fatih kısaparmak balon baskılı balon Üniversitede Türban Karşıtları Mutlaka Okumalı-ALİ ATIF BİR - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Üniversitede Türban Karşıtları Mutlaka Okumalı-ALİ ATIF BİR

ak_mavish
10-04-2007, 11:49
Bugün size başımdan geçen ve beni derinden etkileyen bir olayı anlatacağım..

Sanırım yaşadıklarım “üniversitede türban” tartışmalarını yaşarken kararınızı vermenizde önemli rol oynayacaktır.

Ben sürekli okuyanlar bilirler. Evrensel anlamda liberal demokratımdır. Her türlü baskıcı rejime karşıyımdır. Buna şeriat düzeni de dahil..

Bazı kararlarda “durumsal” olunması gerektiğini düşünürüm. Ve de yasalar değişene kadar, değişmeleri gerektiğini, savunsam da yasalara uyarım..

Olay iki hafta önce başladı.. Koridorda değişik bir şapkayla dolaşan birini gördüm. İlgimi çekti. Ders asistanımı çağırıp “Kim bu?” dedim. “Bilmiyorum” dedi, gitti birazdan geldi.

- Aslında türbanlıymış ama derslere böyle şapkayla giriyormuş. Bu yıl sizin dersinizi alıyormuş” dedi.
Ben de:

- “Git o zaman danışmanına söyle ben derse şapkayla kimseyi almıyorum. Böyle gelirse derse almam.. Bunun dinle, türbanla mürbanla ilgisi yok. Bunun şapkayla ilgisi var” de dedim.

Gerçekten de ilgisi yok.. 25 yıldır üniversite asistanlıktan başlayıp, profesörlüğü, dekanlığa yükselen, meslekten hocayımdır. Derste şapka, palto, atkı, eldivene alerjim vardır. Türk öğrenciye bir göz yumdunuz mu asla disiplin sağlayamazsınız, önüne gelen “A saçım, a kaşım, a hastalığım” der, şapkayla sınıfta oturmaya kalkar.

Bu nedenle de şapka konusunda çok hassasımdır. Geçen dönem iki öğrenciyi ısrarla şapkalarını çıkarmayınca sınıfın dışına çıkarmışımdır.

Sanmayın ki derslerimde öğrenciler “mum” gibi oturur. Yok öyle bir şey.. İsteyen bağdaş kurar, isteyen geriye kaykılır, isteyen su ya da meşrubat içer. Cep telefonunu açık unutmuşsa açar, yanıt verir, kapatır.

Ama sokak kıyafetiyle, şapkayla karşımda oturdu mu iş değişir.. Çünkü o zaman öğrencinin derse olan bağlantısını sorgularım..

İşte bu nedenle başını dini nedenlerle açamayıp, şapka takan öğrenciye de tepki gösterdim. Çünkü ona şapkayla izin vermek bundan sonra da her öğrenciye izin vermek daha önceki eylemlerimle de tutarsız olmaktı.

İlk gün şapkalı öğrenci derse gelmedi. Sonradan öğrendim ki “ona taktığımı” sanıp dersimi almayacakmış..

Hafta başında öğrenciyi yanıma çağırdım. Çekine çekine odama girdi. Başında el örgüsü sütlü kahve rengi bir bere vardı. ”Otur bakalım” dedim. Oturdu. Konuşmaya başladık. İmam Hatip Lisesi muzunuymuş. Okurken kapanmış. Konuşma şöyle sürdü:

- “Sana taktığımı düşünüyor muşsun..Yok böyle bir şey. Ben şapkaya takığım. İstersen türbanınla gel benim için sorunum değil. Ama o zaman da okula giremiyorsun..

- Yok ben dersinizi almazsam bana takacağınız düşündüm.

- Dersimi almaman mümkün değil. Bu yıl almazsan gelecek yıl almak zorundasın. Çünkü benim dersim bölüm zorunlu ders..Bir çözüm bulmamız lazım. Başka arkadaşların açıyor başını, çıkışta kapatıyor. Sen niye yapamıyorsun ki..

- Yapamıyorum hocam. Galiba henüz hazır değilim. Üç gündür arkadaşlarımla bunu konuşuyorum. Değişik yollar öneriyorlar. Açmayı da düşünüyorum Ama sizin dersiniz diğer dersler gibi değil. On hafta kalkıp grup olarak sunuş yapmak, sınıfın önünde boy göstermek gerekiyormuş. Bunu yapamam açık başla hazır değilim..

- Emin ol sorun başını açman kapaman değil ama bir yol bulmamız lazım. Annenin başı kapalı mı?..

- Evet.

- Kız kardeşin var mı. O nasıl..

- Onun başı açık bu benim tercihim.

- Peruk taksan..
Öğrenci başını önüne eğdi, önce gözleri dolu dolu oldu. Sonra hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladı. Bu arada da ağzından aynen şu cümleler döküldü:

- Size kırmızı bir burun taksam, yüzünüzü boyasam, ayaklarınıza da kocaman ayakkabılar giydirsem o kadar kişinin önünde konuşurken kendinizi nasıl hissedersiniz..Ben de öyle hissediyorum. Yapabileceğimi sanmıyorum..
Birden kötü oldum. Sadece işi “öğretmek” olan biri olarak ortada kalmışlık duyguma, ortada bırakanlara isyan ettim.

- Ağlama bakalım… Çözüm lazım bize.. Mesela Bandana taksan.. Bir ara yol..

Biraz sakinleşti, düşündü.. Göz yaşlarını silerken hem içini çekiyor, kafasını sallıyordu.

Öğleden sonra kafasında pembe bandanasıyla derse geldi.. Derse katıldı. Hatta grubuyla sunuşa kalktı. En çok konuşan, hatta çok konuşup beni dinlemediği için de fırça yiyen o oldu!

Konuşarak şapka olayına çözüm bulmuş olduk.. Bir dışarıda türbanlı içeride bandanalı kız öğrenci mutlu mesut öğrenim hayatına devam ediyor.

Ben ise kendime sorular soruyorum:

Ne zaman kendilerini hazır hissederler? Niye başını açmak bu kadar zor? Bu kızlar hangi öğretim sürecinden geçerek bu hale geliyorlar? Kur’an’da uymadıkları birçok konu var. Bu kadar eğitimle mahkemelerde iki kadına bir erkek şahitliğini, medeni hayatta bir erkeğe dört kadın kuralını kabul etmeleri zor görünüyor. Peki niye kapanmada bu ısrar? “Üstelik Kur’an kadın gösterişsiz olsun” diye emrediyor. Kadın gösterişinin ne olduğunu kim nasıl tanımlıyor!

Bu kavga gürültü arasında ya mutlu mesut öğrenim hayatına devam edemeyen kızlar? İçim acıyor.

Anket Yorum

7000 okurum geçen hafta mahalle baskısı soruma yanıt verdi. % 12 “zorla oruç tuttum, namaz kıldım, başımı örttüm, daha muhafazakar” giyindim diyor. % 88 ise böyle bir baskı görmediğini söylüyor. Kuşku yok ki böyle bir baskıyı bir soruyla ölçemeyiz. Ama % 12 oranı bile ulaşmak istediğimiz demokrasi konusunda oturup düşünmemiz gerektiğini söylüyor bize. Hiç kimsenin ne başını açmasına ne de kapamasına neden olacak bir düzene asla izin vermemeliyiz. Nasıl. Tartışacağız.

MYNET

loneliness
10-04-2007, 13:57
Evet Çok kötü bir durum gerçekten üzülmemek elde değil... :( :( :( :( Ali Atıf hocanın sorgulaması saçma bu öğrencileri bu kadar etkileyen ne diyor hiç mi içinde allah korkusu yok ALİ ATIF BİR .... allah korkusunu sen yaşasaydın anlardın....

Meftun
10-05-2007, 00:59
yazı bana bir garip geldi...evet kızın yaşadıkları acı hepimiz yaşıyoruz...ama yorumu banailginç geldi...niye bu kadar zor???bu soruyu sorarsanız anlayamazsınız ki!!!!

selahattin_ay
10-06-2007, 02:26
aynen arkadaslara katiliyorum
neden diye soruyorsan hic bir sey kapmamissin demek ki..
neden sorgulamis bu kadar niyeti ne imis
cok garip geldi bana

Sukût-u_Hayal
10-06-2007, 02:32
yazı bana bir garip geldi...evet kızın yaşadıkları acı hepimiz yaşıyoruz...ama yorumu banailginç geldi...niye bu kadar zor???bu soruyu sorarsanız anlayamazsınız ki!!!!

bana da yorumu çok ilginç geldi... ne demek ya "niye bu kadar zor başınızı açmak " sizin niye bizi bu şekilde kabul etmeniz bu kadar zor ali atıf bir.....

