12-20-2007, 20:03 | #1 |
ASİT – BAZ - TUZLARIN SANAYİDEKİ ÖNEMİ
ASİT – BAZ - TUZLARIN SANAYİDEKİ ÖNEMİ
Suda çözündüklerinde H+1 iyonu veren maddelere asit ; Suda çözündüklerinde OH-1iyonu veren maddelere baz denir. Asitlerle bazların birleşmesiyle oluşan maddelere tuz denir. ASİT + BAZ TUZ + SU Bu olaya nötralleşme denir. ASİTLER Asitler, çözeltiye hidrojen iyonu bırakan bileşiklerdir. Bütün asitler hidrojen (H+) içerir. Genelde; 1- Ekşi bir tada sahiptirler. 2- İndikatörlerin rengini değiştirirler. (Asitler litmus kağıdını kırmızıya çevirirler). 3- Bazlarla reaksiyona girdiklerinde tuz ve su oluştururlar. Bundan başka çok çeşitlilik gösteren başka özellikleri de bulunur. Bu spesifik özellikler, anyon muhtevası ve ayrılmamış molekülerden dolayı olur. Çeşitli asitlerin molekülleri, çözeltiye farklı miktarda serbest Hidrojen bırakma eğilimindedirler. Hidroklorik asit (güçlü asit) HCI H + CI – Asetik asit (zayıf asit) C2 H4 O2 (CH3COOH) Asetik asit; (sirke) zayıf iyonize olur ve serbest oksijenden az miktarda çözeltiye bırakır. Güçlü asit ve bazlar iyonlarına ayrılır ve ayrılmış halde bulunur. Bu asit olarak tek yönlü ok ile ifade edilir. Zayıf asit ve bazlar sürekli olarak iyonizasyon prosesi altındadırlar. Serbest iyonlar sürekli olarak tekrar kombine olurlar. Bu durum çift yönlü ok ile belirtilir. Asidik olan bir su asit nötralizerleri ile arıtılır. Su asidik ise geçtiği yerlerde zamanla mavi-yeşil lekeler ortaya çıkar. pH testleri ile suyun asidik olup olmadığı anlaşılabilir. Asit nötralizer olarak kalsit kullanıldığı zaman suya karışan çözünmüş kireç taşları su sertliğinin artmasına neden olur. Soda veya sodyumhidroksit ile de pHyükseltilebilir. BAZLAR Bazlar, hidroksit iyonu bırakan maddelerdir. Örnek olarak Sodyum hidroksit (NaOH) ve amonyum hidroksit (NH4OH) verilebilir. Sodyum hidroksit, Na OH Na + + OH – Amonyum hidroksit, NH4OH NH4+ + OH – Genelde; 1- Acı tada sahiptirler. 2- Kaygan hissiyatı verirler. 3- İndikatörlerin rengini değiştirirler. (Litmus kağıdını mavi yaparlar). Amonyum hidroksit, zayıf bir bazdır ve çökeltiye az miktarda hidroksit iyonu bırakırlar. Güçlü baz ve zayıf baz durumu da asitlerde olduğu gibidir. TUZLAR Asitlerle bazların birleşmesinden meydana gelen maddelerdir. Asit ve bazın birleşerek tuz oluşturması olayına nötrleşme denir. Asit ve bazlar tuzları oluştururken elektrik akımının iletimi hariç tüm özelliklerini kaybederler. Ancak tuzlar elektrik akımını katı halde iletemezler. Suda çözündüklerinde veya ısıtılıp eritildiklerinde elektrik akımını iletirler. ASİTLERİN ÖZELLİĞİ: 1. Tatları ekşi olup, yakıcı olan maddelerdir. 2. Sulu çözeltileri elektrik akımını iletir. 3. Mavi turnosol kağıdını kırmızıya çevirirler. 4. Bakır ,civa , gümüş , altın ve platin dışındaki metallere etki ederek H2 gazı çıkarırlar. 5. pH’ları 7’den küçüktür.Asit çözeltisine su eklendikçe pH büyür. BAZLARIN ÖZELLİĞİ: 1. Tatları acı olup kaygandırlar. 2. Sulu çözeltileri elektrik akımını iletir. 3. Kırmızı turnosol kağıdını maviye çevirirler. Fenoftalin ile pembeye dönerler. 4. Aleminyum , çinko , kalay , kurşun , krom gibi amfoter maddelerle tepkime verip H2 gazı ve tuz oluşturur. Zn + 2KOH H2 + K2ZnO2 5. Asitlerle birleşerek tuz ve su oluştururlar. 6. pH’ları 7’den büyüktür. Baz çözeltisine su eklendikçe pH azalır. TUZLARIN ÖZELLİKLERİ: 1. Suda çözündüklerinde iyonlara ayrışırlar. 2. Sulu çözeltileri elektriği iletir. 3. pH’leri 7’dir. pH pH suyun asitlik veya bazlık durumunun bir ölçüsüdür ve logaritmik bir ölçüdür. Saf su H ve OH iyonları açısından dengelidir ve PH değeri 7’dir. PH<7 ise asidik , PH>7 ise baziktir. PH H+ iyonlarının elektrik potansiyellerine bağlı olarak veya renk indikatörleri ile ölçülebilir.Düşük PH’lı sular çoğunlukla, hız kısıtlayıcı reaksiyon olan katot reaksiyonunu kolaylaştırıp, korozyonu artırır. Bu parametre içme suyunun güvenliği hakkında direk bilgi vermez. Düşük pH ve aynı zamanda düşük TDS ‘li sular korozif olduğu için borulardaki birtakım zehirli metalleri çözebilir. Yüksek pH ‘a sahip sularda da pH’ı yükselten kimyasalların zararlı olup olmadığı belirlenmelidir. pH: hidrojen iyon konsantrasyonu veya sudaki hidrojen potansiyeli. pH’ın asitlik ve alkalilikle ilişkisi Asidite,alkalinite ve pH derecesi ayrı ayrı şeylerdir. Mesela hidroklorik asidin, sülfirik asidin ve hidroklorik asidin 0.1 normal eriyiklerinin (1 litre suda 1 litre eşdeğer gram ağırlıkta asit bulunan eriyik normal eriyiktir.) asiditesi birbirinin aynıdır. Halbuki bu eriyiklerin pH değerleri farklı ve sırasıyla 1.08, 1.20,2.889’dur. Asitlik bir yetenek faktörü olup bazları nötürleştirmek kapasitesi olarak belirlenir; aynı şekilde alkalilikte bir yetenek faktörüdür ve asitleri nötrleştirme kapasitesidir. Halboki pH değeri aksine bir şiddet, yoğunluk faktörü olup hidrojen iyonlarının konsantrasyonunu gösterir. PH değeri asitlik ve alkalilik aktivitesinin (faaliyet derecesinin) bir ölçüsüdür. Alkalilik bir sudaki HCO3, CO3 ve OH köklerinin toplamının me/lt veya mg/lt cinsinden eşdeğeri kalsiyum karbonat olarak verilmektedir. Asitlik de aynı şekilde sudaki SO4,CI,NO3 ve diğer asit köklerinin toplamına karşı gelen eşdeğer CaCO3 miktarını me/lt veya mg/lt cinsinden göstermektedir. Yani alkalilik ve asitlik terimleri eriyikte mevcut HCO3 ve SO4 gibi birçok köklerin ağırlığını göstermekte fakat bunların hiçbiri eriyiğin kimyasal aktivitesi hakkında fikir vermemektedir. Halbuki pH , eriyiğin kimyasal aktivitesinin bir ifadesidir; zira eriyik ne kadar aktif ise o kadar çok iyonize olacak ve içindeki H+ iyonu miktarıda ona göre artacaktır. Formik asit(HCOOH): Bakterilere küf ve mayalara etki eder. Mikrobik bozunmayı önlemek için gıdalarda koruyucu olarak kullanılır. Karınca salgısında bol miktarda bulunur. Asetik asit(CH3COOH): Sirke asidi olarak bilinir asetik asidin %5-8 lik çözeltisi sirke olarak kullanılır. Asetik asit bir çok ilaç ve endüstri maddesinin hazırlanmasında kullanılır. Tahriş edici kokuya sahip bir sıvıdır. Alüminyum asetat tuzu,taze kesilmiş yaralarda kan dindirici olarak kullanılır. Sorbik asit(HC6H7O2): Küf ve mayaların gelişmesine engel olur. Bu özelliğinden dolayı yiyeceklerde antimikrobik koruyucu olarak kullanılır. Kokusu,lezzeti yoktur. Sülfürik asit(H2SO4): Endüstride kullanılan en önemli asit ve dünyada en çok üretilen kimyasallardan biridir. SO2 kullanılarak Kontak Metodu denilen bir metotla üretilir. Endüstride bir çok alanda kullanılan bu asit,özellikle gübre üretiminde,amonyum sülfat üretiminde,patlayıcı yapımında,boya sanayiinde,petro kimya sanayiinde kullanılmaktadır. Benzoik asit(C6H5COOH): Beyaz renkli iğne ve yaprakçık görünümünde bir maddedir. Gıdalarda mikrobik bozunmayı önlemek için kullanılır. En çok kullanıldığı alanlar,meyve suyu,marmelat,reçel,gazlı içecekler,turşular,ketçap ve benzeri ürünlerdir. Benzoik asit,bir çok bitkinin yaprak,kabuk ve meyvelerinde bulunur. Benzoik asit,genellikle sodyum tuzu olarak kullanılır. İlave edildiği gıdanın tadını etkiler. Folik asit: Folik asit,yaşayan tüm hayvan ve bitki dokularında az da olsa bulunur. Folik asit en çok koyu yeşil yapraklı sebzeler ve gıda olarak kullanılan hayvanların böbrek ve karaciğerlerinde bulunur. Biftek,hububat,sebzeler,domates,peynir ve sütte az miktarda bulunur. Folik asit eksikliğinde vücutta anemi (kansızlık) ortaya çıkar. Hidrojen sülfür(H2S): Renksiz bir gazdır. Kokmuş yumurtayı andıran bir kokusu vardır.Çok zehirlidir. Uzun zaman solunduğunda insanı öldüre bilir. Havada seyrektik olarak bulunduğunda yorgunluk ve baş ağrısı yapar. Nitrik asit(HNO3): Nitrik asit,dinamit yapımında kullanılır. Nitrik asidin gliserin ile reaksiyonundan nitrogliserin meydana gelir. Ayrıca nitrik asit NH4NO3 içeren gübrelerin üretiminde kullanılır. Fosforik asit(H3PO4): Saf fosforik asit,renksiz kristaller halinde bir katıdır. Fosforik asit, en çok, fosfatlı gübrelerin yapımında ve ilaç endüstrisinde kullanılır. Hidroflorik asit(HF): Hidroflorik asit yüksek oktanlı benzin yapımında,sentetik kriyolit(Na3AlF6) imalatında kullanılır. Ayrıca hidroflorik asit, camların üzerine şekil yapmak için kullanılır. Bu iş için, önce cam eşya yüzeyi bir parafin tabakası ile kaplanır. Sonra parafinin üzerine bir çelik kalem ile istenen şekil çizilir. Bu çizgilere hidrojen flüorür gazı veya çözeltisi tatbik edilir. Camdaki parafinin temizlendikten sonra camda yalnız sabit şekiller kalır. Sodyum hidroksit(NaOH): Beyaz renkte nem çekici bir maddedir. Su da kolaylıkla çözünür ve yumuşak kaygan ve sabun hissi veren bir çözelti oluşturur. İnsan dokusuna kaşındırıcı bir etkisi vardır. Sodyum hidroksit, lâboratuvarda CO2 gibi asidik gazları yakalamak için kullanılır. Endüstride bir çok kimyasal maddenin yapımında, yapay ipek, sabun, kâğıt,boya, deterjan endüstrisinde ve petrol rafinelerinde kullanılır. Potasyum hidroksit(KOH): Endüstride arap sabunu üretiminde, pillerde elektrolit olarak ve gübre yapımında kullanılır. Kalsiyum hidroksit(Ca(OH)2): Beyaz bir toz olup, suda hamurumsu bir görünüş alır. Sönmemiş kirece su ilave edilmesiyle elde edilir. Kalsiyum hidroksit asidik gazların uzaklaştırılması, kireç ve çimento yapımı alanlarında kullanılır. Amonyak(NH3): Renksiz, kendine özgü keskin kokusu olan bir gazdır. Sıvı amonyak özellikleri bakımından suya benzer, polar yapıdadır, hidrojen bağı yapar ve su gibi iyonlarına ayrışır. Amonyak,endüstride en çok azotlu gübrelerin ve nitrik asidin üretiminde başlangıç maddesi olarak kullanılır. Lâboratuvarlarda ise amonyak , zayıf baz olarak ve bir çok kimyasal maddenin elde edilmesinde kullanılır. Amonyak, bilhassa nitrik asit ve amonyum tuzları imalatında, üre, boya, ilaç ve plastik gibi organik madde imalatında kullanılır. Amonyak gazı, normal sıcaklıkta basınç uygulandığında kolaylıkla sıvılaşır. Oluşan bu sıvının buharlaşma ısısı yüksektir (327kkal/g). Bundan dolayı amonyak endüstride