![]() |
#1 |
![]() Banka Kredisi kullanmak İslamiyet'te caiz midir ?
Sonuçta ben bankadan 10 bin lira alıyorsam bunu 11 bin olarak geri ödeme şartıyla alıyorum.. yani benim aldığım 10 bin lirayla bir iş yapıp batma olasılığımda var dolayısıyla ortada bir risk yani dolaylı yoldan kumara yakın bir olay var.. sizlerinde düşüncelerini öğrenmek istedim.. faiz demiyorum bakın banka kredisi ( konut , taşıt ) nden bahsediyorum... yorumlarınız için teşekkürler şimdiden...
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() bu konuda bir anektodu paylasmak istiyorum.. burada malum camiiler var birgün camii hocasiyla tartisiyoruz hocam siz kredinin haram oldugundan dem vuruyorsunuz ama bu camiide krediyle alindi bu tezat degil mi diye oda bana ne dese begenirsiniz bu hayir isi caiz olur o acidan..
bu konuda degisik ictihadlar var bazilari enflasyon, serbest piyasa ekonomisi gibi kistaslardan yola cikarak caiz oldugunu söylerken, bazilari faizin isin icinde oldugu herseyin haram oldugunu söylüyor.. sahsen su ana kadar krediye hic bulasmadim, bulasmayida düsünmüyorum.. ama kredi kartlari, mevduat hesaplari, banka hesaplarinda istegimiz disinda faiz oranlari var bunuda gözardi etmemeliyiz.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() bende bir televizyon programında izlemiştim bir adam sormuştu banka kredisi caizmidir diye yorumlayan kişi kimdi hatırlamıyorum ama şöyle açıklamıştı mevzuyu ;
mesela bir adamın evi yok ev almaya ihtiyacı var kafasını sokacak bir deliğe ihtiyacı var o krediyi kullanması caiz olabilir demişti... abi hayır işi meselesinde o zaman ben altılıyı tutturayım gideyim cami yaptırayım sonra diyeyim ki bakın hayır için harcadım bu para haram değil :D |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Genel de faizli bankaların yaptıgı banka kredisi kullandırmak prosedur olarak sana para verip o paraya vade yapmaktır ve bu faize girer.Eger konut fınansmanı denılen faızsız bankaların proseduru ise aldıgın malı parayla alıp sana farklı bır fıyata satma seklıdır.Bu da olası bır durumdur ve buna fetva veren cok islam alimi vardır.O acıdan ınce bır cızgı ama aradakı nuans farkına dıkkat etmek gerekir.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
![]() Alıntı:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
![]() Alıntı:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Değil =) şimdi şu var ben sana istedigim bir malı satabilirim dimi ? mesela senın bu yaz alacagın var ama sana sımdı bır araba lazım.Ben arabamı senını yazın odeme kosuluyla degerının ustunde satabılme sansım var mı ?
Eger var sa o zaman bu banka da bunu yapıyor.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Tefeciye başvur.
|
|
![]() |
![]() |
#9 |
![]() kitabina uydurmakla degil kitaba uymakla mukellefiz...
forum fetva makami degil bu konuyla ilgili pek cok fetva var ve de pek cok fetva sitesi oralara sor... |
|
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|