Avrupa'daki alevilerden Gül'e mesaj var
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tunceli'de bir Cemevi'ni ziyaret etmesi Avrupalı Alevileri de sevindirdi. Cumhurbaşkanının bu ziyaretinin, Alevi Çalıştay'larını oluşturan hükümetin samimiyetini gösterdiğini belirten Avrupa'daki Alevi kuruluşlarının yöneticileri, "Cumhurbaşkanına müteşekkiriz." dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tunceli'deki bir Cemevi'ni ziyaret etmesi Avrupalı Alevileri de mutlu etti. Cumhurbaşkanına müteşekkir olduklarını belirten Avrupa'daki Alevi kuruluşlarının yöneticileri, bu ziyaretin, Alevi Çalıştay'larını oluşturan hükümetin samimi olduğuna kendilerini daha da inandırdığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gül'ün Tunceli'deki Cemevi ziyaretini Cihan'a değerlendiren ve kendisi de Tuncelili olan, Almanya Alevi İslam Birliği (AAİB) Genel Başkanı Alişan Hızlı, "Sayın Cumhurbaşkanımızın, Tuncelili Alevilerin özgürce kendilerini ifade ettikleri Cemevi'ni ziyaret etmesi, hem yurt içindeki, hem de yurt dışındaki Alevi İslam'ını savunan insanları mutlu etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum." dedi. Cemevi ziyareti ile ilgili bazı provokatif şeylerin de olduğunu belirten AAİB Genel Başkanı Alişan Hızlı, "O tasvip etmediğimiz şeylerden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımızdan özür diliyorum. Tunceli halkının düşüncesi o değildir. 19 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı'nı bir Cemevi ziyaret etmiştir. Bu gecikmiş bir olaydır ama gecikmiş olsa bile çok önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımız, Dışişleri Bakanı iken de, Dedelerin yurtdışına gelmesine önemli katkı yapmış olan bir politikacımızdır. Ben çok kez söylemiştim; bu Alevi sorunu çözülürse, inançlı politikacılar tarafından çözülür. Çünkü bizi yine bizim gibi inanç sahibi olan insanlar anlar. Bu güzel gelişmeler de haklılığımı ortaya koyuyor." şeklinde konuştu. 19 yıl önce de Cemevi'ni ziyaret eden kişinin yine inançlı bir insan olarak bilinen merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal olduğunu hatırlatan Hızlı, "O da inançlı bir politikacıydı. Alevi toplumu hoşgörü ve barıştan yanadır. O provokasyon olaylarını kınıyorum." diye konuştu.
Cem Almanya Alevi Federasyonu Genel Başkanı Ali Ekber Metin de Cumhurbaşkanı Gül'ün Cemevi ziyaretinin kendilerini çok sevindirdiğini vurguladı. Ali Ekber Metin, "Bu ziyaret, hükümetin Alevi açılımında samimi olduğuna beni biraz daha inandırdı. Buna yavaş yavaş inanmaya başladım. Cemevi'nin ziyaret edilmesi, karşılıklı saygı, sevgi ve kabul çok güzel bir şey. Alevilere aynı ayarda bakması çok güzel. Sayın Cumhurbaşkanı'nın ziyareti aynı zamanda Sünni Müslümanlara da Alevileri kabullenme açısından bir mesajdır. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz." dedi. Cumhurbaşkanı'nı protesto edenlere de değinen Metin, "Onlar kendi siyasi görüşleri dışında kim olursa olsun ona karşılar. Cumhurbaşkanı'nın Cemevi ziyaretine karşı çıkanlar aslında Cemevi'ne de gitmeyen, Cemevi'ne de saygı duymayan kişilerdir. Cumhurbaşkanımız bu protestoyu hak etmedi. Alevilikte misafirperverlik esastır. Ancak onların da kendi görüşlerini sergilemeye hakkı var tabi. Düşündüğünüz şeyi söylersiniz, ama incitmek Alevi anlayışına aykırıdır." diye konuştu. Siyasilerin bu açılımlarının devam etmesi gerektiğini belirten Metin, "Bu açılımları yetersiz bile buluyorum. Biz daha da fazlasını bekliyoruz. Aleviler her zaman devletine, Cumhuriyet ilkelerine saygılı olmuş, aşılıklara gitmemiştir. Daha fazla şeyleri hak ettiklerine inanıyorum." şeklinde konuştu.
(CİHAN)
|