soğutucu olarak kullanılır. Hidrosiyanik asit(HCN): Tabiatta bulunan zehirlerin en kuvvetlisidir. HCN’ nin kokusu şeftali çekirdeği içi kokusuna benzer. Metreküpte 34 miligram HCN varlığında kokusu hissedilebilir. Öldürücü tesir hızı yaklaşık 16 dakikadır. Öldürücü dozu konsantrasyonuna bağlıdır. Laktik asit: Zeytine lezzet ve bileşenlerinin salamuraya geçişini sağlıyor. Probiyonik asit: Peynirde,ekmek ve unlu mamullerinde rop hastalığına karşı, küflere karşı etkili bir asittir. Malik asit: Hafif ekşimsidir. Asitliği düzenlemek için kullanılır. suda çözünürlüğü yüksektir. Tartarik asit: Çözünürlüğü yüksek bir asittir. Asitlik ve tat için kullanılır. Üzümde bulunur. Günlük hayatta karşılaştığımız maddelerden bir kısmı asit ve baz içerir. Asit ve bazlar her zaman evimizde bulundurduğumuz bazı mamullerin içinde bulunur. Şimdi bu mamullerin içinde bulunan asit ve bazları sırasıyla aşağıda gösterelim. Şampuan: Ammonium laureth sulfate Sodyum citrate Sodium chloride Ammonium lauryl sulfate Ammonium xylenesulfanete Sitrik asit. Hydrogenated polydecene Disodium EDTA Terasodium EDTA. Diş macunu: Kalsiyum karbonat Sodium monofluorophosphate Sodium lauryl sulfate Sodium carrageenan Sodium silicate Saç spreyi: Cetrimonium chloride Laktik asit Stearalkonium chloride Palmitik asit Salicylic asit Sabun: Sodium cocoly ısethionate Coconut asit Stearic asit Sodium ısethionate Sodium tallowate Sodium stearete Sodium polm kernelate Sodium chloride Trisodium EDTA Cilt bakım kremi: Sodium cetearyl sulfate Sodium carbomer Tıraş köpüğü: Palmitik asit Vitamin hapı:Sorbik asit Sitrik asit anhidr Potasyum klorür Sodyum silikat Folik asit Stearic asit Ketçap: Askorbik asit Potasyum sorbat Sodyum benzoat Mayonez: Sorbik asit Kola: İnorganik asitliği düzenleyici H3PO4 Fosforik asit Margarin: Sitrik asit Potasyum sorbat Limon sosu: Sitrik asit Askorbik asit Kabartma tozu: Stabilizor(sodyum asit pirofosfat E450) Yiyecek ve içeceklerimize bulunan asitlerin yenilip içilmesinde bir mahsur yokken suni olarak elde edilen asitlerin yenilip içilmesi tehlike arz eder. Simdi sağlığımız için zararlı olan asitleri inceleyelim. E-230 Sorbik asit: Vitamin B12’yi yok ediyor. E-250 sodyum nirit, E251 Sodyum nitrat : Kalp damar hastalıkları.(tüm sosis ve salamlarda.) E-120 Karminik asit: nörolojik hastalıklar. E-330 sitrik asit: En tehlikeli kanserojen etki maddesi olup ne yazık ki bir çok hazır gıdada bulunuyor.(gofret, meyve suları, bazı hazır çorbalar,teneke konserve turşular, bazı hazır yaprak sarmaları,bazı şekerlemeler.) E-300 Askorbik asit : Kanserojen etki maddesi. (bazı portakal sulu içeceklerde.) Yurt dışında yasaklanan bizde hâlâ kullanılan katkılar: E-211 sodyum benzoat ketçaplarda bulunur. E-210 Benzoik asit E-211 Sodyum benzoat E-213 Kalsiyum benzoat E-214 Etil-p-hidroksibenzoat E-215 Sodyum etil-p-hidroksibenzoat E-216 Propil-p-hidroksibenzoat E-217 Sodyum propil-p-hidroksibenzoat Bunlar renkli draje çikolatalarda ve kaymaklı bisküvilerde kullanılır. Kalp hastalıkları, damar sertlikleri ve tıkanıklıklara yol açan katkı maddeleridir. Mide ve bağırsak hastalıklarına yol açan katkılar: E-338 Ortofosforik asit. E-339 Sodyum fosfat. E-340 Monopotasyum fosfat. E-341 Monokalsiyum fosfat.
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|