AK Gençliğin Buluşma Noktası
Siyaset Siyaset haberleri bu bölümde paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Alt 01-17-2008, 10:48   #1
Kullanıcı Adı
Feride
Standart Baykal'a türban dersi
Başbakan Erdoğan Baykal'a "Önce bu ansiklopedileri aç, bunu iyi öğren" dedi ve Meydan Larousse, Ana Britanica ve Vikipedi'den türbanın tanımını okudu

İspanya dönüşü Esenboğa Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye'de basın mensuplarının bu soruyu soracağını bildiği için uluslararası ansiklopedilerde türbanın tanımını araştırttığını belirtti ve şunları söyledi:

ÖNCE BU ANSİKLOPEDİLERİ AÇ

''Ana Muhalefet Lideri Sayın Baykal, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın kafasının karışık olduğundan bahsetti. Ben Sayın Baykal'a diyorum ki bilgi açısından çok ciddi bir bunalımın içerisindesiniz. Önce bu ansiklopedileri aç. Türban nedir? Baş örtüsü nedir? bunu iyi öğren. Eğer buna fırsatı yoksa ben burada kendisine okuyayım. Belki o da şu anda dinliyordur. Bu fırsatı kaçırmamasında fayda var diye düşünüyorum.

TÜRBAN TÜLBENT, EŞARP ESASINDA AYNI ŞEYLER

Bakınız, Meydan Larousse göre, moda deyimi, her çeşit yumuşak kumaştan kenarsız kadın başlığı, Türkçesi tülbent, Fransızcası türban. Başörtüsü yine Meydan Larousse'da kadınların saçlarını kapamak için başlarına örttükleri işlemeli veya düz eşarp. Bunları ben söylemiyorum Meydan Larousse söylüyor. Türk Dil Kurumu ve Dil Derneği sözlüklerine göre, türban, ince kumaştan yapılmış başı sıkıca kavrayan bir başörtüsüdür. Başörtüsü ise kadınların saçlarını örtmek için kullandıkları örtü, eşarp...

ANSİKLOPEDİLERİ İNCELEDİ

Ayrıca Oxford İngilizce Sözlük ve Britanica İngilizce'yle paralel Vikipedi'ye göre ise türban farsça tülbent kökenli, Türkçe tülbent, Fransızca'ya türban olarak geçmiş. Türkçe'de tülbent veya başörtüsü anlamlarında kullanılır. Türban genellikle pamuklu veya ipek kumaştan yapılmış, başa veya fes, kavuk gibi iç şapkanın üzerine sarılan uzun başörtüsüdür. Özet etimolojik kökenine bakıldığında türbanın Fransızca olduğu, Türkçe'de tülbent dendiği görülür. Eşarp, tülbent ve başörtüsü, kumaş ve uzunluk ile birbirinden ayrılan aslında aynı şeylerdir.''

OTURUR BERABER ÇÖZERİZ

Parlamento’daki değerli muhalefet partililerine sesleniyorum, biz bu konuda her şeye hazırız. Gerekirse ben randevu talebinde de bulunurum, kendileriyle de bu konuyu konuşurum ve ondan sonra demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan ülkemizde bu işleri, halkımızın sorunlarını çözme noktasında çözer ve her gün bu ülkede tartışmaktan da bu işi hep birlikte kaldırırız, ama dayanışmayla, gerilim politikalarıyla değil. Türkiye hala bu sorunu çözemiyorsa, bu özgürlükler noktasında ciddi sıkıntıdır. Bunu beraber aşarız. Biz bu noktada varız. Milliyetçi Hareket Partisi ben de varım diyor. Mesele yok, CHP yoksa yok. Olanlarla yola devam ederiz.”

DİGER PARTİLERDE BAŞÖRTÜLÜ YOK MU?

“Bazı siyasi parti liderleri Başbakan türbanı simge olarak kabul etti diye değerlendirdi. Türbanı simge olarak kabul ediyor musunuz?” sorusuna da Erdoğan, şu cevabı verdi:

“Bir defa şimdi, bunun siyasi simge olması için sadece AK Parti’nin çatısı altında, başörtüsü veya başörtülülerin olması lazım. CHP çatısı altında veya CHP’ye oy verenlerin arasında başörtülü, türbanlı olan yok mu, MHP’de yok mu? DP’sinde, ANAP’ında yok mu, DTP’sinde yok mu? Hepsinde var. Dolayısıyla kimse kalkıp da burada birbirine çamur atmaya kalkmasın. Böyle şey olamaz. Herkesin buna saygı duyması gerekir, bizim vatandaşlarımızın tümünü ayırt etmeksizin saygı duyduğumuz gibi.”

aa

Feride isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)