AKmetalci
10-06-2007, 02:44
yanı kızların başlarını açmaları ıcın beklemenız gerekıyor ali atıf bir. komik onlar başını degilde SİZLER GÖZÜNÜZÜ AÇIN.

selahattin_ay
10-06-2007, 04:37
ya iste at gozlugu diyorlar ama ben ce bunlara at gozlugu de az

nese beddua etmeyem bu vakitte
Allah u teala goren gozler ihsan eyler insallah

serap_
10-06-2007, 22:38
bu ınsan tipini en ii bılen bırı olarak başımdan geçen olayı anlatmak ıstıyorum
1.sınıfda daha okul başlayalı 1 ay olmamış dersımdekı hoca sınıfın ortasında başımdakı peruk ve altındakı eşarba bakarak "göz zevkımı bozuyorsun,diğer arkadaşların gibi çözum yolları bulsan"dıyerek bir çöm olarak hem yerın dıbıne soktu hem cesaretıme cesaret kattı...hoş sonradan pişmanlığını yaşasam da ..tabı ben bunu duyduktan sonra ındırdım peruğu ii ozaman dıyerek eşarpla oturdum butun gözlerın uzerınızde olduğunu düşünün...
lafını tekrar yutamamanın derdıyle benım için daha ii bu şekılde oturman dedı ..
yaklaşık 1 ay sadece bu ınsanın dersıne başım kapalı gırdım ınanılmaz bır duygu ,anlatılamaz yaşanır:)
1ayın sonunda odasına çağırdı ve dışarıdan gören bırıne hocanın kendı talebı dıyerek benım başımı derde sokacaksın dedı..
(sankı başka ne dıyebıldım kı göz zevkı bozuluyordu..)
benım için değişen bişey yok bır derse daha bu şekılde gırerım dıyerek odasından çıktım..
tabi 1.sınıfın verdığı saflıkla kapısındakı bolum başkanı yazısını sonradan gördüm..
4.sınıfım ve 1.sınıfın bu dersını hala almaktayım..
yorumu sıze kalmış ..
mezun olabılırmıyım bılmem ama dualarınızı beklıorum...
selametle....

selahattin_ay
10-06-2007, 22:58
bu ınsan tipini en ii bılen bırı olarak başımdan geçen olayı anlatmak ıstıyorum
1.sınıfda daha okul başlayalı 1 ay olmamış dersımdekı hoca sınıfın ortasında başımdakı peruk ve altındakı eşarba bakarak "göz zevkımı bozuyorsun,diğer arkadaşların gibi çözum yolları bulsan"dıyerek bir çöm olarak hem yerın dıbıne soktu hem cesaretıme cesaret kattı...hoş sonradan pişmanlığını yaşasam da ..tabı ben bunu duyduktan sonra ındırdım peruğu ii ozaman dıyerek eşarpla oturdum butun gözlerın uzerınızde olduğunu düşünün...
lafını tekrar yutamamanın derdıyle benım için daha ii bu şekılde oturman dedı ..
yaklaşık 1 ay sadece bu ınsanın dersıne başım kapalı gırdım ınanılmaz bır duygu ,anlatılamaz yaşanır:)
1ayın sonunda odasına çağırdı ve dışarıdan gören bırıne hocanın kendı talebı dıyerek benım başımı derde sokacaksın dedı..
(sankı başka ne dıyebıldım kı göz zevkı bozuluyordu..)
benım için değişen bişey yok bır derse daha bu şekılde gırerım dıyerek odasından çıktım..
tabi 1.sınıfın verdığı saflıkla kapısındakı bolum başkanı yazısını sonradan gördüm..
4.sınıfım ve 1.sınıfın bu dersını hala almaktayım..
yorumu sıze kalmış ..
mezun olabılırmıyım bılmem ama dualarınızı beklıorum...
selametle....

Mezun olursun hatta o okulun en iyisi de olursun ;)
Allah u teala yar ve yardimcin olsun insallah ...
Aklima emine yuksel senler di galiba huzur sokagi adli kitap geldi hala bitiremedim o kitabi .. :(
tek yorum var bize dusen ...
Allah u teala her seyi goren ve bilendir. deyip sabredelim

serap_
10-06-2007, 23:03
AMİN..
SABIR,SEBAT,GAYRET.....

selahattin_ay
10-06-2007, 23:05
AMİN..
SABIR,SEBAT,GAYRET.....

evet Allah yar ve yardimcin olsun ;)