|
![]() |
#1 |
![]() Binlerce kilometrelik 'Evet' yolculuğu
ABD'de yaşayan birçok Türk, 12 Eylül günü yapılacak referandumda oy vermek için yollara düştüler. Bu vatandaşlardan biri olan ve New York'ta uçağa binen Mehmet Pabuççu, ''Gitmemin tek bir nedeni var; o da referandumda 'Evet' mührünü vurmak.'' dedi. Kendisinin 1980 öncesini ve sonrasını iyi hatırladığını aktaran Pabuççu, ''Ne terörü, ne işkenceleri, ne de tüp-sana yağ kuyruklarını evlatlarımızın yaşamaması için referandumda 'Evet' diyeceğim.'' diye konuştu. ABD'de doktora öğrencisi olan Ferdi Hızal, yurt dışında Türk vatandaşının oy kullanamamasını eleştirdi. Irak halkının dahi artık yurt dışında oy kullanabildiğini anımsatan Hızal, ''New York, Washington, Chicago gibi şehirlerdeki Türk temsilciliklerine birer sandık koymaktan aciz mi bizim yetkililer? Ülkemizin aydın geleceğine bir nebze de olsa katkı sağlamamızı bir bilet mesafesine koydular. Özgürlük, çağdaşlık, insan hakları ve demokrasi adına yapılacak bu referandumu bize bir bilet mesafesine koydular. Ama bizler de harçlıklarımızdan biriktirdiğimiz paralarla bilet alıp yine de oy kullanacağız.'' şeklinde konuştu. 26 maddelik Anayasa Değişikliği Paketini gözden geçirdiğini ve oyunun 'Evet' olmaması için hiçbir gerekçe bulamadığını aktaran Hızal, referandumun ne bir siyasi parti, ne de bir grubun çıkarına değil, 73 milyon Türk insanın menfaatine olduğu vurguladı. Hızal, ''Okulum nedeniyle sadece 4 gün kalacağım. Ülkeme gitme amacım referandumda 'Evet' demek ve demokratik değerlerin, kazanımların ülkemizde filizlenip boy atmasına karınca kararınca katkı sağlamaktan öte değil.'' sözlerini sarf etti. Referandumda oy kullanmak için gidecekler kervanına katılan Mehmet - Semra Bayraktar çifti, Türkiye'nin Tazminat Fermanı'ndan bu zamana kadar geçen sürede ilk defa sivil bir anayasa çıkarma fırsatını yakaladığını kaydettiler. Mehmet Bayraktar gitme amacını, ''Ben de yaklaşık 200 yıl sonra gelen bu fırsatı, ailem, çocuğum ve insanlarım adına değerlendireyim, çorbada benim de tuzum olsun gayesiyle yola çıkıyorum.'' şeklinde açıkladı. Bayraktar şöyle konuştu; ''Türk kadının öncelikle 'Evet' demesi gereken bir referandum bu. Kadınlarımıza, özürlü vatandaşlarımıza yeni haklar getirip eşitlik adına önemli kazanımlar sağlıyor. Bir de haksızlığa uğrayanların haklarını arayabilmeleri adına hukukun önü açılıyor. İşte bu nedenlerden dolayı yüz oyum dahi olsa yüzünü de 'Evet' basmak için her defasında bir daha bilet alır giderim." ifadelerini kullandı. Semra Bayraktar da üniversitede başörtüsünden dolayı yaşadığı sıkıntılı günleri anlattı. İstanbul Üniversitesi'nde başörtüsü nedeniyle yaşadığı zor öğrencilik yıllarını anlattığı sırada gözleri dolan Semra Bayraktar, "Benim yaşadığım acıları, dertleri bir başka kardeşimizin yaşamaması için Türkiye'ye gidip referandumda 'Evet' diyeceğim." dedi. Öğrencilik yıllarından hiç tat alamadığını dile getiren Semra Bayraktar, "Türkiye'ye gitme amacım yalnızca ve yalnızca 'Evet' içindir.'' şeklinde konuştu. Eşinin üç hafta önce oy kullanması nedeniyle sadece kendisinin Türkiye'ye gideceğini belirten Fatma Kulen, "Ben de ülkemden üç hafta önce geldim; ama nüfusa kayıtlı olduğum yerde ismimin görünememesi nedeniyle oy kullanamadım. Buraya gelince bu sorunu hallettim ve şimdi Türkiye'ye sadece oy kullanabilmek için gidiyorum.'' dedi. Havalimanlarında gurbetçilerin oy kullanmalarını sağlayabilecek yeterli yönlendirmenin olmamasından şikayetçi olan Kulen, yetkililerden bu eksikleri bir an önce gidermelerini talep etti. Referanduma 'Hayır' diyeceklerin bu tercihlerini bilinçli yapmadıklarına inandığını anlatan Kulen, "Değişiklik paketinde yer alan her bir madde daha özgür, demokrat Türkiye adına çok ama çok önemli. Bu değişiklik artık gizli saklı işlerin önünü kapayacağından insanımızın da gözünü açacak." şeklinde konuştu. Çarşamba günü Türkiye'ye uçan grup arasında yer alan Korhan - Arzu Kaya çifti, ''Ülkemizin çağdaşlaşabilmesi, her bireyinin özgür olması ile mümkündür. Bu özgürlük ve hak adına ülkemize gidip oy kullanacağız.'' diye konuştular. Anayasa değişikliğini Türkiye'de hukukun yerleşmesi ve üstünlüğü adına çok önemli bir fırsat olarak gören Kaya çifti, "Memleketimizde yaşadığımız terör sıkıntısı da dahil olmak üzere tüm sorunlarımızın temelinde adaletsizlik yatıyor. Bu anayasa değişikliği adaletin kurulması ve yaşatılması adına büyük bir fırsat.'' dediler. Korhan Kaya, 5 gün kalıp döneceğini belirttikten sonra, ''İnsanlarımızdan isteğimiz, sandık başına gitmeden bu oylamayı siyasi partiye oy atmaya gitmediklerini bilip 26 maddeyi okuduktan ve vicdanlarında muhasebe ettikten sonra oylarının rengine karar versinler.'' diye duygularını ifade etti. Grupta yer alan ondan fazla insanın tek kelime ile neden gittiklerine dair soruya cevapları, "13 Eylül sabahı daha demokrat bir Türkiye için." oldu. Bugün 09.09.2010
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|