AK Gençliğin Buluşma Noktası

Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 02-03-2010, 03:21   #1
Kullanıcı Adı
SSS
Standart BAŞLICA HURAFELER
BAŞLICA HURAFELER


1-Tanrılıkla ilgili hurâfeler:

Allah’ın herhangi bir maddi varlık şekline bürünmesi, yaratıklarından birinin bedenine girmesi veya onlara benzetilmesi tevhîde ( Allah’ın birliğine ) aykırı batıl inançlardandır.
Allah’ın imamların içine girdiğini kabul eden aşırı şîî gruplarla beraber aşırı sûfîlerin ( sûfî = Allah için kendini saflaştıran kişi ) batıl inançları bu tür inançların belli başlı örneklerindendir.
Tanrılığa ait sıfat ve fiillerden birini yaratıklara nisbet etmek de batıl inanç sayılır. Bazı mutasavvıfların, velî gözüyle baktıkları şeyhlerine dilediğini öldürme ve diriltme gücünü nisbet etmeleri ve evrenin yönetiminde söz sahibi olabileceklerini iddia etmeleri hurâfedir.

2- Uğur veya uğursuzluk

Bazı hayvanları görmek veya seslerini duymak, belirli günlerde ve zamanlarda iş yapmak, mavi boncuk vb. şeyleri takmak , bazı rakamların uğur veya uğursuzluğuna inanmak, evden çıkarken kedi veya köpek görmek, baykuş sesini ve köpek ulumasını duymak, elden ele sabun veya makas vermek veya almak, Salı günü iş yapmak veya yola çıkmak, Cuma günü çalışmak, iki bayram arasında nikah kıymak, Cumartesi günü yorgan kaplamak, elbisenin söküğünü insan üzerinde dikmek uğursuz sayılmış; buna karşılık, at nalı, kurt dişi, leylek kemiği, inek veya koç boynuzu taşımak veya evin dış kısmına asmak uğurlu kabul edilmiştir.
3- Ölülerden medet ummak:

Yaygın hurâfelerden biri deölülerin türbelerini ziyaret ederek onlardan yardım beklemektir. Hastalıktan kurtulmak, yahut bahtın açılması, çocuk sahibi olmak vb. dileklerin gerçekleşmesi için din bilginlerine veya şeyhlere ait türbeleri ziyaret edip mum yakmak, bez bağlamak, taş yapıştırmak ve adak adamak suretiyle ölülerin ruhlarından medet ummak hurâfedir.
4- Gayb bilgisi :
Kur’an’da duyu ve akıl ile kavranamayan şeylerin, yani gaybın Allah’tan başkası tarafından bilinemeyeceği vurgulanmaktadır. Ancak Yüce Allah dilerse, bazı kullarına gayb aleminden bazı ışıklar bilgiler sızdırır ki bu bilgilerin sızdırıldığı kimseler ya peygamber veya velî olur. Fakat bütün gaybı Allah’tan başka kimse bilmez. Vahiy ve ilham dışında ne peygamber, ne de velî geleceği bilemez.

Ayrıca yıldızlardan hüküm çıkarma, kahve, ok, bakla, iskambil kağıdı, suya bakma, kitap açma ( Kur’an veya başka kitaplar ) gibi yöntemlere baş vurularak yapılan falcılık, islam öncesi döneme ait batıl inançlardır.
5- Cinlerle ilgili hurâfeler:
Kur’an’da cinlerin varlığı bildirilmiş fakat onların mahiyeti, işlevleri ve insanlarla ilişkileri konusunda ayrıntılı bilgi yer almamıştır. Buna karşılık halk arasında cinlerin, özellikle kadınları etkilediği, insanları çarptığı, delirttiği ve çeşitli ruh hastalıklarınasebep olduğu inancı yaygındır. Cinlerin saldırısından korunmak için cincilere baş vurup muska yazdırmanın ve bunu taşımanın gerekliliğine inanmak da batıldır.
Bu tür inançların eski Mısır ve Roma inançlarından geldiği bilinmektedir.

Not: Bu yazının hazırlanmasında Prof.Dr. Süleyman Ateş'in GÖRÜNMEZ ALEMİN İZLERİ isimli eserinden faydalanılmıştır.

 

SSS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 02-03-2010, 03:22   #2
Kullanıcı Adı
.:Ay_Yıldız:.
Standart
Teşekkürler
.:Ay_Yıldız:. isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
hurafe


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım