AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 01-22-2012, 14:06   #1
Kullanıcı Adı
EZEL
Standart Bildiklerimizi anlatacağız
Hakkında soruşturma açılan dönemin başbakanı Bülent Ulusu: 'Bildiklerimizi anlatacağız' dedi




Ankara Özel Yetkili Savcılığı tarafından hakkında darbe dönemindeki uygulamalarla ilgili soruşturma başlatılan dönemin Başbakanı Bülend Ulusu, savcılığa bildiklerini, hatırladığı kadarıyla anlatacağını söyledi

12 Eylül darbesi ile ilgili başlatılan soruşturmalardan ilki, darbeyi yapan dönemin Milli Güvenlik Konseyi Başkanı ve Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hakkında “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” istemiyle dava açılması ile sonuçlandı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 Nisan’da başlayacak yargılama öncesinde, diğer soruşturmalar da devam ediyor. İkinci soruşturmayı işkence iddiaları ile ilgili olarak açan özel yetkili savcılık, her bir işkence olayının, yaşandığı iddia edilen şehirdeki savcılıkların soruşturmayı yürütmesi gerektiği görüşüyle “görevsizlik” kararı vermişti.

Darbe dönemi ile ilgili üçüncü soruşturma ise Devrimci 78’liler Federasyonu’nun yaptığı suç duyurusu üzerine başlatıldı. Darbe ile ilgili yürütülen soruşturmanın kapsamına TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşturulduğu 6 Aralık 1983’e kadar başbakanlık yapan emekli Oramiral Bülend Ulusu’nun da olduğu belirtildi.

Muhtırayı veren ekipteydi

Ulusu, “ülkedeki siyasi ve sosyal çalkantılar” gerekçe gösterilerek TSK’nın görüşünü içeren uyarı mektubunun Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’e teslim edildiği 27 Aralık 1979’da Deniz Kuvvetleri Komutanı idi. Savcılığın 12 Eylül iddianamesinde bu fiil de “anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs” suçu kapsamında ele alınmıştı. Ulusu, darbeden hemen önce, Ağustos 1980’de yapılan Askeri Şura’da görev süresi dolduğu için emekliye ayrılmıştı. Ulusu, darbeden yaklaşık bir ay önce 10 Ağustos 1980’de görevini Nejat Tümer’e devretmişti.

Ulusu, Evren ve Şahinkaya’nın da aralarında bulunduğu MGK üyeleri arasında yer almazken, yönetime el konulmasından 9 gün sonra, 21 Eylül 1980’de hükümeti kurmakla görevlendirildi ve aynı gün kabinesini kurdu. Ulusu, yeniden serbest seçimlerin yapıldığı 1983 yılına kadar görevini sürdürdü. 6 Kasım 1983’te yapılan genel seçimin ardından kurulan Turgut Özal hükümetine 13 Aralık 1983’te görevini devretti. Ulusu, ANAP listesinden bağımsız aday olarak seçildi ve 1987’ye kadar 17. Dönem İstanbul Milletvekilliği yaptı.

Ulusu, kendisi hakkında açılan soruşturmayı “Hukuki bir süreç devam ediyor. Biz de bildiklerimizi anlatacağız. Tabii hatırımızda kalanları söyleyeceğiz, çünkü 30 küsur yıl geçti” sözleriyle değerlendirdi.

Ulusu, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davaya ilişkin yorum yapmaktan kaçınarak “O konuda bir şey söylemek durumunda değilim. Bana göre mahkemeler en doğru hareketleri yaparlar, en doğru kararları verirler. Herhangi bir fikir beyan etmeye lüzum yok. Hukukçular bu işin en doğrusunu bilir” diye konuştu.

‘Darbede emekliye ayrıldım’

12 Eylül darbesinin “Anayasal düzeni değiştirme” suçu kapsamında yargılanmasına ilişkin sorumuza da “O tarihte olmuş bir şeyler. Bu konuda bir şey söylemek durumunda değilim. Zaten biliyorsunuz, ben darbe yapıldığı tarihte emekli olmuştum” karşılığını veren Ulusu, kendisi ve dönemin bürokratları hakkında açılan soruşturmaya ilişkin olarak da şunları söyledi: “Biz tamamen normal prosedürleri tatbik ettik. Ben biliyorsunuz, başbakanlık yaptım. Bakanlıklara müdahale etmem söz konusu değildi. Bakanlıklar kendi işlemlerinden dolayı sorumludur. Kaldı ki sıkıyönetimler de bana bağlı değildi. Genelkurmay Başkanlığı’na bağlıydı.”

Ulusu 88 yaşında

Şu anda 88 yaşında olan Ulusu, darbe dönemindeki insan hakları ihlallerinin adresi olarak gösterilen sıkıyönetim komutanlıklarının kendisine değil, Genelkurmay’a bağlı olduğuna da dikkati çekti.
http://haber.gazetevatan.com/bildikl...25877/1/Gundem

 

EZEL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi