![]() |
#1 |
![]() Suriye'de yeni gelişme
18 Haziran 2011 Cumartesi, 13:27 Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Suriye'den Türkiye'ye gelenlerin sayısının 10 bine ulaştığını açıkladı... Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Suriye'den gelenlerin acil ihtiyaçları için Hatay Valiliğine 3 milyon lira gönderdi. Ayrıca, Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşlarının sayısının 10 bin 114'e ulaştığı bildirildi. AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Hatay Valiliği emrine 3 milyon lira daha Acil Yardım Ödeneği gönderildiği belirtilerek, gönderilen toplam tutarın 3 milyon 750 bin liraya ulaştığı kaydedildi. Açıklamada, Suriye'den Türkiye'ye yönelik nüfus hareketleriyle ilgili, AFAD'ın koordinasyonunda Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri, Dışişleri, Sağlık, Milli Eğitim, Tarım ve Köyişleri, Ulaştırma ve Maliye Bakanlıkları ile Hatay Valiliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Kızılay'ın yürüttüğü çalışmaların devam ettiği de belirtildi. Suriye vatandaşları için, Yayladağı, Altınözü ve Reyhanlı İlçeleri ile Boynuyoğun köyü mera alanında geçici barınma amacıyla çadır, seyyar mutfak, banyo gibi ünitelerin kurulduğu, kimlik tespit çalışmalarının yapılarak, geçici tanıtma karnelerinin düzenlendiği bildirilen açıklamada, ilgili kurum ve kuruluşlarca, çadır kentlerde barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık ve diğer hizmetlerin verilmesine devam edildiği vurgulandı. Türkiye'ye girişlerine izin verilenler ve kendi istekleriyle ülkelerine dönenlerin kayıtlarının, Hatay Valiliğince yapıldığı ifade edilen açıklamada, barınma merkezindeki Suriye vatandaşı sayısının ise 10 bin 114'e ulaştığı kaydedildi. Kurulan bin 903 çadırdan 655'inin Yayladağı, 263'ünün Altınözü, 207'sinin Reyhanlı ilçelerinde, 675'inin Boynuyoğun Köyü mera alanında kurulduğu, 93 çadırın ise hizmet amaçlı olarak kullanıldığı kaydedildi. Açıklamada, 18 Haziran'da gece boyunca giriş yapanlardan 62'sinin kendi istekleriyle ülkelerine döndüğü, ilave olarak 485 Suriye vatandaşının Türkiye'ye kabul edildiği belirtildi. YAPILAN YARDIMLAR Bölgeye yapılan yardımlara da yer verilen açıklamaya göre, bölgeye 2 bin 569 çadır gönderildi ve bunların bin 903'ü kuruldu. Gönderilen 19 bin 974 battaniyenin 12 bin 189'u, 10 bin 594 yatağın ise 6 bin 366'sı dağıtıldı. 4 seyyar mutfak, 43 ünite seyyar banyo ve tuvalet kurulan, 2 sahra hastanesi bulunan bölgede, 3 öğün sıcak yemek veriliyor, hijyenik malzeme ve diğer ihtiyaçlar da karşılanıyor. Ayrıca Türk Telekom'un da 4 ankesörlü telefon kulübesi hizmet veriyor. ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YETKİLİSİ: "KONUYU ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ VE TÜRK HÜKÜMETİYLE YAKIN TEMAS HALİNDEYİZ" ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Türkiye'ye giden Suriyelilerle ilgili durumu çok yakından takip ettiklerini ve bu konuda Türk hükümetiyle yakın temas halinde olduklarını belirterek, "Türkiye'den bize gelebilecek herhangi bir yardım talebine karşılık vermeye hazırız" dedi. Yetkili, Suriye konusunda ve Türkiye'nin, geçici çadırkentlerde kalan Suriyelilerle ilgili olarak uluslararası toplumdan nasıl bir yardım beklediği hususunda Türkiye ile ABD arasında ikili düzeydeki temasların devam ettiğini belirterek, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da geçen hafta Abu Dabi'de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü hatırlattı. Türk hükümetinin, Türkiye'ye gelen Suriyelilere yardım etmede çok aktif rol