fatih kısaparmak balon baskılı balon Sigara konusu - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sigara konusu

ceyhanli
12-13-2007, 15:26
Sigara konusu

Bu yazıyı 40 sene sigara içmiş yani sigara mağduru olarak yazıyorum. Çok şükür, bundan üç sene önce sigara illetinden kurtuldum.
Şimdilerde ise, sigaradan ve dumanından nefret eden biri olarak, kendimi sigara ile mücadeleye adadım.
Şu hususu hemen itiraf etmeliyim ki, sigara çok enteresan bir madde. İçicisini kendisine bağımlı kılıyor. Zamanla tiryaki olunuyor ve artık onsuz olmuyor!
Mesleğim icabı dünyanın dört bir tarafını dolaştım. Gitmediğim ülke sayısı çok az kaldı. Buralardaki gözlemim şu ki, demokratik gelişmiş ülkeler sigaranın zararının farkına varmış ve vatandaşlarını bu illetten korumak için gerekli tedbirleri almış durumdalar. Öyle ki, Avrupa’da ve Amerika Birleşik Devletleri’nde kapalı mekanlarda asla sigara içirmiyorlar.
Ama, dünyanın her yanındaki sigara fabrikaları non stop çalışmakta. Mamullerini başta Orta-Doğu ve Afrika ve Asya olmak üzere dünyanın gelişmemiş ülkelerine ihraç ediyorlar. Belli başlılarından Türkiye’miz olmak üzere bu ülkelerin insanları da sigarayı içmek yerine adeta yiyorlar!

Başka insanların yanında
Sigara, gerçekten keyif verici bir madde. Ama günde üç, bilemediniz beş adet içildiğinde bu, böyle... Bizdeki gibi günde bir paket veya daha fazlası ise, yavaş yavaş intihar etmekten başka birşey değildir!
Hele, birçoklarına sigara içmek dokunduğu halde (bedeni rahatsızlıklarını bile bile) içmeye devam etmeleri ve rahatsızlıklarını göz göre göre artırmalarına ne demeli?
Ne yapıp edip, özellikle gelecek nesillerimizi ve gençlerimizi bu belanın şerrinden korumalıyız. Bunun için gerekli kanunî düzenleme bir an önce Meclis’imize gelmeli ve oradan çıkarılıp yürürlüğe konulmalıdır.
Çünkü, bu şekliyle, yani kapalı mekanlarda içilebilmesiyle, sigara içmeyenler de duman altı olmakta. Diğer bir ifadeyle pasif içici konumunda olmaktalar. Bu da, ister istemez kul hakkına sebep olmaktadır.
Daha açık ifadesiyle; sigara içmeyen ve ondan (koku ve dumanından rahatsızlık duyarak) nefret eden başka insanların yanında sigarayı tüttürmek ne denli insancıl bir davranıştır?
Medeni denilen hür dünya, sigaranın zararlarını yaşayarak gördü ve gelecek nesillerini bunun zararlarından koruyabilmek için gereken tedbirleri aldı. Bu devletlerde insanların bulunduğu hiçbir kapalı mekanda sigara içilmiyor.
Bakanlarımızdan bir tanesi Avrupa ülkesine gidip, bu durumu görünce; kendisine de sigara içtirmediklerinden kızmış ve sigarayı büsbütün terk etmiş.
Birkaç günlük yasaklama bile, yılların tiryakisi olan kişilere sigarayı bıraktırabiliyorsa, biraz zorlama ile herkes bu illetten kurtulabilir.

Kanuni düzenleme yapılabilir
Ama, ifade etmeye çalıştığımız gibi, öncelikle kanunî düzenlemeye ihtiyaç var.
Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, sigara içmediği gibi, sigara içenlere de bıraktırmak için elinden geleni yapıyor. Onun iktidarı döneminde, ancak böyle bir kanuni düzenleme yapılabilir.
Siz, biz hepimiz oh be; dünya varmış! diyebilmek için; bu illetten kurtulabilmek için el ele verelim; sigarayı içmeyelim ve içirmeyelim!..
Elbette sigara içmeyenler de ölecek. Ama unutmayınız ki, sigara içmeyenler sağlıklı yaşayacak ve öyle ölecek; içenlerin hallerini görmek için lütfen en yakınınızdaki hastanelere bir gidin ve onların hallerini bir görün, lütfen!..

Çerçeve
Fuat Bol

Ak_Kelebek
12-13-2007, 16:50
Tebrik ediyorum arkadaşım seni çok güzel bir konuya değinmişsin ama umarım işe yarar.Daha öncede buna benzer bir konu vardı ama saolsun arkadaşlarımıza pek faydası dokunduğunu sanmıyorum.Umarım siğgarasız bir toplum oluruz en yakın zamanda.Benimde çevremde sigara içen arkadaşlarım var ama aynı zamanda içmeyene saygı duyuyorlar ama bırakmıyorlar.Elimden geleni yapıyorum ve yapmaya da devam edicem.
Emeğine sağlık.+1

ceyhanli
12-13-2007, 18:04
teşekkürler :)

Necip Fazil
12-13-2007, 18:09
Günde 3 - 5 tane için keyif demek ki ... Hımm artık bizde ne edip gidip günde 3 - 5'e düşürmemiz lazım.

VesseLam

ahmet63
12-13-2007, 18:13
aynen üstad önce bi azaltalım sonra da bırakırız