AK Gençliğin Buluşma Noktası
Yakın Tarih Cumhuriyet tarihimiz ile ilgili paylaşımlar.

Stil
Seçenekler

Alt 08-14-2011, 20:50   #1
Kullanıcı Adı
LâHuTî
Standart Atatürk´ün Dine bakışı.

M.Kemal imama Bu yurt, askerin süngüsü ile kurtarıldı ve bu meclis onun gayretiyle kuruldu; Yoksa islamin nuru ile değil! Çekil oradan! demiş.

"Ahlaksız bir Arap'ın dini görüşlerinden oluşan İslam artık ölmüştür. Belki çöldeki göçebe kabilelerine uygun olmuş olabilir, ama gelişmekte olan modern bir ülke için değil.. Dine ihtiyaç duyanbir yönetici korkaktır. Hiçbir korkak, yönetici olmamalıdır."

Grey Wolf, Mustafa Kemal, An Intimate Study of a Dictator, H.C. Armstrong, sayfa 241, 1934

“Evet Karabekir, Arapoğlu’nun yavelerini Türk oğullarına öğretmek için Kuran’ı Türkçe’ye tercüme ettireceğim ve böylece de okutturacağım, ta ki budalalık edip de aldanmakta devam etmesinler..”

Atatürk, Paşaların Kavgası, Kazım Karabekir, s.159

"Gerçekte dinleri konusunda halkın hiçbir fikri yoktur; din dediği şey, bilinmeyen inanç dizgelerine ve gizle karışık emellere kör bağlılıktan başka birşey değildir.....
Tarih bize öğretir ki, bütün dinler, milletlerin cehaletlerinin yardımıyla, utanmaksızın Tanrı tarafından gönderildiğini söyleyen adamlar tarafından tesis olunmuştur."

K.Atatürk, Medeni Bilgiler, Afet İnan

"Benim bir dinim yok ve bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum. Hükümetini ayakta tutmak için dini kullanmaya gerek duyanlar zayıf yöneticilerdir, adeta halkı bir kapana kıstırırlar. Benim halkım demokrasi ilkelerini gerçeğin emirlerini ve bilimin öğretilerini öğrenecektir. Batıl inançlardan vazgeçilmelidir. İsteyen istediği gibi ibadet edebilir. Herkes kendi vicdanının sesini dinler. Ama bu davranış ne sağduyulu mantıkla çelişmeli ne de başkalarının özgürlüğüne karşı çıkmasına yol açmalıdır."

Atatürk-1926, Andrew Mango, Atatürk, sayfa 447

"Dünyaca bilinmektedir ki, bizim devlet idaresindeki ana programımız, Cumhuriyet Halk Partisi programıdır. Bunun kapsadığı siyasetler, idarede ve siyasette bizi aydınlatıcı ana hatlardır. Fakat bu prensipler gökten indirildiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutulmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz."

1 Kasım 1937 tarihli Meclis açış konuşmasından

Charles H. Sherrill, Atatürk'le 1933 yılında görüştü. Atatürk'ün dinle ilgili görüşlerini açıkladığı bu görüşme rapor olarak düzenlenip ABD Dışişleri Bakanlığı'na gönderildi. Rapor ilk kez 'Tarih ve Toplum' dergisinin son sayısında yayımlandı. Raporda, Atatürk'ün agnostik (bilinemezci) olmadığı, sadece tektanrıya inandığı belirtiliyor.

Raporda, Atatürk'ün Kuran'ın Türkçeye tercüme edilmesiyle ilgili görüşleri ise şöyle anlatıldı:

"Türk halkının ezberden okuduğu Arapça duaların manasını anladığı zaman tiksineceğini söylüyor. Kuran'dan Arapça bir bölüm okudu. Bu surede Hazreti Muhammed'in amcası ile amca kızının yaptıklarıbir şeyden ötürü cehenneme gidecekleri yazıyor. (Tebbet Suresi) 'Düşünen bir Türkün böyle bir duayı okumaktan elde edeceği dini ilhamı veya dine ilgi göstermesini tahayyül edebilir misin?' dedi. Daha sonra şaşırtıcı bir beyanda bulunarak Türk halkının hiçbir şekilde dindar olmadığını, aralarından camilere giden az sayıda kişinin alışkanlıktan veya yüksek sesle söylenen duaların cezbine kapılarak camiye gittiğini ileri sürdü."

"Kemal'in Allah ile ilgisi yoktu, o sadece kendisini ve de Türkiye'yi düşünüyordu. Allah'tan nefret ediyordu, ve de Türkiye'nin şanssızlığının sebebi olarak görüyordu."