oynadığını ifade eden yetkili, El Cezire televizyonunu izlerken, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun geçici çadırkentleri ziyaret ettiğini gördüğünü anlattı. Yetkili, "Türk hükümetiyle yakın temas halindeyiz ve bize yöneltebilecekleri herhangi bir yardım talebine karşılık vermeye hazırız. Türkiye'nin, Suriyelilere ev sahipliği yaparak sorumluluk üstlendiğini biliyoruz ve tabii ki bunun, dünyanın bu kesiminde Türkiye'nin misafirperverlik gösterdiği ilk örnek olmadığının da farkındayız. Türkiye eğer yardım talebinde bulunursa ne zaman olursa olsun bu talebe karşılık vermemiz gerektiği gerçeğinin bilincindeyiz" diye konuştu. "ERDOĞAN'IN HEPİMİZ ADINA KONUŞTUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM" Bir soru üzerine yetkili, daha genel anlamda Türkiye-Suriye ilişkilerinin ikili bazda çok önem taşıdığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın dış politika başarılarından biri, Adana süreci ve sınır ötesi terörle mücadele çabalarından başlayarak, yıllar içinde Türkiye ile inşa ettiği yakınlaşma süreci olsa gerek. Ancak şu anda Türkiye'den yapılan açıklamalara, örneğin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suriye'deki şiddetin ne kadar iğrenç olduğuna dair çok açıkça ifade ettiği tanımlamasına bakarsanız, Beşşar'ın eylemlerinin güçlü ittifaklar kurduğuna inandığı ülkelerle dış ilişkilerine de etki yapmakta olduğunu görebilirsiniz. Başbakan Erdoğan'ın, Suriye'de yaşanan şiddete yönelik nefretten bahsederken hepimiz adına konuştuğunu düşünüyorum." ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland da günlük basın brifinginde bir soru üzerine, Türkiye'nin Suriyelilere barınak sağlamada gösterdiği isteklilikten ve şu ana kadar onlara sergilediği misafirperverlikten memnuniyet duyduklarını söyleyerek, bu konuda Türk hükümetine yardıma hazır olduklarını yineledi. SURİYE ASKERLERİ, TÜRKİYE SINIRINA YAKIN BDAMA KASABASINA GİRDİ Tanklı ve ağır silahlı Suriye askerlerinin, Türkiye sınırına yakın bir kasabaya girdikleri bildirildi. Protestoları izleyip belgeleyen Yerel Koordinasyon Komiteleri, Suriyeli askerlerin, bu sabah 6 tankla birlikte Türkiye sınırına yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Bdama kasabasına girdiklerini açıkladı. Bdama'nın, İdlib kentine bağlı Cisr Eş Şuğur kasabasıyla sınırdaş olduğu belirtildi. Bu arada görgü tanıkları, Suriyeli askerlerin 9 tank, 10 zırhlı araç, 20 cip ve 10 otobüsle Bdama kasabasına girdiklerini, 2 evi ateşe verip, 70 kişiyi tutukladıklarını söylediler. İnsan hakları eylemcilerine göre, Suriye'de üç aydır süren hükümet karşıtı gösterilerde 1400'den fazla kişi öldü. SURİYE, BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDEN KENDİSİNİ KINAYAN KARAR TASARISINI KABUL ETMEMESİNİ İSTEDİ Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, BM Güvenlik Konseyi'ne mektup yazarak, Suriye'yi kınayan karar tasarısının kabul edilmemesini istedi. Muallim, Konsey'e yazdığı mektupta İngiltere, Fransa, Almanya ve Portekiz tarafından hazırlanıp sunulan, Suriye'deki şiddet olayları nedeniyle Esad yönetimini kınayan karar tasarısının ''yanlış bilgilere dayandığını, kararın kabulünün, Suriye'nin içişlerine müdahale anlamına geleceğini, aynı zamanda Suriye'deki terör ve aşırı grupların işine geleceğini'' savundu. BM kulislerinde 15 üyeli Konsey'in daimi üyelerinden Rusya, Çin ile geçici üyelerinden Lübnan, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika'nın karar tasarısına sıcak bakmadıkları belirtiliyor. (AA)
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|