![]() |
#1 |
![]() Başbakan Erdoğan Davos forumunu dönüşünde Şişhane'de metro açılışı törenine katıldı. Erdoğan halka konuşuyor.
İşte Başbakan'ın konuşmasından notlar: - Dün Davos'ta yaşananları gördünüz izlediniz. Biz Türkiye olarak sadece bölgesinde değil. Türkiye barışı sağlamak amacıyla hareket eden bir ülkedir. Kimse yanlış konumda göstermeye yerleştirmeye izin vermeyiz. Kimsenin TC Başbakanı'na saygısızlık yapmasına fırsat vermeyiz. Bundan önce bu tür alışkanlıkları olanlar olabilir bunlar bizi üzdü. Ama şimdi yeni bir dönem başladı. Türkiye sıradan bir ülke değil, Türkiye'nin büyüklüğünü önemini gerekliliğini iyi anlamak isteyenler tarihe bakarlarsa bunu görürler. - Son 6 yıl bölgede oynadığımız role bakarlarsa bunu görürler. Bizim amacımız Yurtta Sulh Dünyada Sulh'tur. Biz İsrail-Suriye İsrail-Filistin arasında arabulucu olduk. İsrail-Pakistan arasında bu amaçla gayret ettik. Biz Lübnan'da bu amaçla aktif rol oynadık. Rusya-Gürcistan arasındaki krizde aktif rol aldık. Afganistan, Somali Kosova'ya bu amaçla asker gönderdik. Bölgemizde kalıcı barış oluşturulsun huzura istikrara kavuşsun biz iyi niyetle dünya barışı için çaba gösterirken birilerinin bizi farklı konuma oturtmaya çalışmasına müsaade etmeyiz. - Yaşanan bir dram vardı. Bunu belli bir dinin ideolojinin ırkın bölgenin devletin mensubu olarak değil sadece insan olarak değerlendirmek gerekirdi. Ben de sadece insani duyarlılıkla baktım. Arkadaşlarım vicdanlarının sesini dinledi. Bu trajedi sivillerin çocukların öldürülmesini kadınların öldürülmesini basit bir iş kazası gibi hata gibi görmek ne kadar anlamsızsa görmemek konuşmamak hissetmemek de bir insan olarak bize anlamsız gelir. - Kimse bu kadar insanın ölmesini görmezden gelinmesini istemeyiz. Sorunu değil de tepkileri sorun gibi algılamak insani değil. Siyasi dengeler adına baktırmayı doğru bulmuyoruz. Kategorik olarak İsrail İsraillileri Yahudileri suçlamıyoruz. Eleştirimiz somut bir olayda kullanılan yöntemdir. Fosforlu bomba kitle imha silahlarına, uçaklarla yapılan operasyona tankla topla öldürülen o insanların düştüğü durumadır. Hükümetin attığı bir adımla yüzlerce masumun ölümüne sebep olmasınadır. İsrail yönetiminin uygulamalarınadır bu tepkimiz. -Her fırsatta söyledim. Biz bir yöntemi somut bir yöntemi eleştiriyoruz. Hiç bir toplumu dini hedef tahtasına oturtmuyoruz. Buradan medyaya da sesleniyorum. Yalan yanlış haber yapanlara sesleniyorum. Bu vahşetin avukatlığını yapanlara sesleniyorum. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın değil de başkalarının yanında olanlara sesleniyorum. Her olayı semitizm karşıtlığı gibi göstererek birilerini dokunulmaz hale getirilmesi de yanlıştır. - Biz antisemitizme karşıyız ama İsrail'e karşı her tepkiyi de bu şekilde algılamaya karşıyız. Bugün artık Ortadoğu ve burada yaşayan insanlar savaştan gerilimden yorgun duruma geldi. Herkes barış sürecine katkı vermeli. Barıştan yana taraf olmalı. Türkiye'nin tarafı bellidir. O da barışın tarafıdır. -Oturumda moderatörün tavrına karşı tepkimiz vardı. Ben orada TC Başbakanı olarak bulundum. Bu sıfatla konuşma yaptım. Biz bir kabile reisi değiliz. Biz TC Başbakanıyız. Türkiye'nin saygınlığını itibarını düşünmek kollamak sadece iktidarın değil muhalefetin de görevidir. Tüm kurumların görevleridir. - Başkaları ne der. Türkiye ne yapar değil Türkiye ne der Türkiyesiz başkaları ne düşünür diye düşünülmesi lazım. Kendisine ve ülkesine güvenmeyen gücünü bilmeyen eğilen bükülen yapı bizim karakterimiz değildir. Bizim dışişlerimiz başkalarının ne diyeceği üzerine değildir. Gündemi belirlenen bir ülke olmak üzerine değil. Bizim dış politikamız bizim ne diyeceğimiz üzerine kurulu. Diklenmeden dik durmak üzerine kurulu. - Bazı monşerler bunu anlamakta zorluk çekiyor. Çünkü onlar bu şekilde yetişti. Gölgesinden korkanlar bunu anlamakta zorluk çekebilir. Bizim yönetim anlayışımız Türkiye'nin menfaatlerini itibarını korumak üzerine kurulu. Bizim hükümetimiz kazansın diye değil Türkiye kazansın diye kurulu. Partimiz değil Türkiye kaybetmesin diye uğraşıyoruz. Biz kendi menfaatimizi değil sadece Türkiye'nin menfaatini düşünüyoruz. Bugüne kadar Türkiye'nin menfaatini düşündük bundan sonra da böyle yapacağız. -Bu noktada bir şeyi vurgulamak istiyorum. Zaman 18 Mart 1915. Bildiğiniz gibi tüm dünya bizi yok etmek için saldırıya girdi. Çanakkale boğazına girdi. Türkiye'nin nesi var nesi yok belliydi. Ama Türkiye'ye saldıranların da gücü belliydi. O zamanlar Atatürk Mehmetçik'e bir şey söylüyordu. Ben size ölmeyi emrediyorum diyordu. Bir taraftan bu mücadeleden gelen milletin ecdadı olacaksın bir taraftan da şu ne der diye düşüneceksin. Tabii ki 10 düşünüp bir yapacağız ama izzetimizle onurumuzla da kimseyi oynatmayacağız. - Sizleri bu buluşmada farklı bir aslında gündemle karşılamak isterdim. Tabii ki dün anında oluşan bu olaylar ister istemez böyle bir girizgah yapmaya teşvik etti. Hiç bir zaman uç hareketlerin yanında yer almadık. Ülke yönetiminde siyasetimizi asla uçlara değil merkeze oturtarak götüreceğiz. AK Parti bunun sınavını verdi. Asla uç hareketlere prim vermek yok. Bu oyanlara gelmek yok. - Ülkemde farklı din ve inançtan 72,5 milyon vatan evladı aynıyız. Kimse bu ülkede kin ve nefretle bakmayacağız. Bizi bölmeye ayrımcılığa tabi tutmaya çalışanlar var. Bunu 22 Temmuz öncesinde oldu ama siz bunun cevabını verdiniz. İnanıyorum ki 29 Martta da bunun cevabını en güzel şekilde vereceksiniz. -İstanbul tarih kültür medeniyet medeniyetleri beşiğidir. İstanbul bir aşktır. Sevdadır. Hamdolsun siyasi hayatımın ilk yıllarından beri İstanbul'a hizmet etmenin grurunu yaşıyorum. Şu doğduğunuz yerlerde doğdum. Dünyanın hiç bir yerinde bu kadar güzelliği aynı yerde bulundurmuyor. - İstanbul'a aşk ile sevda ile hizmet etmenin bahtiyarlığını yaşıyoruz. İstanbul ruhu olan yaşayan bir şehirdir. İstanbul'a aşkla sevda ile bakmayan İstanbul'a hiç bir şey veremez. İstanbul'un ilçeleri. mahallelerini sokaklarını bilemeyen İstanbul'a hiçbirşey veremez. İstanbul'a gidiyorum derken Tuzla'ya gidersin. - Tarihi ile barışık olamayanlar başarılı olamaz. İstanbul dünyanın en çok nüfusu olan bir il. İstanbul vizyon marka şehri. Güzelliklerle dolu bir şehir. http://www.zaman.com.tr/haber.do?hab...nede-konusuyor
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|