyi olduğu gibi yazmak hiçte kolay değil. hele 2 li muhabbetlerde. normal ikili konuşmalarda (sözlü) bu tür bir kısaltma kullanan kimseyi görmedim. görsemde uyarırım ama yazı dilinde ve konuşma halinde kısaltma kullanılması gayet normal. dini boyutunu düşünüyorsanız onada cevap:

şimdi sayın fazıl ve türevleri bunu bir sataşma olarak algılayıp cevap vermesinler, benim acizane fikrimdir. herkeze iyi paylaşımlar...

Mavera ilk defa bir konuda sana katılmıyorum. Arkadaşımız konumuza uygun olarak hem de acizane diyerek görüşünü belirtmiş. Ve düşüncesine ben de katılıyorum. Sadece 'Necip Fazıl ve türevleri' sözü, uygun olmamış.

Tüm yazışmalara baktığımızda seviye - düzey konusunda bir eleştiri yapacaksak bu 'Legend' den çok 'Necip Fazıl' a yönelik olmalıdır.
Necip Fazıl'ı böyle tanımamıştım, kısmen hayal kırıklığına uğradım.

VesseLam

Yakışıyo mu hiç ...

Mavera gönül isterdi ki; konuyu incelemeden hemen yönetici arkadaşın yanında yer alacağına, 'hak' mefhumuna sahip çık.
'Legend'i şiddetle kınadığın gibi değil ama
Tessüf ediyorum sana...

Necip Fazil
03-31-2008, 17:54
" Ben hakaretimi açıkça beyan ederim "

Bu sözü söyleyen kişi ben değilim. Hakaret etmeyi kendisine görev bilen ve bundan çekinmeyen kimselere bizde cevabımızı böyle veririz. Kimse bizim düşüncelerimizi kısıtlayamaz, ve bize hakaret vari konuşamaz.

Benim açıklamam geneldir. Hakaret " hayvanlara " yakışır. İsteyen üstüne yakıştırsın. Yumuşak başlı isek, uysal koyun değiliz.

VesseLam

mavera
03-31-2008, 18:14

Mavera ilk defa bir konuda sana katılmıyorum. Arkadaşımız konumuza uygun olarak hem de acizane diyerek görüşünü belirtmiş. Ve düşüncesine ben de katılıyorum. Sadece 'Necip Fazıl ve türevleri' sözü, uygun olmamış.

Tüm yazışmalara baktığımızda seviye - düzey konusunda bir eleştiri yapacaksak bu 'Legend' den çok 'Necip Fazıl' a yönelik olmalıdır.
Necip Fazıl'ı böyle tanımamıştım, kısmen hayal kırıklığına uğradım.

VesseLam

Yakışıyo mu hiç ...

Mavera gönül isterdi ki; konuyu incelemeden hemen yönetici arkadaşın yanında yer alacağına, 'hak' mefhumuna sahip çık.
'Legend'i şiddetle kınadığın gibi değil ama
Tessüf ediyorum sana...

Kardes bak ne güzel söyledin senle ayni düsünmüyorum diye ama arkadasin tepkisi öyle olmamis ki 2necip fazil ve türevleri" diyerek resmen bir siniflandirma yapmis ve yaptigi siniflandirma forum kurallarina ve etigine aykiridir eger bir yorum yaziyorsan o yorum geneli kapsar ve su cevap yazsin, su yazmasin diyerek kisitlamaya gidilemez..
Ikinciside yönetim hic bir zaman böyle gelisi güzel yerde elestirilemez, asagilanamaz burada kimse "turan cömez" lik oynamasin eger arkadasimizin bu yönde bir sikayeti varsa bunun yolu, yordami vardir böyle dogru davutculuk yapacagim diye ortaya cikarsa sonuclarinada katlanmalidir..
Ben bunu özgürlük kapsaminda görmüyorum bu yapilani terbiyesizlik olarak algiladigim icin burada özgürlük bitmistir hic bir özgürlük yoktur ki birilerinin fikirlerine pranga vursun..
Arkadasimiz o arkadasi hic düsünmeden banlayabilirdi ama erdemlilik gösterip takdiri yönetime birakmis..
Kardes sende bazi konulari cok abartiyorsun olaya biraz daha objektif bak ve öyle karar ver orada necip fazil degil baska biriside olsa ayni tepkiyi verirdim..
Burada sözü gecen arkadasla diyalogumuz iyiydi, bana güzel söylemlerde bulundu, bana saygi duydugunu belirtti ama buradaki yanlisi benim dogruyu görmezlikten gelecegim anlamina gelmez..

Saltuk Buğra Han
03-31-2008, 22:44
Dün akşam bu konuda atılan tokatların sesleri ,forumun diğer bölümlerden bile duyuluyordu.
Kulağımı kapamama rağmen duyduğum bu gürültüler üzerine kendi kendime dedimki
"Ey Yüce yaratan senin selamının kısaltılmışı bile bu kadar uzun tartışmalara sebeb oluyorsa ,uzun yazılması hakkında bir konu açılsa her halde kan gövdeyi götürürdü"
dedim.
ALLAH BİRBİRLERİ İLE BİR TÜRLÜ ANLAŞAMAYAN TÜRK MİLLETİNE KOLAYLIK VERSİN.

Ak-Cengâver
05-14-2008, 21:01
kesinlikle karşıyım. ama msn de arapça güzel ifadelerim var, s.a. yazınca selamun aleyküm yazıyor.

Mavera
08-07-2011, 16:55
sahsen ben karsiyim.. selamun aleyküm demek cok zor olmasa gerek ama ondan bile tasarruf ediyoruz..

İntifada
08-07-2011, 16:56
sa dan selamun aleykümü anlıyorsa insanlar benim için problem yok...
ama kullanmamaya özen gösteririm...

serdary
08-07-2011, 17:00
Harflerden tasarruf edeceğimize daha önemli şeylerden tasarruf etmeyi bilmeliyiz...

Mavera
08-07-2011, 17:03
sa dan selamun aleykümü anlıyorsa insanlar benim için problem yok...
ama kullanmamaya özen gösteririm...

isin tadi kacti hadi sms de anlarim sms den tasarruf peki msn, facebook, mesaj da neden tasarruf ederiz onu anlamam..
s.a, a.e.o, a.r.o, k.i.b, y.s.s. bu nedir ya..

Mavera
08-07-2011, 17:06

o zamanki yorumuma katiliyorum :)

İntifada
08-07-2011, 17:06
karşındaki anlıyor sonuçta zaten harflerin amacıda bu değilmidir...
karşındakine yazıyla derdini anlatabilmek...
e adam anlatıyor işte neden sorun olsun...
bende sevmem ama yapanlarada bişey demem...

Mavera
08-07-2011, 17:12
sorun anlamak yada anlamamak degilki.. zaten selamün aleyküm cok uzun bir cümlede degilki..
zamanla artik sanal bir dil olusuyor..
s.a,a.s, ok, tmm,slm,mrb,a.e.o..
bende kullaniyorum ama asgariye indirmeye calisyiorum cünkü acikcasi göze hos gelmiyor, ne kadar cok selamün aleyküm yazarsak belleklere o kadar islenir ve mümkün, münasebet gercek hayatata kullaniriz..
bir soru sormak istiyorum günlük hayatta selamlasman nasil..
mesela ne zaman selamüm aleyküm, ne zaman merhaba, ne zaman selam, ne zaman, iyi günler dersin daha dogrusu hangi ortamlarda..

Yıldırım
08-07-2011, 17:12
Bu kısaltmaları kullanmıyor değiliz.Ama bir sakıncası neden olsun.
A.s. yazdığımda karşıdaki aleyküm selam dıyor.Hepimiz as ve sa yazarken içimizden as mi diyoruz yoksa aleykümselammı?Bence hiçbir mahsuru yok.

cartman
08-07-2011, 17:16
" Ameller niyetlere göredir. " Hadis-i Şerif'ini nedense insanlar işlerine geldiği gibi çeker sağa sola ...

Evet ameller niyetlere göredir fakat, niyeti sağlamlaştırmak için, itikat sahibi olmak gerekir. İtikat sahibi olmak, kolaylıklara kaçarak olmaz. Herşey insanın içinde ki niyetle bitecek olsa idi, insanlardan " amel " yapılması istenmezdi.

Kimi elinde ki ile yetinip, kendini avutmak ister, kimi itikat sahibi olarak dünyasını daha iyi kullanmak ...

Amel ve Niyet bağını, işimize geldiği gibi değil, gerektiği gibi anlamak, anlatmak luzumludur, gereklidir.

VesseLam

Yine patlatmıs adamım :)

Mavera
08-07-2011, 17:18
üstadim her zamanki gibi konuya noktayi koymustu..

Mavera
08-07-2011, 17:20
Bu kısaltmaları kullanmıyor değiliz.Ama bir sakıncası neden olsun.
A.s. yazdığımda karşıdaki aleyküm selam dıyor.Hepimiz as ve sa yazarken içimizden as mi diyoruz yoksa aleykümselammı?Bence hiçbir mahsuru yok.

bak üstadimiz ne güzel aciklamis..

Necip Fazil Nickli Üyeden Alıntı http://1.2.3.12/bmi/www.akpartiforum.com/hoiquantinhoc/pig/emu/buttons/viewpost.gif (http://www.akpartiforum.com/showthread.php?p=225097#post225097)

VesseLam

serdary
08-07-2011, 17:28
Abi y.s.s. ney ya ben bilmiyorum :)

ALmi´
08-07-2011, 17:31
Bu ne şahane anketlerdir böyle :)

İntifada
08-07-2011, 17:32
amel niyet :)
alfabeler semboliktir...
sen gerçekte selamun aleykümün selamun aleykümün karşılığı olduğunu nereden biliyorsun :)
latin alfabesi sonuçta ifade için üretilmiş semboldür insanların bir şeyden ortak anlam çıkarmaları için ortaya atılmış bir sembol...
amaç insanın kendini yada herhangi bir şeyi yazacaksa bu sembollerle yazması ve karşısındakininde anlaması için bu sembollerle okumasıdır...
o zaman sorun ne...
adam s.a yazarak selamun aleykümü ifade ediyorsa
karşısındakide bunu anlayıp a.s yazarak aleyküm selam diyorsa amaçlarına ulaşıyorlar demektir...
selamun aleyküm(Latin alfabesiyle yazılış hali)ün selamun aleykümü(gerçek anlamıyla) temsil ettiğini kesin olarak kim söylüyor ?

Mavera
08-07-2011, 18:26
Abi y.s.s. ney ya ben bilmiyorum :)

yengeye selam söyle :)

Mavera
08-07-2011, 18:29
amel niyet :)
alfabeler semboliktir...
sen gerçekte selamun aleykümün selamun aleykümün karşılığı olduğunu nereden biliyorsun :)
latin alfabesi sonuçta ifade için üretilmiş semboldür insanların bir şeyden ortak anlam çıkarmaları için ortaya atılmış bir sembol...
amaç insanın kendini yada herhangi bir şeyi yazacaksa bu sembollerle yazması ve karşısındakininde anlaması için bu sembollerle okumasıdır...
o zaman sorun ne...
adam s.a yazarak selamun aleykümü ifade ediyorsa
karşısındakide bunu anlayıp a.s yazarak aleyküm selam diyorsa amaçlarına ulaşıyorlar demektir...
selamun aleyküm(Latin alfabesiyle yazılış hali)ün selamun aleykümü(gerçek anlamıyla) temsil ettiğini kesin olarak kim söylüyor ?

sorunda burada iste bir müddet sonra s.a kaniksaniyor ama mesela ben bir ara denedim ben selamün aleyküm yazinca karsimdakilerin cogu aleyküm selam yaziyor yani bir nevi aliskanlik meselesi..
kendi adima öyle yazmaya calisiyorum..
bu arada senin mantigiyle yola cikacak olursak bizde Allahin selami üstüne olsun demeliyiz :)

İntifada
08-07-2011, 18:31
Allahin selami üstüne olsunun Allahin selami üstüne olsun anlamına geldiğini nereden biliyoruz :)
a nın a olduğunu b nin b olduğunu nereden biliyoruz :)
ama böyle varsayıyoruz...
o elemanlarda s.a yı selamun aleyküm varsayıyor...

Hüdavendigâr
08-07-2011, 18:33
alfabelerin tarihçesine kadar gider bu konu ;D

Mavera
08-07-2011, 18:34
olayi felsefeye dökeceksek bana beyazin neden beyaz oldugunu kanitla derim :)..
bizde s.a nin ne anlama geldigini biliyoruz ama su amel, niyet olayini cok indirgiyoruz bende namaz kilmaya niyetleniyorum ama kilmiyorum simdi amelim, niyetime göremi..
madem isi paranoyaga dökdük s.a sayesinde sabancinin reklami oluyor diyorum bende :)

OTTOMAN
08-07-2011, 18:35
O kadar kelime çıkıyor ağzından Allah'ın selamı zormu geliyor da kısaltıyosun. Derim :)

Cümleten Selamunaleyküm...

İntifada
08-07-2011, 18:36
adam selam vermeye niyetleniyor ve selamını veriyor :)
niyet ettiği ameli gerçekleştiriyor...
bir nevi sen namazda elini bağlıyorsun adam ellerini yana salıyor olay bu...

Mavera
08-07-2011, 18:40
tamam yine senin mantigiyla gideyim bende namaz kilmaya niyetleniyorum ama 4 yerine 2 kiliyorum yani ayni selamün aleykümü kisalttigim gibi kisaltiyorum o zamanda niyetim kabul olmus oluyormu..
anlatmak istedigim sudur s.a selam görevini görüyor buna birsey demiyoruz ama bana göre cok sanal bir terim yeni selamün aleyküm yazman cok zamanimizi almaz ki..
facebook da bakiyoruz adam dindarsa s.a giriyoruz, entelse selam takiliyoruz, dinle alakasi yoka selam diyoruz, mülki amirse iyi günler diyoruz, samimi bir arkadassa naber lan diye giris yapiyoruz..
s.a basliyor, A.e.o bitiriyoruz peki a nin acilimi nedir Allah ya A.a(Allah askina) 5 kelimeyi söylemekde cok zor!

onurcan
08-07-2011, 18:40
Evet üstad yeterli açıklama yapmiş..
ameller niyetlere göredir.
s.a yazmak bir sanal dili ise bu normal..
zaman israfı açısından hasıl olan durum..

İntifada
08-07-2011, 18:44
tamam yine senin mantigiyla gideyim bende namaz kilmaya niyetleniyorum ama 4 yerine 2 kiliyorum yani ayni selamün aleykümü kisalttigim gibi kisaltiyorum o zamanda niyetim kabul olmus oluyormu..
anlatmak istedigim sudur s.a selam görevini görüyor buna birsey demiyoruz ama bana göre cok sanal bir terim yeni selamün aleyküm yazman cok zamanimizi almaz ki..
facebook da bakiyoruz adam dindarsa s.a giriyoruz, entelse selam takiliyoruz, dinle alakasi yoka selam diyoruz, mülki amirse iyi günler diyoruz, samimi bir arkadassa naber lan diye giris yapiyoruz..
s.a basliyor, A.e.o bitiriyoruz peki a nin acilimi nedir Allah ya A.a(Allah askina) 5 kelimeyi söylemekde cok zor!

2 rekat kıldığın namaz 4 rekat kılman gereken namazın yerini tutuyorsa buyur kıl :)

İntifada
08-07-2011, 18:45
mavera s.a yı ne olarak okuyorsun...

Mavera
08-07-2011, 18:46
2 rekat kıldığın namaz 4 rekat kılman gereken namazın yerini tutuyorsa buyur kıl :)

sünnet olunca neden olmasin belki sevabi daha az olabilir ;)

Mavera
08-07-2011, 18:47
mavera s.a yı ne olarak okuyorsun...

sen ne olarak okuyorsan bende öyle okuyorum ama yanlis buluyorum ve asgariye indirmeye calisiyorum cünkü nasil alisirsan öyle devam edersin..
bir gün korkuyorum gercek hayatta da s.a diye selamlasacagiz :)

İntifada
08-07-2011, 18:49
sünnet olunca neden olmasin belki sevabi daha az olabilir ;)

iyi ya içine siniyorsa kıl...

Mavera
08-07-2011, 18:51
iyi ya içine siniyorsa kıl...

selamda ayni hesap icine siniyorsa istedigin gibi ver :)

İntifada
08-07-2011, 18:53
namazın farzı ortada sünneti ortada...
nasıl yapmak gerektiği belli nasıl yaparsan kabul olur belli...

oysa kelimeler varsayım selamun aleyküm gerçek...
adam isterse lkjhuı yazsın karşısındaki bundan selamun aleykümü anlıyorsa selamını iletmiş demektir...
herhalde siniyordur içine amacı selam vermek...

Mavera
08-07-2011, 18:59
sünnet olayini sabaha kadar konusuruz ki bazi mezheplerde sünnet yokdur..
tabiki farz, vacip, helal, haram, günah gibi degismeyecek kavramlar vardir ama birde yoruma göre sekillenen kavramlar vardir ki sünnet bunlardan biridir..
Selasmakda sünnettir ve güzel bir vecibedir o yüzden selamlasirken mümkün, münasebet Allahin selamini vermekde güzel bir olaydir bana göre..
selamün aleykümden kastimizda Allahin selamidir o acidan onu güzel sekilde ifa etmekde bence hostur..
tabiki isteyen, istedigi gibi selam verir bunun günahi, vebali yokdur isteyen hello der, isteyen selam moruk degil yani aldigi egitim, terbiyeye göre selamini verir..
s.a olayida malesef son yillarda sanal alemin ve kisa mesajlarin bize getirdigi bir aliskanlikdir ve siklikla kullaniliyor..
sen bilirsin mirc ilk ciktigi zamanlar slm, asl pls leri yani bir nevi onlarin devami diyebiliriz ;)

İntifada
08-07-2011, 19:04
adam sa diyerek zaten Allahın selamını veriyor :)
selamın aleyküm demek istiyor...

لسلام عليكم ورحمة الله وبركاته
böyle yazmıyorsunuz hepinizi kınıyorum...

mırc niye ben biliyorum hiç bilmem valla...
msn messenger harici bilmem...

Mavera
08-07-2011, 19:07
Hersey Allahin selamda, yazida, harfte ama onu bir karsidakinin bellegine sokacak sekilde Selamün Aleyküm yazmak var birde 3 sn! tasarruf yapip s.a yazmak var..
biz herseyden tasarruf eder olduk, sn, dk, slm, sbh.. herhalde sms! lerimiz cok cabuk bitiyor :)

mErvE.G.
08-07-2011, 19:09
problem yok..
s.a deyince zaten içimden selam aleyküm diye okumuş oluyorum..
uzun oldugu için hızlı yazayım derken kısalta kısalta
herşy 2 harfe indi oda ayrı mesele..(a.s)

koca usta
12-30-2013, 00:46
Maksadını aşmadığı sürece yazım özgürlüğü olmalıdır diye düşünüyorum o yüzden farketmez.

Bugra8
05-08-2015, 14:51
Normak hayattamı internettemi 😊