fatih kısaparmak balon baskılı balon Tarihi Dönemeç (MÜMTAZ'ER TÜRKÖNE--ZAMAN) - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tarihi Dönemeç (MÜMTAZ'ER TÜRKÖNE--ZAMAN)


taya
08-29-2007, 04:06
Tarihi Dönemeç

Aktüel siyasetin iğdiş ettiği kelimelerden biri "tarih" oldu. Medyanın gündelik siyaset için sık sık telaffuz ettiği "Türkiye tarihî günler yaşıyor" sözü, haberin kendisinde var olmayan önemi, abartılı bir dille üretmek için kullanıldı. Bu abartılı tüketim arasında tarihin gerçek ayak seslerini kayda geçirmek zorlaştı.
Tarih, kayıt altına alınmış olaylar demek. Bu yüzden yazının, yani kayıt altına almanın icadıyla başlıyor. Demek ki bir olayın tarih olabilmesi için kayıt altına alınabilecek çapta önemli olması gerek. Önemli olmak, yaygın etkiler bırakmak, bir dönemi bitirip yeni bir dönemi başlatmak demek. Aradan yıllar geçtikten sonra da hatırlanmak, bir milat olarak tekrarlanmak demek. Savaşlar önemli olaylardan. Her savaş sonrasında yeni bir dönem başlar. Galipler dünyayı kendi çıkarları istikametinde şekillendirirken, ancak yeni bir savaşla değişebilecek bir düzeni de tesis etmiş olurlar. I. Dünya Savaşı, II. Dünya Savaşı, Soğuk Savaş gibi. Devrimler en az savaşlar kadar önemli dönemeçlerdir. Fransız İhtilali, Bolşevik Devrimi gibi. Savaşlar ve devrimlerle devirler kapanır, yeni devirler başlar.

Tarihin bir akış istikameti, bir yönü vardır. Her devir kendi siyasal-sosyal ve ekonomik dengelerini ve düzenini kurar. Dengeler ve düzenler kendi kendine yetmediği zaman, tarihi ileriye taşıyan bir güç sahneye çıkar ve yeni bir devri başlatır. Bir dönemin ilerici gücü, artık yeni çağı durdurmaya çalışan gerici bir güce dönüşür. Savaşlar, devrimler, bunlarla beslenen veya bunlardan bağımsız olan güçler tarihin çarklarını ileriye doğru döndürmeye başlar. Direnenler çıkar. Bazen tesadüfler veya şanssızlık ilerici güçlere aman vermez. Bazen çarkları geri çevirmeyi veya durdurmayı başaranlar da olur. O zaman sadece zaman kaybedilir. Tarihin ileri hamleleri esnasında zaman kaybetmek ölümcül bir hatadır.

1808, tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Ancak bu dönüm noktası, tarihin çarklarını geriye çevirenlerin başarısıdır. Dünya düzeni merkeziyetçi devletlere doğru evrilirken Sened-i İttifak derebeyliğe doğru geriye dönüştür. Gerici güçlerin egemenliğinde Yeniçeri Ocağı'nın lağvedilmesine kadar geçen yıllar, en kritik zaman parçasının heba edildiği yıllardır. Gerici güçlerin egemenliği yüzünden Osmanlı Devleti, yine aynı şekilde gerici Avrupa düzeninin dışında kalmıştır.

Demokrasi, tarihin ilerici gücüdür. Halkın yerine iktidarı teslim edeceğiniz her güç, bugünün ve geleceğin dünyasının asırlarca gerisinde kalmaya mahkûmdur. Türkiye tarihî fırsatlar zinciri ile 1876'da başladığı anayasalı parlamenter demokrasi tecrübesini, gerici güçlerin darbeleriyle inkıtaya uğratmıştır. Soğuk Savaş yıllarında ABD şemsiyesi altında silahlı güce dayanarak iktidarı üç defa gasp edenler bugün Türkiye'nin yaşadığı zaafların tamamının sorumlusudur. 28 Şubat'ın bugün öksüz kalması, 27 Nisan bildirisinin bir askerî müdahaleye dönüşememesi tarihin ve tarihî dinamiklerini arkasına almayı başaranların eseridir.

Türkiye 2007 yılında tarihî bir dönemeci geçmiş oldu. Arkaik düzeni son bir gayret ile sürdürmeyi amaçlayan 27 Nisan bildirisi ve halkın 22 Temmuz seçimleri ile tarihin ilerici gücü olarak sahne alması, bu dönemecin sembolleri olarak kayda geçecek. Yeni cumhurbaşkanının Çankaya Köşkü'ne oturması ise yıllar boyu bizlere bu dönemecin aşılmasını, artık yeni bir tarihî dönemde yaşadığımızı hatırlatacak.

Tarihi Dönemeç

Türkiye bugün yeni cumhurbaşkanı ile tarihî bir dönemeci geçmiş oldu. Enerjisini iç çekişmelerde, devlet içindeki iktidar mücadelesinde tüketen, her şeyden ve herkesten korkan karanlık ve güvensiz Türkiye'nin yerinde; artık daha itibarlı, özgüvenli, tarihî ve kişiliği nispetinde cesur ve ileri bir Türkiye var. Halk iradesinin egemenliği, akla ve sağduyuya uygun, zengin ve iddialı bir Türkiye'yi haber veriyor.

Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı bu kritik tarihî dönemecin kazasız belasız geçildiğini haber veriyor. Vatana millete hayırlı olsun.


28 Ağustos 2007, Salı