AK Gençliğin Buluşma Noktası
Siyaset Siyaset haberleri bu bölümde paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Alt 03-03-2009, 16:23   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Bingöl'de AK PARTİ'yi kim zorlar? SP'mi DTP..
Muhafakar partilere verdikleri oylarla seçim rekorları kıran Bingöl'de yerel seçim heyecanı had safhada. AK Parti adayı Atalay çok iddialı. Projelerini Haber 7'ye anlattı.

AK Parti Bingöl Belediye Başkan adayı Serdar Atalay'ı geçtiğimiz hafta Haber 7'de konuk etmiştik. Rekorlar şehri Bingöl'de değişime giden partisinin yeni yüzü olan Atalay yılların belediyecisi ve mimar. Adını Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nde duyursa da Bingöl ve İstanbul'da kentsel dönüşüm projelerinin içerisinde uzun dönem görev almış. Şimdi ise doğup büyüdüğü, ekmeğini yediği şehre hizmet için kolları sıvamış. Henüz 39 yaşında olan genç başkan adayı, Kılıçdaroğlu ve Karayalçın'ın seçilmeleri halinde para yardımı yapma vaatlerini gerçekçi bulmuyor ve desteklemiyor. Onun amacı Bingöl'e turizmde patlama yaptırtmak ve işsizliği bu şekilde çözmek... 22 Temmuz'da AK Parti'ye yüzde 79 oranında oy vererek rekor kıran Bingöl'den yeni bir rekor bekleyen Atalay, en yakın rakiplerinin durumunu da açıkladı...

İşte söyleşimizin ikinci bölümü....

Günümüzde belediyeler yaptıkları icraatları halka sorarak yapmıyorlar. İş bittikten sonra halk açılışa davet ediliyor. Ama şehirde yaşayanların fikri alınmıyor. Siz Bingöl’de bir şeyler yapmadan önce bunu halka soracak mısınız?
Elbette, ben zaten halkın katılımını çok önemsiyorum. Şehir ile ilgili kararları insanlarla birlikte kararlaştırarak yapılması gerektiğini düşünüyorum. Temel öğemiz insanlar ile konuşarak proje belirlemek.

Bazı belediye başkanların işsizlik ile ilgili projeleri de var. Bingöl’deki işsizlik ile ilgili sizin bir projeniz var mı?
Ben insanlara balık tutulması gerektiğini düşünüyorum. Bayanlar ile ilgili meslek edinme kurslarının döner sermaye ile kendilerine bir ücret olarak dönmesi durumu söz konusu var.

AK Parti Bingöl Belediye Başkan adayı Serdar Atalay Haber 7'ye yaptığı ziyarette, arkadaşlarımız Ersin Çelik ve İhsan Aydın'ın sorularını yanıtladı...
Bu seçimlere yapılan yardımlar damgasını vurdu. Valilikler aracılığı ile yapılan yardımlar siyasiler tarafından “seçim rüşveti” olarak adlandırıldı. Bu yardımlar daha çok Doğu ve Güneydoğu’da yapılıyor. Gerçekten seçim yardımı mı yoksa yıllardan beri yapılan bir şey mi?
Benim öğrencilik dönemimden beri öğrencilere burslar veriliyordu, ailelere yardım yapılıyordu. Devletin “sosyal devlet” anlayışına sahip olması gereklidir. Medyanın bu konuyu gündeme taşıması ile bu konu gündeme geldi. Sosyal devletin insanlarına her konuda yardım yapması çok doğaldır. Bunu sadece seçim dönemine mahsus yapıyorsa bu eleştirilebilir.

Bingöllü olarak bugün yapılan yardımların 3 yıl önce yapıldığına şahit oldunuz mu?
Evet ben bunu kendi öğrencilik dönemimden de biliyorum, yıldan yıla bir artış olmuştur bu çok normal. Sosyal yardımlaşma, bu her hükümetin döneminde olmuştur.

Baykal Doğu illerinde miting yapmıyor, Erdoğan da her fırsatta bunu dile getiriyor. AK Parti Bingöl adayı Atalay, bu duruma açıklık getirdi, projelerini anlattı:Kemal Kılıçdaroğlu, Murat Karayalçın ve bazı birkaç aday daha her aileye 600 lira, ev kadınlarına sigorta gibi yardımda bulunmayı vaat ediyor, siz de yapacak mısınız?
Bu yanlış bir şey. Belediyenin asli görevi bu değil. Belediye bu insanları bir yere kanalize eder, onlara meslek edindirir, onların ufkunu açar. Bu zaten sosyal yardımlaşmanın valilikler eliyle düzenli olarak yerine getirdiği bir işlemdir. Bunu ben popülist bir yaklaşım olarak görüyorum. Bunu seçim dönemine yönelik bir yatırım olarak görüyorum ve bunun gerçekleşme ihtimalini de çok zayıf görüyorum.

Bingöl’de bir turizm potansiyeli var. Bunu geliştirmek için projeleriniz var mı?
Tabi ki, Bingöl’de bazı öğelerin öne çıkarılması lazım, bunlardan biri kış turizmi yani karın kara dönüştürülmesi. Yılın 7 ayı karlı olan pistlerimiz var, çok ideal pistler bunlar. Bunu ben devlet planlama teşkilatına sunmuştum. Burada birçok insana istihdam alanı açılmış olacak. Doğa turizmi açısından bir çok yerin tanıtımı var. Termal turizm açısından da kaplıcalarımız var. Buraların ciddi bir tesisleşme ile yapılabilir.

Bir anlamda Bingöl’ün kalkınarak işsizliği çözebileceğini söylüyorsunuz öyle mi?
Evet, kesinlikle öyle, İnsanlarımızı çalışmaya sevk ederek, eğitime sevk ederek kalkındırabiliriz.

Belediyelerin profesyonel kulüplerin yönetiminde olması ve destek çıkması yasaklandı. Fakat Doğu ve Güneydoğu’da futbol bağlayıcı, birleştirici bir etken. Bingöl’ün tek profesyonel takımı 3. ligde. Bu konuda nasıl bir çalışma yürüteceksiniz?
Direk kulüp başkanı olamıyor belediye başkanları. Bu doğru bir şey ama belediyelerin özellikle Anadolu illerinde sporu desteklemesi bir vecibe olarak algılanıyor. Çünkü iş adamlarının çok fazla sahip çıkma olanağı yok. 3. lig kulüplerinin yıllık en az 1 trilyon bütçeye ihtiyacı var bunun yüzde 50’si iddia gelirlerinden elde ediliyor geri kalanı ise belediye öncülüğünde içerde dışarıda yaşayan iş adamlarının katkılarıyla oluyor. Hiçbir belediye başkanı ben kendimi spordan geri tutacağım diyemez, belediyenin asli görevlerinden biri de amatör spora destek vermektir.

Bingöl’ün Karakovan balı da çok meşhur. Markalaştıracak mısınız?
Bingöl’de bal üreticileri derneğimiz var. 600’e yakın üyesi var. Şu ana dek modern bir bal paketleme ya da üretim tesisi kurulamadı. Zaten üretilen balın paketlenmesi ve pazarlanmasıdır esas olan. Nitelikli balın üretilmesini temin etmektir. Karakovan balı üretiliyor ancak bu ciddi ve profesyonel olarak yapılmıyor. Belediye olarak üzerimize ne düşüyor ise yapacağız. Karakovan balının iyi bir markalaşma olabileceğini düşünüyorum.

Bingöl’de tarım ve hayvancılık ne boyutta? Gelişim için neler düşünüyorsunuz?
Bingöl’de kendi kendisine yetecek kadar hayvancılık var. Çeşitli nedenler ile terör başta olmak üzere insanlar hayvanlarını satıp başka iş alanlarına yöneldiler. Fakat hayvancılık ciddi geçim kaynağıdır. Profesyonel anlamda Tarım Bakanlığı’nın çeşitli teşvikleri var ama bunun insanlara daha iyi anlatılması lazım. Ciddi krediler var. Bundan birçok insan faydalanamıyor. Belki de bilmiyor. Bir anlatım ve yönlendirmeye ihtiyacı var.

SERDAR ATALAY ÜLKE TV'DE YEREL GÜNDEM'E DE KONUŞTU

Birde göç sorunu var oda çok önemli bir mesele…
Bizim kentlerimizi, cazibe merkezleri haline getirmemiz gerekiyor. Köylerde yaşayan insanların dışarıya ihtiyaç duymayacak şekilde yaşamaları lazım. Hem istihdam açısından hem de diğer noktalardan. Cazibe merkezi huzur ve güven içinde yaşanabilecek bir şehir, bir büyükşehirde olması gereken tüm kentsel ihtiyaçları karşılayabileceğiniz bir şehir yapacağız Bingöl’ü. Tüm kentsel ihtiyaçları karşılayabileceğiniz, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir şehir olacak. Bunları sağladığınız takdirde eğer ticari anlamda da kendi kendine yetebiliyorsanız başka bir şehirde yaşamanın yarısı maliyet ile kendi şehrinizde yaşayabilirsiniz. Örneğin İstanbul’da yaşamanın ortalama maliyeti 2 bin lira ise Bingöl’de bu bin lira olur. Bir şehir bir günde kalkınmıyor, havaalanı bir taraftan, organize sanayisi bir taraftan, üniversitesi bir taraftan, kentsel alt yapısı, turizm… Belli bir sürecin sonunda bir noktaya geliyor. Denizli bugün bu noktaya bir günde gelmedi. Köye dönüş anlamında çeşitli teşvikler var ve bu faydalı bir faaliyet. Biraz da psikolojik eşikleri aşmak gerekiyor. Bu da belli bir süreç gerekiyor. Atalay 22 T

Şehirde güven sorunu var mı?
Şehir merkezi ile ilgili güven anlamında hiçbir problem yok. Bir muktedir olma hali var. Son beş yılda bariz bir anlayış farkı olduğunu görüyoruz devlete bağlılık noktasında daha derin bir hassasiyetleşme var. KÖYDES projesi devlet-millet kaynaşmasına ciddi bir katkı sağladı.

Başbakan bu projeyi çok övüyordu…
Gerçektende öyle. Bakın 22 Temmuz seçimlerinde aday adayıydım. Bingöl’ün en ücra köylerine gittim. Oraya normal ulaşım bile çok zordu, şimdi içme suyu götürüldü, kanalizasyonları çözüldü, yolları yapıldı. KÖYDES projesi cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biridir.

Saadet, AKP ve DTP var Bingöl’de. En ciddi rakip DTP mi?
Ak parti şu anda açık ara önde gözüküyor. Geçen hafta 2 bine yakın insanla el sıkıştım. 700-800 iş yeri gezdim. Bu insanların yüzde 80’inden olumlu intibalar aldım. DTP ikinci parti, Saadet ise bence 3’ücü parti. (Bitti)

Haber 7

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)