Turaaa, Emil Lengyel, 1941, s. 134

"Kemal'in kariyerinin erken dönemlerinde O'nun takipçilerinin çoğu O'nun İslam'ın bir şampiyonu olduğunu ve de Hıristiyanlarla savaştığını sanıyorlardı. Şayet O'nun asıl niyetlerini bilselerdi ismini İslam'ı yıkan Gazi olarak söylerlerdi."

Turaaa, Emil Lengyel, 1941, sayfa 140-141

Ali Kılıç(İstiklâl Mahkemeleri savcısı) anlatıyor:

"Meclise geldik. Bir de müezzin geldi. Müezzin ezan okudu. Meclis kapısından içeri girdiğimiz zaman Atatürk'ün önüne sırmalı elbiseler giyinmiş bir imam dikildi. Atatürk ne istediğini sordu. İmam ellerini kaldırarak, "Dua etmeden girilmez!" dedi. Atatürk, "Bu yurt, askerin süngüsü ile kurtarıldı ve bu meclis onun gayretiyle kuruldu; Yoksa senin duanla değil! Çekil oradan!" dedi ve imamı eliyle iterek meclise girdi."

Kemal Arıburnu, Atatürk'ten Anekdotlar-Anılar

Konu Seyyah tarafından (08-14-2011 Saat 21:00 ) değiştirilmiştir..
LâHuTî isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 08-14-2011, 21:30   #2
Kullanıcı Adı
Ebuzer
Nasıl bakıyorsa baksın dine..
Ebuzer isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-14-2011, 22:56   #3
Kullanıcı Adı
parabol
Yani yıllardır gına geldi Atatürk'ün dine bakışından. Kime ne bana ne?

Niye dindar çevreler "Aaa bakın alında çok iyi müslümandır", dine uzak çevrelerse " Dine aslında mesafelidir." tezlerini ispatlama derdinler anlam veremiyorum.

Mezarında rahat bırakın bi adamı yahu.
parabol isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-14-2011, 22:59   #4
Kullanıcı Adı
Mavera
sanki eski bir dost gördüm
Mavera isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-14-2011, 23:01   #5
Kullanıcı Adı
Mavera
Alıntı:
parabol Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Yani yıllardır gına geldi Atatürk'ün dine bakışından. Kime ne bana ne?

Niye dindar çevreler "Aaa bakın alında çok iyi müslümandır", dine uzak çevrelerse " Dine aslında mesafelidir." tezlerini ispatlama derdinler anlam veremiyorum.

Mezarında rahat bırakın bi adamı yahu.
aynen ya bu saatten sonra gazi dindar olsa ne yazar, ateist olsa ne yazar, yahudi olsa ne yazar..
o zaten simdi hesabini, Yaradana veriyor biz kendi hesabimizin derdine düselim!..
Mavera isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-14-2011, 23:06   #6
Kullanıcı Adı
BlueMoon
bu atatürk konuları kabak tadı vermeye başladı artık yanlış anlamayın ama yüzlerce konu açıldı atatürkün dindarlığı ile ilgili bu forumda bir sonuca ulaşılamadı, atatürk ne dindar oldu ne de dinsiz oldu
BlueMoon isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-14-2011, 23:51   #7
Kullanıcı Adı
parabol
Alıntı:
Mavera Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
sanki eski bir dost gördüm
Eski dostlarıda burda bulmak güzel
Alt 08-14-2011, 23:52   #8
Kullanıcı Adı
BlueMoon
Alıntı:
parabol Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Eski dostlarıda burda bulmak güzel
ben sizi ilk defa görüyorum bi de 2007 üyesiymişsiniz neredeydiniz ya bunca zaman ?
BlueMoon isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-15-2011, 00:05   #9
Kullanıcı Adı
parabol
Alıntı:
BlueMoon Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
ben sizi ilk defa görüyorum bi de 2007 üyesiymişsiniz neredeydiniz ya bunca zaman ?
Lise yıllarım burada geçti üniversiteye geçince birde çalışıp okuyanlardan olunca foruma vakit falan kalmadı tabi.

Neyse konuyu dağıtmayalım burda daha fazla ayıp olmasın
Alt 08-15-2011, 00:52   #10
Kullanıcı Adı
LâHuTî
Tecrübeli Üye parabol...Sizi ilk defa görüyorum.
Ama tarzınızı hiç sevmedim.Söyliim...
LâHuTî isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)