fatih kısaparmak balon baskılı balon Unutarak Yemek-İçmek - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Unutarak Yemek-İçmek

.::ReyyaN::.
08-21-2010, 00:58
Cenâb-ı Hak buyuruyor:

“Allah bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar. Onun kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır. (Şöyle diyerek dua ediniz): “Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın...”” (Bakara, 286)

Rasûlullah (sav) buyurdular:

"Sizden biriniz unutarak bir şey yer veya içerse, orucunu tamamlasın. Çünkü onu Allah yedirmiş ve içirmiştir."

Oruçlunun unutarak bir şey yiyip içmesi, bir gün içinde tekerrür edebilir. Yani birkaç defa aynı şeyi yapabilir. Yine netice değişmez. Hatta bu konuda hoş bir olay nakledilir.

Bir adam Hz. Ebû Hüreyre'ye gelir ve:

“-Oruç tutmak niyetiyle sabahleyin kalktım. Fakat oruçlu olduğumu unuturak yedim içtim. Ne dersiniz, orucum bozuldu mu?” der. Ebû Hüreyre:

“-Hayır, hiç bir zararı yoktur,” der. Adam:

“-Sonra birisinin yanına gitmiştim, getirilen yemeği unutarak yedim,” der. Ebû Hüreyre yine:

“-Olsun, orucun bozulmaz,” der. Adam tekrar:

“-Daha sonra bir başka arkadaşın yanına gitmiştim. Orada da unutarak bir şeyler yedim, içtim,” der. Bu defa Ebû Hüreyre:

“-Anlaşılan sen oruç tutma alışkanlığı olmayan birisin,” der.

Tabiatıyla unutarak yemek - içmek orucu bozmaz ama, oruçlu olanın farklı bir uyanıklığı, bir irâde disiplini kazanmış olması da aranır. Bu yüzden oruçlu iken özellikle ilk günlerde biraz daha dikkatli olmak gerekir.

-ALINTI-

İntifada
08-21-2010, 01:02
adam nasipliymiş :)
oruçluyken 3 öğün yemiş yav :)

.::ReyyaN::.
08-21-2010, 01:07
:)Adamın nasibi ihmalkârlığımı orası ALLAH'u alem...
Hiç aklımdan çıkmıyor, daha bir kere bile su içmedim yanlışlıkla bu ramazanda...

Hüdaverdi
08-21-2010, 01:11
Aklıma çocukluğum geldi,özenerek tutmaya kalkardım,sonra 'unuttum' bahanesiyle yerdim ;D Çocukluk işte.

İlk günlerde çok oluyor, 3. gün tek başıma iftar yaptım,yemeği ısıttım domatesi kestim tam yiyordum ki frene bastım :w:

Komik,hoş yanları bunlar tabi.

Sağoların :güzel:

Eşref
08-21-2010, 01:20
Yazıda da ifade edildiği gibi aslında unutarak birşey yiyip içmek oruç alışkanlığının olmamasından kaynaklanıyor.

Şöyle ki normalde ben kolay kolay unutup birşey yediğimi hatırlamıyorum. Ama bu sene ramazanın ilk gününde maalesef unutup cola bardağıyla 3 bardak soğuk su içtim. 3. bardağı içerken aklıma geldi. Antalya'nın nemli sıcağında kalınca kan ter içinde eve gelip suya saldırmıştım.

Fakat ikinci günden sonra insanda bir oruç alışkanlığı başlıyor. Hatta bu alışkanlık sebebiyle ramazan bittikten sonra da kendimizi oruçlu sanıp öğlen yiyip içtiklerimizi yadırgayabiliyoruz.

BeDeVİ
08-21-2010, 01:36
20-30 yaş arası arkadaşlar olarak bizim jenerasyon diyebilirim kendimizi şanslı görmeliyiz. İlk oruç ibadetimi Şubat ayında yapmıştım. Daha 9 yaşında iken. Şimdi aynı yaşlardaki çocuklar için orucu tanımaları için çok zor günde 16 saat oruç tutmak.
Çocukluğumda bisküvileri görünce orucu unutup hepsini götürdüğümü hatırlarım. :) Alışkanlıklar ve kesinlikle unutkanlık çok önemli..